Basescu, ultima conferinta la Cotroceni - realizari, esecuri si viitor

Sambata, 20 Decembrie 2014, ora 20:02
18572 citiri
Basescu, ultima conferinta la Cotroceni - realizari, esecuri si viitor
Foto: Facebook/Traian Basescu

Presedintele Traian Basescu a sustinut, sambata seara, ultima conferinta de presa de la Palatul Cotroceni, in calitate de sef al statului, in care a vorbit despre realizari, esecuri, dar si despre viitorul sau si al Romaniei.

Seful statului a abordat trei teme majore, in prima ora a conferintei, respectiv securitatea Romaniei, Romania si UE si statul de drept.

Presedintele a inceput prin a multumi pentru onoarea de a fi fost in fruntea tarii timp de 10 ani, dupa care a asigurat ca Romania este in siguranta si "mai sigura ca niciodata".

A atins apoi si subiecte economice legate de Uniunea Europeana, subliniind ca Romania indeplineste toate criteriile de convergenta pentru aderarea la zona euro, lucru care s-ar putea intampla pana in anul 2019.

Vorbind despre subiectul Justitiei, presedintele a explicat ca satisfactia sa principala, dupa cei 10 ani de mandat, este sa auda "pesedistii batrani vorbind despre statul de drept".

La revedere, domnule presedinte Traian Basescu!

In a doua ora a conferintei, a raspuns la intrebari zecilor de jurnalisti prezenti, abordand subiecte precum numirea Alinei Bica in fruntea DIICOT, dar si cea mai mare frustare a celor doua mandate - votul uninominal despre care sustine ca a fost un "esec total".

Nu in ultimul rand, a subliniat ca fratele sau, Mircea Basescu, nu a luat bani si ca a fost o inscenare din partea Antena 3, a generalului Pavel Abraham si a lui Bercea Mondial.

Ziare.com a transmis, in format LIVE TEXT, declaratiile presedintelui Traian Basescu:

- In primul rand, vreau sa intelegem ca nu este o conferinta de bilant. Este o conferinta de final de mandat, ceea ce nu inseamna ca o sa spun "am facut 88 de vizite in Europa"...

- As vrea ca in cateva zone romanii sa aiba punctul de vedere al presedintelui care si-a terminat mandatul si poza reala a Romaniei, nu cea care pe care o vad deformata de multe ori la televizor, propovaduita de oameni care de multe ori nu utilizeaza informatiile reale sau cifrele reale ale Romaniei, dupa care este judecata.

- Mi se pare foarte important ca o astfel de pozitie a presedintelui care a fost 10 ani sa existe, cu recomandarea ca cei aflati in studiouri, gata sa demoleze, sa citeasca documente oficiale ale statului roman, ale UE, ale NATO.

- Ma voi fixa pe trei segmente pe care le consider extrem de importante pentru viitorul romanilor.

- Vreau sa multumesc romanilor pentru onoarea pe care mi-au facut-o pentru a fi presedinte 10 ani. E o onoare pe care nu o voi uita pana la sfarsitul vietii nici eu, nici sotia mea, nici familia mea si o onoare pentru care le voi fi dator.

De ce le ramane Basescu dator romanilor

- Temele sunt 3: securitatea Romaniei, Romania si UE si cea de-a treia, statul de drept.

Romania este o tara sigura, mai sigura ca niciodata

- As face o precizare: cand am inceput mandatul in 2004, principiul pe care am functionat a fost - acestea sunt institutiile, acestea sunt legile, sa le facem sa functioneze mai bine.

- Nu am plecat de la premisa ca trebuie luate lucrurile de la capat, pentru ca este foarte greu sa faci un asemenea exercitiu si este neproductiv.

- Dupa mandatul dl Iliescu, am preluat ce era bun si am imbunatatit ceea ce consideram ca trebuie imbunatatit.

- In ce priveste securitatea nationala, fac afirmatia ca romanii traiesc intr-un stat sigur. Intr-o lume in care atacurile teroriste sunt la ordinea zilei, intr-o lume in care Europa si NATO sunt organizatii din state care sunt tinte pentru teroristi, pentru atacurile cibernetice, Romania este o tara sigura, datorita modului in care institutiile ei functioneaza.

- Daca privim la agresiunile de la Rasarit, va asigur ca Romania este un stat sigur. Pentru Romania nu exista riscul unei invazii.

Basescu spune ca Putin este interesat de Romania, dar nu exista pericolul unei invazii

- Nu ca Vladimir Putin n-ar fi interesat, Vladimir Putin este interesat, dar Romania este intr-un parteneriat cu Statele Unite, a devenit un furnizor de securitate pentru multe alte state NATO.

- Avem o armata antrenata. Furnizam securitate prin scutul antiracheta de la Deveselu. El este destinat sa protejeze si multe alte state ale NATO, inclusiv SUA.

- Priviti ce se intampla in baza militara de la Kogalniceanu, priviti la exercitiile care se fac continuu in Marea Neagra, la care participa nave ale SUA, Marii Britanii si Frantei. Era greu sa ne gandim in 2004 unde se va ajunge din acest punct de vedere.

- Nu in ultimul rand, in momentul de fata, sunt luate decizii pentru crearea a doua comandamente NATO pe teritoriul Romaniei si trebuie sa devina operationale pana in anul 2016.

- Din punct de vedere al securitatii, Romania este mai sigura ca niciodata.

- Mesajul meu catre romani este ca suntem in siguranta.

- In aceasta arhitectura, dincolo de ce v-am enumerat, trebuie s-o spun: serviciile romanesti de informatii sunt totalmente conectate la sistemele de informatii ale aliatilor, in mod deosebit in ceea ce priveste informatiile de securitate in ceea ce vizeaza cooperarea in interiorul NATO.

- Am vazut politicieni care spun ca parteneriatul strategic era din 2003. Parteneriatul de care vorbesc eu este cel agreat la nivel de sefi de stat, intre Barack Obama si mine, care vizeaza dezvoltare economica, cercetare, educatie, cultura, schimburi turistice si acela trebuie pus in practica pana la ultima lui consecinta.

- Din punctul de vedere al structurilor de securitate, Romania este un stat sigur.

- Trebuie avut grija mare - si aici vorbesc despre modul in care se face controlul serviciilor de informatii - pentru ca niciodata sa nu-i treaca cuiva prin cap sa se ajunga la abuzuri, pentru ca Internetul a devenit pentru noi toti un mod de viata si accesul la chestiuni de ordin personal este un acces care trebuie controlat.

- As trage o concluzie: daca la inceputul mandatului meu, odata cu intrarea Romaniei in NATO, eram o tara NATO, in momentul de fata suntem o tara NATO credibila in interiorul aliantei.

- Romania trebuie sa investeasca mai mult in modernizarea echipamentelor propriilor sale forte armate.

- Il informez pe dl ministru Dusa ca am vorbit cu dl Juncker care i-a cerut comisarului Moscovici sa aiba o discutie, luni, cu ministrul Finantelor, pentru a se mari deficitul.

Ce-a facut Basescu pentru bugetul Armatei

- Daca din punctul de vedere al securitatii nationale s-au produs evolutii extrem de importante, trebuie sa spunem ca obligatia este sa continuam. Aici nu trebuie pus punct si nimic nu trebuie luat de la capat, ci totul trebuie consolidat.

- Dupa ce Romania si-a retras trupele din Afganistan, in ultimul CSAT am decis sa revenim cu 450 de militari pentru a asigura securitatea aeroportului Kandahar, ca efect al solicitarilor primite de la aliati.

- Nu este o placere sa trimiti militari in Afganistan, dar atata timp cat aliatii iti instaleaza un sistem antiracheta pe banii lor, atata timp cat iti asigura antrenamentul si pregatirea flotei militare in parteneriat cu navele lor ultramoderne, este incorect sa nu raspunzi atunci cand ti se cere o misiune in Afganistan, cu trupe care au potentialul sa indeplineasca misiunea.

- Drumul normal al Romaniei este sa se consolideze pozitia de aliat credibil.

Romania indeplineste toate criteriile pentru intrarea in zona euro

- A doua poza care cred ca trebuie facuta romanilor este legata de prezenta noastra in UE. Uniunea Europeana este singura optiune viabila pentru ca Romania sa ajunga la prosperitate pentru cetatenii sai, candva. Ca in cazul NATO pentru securitate, nu avem alternativa la UE, pentru cresterea nivelului de trai.

- Schengen si absorbtia fondurilor: este o problema care tine de Guvern. Suntem departe ca realitate de imaginea pe care ne-o facem singuri despre noi si UE.

- Am primit odata cu schimbarea mandatului dl Iliescu o Romanie care terminase negocierile de aderare si avea o lunga lista de probleme care conditionau aderarea si care trebuia rezolvate in intervalul 2004-2007.

- A fost marele efort cu steguletele. Am avut onoarea sa semnez la Luxemburg tratatul de aderare, care a intrat pe urma intr-un proces de ratificare in cele 25 de state membre.

- A fost un efort diplomatic si, la 1 ianuarie 2007, am devenit membri ai UE.

- A fost perioada crizei economice si trebuie sa va spun ca, atunci, in interiorul UE, era un curent puternic de separare a zonei euro de zona non-euro.

- In afara de lupta noastra, a statelor non-euro, am avut sansa unei Germanii care n-a vrut o Europa cu doua categorii de state si cu sprijinul Germaniei am obtinut dreptul de a fi parteneri in toate masurile care se luau in zona euro.

- Am adoptat ca mod de a ne conduce economia celebrul pachet de 6 si apoi pachetul de doua norme.

- Tot aceasta dorinta de a nu ne decupla de zona euro ne-a facut, tot optional, sa adoptam tratatul fiscal, acela care stabileste ca statele sa-si garanteze dezvoltarea si prosperitatea din resursele pe care le produc.

- Prin masurile tratatului fiscal, se interzic deficitele.

- Cred ca, in maxim 2 ani, Romania nu va mai avea deficite ale bugetului de stat consolidat. Statele vechi membre ale UE au ajuns la grade de indatorare de peste 100%, chiar de 130% cum a fost situatia Greciei si, daca nu ma insel, si Portugalia a avut peste 100%.

- Optiunea de a ratifica tratatul fiscal a fost una buna pentru Romania, pentru ca respectand tratatul fiscal ne garantam o dezvoltare durabila, cu resurse credibile si cu indatorari care sa fie destinate investiilor si nu consumului.

Cifrele cresterii din ultimii 10 ani

- Din acest punct de vedere, Romania a facut progrese formidabile, pe care nu le recunoastem, dar ele sunt si sunt consemnate.

- Spre exemplu, rata inflatiei este de 1,4%. Rata la dobanzile pe termen lung este de 4,8%. Cursul de schimb euro-ron este intr-o marja de sub 15%, datoria publica este de 37,9%, fata de 60% cat avem voie sa avem.

- Astazi, Romania indeplineste criteriile de convergenta. Ii voi preda dlui presedinte Iohannis o tara care indeplineste toate criteriile de convergenta pentru intrarea in zona euro.

Basescu: Ii predau lui Iohannis o tara care indeplineste toate criteriile pentru a intra in zona euro

- In anul 2004, PIB a fost de 61 de miliarde de euro, PIB in 2014 este 152 de miliarde de euro, o crestere de 2,5 ori a PIB.

- Exporturile in 2005 au fost 11,6 miliarde, iar anul acesta vor depasi 50 de miliarde.

- Spectaculos in raport cu situatia medie din UE este ponderea industriei. Daca la nivelul UE ponderea industriei in PIB este de 17-18%, in Romania este de peste 33%.

- Investitiile straine directe s-au facut in productie, in industrie.

- Daca privim si la anii de succes care au fost pentru agricultura, avem o perspectiva economica buna. Totul este sa reusim sa cheltuim si banii alocati de UE pentru infrastructura de transport, pentru mediu, pentru cresterea competitivitatii.

- N-as vrea sa vin in zone care sa genereze confuzie si sa arate populism.

- In 2004, pensia a fost 250 de lei, in 2014 a fost 847 de lei.

- Cam asta e poza reala a Romaniei, indiferent cate satisfactii si insatisfactii avem. Nu e o poza pe care am construit-o eu aici cu consilierii mei.

- Asta s-a intamplat in ultimii 10 ani, astea au fost schimbarile care s-au adus.

- Pasul care ne-a scos din era comunista a contractului de munca pe viata a adus productivitate pe piata muncii.

- As face precizarea ca, desi multe tari din UE au fost si inca sunt in criza economica, Romania a avut doar doi ani din 10 in care n-a avut o crestere economica pozitiva, ci negativa - 2009 si 2010. In rest, in toti cei 8 ani, Romania a inregistrat crestere economica pozitiva, ceea ce este corelat cu parametri care diferentiaza situatia din 2004 fata de cea din 2014, iar perspectiva Romaniei este de crestere economica.

- Poate fi asigurata cu banii europeni alocati Romaniei pentru exercitiul bugetar urmator.

Reformele adoptate

- Reformele structurale nu s-au oprit doar in zona pietei fortei de munca. Ne aducem aminte de reforma educatiei, a sistemului de pensii, care i-a nemultumit pe multi.

- Reforma in Justitie, o alta reforma structurala extrem de importanta, care s-a materializat prin cele patru coduri, care au schimbat fata Justitiei.

- Lucrurile trebuia sa continue consolidarea modului in care Justitia functioneaza. Trebuie sa recunoastem ca Justitia a devenit tot mai eficienta in ultima vreme.

- As trece si la reforma Educatiei, ca reforma structurala care ne-a ajutat ca stat UE. Legea educatiei a fost buna. Cel mai mare castig a fost legat de invatamantul universitar si de crearea sistemului dual de invatamant, acel sistem care aduce din nou copiilor sansa ca la terminarea scolii de a urma o meserie.

- Pentru ca am ajuns aici, as spune cateva lucruri despre care cred ca trebuie facute, tot ca stat membru al UE - reforma in Sanatate. Sistemul de sanatate trebuie reformat. As pune in centrul sistemului oamenii.

- De asemenea, pentru modernizarea clasei politice de la noi, avem nevoie de reforma finantarii partidelor, de respectarea referendumului din 2009, prin care poporul a votat cu peste 80% un Parlament cu maxim 300 de parlamentari.

- Avem nevoie de introducerea votului prin corespondenta.

- Este o mare nedumerire cum in Romania a fost posibil ca romanii sa vrea sa voteze si sa fie impiedicati de modul in care alegerile au fost organizate.

- Este un lucru care trebuie realizat pentru recredibilizarea Romaniei.

- Cred ca Romania are nevoie de o reforma a finantelor publice. Nu o reforma a ANAF, ci o reforma a sistemului de taxe.

- Imi permit sa sugerez sa se schimbe centrul de greutate de pe intreprindere si cetatean pe proprietate. Taxele pe proprietate in Romania sunt mult prea mici si mult prea mari taxele pe productie.

- Trebuie sa facem aceasta schimbare, pentru a stimula propria dezvoltare.

- Cred ca Romania trebuie sa-si asigure independenta energetica pentru ea si pentru R. Moldova si cred ca este esential ca in numele democratiei sa se gaseasca solutii fiscale pentru mass-media, pentru presa.

Basescu: In numele democratiei, sa se gaseasca solutii fiscale pentru presa!

- Un mediu fiscal favorabil presei va duce la redobandirea independentei presei.

- Acestea ar fi reforme structurale facute, reforme care trebuie facute, pentru ca Romania sa se consolideze in interiorul UE si sa fie un jucator important in zona euro. Ne-am integrat pe piata fortei de munca. Suntem cu criteriile de la Maastricht indeplinite. Probabil vom deveni membri ai zonei euro mai devreme de 2019, cred eu.

- Suntem cu criteriile pentru Justitie si criteriile politice indeplinite pentru accesul la Schengen.

- Imaginati-va o Romanie care ar avea restrictii pe piata fortei de munca. Amintiti-va ce batalii politice au fost pana ce toate statele au liberalizat piata fortei de munca.

- Libertatea de a munci pe o piata libera a UE este un lucru bun.

- Este optiunea mea de a lucra ca medic in Romania sau de a pleca in alta tara. Va asigur ca va veni si refluxul, iar acea zi nu este departe, dar haideti sa nu-i invatam pe tineri cat de urat este sa liberalizam piata fortei de munca.

- Ne-am dorit-o, nu avem de ce, din demagogie, sa o respingem acum.

- Am auzit interpretarea "Sa mai stam sa vedem"... Eu nu spun sa intram maine. Este bine pentru Romania sa intre in zona euro de indata ce conditiile sunt indeplinite.

Despre statul de drept, Justitie si libertatea procurorilor si judecatorilor

- As trece la ultimul punct, statul de drept.

- Pot afirma ca Romania a facut progrese uriase din 2004 si pana acum. Progresele pe care le-a facut Romania in Justitie nu s-au datorat neaparat schimbarilor legilor. S-au facut pentru ca procurorii si judecatorii au simtit ca sunt liberi, ca nu mai au o presiune pe ei, au simtit ca oamenii politici nu mai sunt intangibili.

- Va pot spune ca si vechiul Cod Penal pedepsea furtul si traficul de influenta. Nu neaparat lipsa de modernizare a codurilor noastre a fost cea care a facut ca acum Justitia sa functioneze tot mai bine, ci oamenii au facut-o, procurorii si judecatorii, sentimentul ca nu mai sunt sub control politic.

- A fost probabil zona de conflict cea mai puternica intre mine si clasa politica. De aici a plecat si ideea ca presedintele e conflictual, e imposibil de lucrat cu el, nu are respect pentru institutii, presedintele face scandal.

- Am fost constient tot timpul ca interventiile frecvente pe aceasta tema, la inceputuri atacuri la ICCJ, la CSM, sunt de natura sa-mi aduca prejudicii. Dar am stiut ca, daca o sa tac la Cotroceni, niciodata romanii nu vor intelege ca aici este cheia evolutiei noastre - justitia aplicabila tuturor.

- A fost un efort caruia m-am dedicat mai mult decat oricarui altuia decat siguranta nationala. Un efort de a ma bate si cu politicul, si cu potenti oameni de afaceri.

- Poate ca rezultatul din 16 noiembrie are ca explicatie si ca romanii au inteles ce inseamna riscul opririi procesului de consolidare a Justitiei.

Satisfactia legata de "pesedistii batrani" care vorbesc despre statul de drept

- N-au fost doar tineri care au votat impotriva riscului de a duce Justitia sub control politic.

- Din acest punct de vedere, am o mare satisfactie. De cate ori vorbesc de Justitie, imi amintesc cate am patimit.

- O spun public ca n-a existat niciun dosar ca a spus Basescu procurorului sau judecatorului, cum n-a existat niciun dosar care s-a oprit ca ar fi venit cineva la mine sa-mi spuna sa-l opresc.

- Singurul dosar pe care l-am urmarit de la inceput pana la finalizare a fost dosarul de terorism al lui Omar Hayssam.

- In rest, n-am spus niciodata vreunui procuror "Ancheteaza-l pe X" sau n-am spus niciodata unui judecator "Da solutia asta".

- Poate ca asta e satisfactia suprema a mandatului meu ca, incepand din 17 noiembrie 2014, atat PSD cat si liberalii au profund in discurs statul de drept si independenta Justitiei.

- Faptul ca azi aud liderii acestor partide vorbind de stat de drept, independenta Justitiei...am sa le aduc aminte ca pentru acest discurs m-au suspendat de doua ori.

- Pana cand cele doua mari partide nu vor fi convinse ca asta este solutia reala, ca asta e sansa Romaniei - Justitia independenta, dar si bine facuta - inca mai avem riscul pasului inapoi in Justitie.

- Satisfactia mea dupa 10 ani de mandat: sa auzi pesedistii batrani vorbind de statul de drept, cei care vorbeau la sedinta de partid "cand ii deschidem dosar lui Basescu".

Satisfactia lui Basescu dupa 10 ani: Sa auzi pesedistii batrani vorbind de statul de drept

- Mi s-a parut important ca romanii sa stie ca traiesc intr-o tara sigura din punct de vedere al securitatii si sa stie ca suntem intr-o tara in care Justitia lucreaza tot mai bine si avem sanse sa consolidam acest lucru. S-a diminuat riscul de regres in abordarea pe care Justitia o are.

- Cred ca o solutie buna ar fi sa continuam. Asa cum eu am pus o virgula dupa mandatele dlui Iliescu si Constantinescu, si dupa mandatele mele trebuie pusa virgula si facute lucrurile mai bine in continuare.

Ce a preluat Basescu de la Iliescu in 2004: Am pus o virgula

- Aduceti-va aminte de SRI din timpul dlui Timofte, de SIE din timpul dl Fulga. Vintu stia tot ce era de stiut si tot ce il interesa din SRI, inclusiv informatie economica. Si azi SRI functioneaza pe exact aceeasi lege pe care a functionat in timpul dl Iliescu, dar avem alt SRI, alt SIE, si au exact aceleasi legi.

- Asta demonstreaza ca aprecierea mea a fost corecta. Nu schimbam legile, schimbam obiectivele si schimbam oamenii. Esenta mea este sa nu ne apucam sa schimbam institutii, ci, daca este nevoie, obiective si oameni.

- Pe cele trei teme nu mai am nimic de spus, dar sunt convins ca veti avea foarte multe intrebari.

- Marea rugaminte: va promit ca din ianuarie ma prindeti sa vorbim si despre Bercea Mondial, si despre orice, dar haideti sa vorbim azi despre Romania.

Intrebari:

Va ganditi sa mai bifati o functie, de premier?

- Azi mai am un singur gand, din nou acasa. Azi l-am botezat pe Raducu. Mai vine unul in februarie. Lasati-o cu prim-ministrul, dupa ce ai fost presedinte nu-ti mai vine sa fii prim-ministru.

Basescu: Dupa ce ai fost presedinte, nu iti vine sa mai fii premier. Nu voi sta acasa

- Nu am inca proiecte politice. Preponderent o sa ma misc printre amicii pe care ii mai am pe la PMP si familie.

Elena Udrea: Destinul Romaniei a fost sa-l aiba pe Basescu presedinte

In doctrina Obama se spune ca securitatea unei tari porneste de la bunastarea poporului sau. Ati vorbit de institutii, n-ati spus nimic de popor. Aveti regrete pentru vreun moment din mandat?

- Romania are o problema: Acum 25 de ani a iesit din comunism, unde eram toti egali. Sigur ca SUA pot pleca de la aceasta premisa, de la care va trebui sa plece si Romania, dar singura optiune sa ajunga la prosperitate este apartenenta la UE si respectarea regulilor europene.

- Nu am programul dlui Obama.

Cum definiti relatiile pe care Romania le are cu Federatia Rusa si daca aveti un mesaj pe care ati vrea sa il transmiteti dlui Vladimir Putin?

- Mesajele noastre nu merg la Moscova, mai ales cand vine vorba de Moldova. Obiectivul nostru pentru R. Moldova este sa o sprijinim politic si economic, daca nu vor unirea cu Romania. Dar daca vor, sunt bineveniti.

Dupa 10 ani, in ce mod considerati ca ati atins prioritatile din 2004?

- Am castigat alegerile din 2004 cu sloganul "tepe din Piata Victoriei".

Spuneti-ne cateva dintre regretele pe care le aveti, lucruri pe care ati vrut si n-ati putut sa le faceti.

- Nu eu singur am facut ca azi sa indeplinim criteriile de convergenta pentru intrarea in zona euro. Am vrut sa fac o fotografie a Romaniei in cateva elemente importante.

- In partea de esec va pot spune ca simt o frustrare extraordinara ca am avut ideea nefericita a introducerii votului uninominal, pentru ca a fost un esec total.

- Este un esec major, pe care eu l-am sustinut. Mi-am asumat ideea, a fost un esec. Esecuri mai am multe, dar asta a fost zguduitor. Revizuirea Constitutiei, de exemplu, pacat ca nu s-a facut.

Basescu: Simt o frustrare ca am avut ideea votului uninominal. Un esec total, zguduitor

- Am trimis la Parlament un exemplu de revizuire a Constitutiei care doar clarifica articole care lasau loc la interpretare.

- Revizuirea Constitutiei este un alt esec, pentru ca in 2009 am numit un guvern bucurandu-ma public ca in sfarsit avem un procent cu care sa revizui Constitutia.

- Sunt un om care intelege aceasta Constitutie si in litera si spiritul ei.

Regretati faptul ca ati numit-o pe dna Alina Bica?

- Cu esecul cu oamenii pot face o carte, ce sa fac?

- In afara de cei numiti pe functii, nu cunosc nici judecatori, nici procurori. Este foarte greu sa ai inspiratia sa numesti un magistrat. La dl Morar am plecat de la criteriul ca a avut curaj sa-l aresteze pe senatorul Ciupe, care era in partid cu mine.

- Laura Codruta Kovesi nu avea la Sibiu foarte multe dosare, dar a avut rata de 100% de succes.

- E arhicunoscut ca nu sunt cel mai inspirat om cand fac numiri sau cand sustin pe cineva.

Cum justifica Basescu numirea Alinei Bica in fruntea DIICOT: Nu sunt cel mai inspirat cand...

O reforma a cheltuirii banilor publici? Pe autostrazi s-au cheltuit 15 miliarde de euro, s-a ajuns de la 200 la 700 de km de autostrada.

- Totusi, ce ati vrut de la mine in acesti 10 ani? Cand m-am bagat pe un sector, nu era bine ca ma bagam in toate. Acum cereti sa ma ocup si de sectiunea transporturilor. Putem constata ca s-au cheltuit foarte multi bani.

- Aici nu pot spune ca n-am avut informatie cu privire la nereguli care se fac in domeniul transporturilor. Nu pot spune ca n-am cerut celor care mi-au dat informatia sa trimita si la acest minister, si s-au trimis. S-a trimis si la DNA.

- O sa imi spuneti si de ce n-am fost ministrul Sanatatii, de ce n-am fost ministrul Mediului, si de ce n-am fost sef la ANRP. Sunt totusi doar un presedinte. Dar sunt de acord ca s-au risipit bani.

Ati pus sub semnul intrebarii credibilitatea serviciilor - ca se implica in campanie si ca au efectuat filajul de la Paris. Ati cerut un raport, v-ati lamurit?

- Serviciile s-au implicat, prin dl Melescanu, in campania electorala. Serviciul ii strangea semnaturi. Ma tem ca reprezenta un serviciu. Acelasi dl Melescanu impreuna cu premierul a promovat o HG care eluda CSAT. E implicatie clara.

- In ce priveste raportul legat de filajul efectuat pentru dna Bica si dna Udrea in Franta, la Paris. Da, am primit raportul si este secret.

Ati inceput mandatul cu familia aproape, il incheiati cu ei avand probleme. Cand le clarificati? (intrebare din partea reprezentantului Antena 3 - n.red.)

- Imediat ce ma invitati la o emisiune in care nu aruncati toate minciunile si imi dati si mie sansa sa va raspund.

- As vrea sa fim decenti. Fratele meu nu a luat bani si, impreuna, dvs., Abraham si Bercea, ati facut o inscenare. Era vorba de banii pe care ii dadea familiei Bercea. As fi spus-o de cand a aparut situatia, pentru ca o stiam. Am spus ca voi vorbi dupa ce voi termina mandatul.

- A fost o inscenare pe care ati facut-o cu generalul dlui Abraham, din ordinul sefului dvs.

Basescu: Fratele meu nu a luat bani. A fost o inscenare. Va demonstra Justitia

Care a fost cel mai dificil moment prin care a trecut Romania in cei 10 ani?

- Cel mai dificil moment a fost cel in care nu ne mai puteam imprumuta, in anul 2010, si am fost pusi in fata unei alternative - ori dam afara, ori reducem salariile cu 25%. Din pacate, explicarea a fost catastrofala.

- A mai fost un moment dificil - ziua in care a fost arestat fratele meu, eu stiind ca n-a primit bani.

Antena 3 e aici? (intrebare din partea reprezentantului Antena 3 - n.red.)

- Nu inteleg cine sa fie aici. Ce, e televiziune? Stiam ca e presa numai aici.

Basescu, ultima conferinta la Cotroceni: Momente inedite cu Mircea Badea, Antena 3 si Romania TV

In martie-aprilie spuneati ca Putin se uita cu jind la gurile Dunarii. Nu se mai uita cu jind?

- Voi continua sa consider ca Federatia Rusa este un risc la adresa securitatii Romaniei. Federatia Rusa tinteste gurile Dunarii.

- Uitati-va ca distanta din Crimeea pana in Transnistria este de 200-300 de kilometri.

Basescu: Trebuie noi sanctiuni pentru Rusia. Usor, usor, Putin o sa renunte la aroganta

- Dorinta nu si-a schimbat-o, putinta da. Intre timp, titeiul a ajuns de la 110 de dolari barilul la 60. Saltul, in conditiile in care Moscova si-a estimat pretul mediu la barilul de titei de 95 de dolari, este o gaura in economia rusa uriasa.

Ce ati pierdut si ati castigat ca om, in 10 ani? Si cu ce sentiment iesiti pe poarta palatului?

- Nu am niciun sentiment de parere de rau, nu am de ce sa am vreun regret. Am sentimentul ca in mod cert n-am fost un presedinte genial. Atat cat am putut, am facut tot pentru a misca lucrurile inainte.

Basescu: N-am fost un presedinte genial, am fost unul onest. Sunt doar un presedinte

- Poate alte tactici decat confruntarea ar fi fost mai bune. Orice s-ar fi putut discuta, daca pe masa de negociere s-ar fi adus si Justitia.

- Am totusi satisfactia ca cei care m-au suspendat de doua ori din cauza Justitiei vorbesc azi de ceea ce vorbeam si in 2005.

- Plec doar cu intrebarea "Oare puteam sa fac mai mult?". Asa este, sunt de 10 ani aici, dar sunt putine lucruri pe care le poti face daca nu ai un guvern partener.

- Dumnezeu mi-a dat Guvernul Tariceanu, mi-a dat Guvernul Ponta si am avut la mijloc Guvernul Boc, intr-o perioada in care presa a spus ca s-a facut abuz de asumari de raspundere. A fost un lucru deliberat facut.

- Stiam ca, daca Legea micii reforme ar fi fost lasata sa treaca prin Parlament, ar fi fost facuta terci. Daca as fi avut un guvern mai prietenos, as fi facut mai multe.

- Am castigat enorm din onoarea care mi s-a facut, ca sef de stat.

Cine va asteapta maine acasa si unde va fi acasa in perioada urmatoare?

- N-am primit niciun raspuns si stiu ca cea din Mihaileanu nu poate fi protejata. Deocamdata sunt la Vila Lac 3. Cine sa ma astepte acasa? (petrecere maine?) Cum sa fac, de Craciun ce va ganditi ca o sa fac?

Va reprosati ca n-ati acceptat ca dl Iohannis sa fie premier al Romaniei?

- Nu-mi reprosez nimic. Asta am vrut, asta am facut. Aduceti-va aminte ca, spre deosebire de ce a facut Tariceanu, spre deosebire de ce a facut Ponta anul acesta, si unul si altul au pierdut. Va amintiti ce s-a intamplat in 2009? In campanie s-a taiat la tot aparatul bugetar 2 zile. Premergator turului 2, in decembrie, s-a taiat la tot aparatul bugetar 2 zile. Eu n-am fost populist. Cu ce sa castig alegerile, taind salarii? Am fost un presedinte onest.

Ultima conferinta a lui Basescu la Cotroceni. Reactia lui Ponta

Despre South Stream:

- Romania nu poate accepta si nu isi doreste proiectul, pentru ca este aceeasi problema cu dependenta de sursa unica. Daca prin absurd s-ar face, Guvernul Romaniei trebuie sa fie foarte clar.

- Niciu metru cub de gaz din zona economica a Marii Negre nu se va exporta decat prin infrastructura romaneasca. Nu pe infrastructura Gazprom, ca atunci esti orice, numai independent nu esti.

Ce criterii ati avut in vedere cand ati numit-o pe dna Bica la DIICOT si daca ati avut informatii despre activitatea sa in comisia ANRP?

- Categoric n-am avut informatii despre activitatea sa la ANRP. Am numit-o cu multa incredere pe dna Bica. Stiind ca exact codurile pe care le-a coordonat vor intra in vigoare, am spus ca este omul potrivit.

- Actele normative ale Guvernului nu erau avizate de dl ministru Predoiu, ci de dna Bica.

- Prima arestare si condamnare la ANRP s-a facut pe o informatie de la un politician, data mie, eu transmisa institutiilor statului.

- N-avem cum sa supraveghem fiecare om din toate institutiile. Nu va pot spune cine era politicianul.

Ce parere aveti despre programul urmatorului presedinte - socialist, capitalist sau definiti cu un alt cuvant?

- Nu am analizat programul dl presedinte Iohannis, dar va pot spune atat, ca ii tin minte sloganul si ii las cateva lucruri bine facute, sa le continue.

Daca inceteaza mandatul dl Iohannis din forta majora, ati candida din nou la un mandat?

- N-am dreptul, prin Constitutie, dar mi-ajunge. Cu privire la procesul dlui Iohannis, indiferent care va fi decizia Curtii, mandatul nu se poate intrerupe, din ce am ajuns eu sa citesc din Constitutie.

Basescu spune ca mandatul lui Iohannis nu se poate intrerupe, indiferent de verdictul in procesul cu ANI

- Nu exista niciun cuvant, propozitie sau fraza care sa faca aluzie la pierderea mandatului pe chestiuni de incompatibilitate. E parerea mea citind Constitutia. Cred ca acel proces, cu juramantul odata depus, nu mai poate produce efecte asupra mandatului presedintelui Romaniei.

Credeti ca dupa 21 decembrie veti ajunge sa dati explicatii in fata judecatorilor si procurorilor?

- Va asigur ca sigur voi ajunge si ca nu am incalcat legea. Daca voi fi chemat, voi ajunge. Nu vorbesc de contraventii, am mai trecut pe rosu.

Care a fost cea mai fericita zi la Cotroceni si cea mai nefericita?

- Nu sunt genul sa incep sa ma tangui ca sunt nefericit sau sa incep sa sar de pe un picior pe altul ca sunt fericit. Ziua rea a fost cea cand am lasat delegatia FMI in salon si am iesit si am anuntat masurile. A fost o zi grea, ca si ziua cealalta, cu fratele meu. Dar sper ca Justitia va decurca itele acestei intamplari televizate.

Ce este mai important, dreptul la intimitate sau dreptul la siguranta?

- Nu exista imperativ mai mare pentru un sef de stat decat securitatea. Ce va spune oricare dintre noi, fie ca sunt eu sau oricare sef de stat, va spune "da, dar din aceste imperative de securitate sa nu se mai faca abuzuri".

Despre viitor: Ati zis ca va ganditi sa fiti din nou capitan de nava. As vrea sa mai povestiti o data cum ati fi salvat dvs. Titanicul daca ati fi fost capitan.

- Capitanul, acum, iese pe aripa comenzii si simte ca a scazut brusc temperatura, o simte cu fata.

Aveti o pozitie oficiala privind o posibila prezenta in Romania a inchisorilor CIA?

- Nu am nimic de comentat. Exista o ancheta a Parchetului si din acest motiv nu fac niciun fel de comentarii.

Cum vedeti in viitor evolutia ANI, DNA?

- Cred ca se vor consolida. Poate ca la un moment dat trebuie putin mai multa sobrietate. Adica spectacolul asta al judecarii rechizitoriilor la televizor nu face bine Justitiei pana la urma. Cred ca trebuie gasite niste formule cu mai multa sobrietate.

- Cand vad la TV ca vin si-si dau cu parerea, ce e acolo, ce... Ne trebuie mai multa sobrietate cu privire la dosarele unor inculpati.

- Daca ar fi castigat altcineva alegerile prezidentiale, cu certitudine era un risc.

- Va multumesc mult, va doresc sarbatori fericite si sa aveti numai bucurii acasa. La revedere!

Duminica, Traian Basescu paraseste oficial Palatul Cotroceni si functia de presedinte, ce urmeaza sa fie ocupata de Klaus Iohannis. De altfel, cei doi s-au intalnit pentru discutii si miercuri seara, seful statului primindu-l pe fostul primar al Sibiului.

Basescu, dezvaluiri despre intalnirea cu Iohannis: Nimeni nu da sfaturi nimanui

La ora 12.00, presedintele ales va depune juramantul in cadrul unei sedinte organizata in plenul Parlamentului. Ulterior, va merge la Palatul Cotroceni pentru ceremonia de predare-primire a mandatului.

Iohannis depune juramantul duminica - vezi programul ceremoniei

Tanarul care a cantat imnul in gara din Amsterdam, invitat de Iohannis la depunerea juramantului (Video)

Miting la Cotroceni, in ultima zi de presedintie a lui Traian Basescu

Tot duminica, de la ora 13.00, va avea loc un miting pentru sustinerea lui Traian Basescu, manifestatia fiind anuntata pe Facebook de Elena Udrea. Presedintele PMP i-a invitat la miting pe toti cei care doresc sa ii fie alaturi "celui mai bun presedinte din istoria Romaniei".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Cătălin Cîrstoiu a avut marţi, 23 aprilie, pe rețelele sociale, prima reacţie după ce PSD şi PNL au renunţat la candidatura sa la Primăria Capitalei, precizând că nu a luat decizia de...
#Basescu realizari mandat, #Basescu conferinta mandat, #Traian Basescu Live, #Traian Basescu bilant mandat, #Basescu bilant 10 ani, #Basescu ultima conferinta , #presedinte