Ziare.com

Basescu: Invit partidele la dialog pe tema revizuirii Constitutiei si reorganizarii tarii

de Camelia Badea
Vineri, 10 Iunie 2011, ora 15:32

   

Basescu: Invit partidele la dialog pe tema revizuirii Constitutiei si reorganizarii tarii
Presedintele Traian Basescu a anuntat, vineri, ca invita liderii partidelor politice, si de la Putere si din Opozitie, la consultari pe tema revizuirii Constitutiei si a reorganizarii administrative a Romaniei. Seful statului s-a aratat increzator ca Opozitia nu va refuza dialogul in cazul in care are cu adevarat de gand sa vina la guvernare dupa 2012.

Traian Basescu a sustinut o declaratie de presa la Palatul Cotroceni la scurt timp dupa ce a participat la o intalnire informala cu primarii de sector, la finalul careia acestia au stabilit prin consens anularea referendumului pentru Legea Capitalei.

Presedintele a inceput prin a sublinia faptul ca, desi anumite propuneri legate de revizuirea Constitutiei si de reorganizarea tarii in 8 regiuni au fost prost primite, in special de presa, altele au gasit, intr-o forma sau alta, corespondent in viziunea politica a Opozitiei.

Din acest motiv presedintele considera ca punctele de vedere comune constituie un bun fundament pentru initierea unui dialog Putere-Opozitie si a anuntat ca va invita oficial liderii partidelor pentru consultari pe aceste doua teme in a treia decada a lunii iunie la Palatul Cotroceni.

"Esential este ca si revizuirea Constitutiei si reorganizarea sa nu fie tratate, din interese politice, de a proteja clientela, sa nu fie tratate prin minciuna publica", a declarat Traian Basescu, acuzand Opozitia ca a dezinformat populatia cu privire la costurile uriase ale reorganizarii administrative si mentionand ca mentinerea actualului sistem administrativ prejudiciaza deja statul cu sume enorme.

Un al doilea subiect abordat de Traian Basescu a fost legat de decizia luata joi in Consiliul JAI referitoare la indeplinirea de catre Romania a tuturor criteriilor tehnice de intrare in spatiul Schengen. Presedintele a subliniat faptul ca Bulgaria a inregistrat incidente de parcurs, motiv pentru care si Romania se vede nevoita sa astepte luna septembrie pentru a afla cand intra in Schengen.

Presedintele s-a referit pe larg la importanta pe care o va avea in acest sens raportul pe Justitie din iulie, in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare. Seful statului a criticat Senatul care, din cauza unor jocuri politice, a desemnat in CSM un membru incompatibil din punct de vedere al Legii ANI si a refuzat sa desemneze un alt reprezentant al societatii civile, nepermitand CSM sa lucreze la intreaga capacitate.

In acelasi context, Traian Basescu a facut mai multe referiri la deficientele pe care le are justitia din Romania, de la tergiversarea proceselor la Inalta Curte si pana la neaplicarea prevederilor Legii micii reforme in justitie, intrata in vigoare de mai mult timp.

"Niciodata justitia unui stat nu a facut atata rau tarii pentru care lucreaza cat a facut justitia romana", a declarat presedintele.

Intrebat de jurnalisti ce va face in cazul in care Opozitia va refuza sa participe la consultarile anuntate pentru luna iunie, seful statului a raspuns ca nu va avea nimic de facut decat sa constate acest lucru.

"Acum a trecut recesiunea si poate ca sunt dispusi, avand in vedere ca nu se mai discuta teme vizand situatia critica de criza, de amputari de venituri, ci discutam despre viitor. Daca vor sa vina la guvernare, sa vina la dialog. Daca vor sa ramana in Opozitie dupa 2012, probabil ca nu vor veni pentru ca nu ii intereseaza", a comentat Traian Basescu.

Ziare.com a transmis declaratia presedintelui in format LIVE text

Revizuirea Constitutiei

- Prima tema este revizuirea Constitutiei. Am observat ca unele propuneri au fost bine primite, altele foarte prost primite, in mod deosebit de mass-media. Din punct de vedere al abordarii partidelor s-au conturat si puncte de vedere comune.

- Am constatat din declaratiile publice disponibilitatea unora dintre liderii din Opozitie de a fi solidari cu reducerea numarului de parlamentari la 300 si chiar propunerea de a se initia un proiect de lege. Eu am propus prin Constitutie, unul din liderii Opozitiei prin lege, e clar ca exista puncte de vedere comune.

- In cazul legii confiscarilor averilor ilicite, nu "mama legilor", Constitutia, trebuie sa ii apere pe hoti, deci cred ca nu vom avea o problema la votul in Parlament.

- Exista un consens ca tara trebuie reorganizata administrativ. Unii spun ca trebuie sa se petreaca mai repede, altii in 2016. De regula, proiectele cu termen lung ingroapa problema, dar declaratiile de sustinere a ideii exista.

- Ca si la Constitutie, nu exista o modalitate comuna, dar exista puncte de vedere comune legat de necesitatea ca actiunea sa se intample.

- S-a creat o buna oportunitate pentru initierea unui dialog putere-opozitie care sa ne duca spre o pozitie comuna.

- Putem initia acest dialog in ultima decada a lunii iunie. In acest sens voi face partidelor o invitatie. Am pus a treia decada in ideea ca poate unele partide doresc un timp de pregatire in interiorul lor.

Interes public vs interes clientelar

- Esential este ca si revizuirea Constitutiei si reorganizarea sa nu fie tratate, din interese politice, de a proteja clientela, sa nu fie tratate prin minciuna publica, ca spre exemplu costurile uriase daca se va reorganiza Romania.

- Nu va recurge nimeni la schimbarea imediata a buletinelor si pasapoartelor, a numerelor de inmatriculare. Va fi o perioada de tranzitie.

- Cei care doresc sa protejeze mafiile locale uita sa le spuna romanilor ca principalul obiectiv al reorganizarii administrative este debirocratizarea si descentralizarea.

- Se creeaza posibilitatea de a dezvolta proiecte regionale. De ce nu am pune reorganizarea in numele interesului cetateanului si a dezvoltarii vizionare?

Schengen:Respingem adaugarea de conditii, obligatia era pur tehnica

- Am observat placerea presei de a spune ca am ratat in martie si termenul este 2012. Se mizeaza pe neinformarea populatiei in scopul discreditarii sau al altor scopuri. Realitatea este ca nu se putea lua nicio decizie pana cand a terminat Bulgaria rapoartele si acest lucru s-a intamplat in mai. PE a dat un gir puternic, chiar daca avizul e consultativ, el arata o optiune politica. Ieri in CAGRE s-a constatat indeplinirea conditiilor tehnice de catre ambele tari, cu riscuri pe granita Turcia, Grecia.

- Cel mai important lucru este stabilirea faptului ca la Consiliul JAI din septembrie se va adopta un calendar. Din declaratiile politice am inteles ca unele tari, Olanda in mod deosebit, ca este determinanta calitatea raportului pe MCV din iulie.

- Stim macar care sunt abordarile in timp. Oficial, respingem adaugarea de conditii la accesul in Spatiul Schegen, aceste conditii nu sunt trecute in tratat, obligatia era pur tehnica.

- Luand insa nota de optiunile unor state ca Olanda, Franta, Germania, nu putem sa nu dam toata atentia raportului MCV. Si desi nu acceptam adaugarea de conditii, nu putem sa nu recunoastem deficientele pe care justitia romaneasca inca le are.

Senatul si Justitia, impotriva intereselor Romaniei

- Ma refer la procedurile lungi de judecata, la procedurile de tergiversare a dosarelor la Inalta Curte, (dosare tinute 2-3 ani si amanate si abia dupa doi ani retrimise la procurori pentru a fi reanalizate).

- Sunt dosare in care judecatorii refuza sa ia nota de faptul ca au cadrul legal de a respinge incercarile avocatilor de a tergiversa. Legea micii reforme permite.

- Niciodata justitia unui stat nu a facut atata rau tarii pentru care lucreaza cat a facut justitia romana.

- Trebuie sa observ ca desi una din problemele majore pe care le avem este un nou CSM, o atentionare deosebita era legat de asta. Senatul a reusit o performanta impotriva intereselor Romaniei: a desemnat o persoana din partea societatii civile incompatibila conform ANI si a reusit sa nu desemneze o a doua persoana din partea societatii civile, pur si simplu pentru ca au de facut jocuri politice. Ar trebui sa ne ridicam deasupra lor.

- Legat de votul din PE as vrea sa salut faptul ca toti europarlamentarii romani au votat in favoarea Romaniei. Cel putin in PE reusim sa fim solidari.

- Parcursul tehnic al aderarii Schengen nu putea fi comprimat, din cauza vecinilor , ne mentinem obiectivul de aderare in 2011 si speram ca decizia in septembrie sa devina realitate.

Intrebari:

- (angajarea raspunderii pe reorganizare?) E o decizie pe care o va lua Guvernul cand va considera necesar. Dar uriasele costuri pentru functionarea aparatului de stat actual trebuie luat in consideratie. Avem 41 de ISP, 41 de Inspectorate scolare, de directii...Asta in seamna multi functionari, birocratie uriasa. O socoteala elementara arata ca economiile ar insemna sume uriase, care ar putea fi directionate catre altceva.

- Cine nu invata din criza ca trebuie sa isi reduca cheltuielile de functionare a statului si ca programele sociale trebuiesc focusate catre cei care au nevoie, greseste.

- E momentul in care Romania trebuie sa actioneze, pentru ca are sanse mult mai mari ca alte state sa isi aduca cheltuielile. Cine nu intelege acest lucru risca sa fie si mai afectat la viitoarea criza care nu stim cand va veni.

- Nu e o revolutie, o revolta, o explozie de idei, ci o constanta a activitatii Guvernului: de reducere a cheltuielilor. Guvernul trebuie sa pregateasca tara pentru posibile evenimente negative.

- (angajarea raspunderii si pe statutul minoritatilor?) Sunt probleme de coalitie, habar nu am, intrebati-i.

- (cum ati reusit sa convingeti primarii ca referendumul trebuie anulat?) Nu discut, daca ei au ceva de discutat o vor face. Stiu ca referendumul a fost initiat de Alianta USL. Pe urma nu au avut forta sa isi impuna intrebarile si CGMB si-a impus intrebarile. Combinatia ducea la o disputa politica in care trebuiau antrenati si bucurestenii. De aceea am avut aceasta discutie.

- (consultatile, ce faceti daca Opozitie nu vine?) Nu am ce sa fac, dar ar putea fi un motiv bun. Poate ca a fost de inteles refuzul pe perioada recesiunii, dar acum a trecut, Romania a avut recent o emisiune de succes pe piata si asta arata ca nu mai e nevoi de bani de la FMI. Acum a trecut recesiunea si poate ca sunt dispusi, avand in vedere ca nu se mai discuta teme vizand situatia critica de criza, de amputari de venitiuri, ci discutam despre viitor. Daca vor sa vina la guvernare, sa vina la dialog. Daca vor sa ramana in Opozitie dupa 2012, probabil ca nu vor veni pentru ca nu ii intereseaza.

Pana in iunie 2012 se poate face totul pentru ca alegerile sa fie legitime

- Nimeni nu poate sa reorganizeze o tara peste noapte, totul va fi in etape. In tara asta pana acum s-au facut mii de legi. Legea impartirii administrative dateaza din 1968. In 21 de ani de la Revolutie legea nu a fost amendata, si in art.1 este vorba despre Republica Socialista. A fost o lege neatinsa.

- Este un proces treptat. Ce propun eu partidelor politice este sa ajungem la un stadiu de implementare a noii organizari teritoriale pana la alegerile din 2012, adica intr-un an. Eu sunt convins ca putem face tot ceea ce este necesar. Exista o evaluare, nu se apuca nimeni sa vorbeasca despre acest proces fara o evaluare. Pana in iunie 2012 se poate face totul pentru ca alegerile sa fie legitime, sa fixeze o administratie locala mult mai supla si mai eficienta, urmand ca altele sa continue, de exemplu transferul arhivelor.

- Trebuie descentralizate toate activitatile de la judet catre localitati. Dupa legea reorganizarii administrative, prima care ar trebui sa fie emisa este legea Administratiei locale.

Referendumul din Bucuresti, anulat dupa interventia lui Basescu

Seful statului a avut vineri dimineata o intalnire informala cu primarii de sector si cu primarul general al Capitalei. La finalul acesteia s-a anuntat ca edilii locali au ajuns la un consens in ceea ce priveste anularea referendumului anuntat pentru data de 26 iunie, in conditiile in care se discuta tot mai serios despre reorganizarea administrativa a tarii in 7-8 regiuni si infiintarea zonei metropolitane Bucuresti-Ilfov.

Basescu ii ameninta pe ministri si cere o Romanie cu maximum 8 judete

Consiliul General al Municipiului Bucuresti a fost convocat pentru vineri, la ora 18:00, intr-o sedinta speciala in care se va anula, tot prin vot, organizarea referendumului. Din fericire, presedintele Consiliului General al Municipiului Bucuresti, Calin Murg, a anuntat ca nu a fost tiparit niciun buletin de vot si nici nu s-a cheltuit niciun leu cu organizarea acestui controversat referendum.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 5826 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
84 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Citez:

"In cazul legii confiscarilor averilor ilicite, nu "mama legilor" trebuie sa ii apere pe hoti, deci cred ca nu vom avea o problema."
Ei bine tocmai aici va fi marea problema.Uriasa, Majora.
Tot romanul stie ca toti parlamentarii, senatorii, baronii, mogulii fura de sting, ca au o "musca pe caciula".La respingerea acestui proiect isi vor unii fortele --indiferent de culoarea politica--si probabil ca vor cistiga.Oricum Basescu va iesi in avantaj. Va spune de cite ori va avea ocazia si mai ales la televiziuni ,pentru votantul de rind, ca el a vrut, dar s-a izbit de opozitia din Parlament si Senat, eventual a CSM.

 

 

Avocatii se plang de una alta .... distractie mare

intrati www.luju.co (lumea juridica) - aveti ce citi

"BIETUL UNBR - La Congresul Avocatilor au iesit la iveala tot felul de frustrari: “Cozonacul e din ce in ce mai mic!"; “Pentru tacaneala mea, da-mi bani sa ma tratez!"

 

 

PDl are nevoie de ajutorul opozitiei

UDMR-ul nu este de acord cu varianta PDL de impartire administrativa si are nevoie de ajutorul opozitiei sa treaca aceasta lege - de asta se fac toate consultarile astea

 

 

Lapusneanu"de ma voi scula pe multi am sa raspopesc·"........

Un zadar tipa -mparatul umbra *** se intinde si mai mare si mai mare.......

 

 

dragul meu ghighi

eu nu stiu cine cum spune la o situatie data.
Dar pentru mine aceasta "situatie data " are numele "pro.stie" si smecherie ...si este o aiureala .
Se pot aduce argumente cu nemiluita ....asta ne trebuie la ora asta ? ....chelului tichie cu maragaritar .

 

 

Si totusi... ce spune Basescu de regula vinerea este "abureala"...

...dar cosasul de la Rachitele face planul, asuma raspunderea, parlamentarii PDL-isti stau ca oile in parlament, lgea trece, cum se aplica nimeni nu stie, rezultatele politicilor basesciene au fost itodeauna impotriva celor saraci , dumnealui a mai rezolvat o problema...ha,ha,ha,...si uite asa...

 

 

@delta

Am si eu o intrebare ca unul..aflat mai departe.Sper sa ma .."descebaluiti".
Multi forumisti invoca distanta pina ..la resedinta de judet,regiune, zona sau cum va fi denumita capitala regionala.Nu inteleg de ce trebuie sa merg acolo.
Personal cind sunt prin tara,locuiesc in Sibiu. Vreti sa-mi apuneti ca aici nu vor mai exista tribunale,spitale,doctori, notari etc. si ca va trebui sa merg la Brasov?
Va intreb doar pentru ca nu inteleg de ce toata lumea invoca distanta.
Asta nu inseamna ca sunt de acord cu aceasta reorganizare,deoarece am o presimtire ca acolo sunt alte planuri si in nici un caz economiserea banului public.Va multumesc.

 

 

Base face agenda

cat o sa-l mai tina tiroida oare?
Si o spun fara rautate...doar cu parerea de rau ca la umbra nucului nu creste nimic!

 

 

Clarificari

Am observat cu stupoare ca oameni care au lasat comentarii nu au inteles DE CE NU SE FACE REFERENDUM????????DE CE TREBUIE SCHIMBATA CONSTITUTIA?
1.Nu se face referendum nu pentru ca am fi comunisti (aceasta decizie va fi luata de populatie prin votul celor pe care tot populatia i-a ales)ci pentru ca organizarea unui referendum, ar implica si o campanie electorala venita in primul rand din partea USL-asilor care nu sunt deacord normal, ca in 41 de judete se pot spala mai multi bani decand in 8 judete!Aceasta campanie ar costa statul Roman o suma semnificativa de bani pe care Romania nu si-o permite chiar daca opozitia nu vede asta!
2.Se schimba constitutia pentru ca odata cu aceste schimbari analog se vor schimba si derivatele legilor din constitutie si totul este in favoarea populatiei normal nici aceasta masura nu e sustina de USL-asi care mereu spun ca Basescu e cel mai rau pt Romania pusi in situatia sa voteze aceasta masura cu promisiunea ca vor scapa de BASE mai repede cu 2 ani!Ei au ales sa nu voteze aceasta masura care nu-i avantaja pe cei care au furat si mai fura.......Deci acum se vede cine este afectat!

 

 

@ Delta.

Cine nu intelege o situatie data, zice simplu: E o aiureala.

 

 

Sii

Si alta data partidele parlamentare au fost invitate la Cotroceni, iar parerea lor nu a contat. Populatia, stimabile Domn Presedinte, trebuie invitata si consultata cu privire la reforma administrativ-teritoriala, in conformitate cu legislatia in viguare. sau nu sti legea. Sau o ignori deliberat. iar in aceasta situatie, "la revedere".

 

 

Degeaba cheama presedintele Basescu la consultari.

Uniunea Socilaist Liberala formata din PSD+PNL...
fara PC (care nu reprezinta NIMIC in optiunea electorala)
nu urmareste ceva constructiv ci sa puna mana pe ...FONDURILE EUROPENE.
DE CE fufa Daciana Sarbu(PSD),nevasta lui Victor Ponta,
nu a votat pentru admiterea Romaniei in spatiul SCHENGEN?
Atat Ponta -sotul cat si Sarbu-tatal s-au milogit pe la socialistii europeni sa voteze contra primirii Romaniei in spatiu SCHENGEN...
La ce va puteati astepta la TUTA AJUNSA EUROPARLAMENTAR DOAR CA TATAL EI A FOST MINISTRU psd AL AGRICULTURII IN GUVERNAREA NASTASE.
Perioada cand agricultura a fost distrusa in proportie de 95%!!!

 

 

AI GRESIT ROLUL PRESEDINTELUI

NU CRED CA ROLUL PRESEDINTELUI E SA "ZAPACEASCA DE CAP OPOZITIA"

 

 

o aiureala generala

nu trebuie sa analizezi prea mult ca sa-ti dai seama ca sustinerea acestei guvernari e pe tobogan . Si cei in cauza efectiv par disperati .
Nu ma bucur ,...mai degraba sunt amarat de continuitatea creeari haosului generalizat .
Acum trebuie rupta opozitia in bucati prin amenintarea cu schimbari majore ( deloc practice ) in pozitiile ocupate in teritoriu ale acestora .
Ce reducere de institutii ?,...un bluf total ,la nivelul comunicarii online cu institutiile statului din orice domeniu sunt varza . Cum iti rezolvi problemele ?....te urci in masina si mergi 150 - 200 de km ? Bugetarii redusi dintr-un judet se vor regasii ca numar suplimentati in orasul " noua capuitala teritoriala " , ca de' trebuie deservita de 4 - 5 ori mai multa populatie .
Unde Dumnezeu este castigul ?
Numai modul in care argumenteaza acest "proiect " de regionalizare ...."pe baza bunei credinte " , te sperie de cit de neprofesionoisti sunt actuali guvernanti .
Vai de noi ....sincer , cred caci cu aceasta aiureala si-au dat un autogol ....se vor face de ras cind vor fi luati la bani marunti cum se face practic aceasta regionalizare .
Repet , ar trebui sa ma bucur la auzul acestei aiureli , o dovada in plus ca sunt varza .....dar ma gandesc cu groaza la pierderea de energie ce va fi necesara demontarii unei tampenii .

 

 

@ delta = STRATEGIE SECURISTA INTERLOPA

Eu ma exprim mai direct...cuvintele spun mult...

Intram in cel mai scurt timp in FALIMENT ...au topit toate resursele si toate economiile datorita campaniei 2009 - acum NU stiu de unde sa mai "PRODUCA BANII" de luna ce vine = FALIMENT....NU au din ce mai plati : alocatii, salarii, pensii, concedii de martenitate etc...
AU intrat in PANICA ...deoarece la anul MAFIOTII de la F.M.I. le va mai da o SPAGA pentru campanie , iar ei nu pot sa reziste pana la anu....

" Falimentul e aproape! Cum iși va plăti Romania datoriile, dacă nu mai produce? "

Cititi si articolul:
Datoria REALA a Romaniei: 170 miliarde Euro!

Sunt ridicoli băieții ăștia de la partide, care se uita cu sufletul la gura la graficele economice, si cum vad o ușoara mișcare in sus, urlă de bucurie! Se imbrățișează și se felicită: gata, am ieșit din criză!
Criza o sa dureze pană cand Romania o sa fie competitivă și o reușească să-și vandă mărfurile. Cauza crizei e simplă: poporul roman a cheltuit mai mult decat a reușit sa vandă. Iar voi n-ați făcut nimic ca sa o rezolvați. Așa ca, de ce s-ar termina criza? De mila voastră?

Cand cumpărătorii o sa zică: nu mai dau bani pe prostia asta chinezească, e prea scumpă; mai bine cumpăr de la romani, ca e mai ieftin. Abia atunci puteți să vă bucurați. Cand o sa fie asta? Peste cel puțin 50 de ani. Dacă o sa fie vreodată!

Și in toata perioada asta, graficele voastre o să salte in sus si in jos in permanență – dar asta n-are nici o legătură cu criza! Orice grafic se mișcă, dacă populația e incă vie. Graficele intră in linie-dreaptă, doar dacă ai murit.

Cum iși va plăti Romania datoriile, dacă nu mai produce?
Mai ales ca și chestia asta, cu stabilitatea, e relativă. Stabilitatea economică a Romaniei din ultimele luni s-a bazat strict pe imprumuturi, nu pe producție (dimpotrivă, PIB-ul s-a prăbușit). Iar imprumuturile, cum știm cu toții, nu sunt o soluție …stabilă............

mai multe pe :

http://www.newsro123.com/2011/04/falimentul-e-aproape-cum-isi-va-plati.html

 

 

Prima   1   2   3   4   5   6   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor