Basescu: Temperatura este putin crescuta in interiorul Coalitiei

Joi, 04 Noiembrie 2010, ora 18:10
4917 citiri
Basescu: Temperatura este putin crescuta in interiorul Coalitiei

Presedintele Traian Basescu recunoaste ca temperatura este putin crescuta in interiorul Coalitiei, dupa decizia Curtii Constitutionale de a declara neconstitutionala asumarea raspunderii Guvernului pe Legea Educatiei.

Totodata, seful statului a declarat joi, la RRA, ca decizia CCR reprezinta un test de anduranta al Coalitiei, test care, afirma el, va fi trecut.

"Temperatura este putin crescuta in interiorul Coalitiei. Dar cred ca este de asemenea si un test al Coalitiei aceasta intamplare pentru ca pana la urma nu se poate reprosa nimanui ca a generat aceasta disputa. Niciun om politic nu este cel care a decis sa se intample asa. Nu se poate reprosa nici presedintelui, nici PD-L-ului, nici UDMR-ului. Este un test puternic pentru soliditatea Coalitiei", a declarat Traian Basescu.

In acelasi timp, seful statului afirma ca nu crede ca soliditatea Coalitiei ar avea de suferit in cazul in care s-ar intrerupe angajarea raspunderii pentru Legea Educatiei.

"Eu cred ca soliditatea Coalitiei nu ar trebui sa aiba de suferit pentru ca se pot gasi solutii. Cred ca doar aparent UDMR-ul este cel mai suparat. Si eu sunt foarte necajit ca se tergiverseaza Legea Educatiei. Perpetueaza ineficienta invatamintului romanesc, fabricile de diplome in universitatile romanesti", a subliniat Basescu.

Potrivit sefului statului, "pana la 1 ianuarie trebuie sa stim daca avem sau nu o noua lege a Educatiei. Bugetul de stat depinde de asta".

Presedintele a mai spus ca decizia Curtii Constitutionale privind asumarea raspunderii pe Legea Educatiei este "inca neclara" si a creat "o oarecare emotie". El a spus insa ca el asteapta publicarea motivarii pentru a vedea daca procedura asumarii raspunderii se opreste.

"Trebuie sa avem rabdare sa citim decizia Curtii sa vedem daca prin decizia Curtii se intrerupe procedura angajarii raspunderii", a spus Basescu.

In ceea ce priveste intalnirea pe care a avut-o joi la Guvern cu premierul Emil Boc si cu vicepremierul Marko Bela, Traian Basescu a spus ca aceasta "face parte din dialogul pe care il am cu guvernul".

Declaratiile lui Marko Bela sunt de bun simt

Seful statului a mai afirmat ca afirmatiile liderului UDMR Marko Bela cu privire la problemele din Coalitie i se par "de bun simt".

"Mie mi se pare de bun simt declaratia presedintelui Marko Bela cu un singur amendament, actiunea politica. Toti suntem captivi acum neimpingerii Romaniei intr-un derapaj politic si economic. La lista de conditionalitati trebuie pusa si aceasta: interesul ca Romania sa aiba stabilitate politica si financiara", a sustinut presedintele.

Liderul Uniunii a subliniat joi ca interesul UDMR nu este sa iasa din Coalitie, ci sa impuna functionarea acesteia, insa si-a exprimat rezervele cu privire la reusita.

Daca cei de la Putere nu pot sa-si asume scoaterea Romaniei din criza, sa treaca in Opozitie

Pe de alta parte, presedintele Traian Basescu a afirmat ca daca partidele aflate la Putere nu pot sa-si asume scoaterea Romaniei din criza economica, pot trece in Opozitie.

"Audoua optiuni: sa-si serveasca tara sau, daca se considera incapabili sa-si serveasca tara intr-un moment dificil, sa treaca in Opozitie. Nimeni nu e obligat sa stea la Putere. (...) Daca nu pot sa-si asume scoaterea Romaniei la lumina din criza economica, sa treaca in Opozitie", a spus seful statului.

Declaratia lui a venit dupa ce a fost intrebat ce parere are despre faptul ca exista voci individuale ale unor parlamentari democrat liberali care s-ar opune adoptarii bugetului pe 2011.

Traian Basescu a tinut insa sa precizeze ca invitatia de a trece in Opozitie este valabila pentru partide, si nu pentru vocile individuale.

"Partidele trebuie sa-si faca inventarul sa vada: hotarasc sa ramana la Putere si sa-si asume responsabilitatea relansarii Romaniei, care este foarte posibila in momentul de fata, deci isi asuma responsabilitatea, sau nu si-o asuma, si trec in Opozitie. Nu pot vorbi pe declaratii individuale", a spus presedintele.

Totodata, seful statului a spus ca, daca priveste la ceea ce propun prin program partidele de Opozitie, observa ca nu exista optiuni pentru o alternativa la guvernare.

"Nu exista in Opozitie partide care sa vizeze un program de redresare a Romaniei, ci doar partide care vizeaza clisee demagogice de pacalire a populatiei, ca pot da, ca pot mari", a spus Basescu.

Traian Basescu a subliniat ca in cazul in care partidele actuale nu isi asuma realizarea programului "trebuie cautat un prim-ministru care sa isi asume un program in conformitate cu nevoile Romaniei, un program cu care sa nu fie mintiti romanii, si trebuie format un nou guvern".

Seful statului a spus insa ca in urma consultarilor de marti cu partidele din arcul guvernamental a observat ca acestea au inca vointa politica.

"Dar dupa discutia pe care am avut-o marti cu partidele si formatiunile parlamentare din arcul guvernamental parerea mea este ca exista vointa la actuala majoritate sa realizeze reformele si sa implementeze programul convenit cu institutiile financiare internationale. Marea problema este disciplina parlamentara", a spus Basescu.

Nu mergem pe ce ne da Vintu

Traian Basescu nu i-a uitat nici pe Sorin Ovidiu Vintu si Dan Voiculescu. Astfel, intrebat de moderatoare despre "majoritatea toxica" despre care a vorbit in urma cu cateva zile, Basescu nu a vrut sa comenteze, spunand ca "nu mergem pe ce ne da Vintu".

"Doamna, am o mare rugaminte ca macar in dialogul cu mine postul national sa ramana un post de informare. Vintu spune ca as fi spus majoritate toxica. Televiziunea lui Vintu asa spune. Televiziunea lui Voiculescu spune ca as fi spus tot asa. Pentru ca eu nu am citatul tot, am rugamintea sa il cerem de la documentare si sa il citim tot. Nu mergem pe ce ne da Vintu la Radio Romania Actualitati", a spus Basescu.

Legea salarizarii ar putea fi asumata de Guvern

In ceea ce priveste Legea salarizarii unitare, Traian Basescu a declarat ca ar putea fi adoptata prin angajarea raspunderii de catre Guvern.

"Angajarea raspunderii pe Legea salarizarii unitare este o optiune pentru ca contraoptiunea acestei solutii este suspendarea acordului cu Fondul, ceea ce ar fi un dezastru pentru Romania, din punct de vedere al crediblitatii", a spus seful statului, la RRA.

Opozitia face un demers neconstitutional amendand toate articolele din Legea Pensiilor

In interviul de la RRA, Traian Basescu a discutat si despre Legea Pensilor, acuzand Opozitia ca face un demers neconstitutional amendand toate articolele, cand ea a fost intoarsa in Parlament pentru un singur articol.

"Legea a trecut, a fost intoarsa in Parlament pentru un singur articol, chiar CCR a avut hotarari prin care a spus ca atunci cand legea este intoarsa in Parlament pentru un articol este analizat doar acel articol. Demagogia i-a facut pe foarte multi parlamentari sa reia toata legea, sa puna amendamente pe fiecare articol", a spus Basescu.

Potrivit sefului statului, gestul sau de a retrimite Parlamentului Legea Pensiilor pentru ca aceasta sa fie revotata a fost o mana intinsa Opozitiei care, drept raspuns, acum "s-a asezat pe lege si nu ii mai da drumul".

"Avand in vedere ca unul dintre motivele disputei de la Camera Deputatilor era chiar Legea Pensiilor, am gasit o motivatie rezonabila pentru a o intoarce in Parlament si pentru a crea conditii ca disputele politice pe marginea acestei legi sa fie incheiate in Parlament. Gestul meu a fost tratat de Opozitie cum vedeti: nici nu mai dau drumul legii, s-au asezat pe ea, nici nu a contat gestul", a spus Basescu.

"Este o actiune neconstitutionala, dar li se pare lor ca le aduce servicii. Din populism, din lipsa de responsabilitate cred ca pot aduna voturi", a subliniat presedintele, asigurand ca nu in acest fel vor reusi parlamentarii sa adune voturi.

M-am saturat de bogatasii de la Sindicate

Nici liderii de sindicate nu au scapat de atacurile presedintelui Traian Basescu, seful statului afirmand ca acestia se fac ca plang de mila celor pe care ii reprezinta.

"Eu m-am saturat de bogatasii de la Sindicate, care se fac ca plang de mila celor pe care ii reprezinta, care sunt pe lista de plata a lui Vintu si care au doar un scop dupa intalnirea cu presedintele, sa spuna ce sustin ei si ca Guvernul nu ii intelege. Daca vom intelege ca trebuie sa ne mentinem in aceasta anvelopa a celor 39 de miliarde de lei pentru salarii - ceea ce e destul de mult - totul este posibil", a spus Basescu.

Seful statului a tinut sa precizeze ca atat el cat si membrii Guvernului inteleg dificultatile romanilor si a precizat ca si-ar dori o abordare responsabila a sindicatelor.

"Sa nu credeti ca eu, premierul, membrii Guvernului nu intelegem dificultatile romanilor. Vrem sa evitam neplata salariilor, pensiilor, ajutoarelor sociale. Dar pana la urma nu poti sa pui doar pe umerii a 14 oameni din Guvern responsabilitatea sortii a milioane de oameni, cand reprezentantii acestora imping Romania spre prapastie. Daca sindicatele nu vor sa colaboreze, Guvernul trebuie sa incerce sa faca bine pentru Romania. Noi nu ne mai putem imprumuta la nesfarsit sa platim salarii si pensii", a mai spus Basescu.

Nu se pot arunca in continuare bani in aceasta gaura neagra care este sanatatea

Pe de alta parte, Traian Basescu a anuntat ca Guvernul nu va mai plati arieratele aferente Sanatatii pana cand sistemul nu este reformat.

"Dupa ce Guvernul a platit 2 miliarde din 3, in doua saptamani au mai aparut arierate in valoare de 1,2 miliarde si Fondul a solicitat cu prioritate plata acestor arierate, lucru pe care si eu si Guvernul l-am refuzat. Nu putem continua sa platim la nesfarsit la sanatate pana cand sistemul de sanatate nu se restructureaza.(...)

Nu puteam pune problema sa continuam sa aruncam bani in aceasta gaura neagra care este sanatatea fara sa stim pe ce in timp ce sacrifcam subventiile la agricultura. Ori abordarea noastra a fost foarte ferma din acest punct de vedere: Guvernul nu va mai plati din bugetul de stat pana cand nu se produce un proces de restructurare a spitalelor", a spus Basescu.

Potrivit sefului statului, sunt deschise mai multe spitale decat trebuie, unele dintre acestea nefiind dotate corespunzator.

Ziare.com ti-a transmis declaratiile presedintelui Traian Basescu, in format LIVE TEXT

- Am avut o discutie si aseara cu premierul, cu Marko Bela. Face parte din dialogul pe care il am cu Guvernul. Decizia inca neclara a CCR a produs oarecare emotie.

- S-au depus numeroase amendamente si nu s-a tinut cont de ele.

- Conflictul de interese intre puterile statului are oarecare explicatie.

- Trebuie sa avem rabdare sa citim decizia Curtii Constitutionala. Ceea ce v-am spus pana acum este doar dibtr-o experienta de lucrat in fiecare zi cu constitutia.

- Nu stiu daca isi poate asuma intreruperea asumarii raspunderii pentru o lege votata de Parlament.

- Temperatura este pun crescuta in interiorul Coalitiei. Nu li se poate reprosa ca au generat aceasta, sa spunem, disputa. Este un test puternic pentru soliditatea Colaitiei.

- Se pot gasi solutii. Cred ca doar aparent UDMR-ul este cel mai suparat.

- Si eu sunt foarte suparat ca se tergiverseaza Legea Educatiei. Daca imi permiteti sa spun, eu sunt extrem de doritor ca Romania sa aiba o lege moderna. Sunt dezamagit ca aceasta lege este tergiversata.

- Legea Educatiei, in forma pe care o avea cand o avea cand Guvernul a depus-o in Parlament, este prima lege care pune elevul si studentul in centrul legislatiei si nu profesorul.

- S-a tot dezbatut Legea si ne apropiem de ratarea adoptarii acestei legi. Trebuie pregatite noile manuale, noile programe de invatamant. Cel mai tarziu pana la 1 ianuerie trebuie sa stim: Avem sau nu o Lege a Educatiei.

- Aceasta Lege este cea mai buna. Ultima forma reflecta niste compromisuri. Avantajul este ca raspunde cerintelor din pactul pentru educatie.

- Dupa parerea mea este un test de anduranta a Coalitiei iar Coalitia va trece acest test.

- Sunt obiective pe care toate partidele le au pentru aceasta Lege a Educatiei. Dar nu cred ca vom intra intr-un derapaj politic in urma acestei intamplari.

- Interesul national este sa avem stabilitate si sa ne indeplinim obligatiile pentru a atrage noua transa de la FMI. O nerespectare a angajamentelor insemna o depreciere a credibilitatii Romaniei.

- Vom imprumuta bani cu dobanzi mult mai mari si pe termene tot mai scurte. Este in interes national sa avem o datorie cat mai mica.

- Ruperea Colaitiei inseamna intrarea intr-o instabilitate politica. Interesul national este sa avem stabilitate si sa respectam angajamentele externe.

- Romanii au inceput sa inteleaga ca tara ete intr-o situatie dificila si eu am propus sa actionam rapid si sa primvim cu atentie care este interesul Romaniei.

- Legea Pensiilor e buna, e acceptata de toata lumea dar parlamentarii considera ca a o tergiversa este o lupta intre opozitie si putere. Gresit.

- Nu pot sa negociez intre grupurile parlamentare. Am creat conditii pentru discutii pentru ca Legea Pensiilor sa nu fie blocata.

- Ceea ce am propus Parlamentului si Coalitiei a fost sa actionam rapid si sa vedem care este interesul Romaniei in acest moment. Eu nu ma pot amesteca in negocierile din interiorul Parlamentului cum imi cerea tanarul Ponta. Nu pot sa negociez intre grupurile parlamentare.

- Ce face Opozitia acum este lupta impotriva intereselor tarii.

- Televiziunile lui Vintu si Voiculescu vorbesc de majoritate toxica. Nu mergem pe ce ne da Vintu. I-am etichetat foarte dur pe cei din arcul guvernamental, mai ales pentru voturile date din greseala pentru legi.

- Discutia pe care am avut-o cu partidele la intalnirea de marti m-a dus la concluzia ca sunt hotarate sa indeparteze toate aceste probleme din Coalitie.

- Nimeni nu este obligat sa stea la Putere. Suntem la punctul la care iesim la lumina sau pe instabilitate o luam inapoi. Daca partidele nu pot sa isi asume iesirea la lumina atunci sa treaca in Opozitie.

- Daca privesc la ceea ce propun prin program partidele de Opozitie imi dau seama ca nu exista acolo partide care sa vizeze redresarea Romaniei ci doar clisee demagogice. Dar in cazul in care partidele actuale nu-si asuma indeplinirea actualelor obiective, trebuie cautat un premier care sa-si asume obiectivele si format o majoritate care sa sustina.

- Partidele de la Putere trebuie sa-si asume responsabilitatea scoaterii Romaniei din criza. Nimeni nu e obligat sa stea la Putere. Daca nu vor sa-si asume responsabilitatea exercitarii puterii intr-un moment de cumpana pentru Romania, sa treaca in Opozitie ca partide.

- Dupa intalnirea de marti am insa credinta ca actuala coalitie este dispusa sa sustina reforma, dar marea problema este disciplina parlamentara. Nu le voi da indicatii prin radio.

- Daca nu dam bani din bugetul de stat la sistemul sanitar acesti bani ii vom da la agricultura. Noi tinem oameni spitalizati 7 zile pentru analize. Suntem tara cu cel mai mare numar de paturi de spital pe cap de locuitor

- FMI si nici UE si BM nu au fost de acord cu suspendarea fondurilor de pensii.

- Ce s-a scris in scrisoare este ca dupa 6 luni daca reusim sa aborbim banii de la UE, impreuna cautam solutii pentru a continua investitia

- Trecerea legii salarizarii unice prin angajarea raspunderii este o optiune. Pentru ca altfel suspendam acordul cu FMI ceea ce este un dezastru.

- M-am saturat de bogatasii de la sindicate care se fac ca plang pentru cei pe care ii reprezinta. Au un singur scop: sa iasa la declaratii si sa tipe ce sustin ei.

- Daca vom intelege ca trebuie sa ne mentinem in aceasta anvelopa a celor 39 de miliarde de lei pentru salarii - ceea ce e destul de mult - totul este posibil. Eu mi-as dori o abordare responsabila a sindicatelor.

- Sa nu credeti ca eu, premierul, membrii Guvernului nu intelegem dificultatile romanilor. Ce vrem sa evitam este neplata salariilor, pensiilor, ajutoarelor sociale. Dar pana la urma nu poti sa pui doar pe umerii a 14 oameni din Guvern responsabilitatea sortii a milioane de oameni, cand reprezentantii acestora imping Romania spre prapastie. Daca sindicatele nu vor sa colaboreze, Guvernul trebuie sa incerce sa faca bine pentru Romania.

- Noi nu ne mai putem imprumuta la nesfarsit sa platim salarii si pensii. Daca ne imprumutam sa ne imprumutam pentru investitii.

- Si anul acesta avem o suma mare de rambursat, ca datorie externa, si din cate stiu anul viitor este suma este de aproape 4 miliarde, o suma consistenta.

- Toate statele membre UE sunt obligate ca pana in aprilie 2011 sa prezinte bugetul anului 2012 si planul national de dezvoltare. Bugetul trebuie sa fie consecvent pactului de stabilitate si crestere si angajamentelor internationale.

- Romania iarasi cere, in actuala scrisoare cac tre FMI, o amanare a lichidarii arieratelor. Se prefigureaza o amanare pana in luna aprilie.

- Mie mi se pare de bun simt declaratia lui Marko Bela.

- Daca in Codul Muncii s-ar flexibiliza conditiile in care un patron poate angaja, va sigur ca ar disparea munca la negru.

Joi dimineata, Traian Basescu s-a intalnit, la Guvern, cu vicepremierul Marko Bela si premierul Emil Boc ca sa discute despre Legea Educatiei, dupa ce CCR a decis ca asumarea raspunderii pe acest act normativ este neconstitutionala.

Intalnire Basescu-Boc-Marko Bela, pe tema Legii Educatiei

Marti, seful statului a avut consultari cu partidele politice, singurii care i-au onorat insa invitatia fiind liderii formatiunilor din arcul guvernamental. Intr-un discurs ulterior, Basescu a criticat pozitia Opozitiei, catalogand reactia liderilor PSD, PNL si PC drept imatura si iresponsabila.

Basescu cearta Opozitia: Imaturitate si lipsa de responsabilitate

"Una din concluziile consultarilor vizeaza partidele de Opozitie. Prin neparticipare cred ca se izoleaza si e pacat. Sunt partide mari si pot contribui. Faptul ca nici la teme extrem de importante pentru Romania nu considera ca trebuie sa participe nu reprezinta decat un semn de lipsa de maturitate, de lipsa de reponsabilitate pentru interesul national", a declarat seful statului.

Seful statului a anuntat, intr-o declaratie de presa sustinuta la finalul discutiilor cu partidele parlamentare din arcul guvernamental, ca va incepe negocierile pentru un nou acord cu FMI in luna ianuarie, precum si retrimiterea la Parlament a celor doua legi votate "din greseala".

Traian Basescu implineste 59 de ani si isi serbeaza ziua la radio si TV

Presedintele Traian Basescu implineste, joi, varsta de 59 de ani.

Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timişoara, că dă asigurări că că avem un plan pentru ca, până la sfârşitul anului, să avem o...
#Traian Basescu RRA, #Traian Basescu consultari, #Traian Basescu serbeaza ziua , #presedinte