Ziare.com

Basescu: Invit partidele la dialog pe tema revizuirii Constitutiei si reorganizarii tarii

de Camelia Badea
Vineri, 10 Iunie 2011, ora 15:32

   

Basescu: Invit partidele la dialog pe tema revizuirii Constitutiei si reorganizarii tarii
Presedintele Traian Basescu a anuntat, vineri, ca invita liderii partidelor politice, si de la Putere si din Opozitie, la consultari pe tema revizuirii Constitutiei si a reorganizarii administrative a Romaniei. Seful statului s-a aratat increzator ca Opozitia nu va refuza dialogul in cazul in care are cu adevarat de gand sa vina la guvernare dupa 2012.

Traian Basescu a sustinut o declaratie de presa la Palatul Cotroceni la scurt timp dupa ce a participat la o intalnire informala cu primarii de sector, la finalul careia acestia au stabilit prin consens anularea referendumului pentru Legea Capitalei.

Presedintele a inceput prin a sublinia faptul ca, desi anumite propuneri legate de revizuirea Constitutiei si de reorganizarea tarii in 8 regiuni au fost prost primite, in special de presa, altele au gasit, intr-o forma sau alta, corespondent in viziunea politica a Opozitiei.

Din acest motiv presedintele considera ca punctele de vedere comune constituie un bun fundament pentru initierea unui dialog Putere-Opozitie si a anuntat ca va invita oficial liderii partidelor pentru consultari pe aceste doua teme in a treia decada a lunii iunie la Palatul Cotroceni.

"Esential este ca si revizuirea Constitutiei si reorganizarea sa nu fie tratate, din interese politice, de a proteja clientela, sa nu fie tratate prin minciuna publica", a declarat Traian Basescu, acuzand Opozitia ca a dezinformat populatia cu privire la costurile uriase ale reorganizarii administrative si mentionand ca mentinerea actualului sistem administrativ prejudiciaza deja statul cu sume enorme.

Un al doilea subiect abordat de Traian Basescu a fost legat de decizia luata joi in Consiliul JAI referitoare la indeplinirea de catre Romania a tuturor criteriilor tehnice de intrare in spatiul Schengen. Presedintele a subliniat faptul ca Bulgaria a inregistrat incidente de parcurs, motiv pentru care si Romania se vede nevoita sa astepte luna septembrie pentru a afla cand intra in Schengen.

Presedintele s-a referit pe larg la importanta pe care o va avea in acest sens raportul pe Justitie din iulie, in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare. Seful statului a criticat Senatul care, din cauza unor jocuri politice, a desemnat in CSM un membru incompatibil din punct de vedere al Legii ANI si a refuzat sa desemneze un alt reprezentant al societatii civile, nepermitand CSM sa lucreze la intreaga capacitate.

In acelasi context, Traian Basescu a facut mai multe referiri la deficientele pe care le are justitia din Romania, de la tergiversarea proceselor la Inalta Curte si pana la neaplicarea prevederilor Legii micii reforme in justitie, intrata in vigoare de mai mult timp.

"Niciodata justitia unui stat nu a facut atata rau tarii pentru care lucreaza cat a facut justitia romana", a declarat presedintele.

Intrebat de jurnalisti ce va face in cazul in care Opozitia va refuza sa participe la consultarile anuntate pentru luna iunie, seful statului a raspuns ca nu va avea nimic de facut decat sa constate acest lucru.

"Acum a trecut recesiunea si poate ca sunt dispusi, avand in vedere ca nu se mai discuta teme vizand situatia critica de criza, de amputari de venituri, ci discutam despre viitor. Daca vor sa vina la guvernare, sa vina la dialog. Daca vor sa ramana in Opozitie dupa 2012, probabil ca nu vor veni pentru ca nu ii intereseaza", a comentat Traian Basescu.

Ziare.com a transmis declaratia presedintelui in format LIVE text

Revizuirea Constitutiei

- Prima tema este revizuirea Constitutiei. Am observat ca unele propuneri au fost bine primite, altele foarte prost primite, in mod deosebit de mass-media. Din punct de vedere al abordarii partidelor s-au conturat si puncte de vedere comune.

- Am constatat din declaratiile publice disponibilitatea unora dintre liderii din Opozitie de a fi solidari cu reducerea numarului de parlamentari la 300 si chiar propunerea de a se initia un proiect de lege. Eu am propus prin Constitutie, unul din liderii Opozitiei prin lege, e clar ca exista puncte de vedere comune.

- In cazul legii confiscarilor averilor ilicite, nu "mama legilor", Constitutia, trebuie sa ii apere pe hoti, deci cred ca nu vom avea o problema la votul in Parlament.

- Exista un consens ca tara trebuie reorganizata administrativ. Unii spun ca trebuie sa se petreaca mai repede, altii in 2016. De regula, proiectele cu termen lung ingroapa problema, dar declaratiile de sustinere a ideii exista.

- Ca si la Constitutie, nu exista o modalitate comuna, dar exista puncte de vedere comune legat de necesitatea ca actiunea sa se intample.

- S-a creat o buna oportunitate pentru initierea unui dialog putere-opozitie care sa ne duca spre o pozitie comuna.

- Putem initia acest dialog in ultima decada a lunii iunie. In acest sens voi face partidelor o invitatie. Am pus a treia decada in ideea ca poate unele partide doresc un timp de pregatire in interiorul lor.

Interes public vs interes clientelar

- Esential este ca si revizuirea Constitutiei si reorganizarea sa nu fie tratate, din interese politice, de a proteja clientela, sa nu fie tratate prin minciuna publica, ca spre exemplu costurile uriase daca se va reorganiza Romania.

- Nu va recurge nimeni la schimbarea imediata a buletinelor si pasapoartelor, a numerelor de inmatriculare. Va fi o perioada de tranzitie.

- Cei care doresc sa protejeze mafiile locale uita sa le spuna romanilor ca principalul obiectiv al reorganizarii administrative este debirocratizarea si descentralizarea.

- Se creeaza posibilitatea de a dezvolta proiecte regionale. De ce nu am pune reorganizarea in numele interesului cetateanului si a dezvoltarii vizionare?

Schengen:Respingem adaugarea de conditii, obligatia era pur tehnica

- Am observat placerea presei de a spune ca am ratat in martie si termenul este 2012. Se mizeaza pe neinformarea populatiei in scopul discreditarii sau al altor scopuri. Realitatea este ca nu se putea lua nicio decizie pana cand a terminat Bulgaria rapoartele si acest lucru s-a intamplat in mai. PE a dat un gir puternic, chiar daca avizul e consultativ, el arata o optiune politica. Ieri in CAGRE s-a constatat indeplinirea conditiilor tehnice de catre ambele tari, cu riscuri pe granita Turcia, Grecia.

- Cel mai important lucru este stabilirea faptului ca la Consiliul JAI din septembrie se va adopta un calendar. Din declaratiile politice am inteles ca unele tari, Olanda in mod deosebit, ca este determinanta calitatea raportului pe MCV din iulie.

- Stim macar care sunt abordarile in timp. Oficial, respingem adaugarea de conditii la accesul in Spatiul Schegen, aceste conditii nu sunt trecute in tratat, obligatia era pur tehnica.

- Luand insa nota de optiunile unor state ca Olanda, Franta, Germania, nu putem sa nu dam toata atentia raportului MCV. Si desi nu acceptam adaugarea de conditii, nu putem sa nu recunoastem deficientele pe care justitia romaneasca inca le are.

Senatul si Justitia, impotriva intereselor Romaniei

- Ma refer la procedurile lungi de judecata, la procedurile de tergiversare a dosarelor la Inalta Curte, (dosare tinute 2-3 ani si amanate si abia dupa doi ani retrimise la procurori pentru a fi reanalizate).

- Sunt dosare in care judecatorii refuza sa ia nota de faptul ca au cadrul legal de a respinge incercarile avocatilor de a tergiversa. Legea micii reforme permite.

- Niciodata justitia unui stat nu a facut atata rau tarii pentru care lucreaza cat a facut justitia romana.

- Trebuie sa observ ca desi una din problemele majore pe care le avem este un nou CSM, o atentionare deosebita era legat de asta. Senatul a reusit o performanta impotriva intereselor Romaniei: a desemnat o persoana din partea societatii civile incompatibila conform ANI si a reusit sa nu desemneze o a doua persoana din partea societatii civile, pur si simplu pentru ca au de facut jocuri politice. Ar trebui sa ne ridicam deasupra lor.

- Legat de votul din PE as vrea sa salut faptul ca toti europarlamentarii romani au votat in favoarea Romaniei. Cel putin in PE reusim sa fim solidari.

- Parcursul tehnic al aderarii Schengen nu putea fi comprimat, din cauza vecinilor , ne mentinem obiectivul de aderare in 2011 si speram ca decizia in septembrie sa devina realitate.

Intrebari:

- (angajarea raspunderii pe reorganizare?) E o decizie pe care o va lua Guvernul cand va considera necesar. Dar uriasele costuri pentru functionarea aparatului de stat actual trebuie luat in consideratie. Avem 41 de ISP, 41 de Inspectorate scolare, de directii...Asta in seamna multi functionari, birocratie uriasa. O socoteala elementara arata ca economiile ar insemna sume uriase, care ar putea fi directionate catre altceva.

- Cine nu invata din criza ca trebuie sa isi reduca cheltuielile de functionare a statului si ca programele sociale trebuiesc focusate catre cei care au nevoie, greseste.

- E momentul in care Romania trebuie sa actioneze, pentru ca are sanse mult mai mari ca alte state sa isi aduca cheltuielile. Cine nu intelege acest lucru risca sa fie si mai afectat la viitoarea criza care nu stim cand va veni.

- Nu e o revolutie, o revolta, o explozie de idei, ci o constanta a activitatii Guvernului: de reducere a cheltuielilor. Guvernul trebuie sa pregateasca tara pentru posibile evenimente negative.

- (angajarea raspunderii si pe statutul minoritatilor?) Sunt probleme de coalitie, habar nu am, intrebati-i.

- (cum ati reusit sa convingeti primarii ca referendumul trebuie anulat?) Nu discut, daca ei au ceva de discutat o vor face. Stiu ca referendumul a fost initiat de Alianta USL. Pe urma nu au avut forta sa isi impuna intrebarile si CGMB si-a impus intrebarile. Combinatia ducea la o disputa politica in care trebuiau antrenati si bucurestenii. De aceea am avut aceasta discutie.

- (consultatile, ce faceti daca Opozitie nu vine?) Nu am ce sa fac, dar ar putea fi un motiv bun. Poate ca a fost de inteles refuzul pe perioada recesiunii, dar acum a trecut, Romania a avut recent o emisiune de succes pe piata si asta arata ca nu mai e nevoi de bani de la FMI. Acum a trecut recesiunea si poate ca sunt dispusi, avand in vedere ca nu se mai discuta teme vizand situatia critica de criza, de amputari de venitiuri, ci discutam despre viitor. Daca vor sa vina la guvernare, sa vina la dialog. Daca vor sa ramana in Opozitie dupa 2012, probabil ca nu vor veni pentru ca nu ii intereseaza.

Pana in iunie 2012 se poate face totul pentru ca alegerile sa fie legitime

- Nimeni nu poate sa reorganizeze o tara peste noapte, totul va fi in etape. In tara asta pana acum s-au facut mii de legi. Legea impartirii administrative dateaza din 1968. In 21 de ani de la Revolutie legea nu a fost amendata, si in art.1 este vorba despre Republica Socialista. A fost o lege neatinsa.

- Este un proces treptat. Ce propun eu partidelor politice este sa ajungem la un stadiu de implementare a noii organizari teritoriale pana la alegerile din 2012, adica intr-un an. Eu sunt convins ca putem face tot ceea ce este necesar. Exista o evaluare, nu se apuca nimeni sa vorbeasca despre acest proces fara o evaluare. Pana in iunie 2012 se poate face totul pentru ca alegerile sa fie legitime, sa fixeze o administratie locala mult mai supla si mai eficienta, urmand ca altele sa continue, de exemplu transferul arhivelor.

- Trebuie descentralizate toate activitatile de la judet catre localitati. Dupa legea reorganizarii administrative, prima care ar trebui sa fie emisa este legea Administratiei locale.

Referendumul din Bucuresti, anulat dupa interventia lui Basescu

Seful statului a avut vineri dimineata o intalnire informala cu primarii de sector si cu primarul general al Capitalei. La finalul acesteia s-a anuntat ca edilii locali au ajuns la un consens in ceea ce priveste anularea referendumului anuntat pentru data de 26 iunie, in conditiile in care se discuta tot mai serios despre reorganizarea administrativa a tarii in 7-8 regiuni si infiintarea zonei metropolitane Bucuresti-Ilfov.

Basescu ii ameninta pe ministri si cere o Romanie cu maximum 8 judete

Consiliul General al Municipiului Bucuresti a fost convocat pentru vineri, la ora 18:00, intr-o sedinta speciala in care se va anula, tot prin vot, organizarea referendumului. Din fericire, presedintele Consiliului General al Municipiului Bucuresti, Calin Murg, a anuntat ca nu a fost tiparit niciun buletin de vot si nici nu s-a cheltuit niciun leu cu organizarea acestui controversat referendum.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 5826 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
84 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Feliciatri dl presedinte!

Ati ciuruit opozitia - oficial ati desfintat opozitia vanduta moscovei - de acum inainte orice lege va trece fara nici o problema - pana si opozitioa vanduta moscovei a recunoscut ca sunteti cel mai bun presedinte din lume si va sustine la presedintia UE in 2015. Felicitari si spor la munca!

 

 

unde e democratia???

vocea POPORULUI ROMAN nu conteaza????

 

 

Basescu ciuruieste Olanda!

Ce le-a tras-o Basescu la olandezi - daca mai fac pe nebunii Basescu ii da afara din UE. Ha, Ha, Ha - bravo presedintelui-jucator - a distrus portocala mecanica olandeza cu Cruyyff, Van Basten si toate vedetele lor

 

 

Mersul in cerc

Pornit de la ideea blondei de a lasa boborul sa vorbeasca referendumul ajuns un fel de circ fara cupola si fara paine s-a intors acolo de unde a plecat - la lada de gunoi

 

 

CEVA LEGAT DE INTERES NATIONAL SI ECONOMIE LA BUGET

NU SE BAZEAZA NICI PE CEI 10% DIN ELECTORATUL PORTOCALIU. PREFERA VARIANTA FARA EMOTII ,ORDONANTA DE URGENTA IN PARLAMENT.

 

 

Gata, ma intorc acasa, in noua capitala Cluj-Napoca!

Stire proaspata: "Bucurestiul, Brasovul, Constanta, Cluj-Napoca, Craiova, Iasi, Ploiesti si Timisoara vor fi viitoarele capitale ale noilor judete, conform proiectului de reorganizare administrativ-teritorială a Romaniei"

 

 

@lool

Desigur initial si normal rolul presedintelui nu este

aceasta,dar avand in vedere ca la voi opozitia este

anormala si urmareste absolut numai motive de

uzurpare,se impune ca si presedintele sa isi impuna

reevaluarea raportului cu uniunea liberala cu fata

comunista!!

ORICE MURITOR NORMAL LA CAP DUPA CONFERINTA PRESEDINTELUI

NU ARE CUM SA COMENTEZE CRITIC UN DISCURS ABSOLUT

SINCER,CONCIS,ARGUMENTAT IN INTERESUL POPOLATIEI SI AL

ROMANIEI!

 

 

Se traieste dom' Basesche ! Cel mai bune prietene la noi !

Basescu élő székelyek ismerősének! regionalizáció lesz annak ellenére, hogy a rómaiak!

 

 

OBSERV CU REGRET CA ORICE MESAJ AL MEU INDIFERENT

CAT DE ARGUMENTAT,POLITICOS,SAU CRITIC SI FERM,ESTE LA

FEL

DE BOICOTAT!

SE PARE CA SE URMARESTE ELIMINAREA INTERVENTIILOR MELE,

DAR NU VETI REUSI DECAT PRIN CENZURA PENTRU CA LA

COTIDIANUL AVEM,LA RTV AVEM,LA VOX PUBLICA AVEM SI

PROBABIL URMEAZA ZIARE.COM!

ESTE INCREDIBIL PANA UNDE S-A AJUNS IN ROMANIA,CA

MASSMEDIA,CEA CARE PRIN NATURA SI PREROGATIVELE UNEI

SOCIETATI DEMOCRATICE,EUROPENE,SA ISI EXERCITE UN ROL

MAJOR IN INFORMAREA CORECTA SI TRANSPARENTA A PUBLICULUI,

SA DEVINA UN INSTRUMENT POLITIC AL OPOZITIEI,AL

RELICVELOR COMUNISTE INTR-UN STAT AL UE!

ESTE PESTE PUTEREA DE INTELEGERE A ORICARUI ROMAN

NEAFECTAT DE RADIATIILE DE LA CENTRALELE ATOMICE SAU

CELE SOLARE!

 

 

Ramane Falca fara capitala

adica eu Falca care de la pasopt, adica eu, cu familia mea de la pasopt, si cu nasu' si cu familia, si care am luptat, si cu familia si cu penticosalii si cu adventistii de ziua a saptea si a patruzecisiuna si da-i si lupta! adica eu sa ramai fara capitala - adica eu - nu se poate bibicule

 

 

ai dreptate

si noi ne am plictisit cum da asta la amante ministerele Romaniei

 

 

Citez:

"In cazul legii confiscarilor averilor ilicite, nu "mama legilor" trebuie sa ii apere pe hoti, deci cred ca nu vom avea o problema."
Ei bine tocmai aici va fi marea problema.Uriasa, Majora.
Tot romanul stie ca toti parlamentarii, senatorii, baronii, mogulii fura de sting, ca au o "musca pe caciula".La respingerea acestui proiect isi vor unii fortele --indiferent de culoarea politica--si probabil ca vor cistiga.Oricum Basescu va iesi in avantaj. Va spune de cite ori va avea ocazia si mai ales la televiziuni ,pentru votantul de rind, ca el a vrut, dar s-a izbit de opozitia din Parlament si Senat, eventual a CSM.

 

 

DICTATORUL cheama slugile la el

DISPERARE - va ramane fara TRON ??

Daca NU indeplineste conditia impusa de UDMR - ca in constitutie sa fie trecuta si cum au convenit PLUTA cu tot cu DICTACHIOR -hahahaha
"Traian Băsescu este santajat cu iesirea UDMR de la guvernare "
Surse de incredere relatează că Traian Băsescu este santajat de Kelemen Hunor cu iesirea UDMR de la guvernare. Miercuri dimineată, 27 aprilie, in jurul orelor 9, la Vila Lac 2, Băsescu s-a intilnit cu Kelemen Hunor pentru o discutie ce a avut ca subiect răminerea UDMR la guvernare pină la sfirsitul acestui an.

Conform unor rapoarte ale Serviciilor Secrete, ajunse pe masa lui Băsescu , aproape in unanimitate conducerea si parlamentarii UDMR vor părăsirea actualei guvernări si intrarea in Opozitie, prin aderarea la USL. Problema a fost discutată de unguri in cel mai mare secret la o intrunire a Biroului Operativ de Conducere, care a avut loc marti după-amiază, 26 aprilie, la sediul din Bucuresti, unde aproape toti membrii s-au pronuntat pentru iesirea, pină cel tirziu la 15 iunie, de la guvernare prin demisia ministrilor unguri, sau prin nenominalizarea altor ministri in cazul schimbării lui Emil Boc.

Varianta UDMR

La intilnirea de la Vila Lac 2 a fost prezent si consilierul prezidential Peter Eckstein Kovacs. Traian Băsescu i-a promis lui Kelemen Hunor că, in cazul in care rămin la guvernare, primarii si presedintii de Consilii Judetene din zonele conduse de UDMR vor primi, pină la sfirsitul acestui an, sub formă de fonduri pentru investitii, incă aproximativ 200 de milioane de euro, iar Legea electorală va fi modificată pină la sfirsitul anului, in sensul scăderii pragului electoral minim necesar intrării in Parlament, de la 5% la 3%. Mai mult, Băsescu i-a promis că nu va sustine nici financiar, nici politic ascensiunea unui alt partid constituit pe criterii etnice, care ar face concurentă UDMR-ului la alegerile viitoare.....................

mai multe pe :

http://www.romanialeaks.org/2011/05/traian-basescu-este-santajat-cu-iesirea.html

 

 

Regiunea Sud

va avea capitala la Pleskoi si fiecare locuitor va primii de la mine pantofi Vuitobbi ci toc si posete Pravda si Gumbici

 

 

Si totusi... ce spune Basescu de regula vinerea este "abureala"...

...dar cosasul de la Rachitele face planul, asuma raspunderea, parlamentarii PDL-isti stau ca oile in parlament, lgea trece, cum se aplica nimeni nu stie, rezultatele politicilor basesciene au fost itodeauna impotriva celor saraci , dumnealui a mai rezolvat o problema...ha,ha,ha,...si uite asa...

 

 

Prima   1   2   3   4   5   6   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor