Basescu: Sunt dispus la scurtarea mandatului meu

Marti, 15 Martie 2011, ora 00:05
10120 citiri
Basescu: Sunt dispus la scurtarea mandatului meu
Foto: TVR

Presedintele Traian Basescu a declarat, luni seara, la TVR, ca este dispus sa accepte scurtarea mandatului sau de presedinte, daca Parlamentul va conveni asupra revizuirii Constitutiei si revenirii la mandatul de presedinte de 4 ani, astfel incat sa se poata cupla alegerile parlamentare cu cele prezidentiale pentru reducerea cheltuielilor electorale.

Invitat la postul public de televiziune in cadrul unei editii speciale, presedintele a vorbit pe larg despre confruntarile interne din PD-L, implicarea Romaniei si Uniunii Europene in aplanarea conflictului din Libia, revizuirea Constutiei, scandalul de coruptie din vami si posibilitatea de a-l numi pe Victor Ponta premier, din partea USL, in cazul in care Guvernul va cadea la motiunea de cenzura de miercuri.

Traian Basescu s-a aratat ingrijorat de usurinta cu care PD-L trateaza aceasta motiune de cenzura, acesta fiind si motivul pentru care a dorit sa discute duminica seara cu conducerea partidului.

Seful statului a remarcat faptul ca "unul dintre candidati" a furat startul in alegerile interne programate pentru 14 mai, impingandu-l astfel si pe Emil Boc sa isi anunte candidatura la sefia PD-L, in conditiile in care premierul ar trebui sa fie mai preocupat de guvernare.

Traian Basescu a subliniat ca, in opinia sa, trusturile Intact si Realitatea il sustin deja pe Vasile Blaga si il discrediteaza pe Emil Boc, implicandu-se astfel direct in lupta interna din partid.

Nu au lipsit nici criticile dure la adresa lui Vasile Blaga, dar si la adresa lui Cezar Preda, reamintind despre ei ca doresc sa ocupe functii importante fara sa fi castigat batalii importante in plan local, la alegeri directe. In schimb, presedintele a spus ca grupul reformistilor va fi cautat de principali candidati pentru a gasi sustinere din partea lor, chiar daca la CNC-ul de saptamana trecuta au fost aspru criticati in partid.

Traian Basescu a explicat pe larg de ce Romania s-a opus pozitiei adoptate de Franta la Consiliul European de saptamana trecuta in privinta Libiei, si a anuntat ca o decizie importanta in acest sens trebuie sa fie si va fi luata marti, in cadrul NATO, nu UE.

In ceea ce priveste revizuirea Constitutiei, Traian Basescu a precizat ca proiectul Guvernului este pe masa administratiei prezidentiale, iar, in opinia sa, in afara de trecerea la parlamentul unicameral si reducerea numarului de parlamentari, conform referendumului, noua Constitutie ar trebui sa prevada revenirea la mandatul de presedinte de 4 ani. In acest context, Traian Basescu a declarat ca este dispus, daca se va conveni de comun acord cu partidele parlamentare, la scurtarea mandatului sau in vederea recuplarii alegerilor parlamentare cu cele prezidentiale.

Legat de coruptia din vami, seful statului a subliniat: "Stiu precis ca sistemul mafiot construit este dirijat de la varful sindicatelor. Sunt implicati sefi de vama, fosti sefi de vama,(...) Stiu cu certitudine ca sindicatul, prin liderul sau, e sistemul mafiot din vami. Primul, cel mai asezat. E cineva acolo care sta ca o stanca. Am in vedere un lider care face si desface in sistemul vamal, dar nu spun nume inaintea instantelor,(...) ca sa nu spuna toata lumea ca a dat presedintele indicatii". Totodata, presedintele a calificat acuzatiile aduse de liderul ProLex Vasile Lincu lui Vasile Blaga drept "ridicole", precizand ca nu dispune in acest moment de informatii cu privire la implicarea unui om politic in scandalul de coruptie din vami.

In incheiere, presedintele a fost intrebat daca l-ar numi pe liderul PSD Victor Ponta in functia de premier, in cazul unui succes al motiunii de cenzura de miercuri. Seful statului a precizat ca este obligat de Constitutie ca in acest caz sa se consulte cu toate partidele parlamentare, dar a subliniat ca Ponta nu are maturitatea necesara pentru a "i se da tara pe mana" si ca acest lucru nu se va intampla in mandatul sau de presedinte.

Ziare.com a prezentat declaratiile presedintelui in format LIVE TEXT:

- Nu are cum sa nu imi treaca supararea pe PD-L, sunt partid de guvernamant, au principalele ministere. Am fost ieri la partea a doua a discutiilor, unde subiectul principal a fost Constitutia.

- Nu a fost ieri o discutie legata de premier, am discutat motiunea de cenzura, pe care mi se pare ca alianta o trateaza cu usurinta. Par prea siguri ca nimic nu se poate intampla la motiune, i-am chemat la atentie si responsabilitate. E important pentru oamenii de afaceri ca Codul Muncii sa treaca de Parlament.

- Un esec inseamna o amanare a introducerii Codului. Nu au fost ieri parlamentarii, a fost conducerea, liderii din judete. Au raspuns pozitiv, sper sa nu avem surprize si sa vedem parlamentari PD-L votand motiunea de dragul populismului.

- Solutia premierului independent este inca in analiza. Partidele din coalitie trebuie sa gaseasca o formula de relansare a increderii in guvern. Guvernul si-a facut datoria, economia e echilibrata, mai trebuie increderea fiecaruia dintre noi. Acest subiect ma preocupa in continuare.

- Nu am mai avut discutii, dar nici nu am prea mare predispozitie sa discut atributiile mele constitutionale. Cezar Preda isi da cu parerea, el nu a reusit sa castige alegerile la Buzau ca primar, sa isi vada fiecare de treburile lui.

- Am solutii nu plec niciodata la razboi fara munitie. Dar deocamdata Romania are premier, care trebuie sa treaca printr-o motiune. Mai are multe de facut. O sa reiau discutia cand va fi cazul.

- Atata timp cat exista prim-ministru nu am atribut. E optiunea premierului (demisie).

- Nu ma tem ca, daca ajung la intelegere cu coalitia, nu voi putea numi premierul.(...)Dar daca motiunea de cenzura nu trece, Guvernul are premier.

- (Il sustineti pe Emil Boc ?) Da, intr-o conjunctura care mi s-a parut neplacuta. Unul din candidati a furat startul, a inceput sa stranga semnaturi. Am aflat ca ieri, inainte sa vin eu, Boc si Blaga si-au anuntat candidatura, si m-am manifestat. S-au grabit. Conventia e pe 14 mai, cred ca s-au grabit. Emil Boc nu a avut ce sa faca, tinand cont ca Blaga a inceput sa stranga semnaturi. Nu mi-a placut ca s-a furat startul.

- Eu sunt un om cu experienta in acest partid, am trecut prin multe alegeri, la primarie, la presedintie, la referendum. Lansarea timpurie a competitiei interne ma ingrijoreaza. Acest partid trebuie sa aiba ca prioritate guvernarea.

- Multi au sesizat ca s-a inceput strangerea de semnaturi de lunea trecuta. Ceva nu a fost in regula. E clar ca cele doua televiziuni ale mogulilor, si grupul Intact si Realitatea s-au angajat deja de una din parti in lupta interna din PDL. Vad in sintezele de presa. Nu am niciun dubiu. Cele doua televiziuni au slabiciune pentru unul din candidati, acest lucru dauneaza partidului. Trebuie sa scurteze campania. Au responsabilitatea guvernarii. Daca ar fi in Opozitie nu au decat sa isi sparga capetele.

- Nu am niciun motiv sa nu imi arat simpatia fata de un om onest, Emil Boc. Si-a sacrificat simpatia populatiei pentru a face ce trebuie. E un politician care a castigat alegeri cand a candidat.

- Sa nu ai nimic castigat in cariera ta si sa vrei sa ii fii presedinte e greu. Sau sa fii secretar general, ca Cezar Preda. Nu il recomanda nimic. Nu a reusit sa castige nici macar alegerile din judet.

- Blaga a fost si este partenerul meu. Dar trebuie sa functioneze si fair-play-ul in partid. Sub presedintia lui Boc, nu a mea, PD-L a obtinut cele mai mari succese electorale. Nu e in regula sa profiti de criza si sa spui 'acum pleaca'.

- Emil Boc a castigat de doua ori la Cluj, partidul la fel, de cand e el presedinte.

- (Macovei, Preda) Pe de o parte au avut o lipsa de tact, dar am vazut si discursurile de infierare de pe vremuri. Ei nu au avut tact, iar infierarea a fost pe masura, nu mi-a placut. Noroc ca nu mai am par ca mi se ridica parul in cap de cat de indarjit erau infierati. De fapt sunt niste naivi care vor sa faca ceva pentru PD-L, nu au inteles cum. Eu le-am recomandat sa nu ceara derogare pentru a candida, discutam de functia de presedinte al PD-L. E singura functie in care nu se dadusera derogari. Ea inseamna multa incredere. Nu poti sa spui 'am un an in partid' si vreau sa fiu presedinte.

- Sunt convins ca vor fi invitati de conducatorii de motiune sa fie parte, vor fi cautati. Ei nu au fost sanctionati pentru ce reprezinta, ci pentru lipsa de tact. Si forma si fondul au contribuit la ce s-a intamplat.

- Cred ca PD-L trebuie sa aiba in statut niste criterii, nu poti insa transforma partidul in instanta, nu poti sa frangi cariere pentru ca exista o suspiciune. Trebuie cautate solutii inteligente. Cea mare parte a oamenilor care sunt intr-un partid nu au niciun avantaj, sunt organizatii voluntare. Cred ca trebuie asteptata sentinta inainte sa judeci intern. E o solutie corecta.

- Cat sunt la guvernare ma intereseaza ca acest partid sa fie echilibrat, daca trec in Opozitie e treaba lor.

Libia si Sarkozy: Se pot creea conditii ca Al Qaida sa vina aici si noi sa fim cu militarii prin Afganistan

- Nu a avut o iesire nervoasa in Consiliu (Sarkozy). A fost un dialog, in jurul mesei sefii de stat isi spun parerile pro si contra. Punctul Romaniei a fost ca problema Libiei nu este la Consiliul European ci la NATO. De asemenea, recunoasterea autoritatii de la Benghazi mi s-a parut prematura, mai ales ca in fruntea ei e ministrul de justitie a lui Gaddafi. Eu am adus argumente ca Romania nu poate sa recunoasca acea autoritate. Poate avea calitatea de interlocutor, dar nu ca autoritate, cata vreme nu controleaza nicio autoritate nationala. Cu ce sunt acesti fosti ministri mai putin responsabili de situatia Libiei decat Gaddafi?

- Nu aveam niciun argument sa sustinem pozitia Frantei. In ceea ce priveste zona de interdictie aeriana, riscurile erau foarte mari. Asta inseamna razboi.

- UE are o politica de aparare, dar nu are mijloace sa faca asa ceva. Joi fusese consiliul NATO, am fost reprezentati, si se constatase ca nu exista informatiile necesare pentru aceasta actiune si nu era o unanimitate a statelor NATO. S-a amanat o noua analiza pentru marti. De ce sa luam o decizie la Consiliul European si nu la NATO? Reprezentantii nostri au mandat de la mine sa aiba o atitudine care ar diminua numarul de morti in acest razboi civil in Libia. Ar putea fi si decizia neinterventiei, dar abia maine vor fi prezentate rapoartele specialistilor militari. Sunt momente in care oamenii politici trebuie sa traga aer in piept si sa astepte opiniile specialistilor.

- Romania e solidara cu deciziile NATO, nu vom face opinie separata. Obiectivul NATO este sa gaseasca o solutie care sa diminueze numarul victimelor.

- O impunere a zonei de interdictie aeriana poate fi urmata de interventia trupelor terestre. Atunci putem fi siguri ca aducem repede Al-Qaida in nordul Africii. Se pot creea conditii ca Al Qaida sa vina aici si noi sa fim cu militarii prin Afganistan. Oriunde va gasi conflict AlQaida va fi prezenta. Obiectivul ei e lumea occidentala. In Libia ar fi mediul perfect pentru Al Qaida.

- In niciun caz Gaddafi nu mai e o solutie, un sef de stat care trage in propriul popor nu isi mai justifica prezenta intr-o lume democratica. Trebuie sa asteptam analizele de maine.

- (Care e situatia creantelor in Libia?) Nu s-a deblocat. Este exclus acum, dialogul este intrerupt. Nu ai cu cine sa vorbesti acum, incercam sa il reluam dupa ce se va gasi o solutie. Greu de spus ce va fi.

- Ne vom implica in Libia numai prin ONU, nici macar prin institutii europene. Centrul de la Timisoara este pus in functiune exact pentru refugiati, pentru tranzit. Nu avem nicio intentie sa gazduim refugiati din Africa. Nu avem aceasta intentie.

Modificarea Constitutiei

- Am primit de la guvern proiectul de revizuire. Proiectul vizeaza strict implementarea rezultatelor referendumului, dar am considerat ca mai sunt lucruri care trebuie adaptate. Am lansat subiectul revenirii la mandat de presedinte de 4 ani datorita faptului ca 4 ani consecutivi avem diverse tipuri de alegeri. Romania are nevoie de mai putini ani cu alegeri. Ideea e sa recuplam alegerile parlamentare cu cele prezidentiale. Daca s-ar gasi un consens cu toate partidele politice am toata disponibilitatea de a gasi si o solutie practica. Inclusiv la scurtarea mandatului meu, daca vom conveni ca votam acest lucru.

- De ce nu, daca convenim acest lucru? Nu mi se pare atat de important sa mai stai un an daca salvezi un an de alegeri. Nu mi se pare o pierdere, ci un castig.

- (Deficit de maxim 3%?)A facut-o Germania, a introdus criteriile de la Maastricht in constitutie. Sigur, noi avem cu totul alte conditii. Pe fond, doamna Merkel a facut propunerea in 2009 plecand de la ce se intampla in landuri. Noi avem situatia iresponsabilitatii politice. Cand vin alegerile marim salariile, pensiile, si pe urma guvernul care vine trebuie sa imprumute bani si sa mareasca deficitul pentru a respecta asta. Acest lucru ar disciplina clasa politica.

- Exista in Constitutie restrictia ca nu poti sa faci propuneri fara sa indici sursa de unde iei banii. (...)Guvernul Tariceanu a lasat la dispozitia premierului sume mult prea mari, pe care le gestioneaza pentru unul sau altul. Nu trebuie sa exista tertipuri ca banii publici sa fie utilizati discretionar de Guvern.

- Proiectul e la presedintie, sa fie dezbatut in toamna, si odata cu alegerile locale sa fie trecut de Parlament. Constitutia sa intre in vigoare odata cu noile alegeri legislative.

Dan Voiculescu, vicepresedinte la Senat

- Nu as vrea sa dau indicatii pretioase Parlamentului. E suficient de matur si responsabil sa ia decizia corecta. Ma limitez sa scriu oficial cand consider ca este o prioritate. Parlamentul va decide singur ce e de facut in cazul Voiculescu.

Sorin Blejnar si controalele din vami

- Eu afirmasem ca in afacerea cu vamile nu sunt implicati oameni politici. In faza initiala am facut aceasta afirmatie. Pot sa va spun ca daca exista un sistem mafiot de colectare el e sindical. Asta e realitatea. Am vazut afirmatiile liderilor sindicali, cu Petrescu, Vasile Blaga...mi se pare ca sunt hazardate. Stiu cu certitudine ca sindicatul, prin liderul sau, e sistemul mafiot din vami. Primul, cel mai asezat. E cineva acolo care sta ca o stanca. Am in vedere un lider care face si desface in sistemul vamal, dar nu spun nume inaintea instantelor, ca sa nu spuna toata lumea ca a dat presedintele indicatii.

- Stiu precis ca sistemul mafiot construit este dirijat de la varful sindicatelor. Sunt implicati sefi de vama, fosti sefi de vama. Sa spuna cei de la sindicat. In zona sindicatelor exista filonul soliditatii sistemului. Sefii de vami se schimba de politic, dar pana acum nu am informatii legate de un om politic care sa fie implicat, ministri, parlamentari care sa fie parte a acestui sistem mafiot. Fara sa sustin cumva ca nu sunt interventii politice in numiri. Dar pana acum nu am informatii ca aceste numiri influentate politic s-au transformat intr-o varianta de drenare a banilor catre respectivul politician. Nu am informatii, nu inseamna ca ancheta nu poate demonstra altceva.

- Informatiile nu sunt credibile la adresa domnului Blaga, pe Blejnar nu il cunosc. De aceea nu ma pot pronunta daca este un om atins de coruptie sau nu. Dar in mod cert povestile lansate de domnul Lincu la adresa lui Blaga sunt absolut ridicole.

Ponta premier din partea USL

- Sunt obligat de Constitutie sa am consultari cu toate partidele si le-as avea daca cade guvernul. Dar domnul Ponta e copilot la o masina, participa la raliuri, are sponsori necunoscuti, cu care a ajuns copilot. Un om care nu are calitati sa conduca o masina lunga de 3 metri, nu ii da nimeni volanul in mana, poti sa ii dai tara pe mana? Nu cred ca are maturitatea sa conduca guvernul, nu in mandatul meu.

- Cum ar reactiona domnul Ponta daca, sa spunem, ca se produce o reintrare a globului in recesiune? Cum ai lua cu unul ca Ponta masuri impopulare, dar necesare, ca sa nu arunci tara in haos? E copilot, dar nu poate lua tara in mana.

- Sunt obligat sa discut cu Opozitia, daca relansarea increderii in guvern ar implica un nou guvern. Categoric voi consulta si Opozitia. Sincer, am avea nevoie de putina intelegere politica. Greul a trecut, ne-ar trebui doar putina solidaritate sa relansam economia.

- Una din problemele pe care le avem in evaluarile externe se leaga de posibila instabilitate politica.

- Pot oferi liniste Opozitiei si inca 4 ani dupa 2012. Exista o majoritate in momentul de fata care a trecut prin criza. Populatia va resimti dupa un an cresterea economica.

- S-a ajuns la 6,6% somaj, avem unul din cele mai rapide ritmuri de diminuare din UE. Daca se va reusi si trecerea rapida a Legii Zilierilor, din Parlament, se vor crea alte locuri de munca oficiale. Nu trebuie sa cautam neaparat schimbarea majoritatii, oamenii astia, buni sau rai, au trecut Romania prin criza. E o mandrie pentru orice politician, sa ai satisfactia rezultatelor.

Premier politic sau independent?

Seful statului a participat duminica dupa-amiaza la o noua intalnire cu liderii centrali si judeteni ai PD-L, la Vila Lac 1. Potrivit unor surse participante, premierul Emil Boc si secretarul general al PD-L, Vasile Blaga, si-au anuntat colegii in cadrul intalnirii ca vor candida la functia de presedinte al partidului.

De asemenea, cotidianul Gandul scrie, luni, ca seful statului si-a exprimat public sustinerea pentru o noua candidatura a lui Emil Boc la sefia PD-L, dar a spus ca isi mentine in continuare propunerea de a numi un premier independent.

"Sustin varianta premierului independent. Este decizia mea cand voi face numirea si voi lua aceasta decizie dupa consultarea cu premierul Boc. Dar este treaba mea, constitutional, nu a partidului, e o decizie cu care puteti sau nu sa fiti de acord. Constitutional, puteti sa va exprimati parerea in Parlament (la votul de investitura al noului guvern - n.r)", ar fi declarat presedintele, potrivit jurnalistilor de la Gandul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Preşedinta PSD Bucureşti, Gabriela Firea, a declarat joi, 18 aprilie, că situaţia candidatului susţinut de PSD şi PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, ar urma să fie discutată...
#basescu tvr, #Basescu alegeri PDL, #Basescu premier independent, #Basescu Sarkozy , #presedinte
Comentarii
Poza hanibal
hanibal
rank 5
Sa ne explice tov.Basescu, de unde a avut Blejnar, prietenul lui Falca (finul lui B) 1.800.000 euro pentru vila lui?
Poza oglinda
oglinda
rank 5
Circul Strutzki la TVR, cel mai mare saltimbanc din Romania va sta in cap, va mieuna, va stoarce o lacrima, va hohoti