Ziare.com

Basescu: Trebuie sa trecem de la statul asistential la statul performant

de Camelia Badea
Marti, 18 Ianuarie 2011, ora 16:07

   

Basescu: Trebuie sa trecem de la statul asistential la statul performant
Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, in cadrul unui seminar organizat de ISP pe tema "Reforma institutionala a statului roman" ca tara noastra nu mai poate supravietui fara o reforma reala a institutiilor si ca economia nu ne permite un "stat social" functional, ci trebuie sa luptam pentru inlocuirea "statului asistential" cu un "stat performant".

"Romania nu mai poate supravietui fara reforma statului, realitatea se numeste criza(...) Ea ne-a aratat ca statul social nu poate functiona in Romania, in intelesul pe care noi l-am dat. Va trebui sa definim ce insemana stat social, aici, la noi in Carpati. Este una sa incerci impunerea unui stat social intr-o tara extrem de bine dezvoltata, a carei economie genereaza resurse, si alta intr-o tara ca Romania, cu economia in transformare si inca insuficient de performanta, pentru a aplica statul social in intelesul stangii", a declarat seful statului.

Presedintele a explicat foarte clar: "cum a inteles stanga statul social putem vedea in perioada 2007-2008, masurile luate si care au afectat brutal capacitatea statului roman de a face fata crizei".

In plus, acesta a subliniat ca "nici Europa nu mai poate rezista in sintagma de stat social, asa cum a fost aplicata in statele vechi, pentru ca resursele care au fost puse la dispozitia componentelor sociale a multora dintre state au fost imprumutate si nu produse de propriile economii".

Traian Basescu a mai atentionat: "acum este momentul sa intervenim, pentru ca interventia acum este mai putin dureroasa decat cand am ajunge la datorii de 70-80% din PIB".

Nu mai putem continua pe ideea scutirilor din interes electoral

Presedintele a enumerat pe scurt principalele prioritati in reforma statului.

"In primul rand, o reforma in abordarea bugetelor, a bugetului de stat, modul cum cheltuim resursele. Bugetul trebuie sa fie multianual, predictibil, cheltuielile sa fie transparente, orientate pe proiecte, cheltuielile trebuie sa fie depolitizate", a spus el.

Seful statului a mai facut referire la reforma fiscala, reducerea evaziunii fiscale si largirea bazei de impozitare.

"Cu cat mai multe exceptii de la impozitare, cu atat mai mult sentimentul ca unii nu datoreaza nimic statului. Categorii pe care vrem sa le aducem la vot nu le supunem impozitarii, din demagogie (...) Nu mai putem continua pe ideea scutirilor din interes electoral", a mai atentionat presedintele.

Retructurarea regiilor autonome, obiectiv principal in 2011

Printre celelalte elemente ale reformei statului presedintele a mai enumerat administratia locala, legat de care trebuie continuata descentralizarea, introducerea standardelor de cost si introducerea de reguli in cheltuirea banului public.

De asemenea, optimizarea serviciilor publice este o prioritate, in conditiile in care "criza ne-a gasit cu un aparat greoi, supradimensionat si ineficient".

"Daca ne uitam la marii datornici la buget, gasim regiile autonome. Romania nu isi poate permite sa mai continue nerestructurarea acestor regii. Sunt datorii de sute de milioane de lei la cea mai mare parte a regiilor", a mai remarcat presedintele.

Pe lista de prioritati in reforma statului se mai afla educatia si sistemul de sanatate.

"Nu afirm ca sistemul de sanatate nu este subfinantat, dar, inainte de a cere bani mai multi, elementul cheie este eficientizarea costurilor in interiorul sistemului. Bugetul nu poate sa pompeze bani intr-un sistem de sanatate ineficient, cu prea multe spitale, prea multe paturi, prea putina activitate de preventie si prea multa activitate in spitale", a explicat seful statului.

In plus, justitia trebuie sa devina moderna si eficienta. "Cifrele incep sa contrazica perceptia ca in Romania nu se lupta contra coruptiei(...)Sute de grupari infractionale si de crima organizate au fost demantelate de DIICOT, sute de politisti si vamesi cu dosare penale sunt scosi din sistem, se fac numeroase capturi de droruri la frontiera", a mai aratat Traian Basescu.

Ajutoarele sociale excesive au dus la o stimulare a nemuncii

Presedintele a facut, inca o data, referire la necesitatea reformarii sistemelor de asistenta sociala.

"A fost o generozitate excesiva din punct de vedere a diverselor forme de ajutoare, manata de interese politice, iar rezultatul obtinut a fost o stimulare a nemuncii", a mai spus presedintele, subliniind ca "pasii intreprinsi de guvern in 2010 trebuie continuati in 2011, resursele sa fie adresate acelora care au nevoie de ele".

Reforma politica: Vot uninominal curat si reducerea numarului de parlamentari la 300 prin lege

In ceea ce priveste reforma clasei politice, Traian Basescu a afirmat ca este nevoie de adoptarea unei solutii transante privind legea electorala: vot uninominal intr-un singur tur, ori uninominal in 2 tururi.

"E singura formula care poate da Romaniei stabilitate politica pe termen lung. Votul uninominal are ca si caracteristica crearea de majoritati, Romania are nevoie cel putin pe 10 ani de aici inainte de guverne stabile care sa isi asume consolidarea statului modern si eficient", a mai sustinut presedintele.

In ceea ce priveste reforma constitutionala, Traian Basescu a afirmat inca o data ca se va limita in a sustine doar rezultatele referendumului din 2009, pentru a nu fi acuzat de subiectivism.

"In situatia in care clasa politica va refuza, exista posibilitatea legislativa de reducere a numarului de parlamentari prin lege nu prin Constitutie", a mai avertizat el.

Presedintele a mai subliniat ca este nevoie si de o reforma a partidelor politice.

"In momentul de fata partidele, toate, in primul rand principalul partid de guvernare, au nevoie de reforme interne care sa stimuleze aparitia unei noi generatii de lideri, alaturi de cei cu experienta dar al caror profil trebuie sa se reduca in partide", a mai atras atentia acesta, precizand ca este nevoie sa se permita accesul in varful partidelor unor noi lideri politici.

Romania are o strategie: cea finantata de Uniunea Europeana

In incheiere, presedintele i-a ironizat pe cei "indurerati de patrie" care se plang ca Romania nu are strategii si "nu stiu incotro sa o apuce", cerand "sa mai facem un colectiv de minti luminate si sa ne dam ifose publice, cat suntem de preocupati sa dam tarii o solutie".

"Nu voi cadea in aceasta capcana(...) Romania are o singura strategie si aceea finantata: cea cu UE pe cele 7 programe operationale. Decat sa batem campii sa cream noi stragtegii, mai bine am pune mana sa aplicam programele cu UE care sunt finantate", a mai subliniat Traian Basescu.

"Eu cred ca o strategie constructiva inseamna sa aplicam ce am convenit odata cu intrarea in UE, in ianuarie 2007. (...)Politica sociala trebuie sa fie focusata pe cei care intr-adevar au nevoie de asistenta sociala, pe cei care nu pot. Tebuie sa ne indreptam catre statul performant, daca vrem sa fim o tara care da perspective cetatenilor ei", a conchis seful statului.

Responsabilitate partajata pentru pensii

"Este o responsabilitate partajata. Ceea ce era in responsabilitatea beneficiarului de pensie era destul de dificil de realizat. Adica un ofiter care a muncit in vreo cinci garnizoane sa-l pui pe tren si sa mearga la fiecare unitate sa-si ia adeverinta. Daca este un inconvenient major, este acela al reactiei institutiilor care ar trebui sa-si dea seama ca masa de pensionari militari nu vor putea sa-si adune adeverintele in timp util si probabil trebuia sa faca ce fac acum, adica sa intervina ele sa aduca dosarele la sediul central si a le recalcula", a declarat Traian Basescu.

Seful statului a asigurat ca foarte putine pensii vor scadea si ca a fost vorba doar de o problema de comunicare.

"Eu, la 17.00, voi avea o intalnire cu toti factorii de decizie din institutiile militare. Dar ce stiu, reconfirmat astazi, este ca foarte putine pensii vor scadea.Problema este insa de comunicare defectuoasa."

Presedintele a spus ca a primit zeci de mesaje de la militari in care acestia se declarau nemultumiti de situatie.

"Am primit zeci de mailuri de la ofiteri in rezerva, care nu se adresau ministrului, se adresau comandatului fortelor armate si intrebarea de fond era << de ce ne umiliti? >>. Chestiuni extrem de sensibile la militari, care m-au marcat si pe mine. Au fost mesaje intr-un aer absolut militar si decent, au fost si mesaje foarte furioase. Trebuie sa va spun ca celor care ma jigneau le-am raspuns, asteptand un feedback. M-am interesat, pentru ca-si dadeau numele si prenumele, si care este pensia lor recalculata", a mai spus Basescu.

El a dat ca exemplu scrisoarea unui colonel: "A fost un domn colonel care a avut cel mai dur mesaj, care a ajuns pana la mama, tata si altele, nu injuraturi, dar exemple: 'tatal tau militar, tatal tau pensionara, cum a fost, fara onoare', si asa mai departe, pentru ca eu am spus la schimbarea SMG ca nicio pensie sub 3.000 de lei nu va fi afectata si, intr-adevar, nu va fi afectata. Marea surpriza este ca foarte multe dintre pensii cresc, nu cu mult, dar cresc. (...) Acest domn colonel nu era dintre fericitii carora le creste pensia, dar de la 4.300 de lei primise 1.500 de lei. Sigur ca pentru om a fost un adevarat soc. Pe urma m-am interesat, am cerut sa recalculeze, am constatat ca pensia pe care trebuia s-o primeasca era 3.989 de lei, deci pierdea vreo 400 de lei la pensie", a spus Basescu.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3452 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
79 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Ca o *** a ciripit...

dar de mali n'a pomenit!
In sfarsit, avem nevoie de reforma! Eu as incepe cu Partidele politice, adica sa li se taie de tot finantarea (SPONSORIZAREA) din bugetul si asa impovarat al tarii, sponsorizare care concura cu bugetul unor ministere importante.Ar trebui aplicat rezultatul referendumului, cu parlament redus la max. 300 membri, ca si astia produc de numa! Se poate continua cu recuperarea a ceea ce s-a pierdut in contractele paguboase ale statului cu BAIETII DESTEPTI atat din lumea petrolului cat si a energiei electrice. Da, trebuie reformate regiile si companiile, dar cum reformezi tu Compania Nationala de Drumri, care detine un numar recrd de directori, sau alte companii prost croite, cand de exemplu pe fostii prefecti ii faci inspectori guvernamentali fara atributii dar cu lefa de secretar de stat? Posturile caldute acolo sunt, banii de campanii electorale tot de acolo vin! Trebuie continuat cu administratiile in general si financiare in special, apoi, intradevar cu sanatatea; acordata mai mare atentie medicinei de preventie.Insa ce sa-i faci daca si acolo sunt interese ale producatorilor si distribuitorilor de medicamente. De ce nu avem si noi ca intr-un stat civilizat (chiar daca nu suntem inca) in fiecare domeniu, un segment de stat care tocmai are rolul de a interveni pe piata pentru reglarea preturilor.Cat despre invatamant l-ati distrus tot voi, politicienii: declara Boc ca trebuie sa scoatem copii cu pregatire practica spre meserii (care vor avea in curand cautare) dar distruge Scolile de Arte si Meserii, facandu-le teoretice! D'ale lui nenea Iancu Caragiale!
Si mai este ceva f.f. important, la care nici presedintele nu da atentie: AGRICULTURA! Sustin ca este singura capabila sa ne scoata din nebuneala in care suntem asociata cu o politica fiscala mai clara si drastica, ce ar avea rept urmari coatere muncii si a rezultatelor ei la lumina, prin reduceri fiscale si pedepse aspre dar aplicate tuturor si nu preferential, clientelar. Int-radevar, indatorarea tarii catre FMI ne va costa enorm si nu ne vom redresa niciodat pe mana lui Jefri Franks; vezi cum a scapat Argentina si mai nou Ungaria din raporturile cu FMI. Exemple avem, oameni capabili avem, vointa nu avem deloc si nu noi, poporul ci CLOACA POLITICA ! LA GUNOI CU EI PRIN UNINOMINAL SIMPLU DIN PRIMUL TUR DE SCRUTIN. Pariu ca vor fi multi independenti castigatori in detrimentul politicilor colorate.

 

O fraza care arata gravele confuzii din mintea lui Basescu

Conceptele de stat asistential si cel de stat performant nu se exclud, sunt pe paliere diferite. Pot exista state asistentiale performante, adica eficiente cum pot exista state asistentiale neperformante. Spre exemplificare noi ne gasim in situatia unui stat asistential (creat de PSD si de PNL) neperformant (parazitat de capusele de partid, cu drenarea banului public spre firme de partid, cu investitii aberante- vezi salile sport in sate depopulate - si cu o absortie a fondurilor europene sub orice critica) Chiar daca se va trece la alt tip de stat, este previzibil ca daca nu se vor inlatura cauzele de neperformanta lucrurile nu se vor schimba: vom avea, spre exemplu un stat concurential dar neperformant. Ceea ce face Basescu este vesnica diversiune pentru mintea nepriceputilor, atragand atentia spre lucruri care sa ascunda de fapt adevarata cauza a dezastrului si anume raptul, furtul jecmanirea banului public de camarila din jurul Cotrocenilor, pe fondul incomptetentei administratiei portocalii.

 

scurt comentariu

Domnule Basescu stat performant poti sa faci la nemti,la noi poti sa faci cel mult un stat al pomanagiilor,pardon asistential sau in orice caz ceva intre pomana si mica ciupeala.Daca nu reusesti lasa ca vine opozitia cu Ilescu in frunte si da mu...pomana la tot boboru si pensii mari nemuncite ,burse,salarii,caci tot poporu va fi angajat la stat,caci doctrina liberala "prin tine insuti" se va aplica da ,dar la animale,tot rumanu vorba lui conu Tiri va sta cu sufertasu la bloc.(70-80% il plang pe ceausescu).Deci suntem si vom fi un stat al asistatilor,si te mai rugam ca pesia sa fie cat mai lunga daca se poate de la nastere pana la sfarsitul vietii si normal cat mai mare.Asa ca te rog ca discursul despre competitie sa il ti cand te duci matale prin ale stainataturi.Vezi ca la Realitatea o sa fi dur criticat si pe bune pentru astfel de teorii politicianiste,si nu o sa mai faci bai de multime,o sa faca bai de multime Antonescu,Ponta,Voiculescu,da te rog sa ii lasi sa schimbe apa,sa le lasi numai clabucul,ca au jeg destul,a poate il aduc si pe jrgul Vadim.

 

Felicitari, Domnule presedinte Basescu !.

Un discurs corect, la obiect, baza pentru actiuni viitoare,in reformarea eficienta si efectiva a institutiilor statului.

Are ,,Poanta-toanta,,ori ANTENE-scu (Porubacu) un asemenea discurs, o asemenea privire spre modernizarea statului ?.l
Ei,piticii politici, sa cara in carca unii pe altii prin buruiene ca niste GAZE de balegar!.

 

descoperire

domnule COB-BE , NU ai inteles nimic ! PRESEDINTELE , trebuie felicitat pentru ca a descoperit CHINA !

Nu va mai lasati manipulati de toata media si incercati sa intelegeti sursa adevarata a problemelor care le traim astazi

Vizionati Awakening (Desteptarea), o defalcare istorică care explica logic si faptic de ce lumea noastră avansată tehnologic continua sa aiba probleme sociale serioase si care este cauza principală a acestor probleme, de ce sistemul monetar insusi si politicienii au devenit complet depasite de situatia actuala - dovada criza economica mondiala creata intentionat si artificial in scopul subjugarii si sclaviei totale umane.
Trebuie sa ne trezim la lumea din jurul nostru, sa incercam sa intelegem problemele cu care ne confruntăm, de ce acestea exista, si cum le putem rezolva cu adevărat odată pentru todeauna, pana nu va fi prea tarziu. Numai daca ne unim vom putea cu adevarat rezolva problemele. Nu este o lozinca ci o necesitate imperioasa si mai urgenta ca oricand. Daca nu intelegem adevaratele probleme cu care ne confruntam si nu constientizam mijloacele cu care le putem elimina, ne vom lovi la infinit de aceleasi probleme de care ne lovim dintotdeauna. Daca vreti sa va uitati nu tine decat 30 minute si se poate si descarca gratuit.
http://lumeaviitorului.blogspot.com

 

si allllltttteeeeeele

sponsorizezi innoirea ??

SINCERITATE

GRATIS TE-AS IMPUSCA HA -HA -HA

 

INTREBARE

OARE , CINE NE-A ADUS LA STATUTUL DE "ASISTATI" ? CUVANTUL CHEIE PENTRU SUCCES , ESTE :"CALITATE" , DAR NUMAI CEAUSESCU IL FOLOSEA SI DOAR "PENTRU EXPORT" ... NOI NU AM CONTAT ATUNCI ... IAR ACUM ESTE LA FEL

 

Prima   1   2   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor