Basescu: Va exista si un pas urmator al Rusiei. Voi ridica problema la Consiliul European

Miercuri, 19 Martie 2014, ora 13:52
9418 citiri
Basescu: Va exista si un pas urmator al Rusiei. Voi ridica problema la Consiliul European
Foto: Presidency.ro

Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, la Iasi, in cadrul unei intalniri cu presedintele moldovean Nicolae Timofti, ca solutia pentru garantarea securitatii R. Moldova este accelerarea proceselor de integrare in Uniunea Europeana.

Seful statului roman a precizat ca anticipeaza o noua miscare din partea Federatiei Ruse, dupa anexarea Crimeii, insa nu se stie cand va avea loc acest pas, mentionand ca va aduce in discutie aceasta problema la Consiliul European.

De asemenea, Traian Basescu a spus inca o data ca refacerea fostei URSS este o realitate politica a modului in care este gandita regiunea, la Moscova.

In ce il priveste pe presedintele R. Moldova, Nicolae Timofti, acesta si-a exprimat convingerea ca liderii Uniunii Europene vor sustine semnarea cat mai curand cu putinta a Acordului de Asociere dintre tara sa si UE.

Presedintele Traian Basescu s-a intalnit miercuri cu omologul sau din Republica Moldova, la Iasi, cei doi sefi de stat discutand despre situatia din Transnistria, in contextul anexarii Crimeii de catre Rusia.

Transnistria cere alipirea la Rusia: Timofti vine in Romania sa se vada cu Basescu

Traian Basescu, intampinat la Iasi cu lozinci pro-Basarabia

Ziare.com a transmis in format LIVE TEXT declaratiile:

- Multumesc dl presedinte Timofti pentru discutia foarte buna pe care am avut-o azi si pentru ocazia pe care mi-a dat-o sa ne intalnim intr-un moment nu foarte fericit al regiunii.

- Un moment in care Federatia Rusa a anexat un teritoriu care apartinea unui stat suveran si independent - anexarea Crimeii la Federatia Rusa.

- Un astfel de eveniment nu poate decat sa creeze ingrijorare in regiune. Securitatea este importanta atat pentru un stat ca R. Moldova, cat si pentru Romania.

- Concluzia este ca, dincolo de ingrijorare, trebuie sa luam si masuri care sa previna evenimente ca cele care s-au petrecut intre Federatia Rusa si Ucraina si la adresa altor state si in mod deosebit la adresa R. Moldova.

- Solutia pentru garantarea securitatii R. Moldova este legata de accelerarea proceselor de integrare in UE.

- Nu exista solutii mai bune pentru R. Moldova decat integrarea in UE.

- Inteleg foarte bine neajunsul ca R. Moldova nu i s-a dat un orizont in care ar putea sa devina membra a UE.

- I-am promis dl presedinte Timofti ca voi sustine ca in cel mai scurt timp R. Moldova sa primeasca o perspectiva europeana garantata.

- Poate acum, dupa evenimentele din regiune, devenim mai pragmatici putin cei din UE.

- I-am transferat dl Timofti informatiile si analizele noastre, care nu pot fi facute publice.

- Romania trage un semnal de alarma, cu privire la riscurile de securitate pentru R. Moldova, plecand de la referendumul din luna februarie, din Gagauzia, plecand de la atmosfera de la Balti.

- Sunt puncte de instabilitate care pot fi utilizate impotriva stabilitatii R. Moldova. Guvernul R. Moldova, presedintele R. Moldova vor gasi solutii sa gestioneze cu calm, astfel incat tara sa isi poata urma drumul catre UE.

- Am discutat si relatia bilaterala. As mentiona doar faptul ca proiectul gazoductului Iasi-Ungheni isi continua drumul catre realizarea primei etape. Undeva in luna iunie, gazoductul poate fi functional.

- Avem convingerea ca si pe teritoriul R.Moldova, pana in luna iunie, lucrurile vor fi in buna regula.

- Am analizat si proiecte de importanta directa pentru cetateni. Se plimba responsabilitatea de la un guvern la altul - proiectul de 20 de milioane de euro al Guvernului Romaniei pentru modernizarea scolilor din R. Moldova.

- Stim toti ca nu este suficient sa realizam gazoductul, stim toti ca trebuie sa trecem la faza a doua.

- Exista o deschidere extraordinara la Comisia Europeana, pentru a cofinanta aceste proiecte.

Nicolae Timofti:

- Eu sunt multumit ca ati acceptat si ati gasit timp sa ne intalnim, sa discutam aceste probleme importante pentru R. Moldova si pentru relatiile noastre bilaterale.

- Tarile noastre nu recunosc anexarea Crimeii si o califica drept o incalcare grava a dreptului international.

- Am convenit asupra necesitatii impulsionarii procesului de integrare europeana a R. Moldova.

- Semnarea cat mai curand de catre R. Moldova a Acordului de Asociere cu UE.

- Tara mea solicita UE sa i se ofere o perspectiva clara de aderare la spatiul comunitar.

- Ne-am impartasit punctele de vedere cu privire la conflictul transnistrean. Atmosfera din aceasta zona sa ramana calma si abordarile sa fie constructive.

Intrebari:

Ce asteptati de la intalnirea Consiliului European si intalnirea de la Moscova, de maine?

Traian Basescu: De la Consiliul European asteptam nu numai stabilirea nivelului de sanctiuni la adresa Federatiei Ruse, ca urmare a anexarii ilegitime a Crimeii, dar in mod categoric Romania va duce in dezbatere si situatia R. Moldova, plecand de la nevoia de a se da o perspectiva europeana R. Moldova, plecand de la nevoia de actiune imediata a semnarii Acordului de Asociere si de liber-schimb.

- UE nu trebuie sa mai fie surprinsa. Trebuie sa inteleaga ca semnalele care au venit demult din regiune trebuie tratate cu atentie, pentru ca expertiza pentru regiune se afla aici, nu pe malul celalalt al Atlanticului, ci pe malul Marii Negre.

- Aici se afla expertiza si analiza despre posibile evolutii din regiune.

- Federatia Rusa nu a respectat un memorandum pe care l-a semnat la Budapesta, memorandum prin care cele trai tari - Rusia, Marea Britanie si SUA - au garantat integritatea teritoriala, suveranitatea si independenta Ucrainei.

- Abordarea mea va fi "Hai sa nu credem niciodata 100 la suta in promisiunile Federatiei Ruse". Rusia nu se va opri aici. Momentul nu il putem prezice, dar ca sef al statului roman, spun ca este doar un episod - Crimeea, dupa episodul georgian.

- Ideea refacerii spatiului fostei URSS este o idee pe care o consideram o realitate politica a modului in care se gandeste regiunea, la Moscova.

- Exista si aceasta posibilitate, iar lucrul pe care il voi ridica in discutie la Consiliului European, la dineu: Voi pune problema daca suntem pregatiti pentru urmatorul pas pe care il anticipam. Nu cred ca nu va exista si un pas urmator, nu stim cand.

Nicolae Timofti: Sper ca in privinta R. Moldova nu se va expune doar dl Basescu, dar vom avea sustinere din partea UE, in aspiratiile noastre de a semna cat mai curand posibil Acordul de Asociere.

- Sunt increzator ca pe parcurs Federatia Rusa isi va schimba pozitia, luand in consideratie criticile care vin din partea UE si a SUA si a Romaniei inclusiv.

Are R. Moldova mai multe sanse de a primi un raspuns pozitiv?

Traian Basescu: Parerea mea este ca da, are mai multe sanse pentru ca sper ca ce s-a intamplat in Ucraina stimuleaza vechile state ale UE sa inteleaga mai bine regiunea.

- Sper ca ceea ce s-a intamplat in Ucraina sa fie proba ca avem dreptate in analizele noastre. Nimeni nu spune sa se accepte integrarea unor state nepregatite, sa se coboare nivelul de exigenta pentru intrarea in UE.

- Solutia ar fi mai mult sprijin pentru aceste state - R. Moldova si Ucraina - pentru a parcurge mai rapid drumul catre momentul in care sa fie apte pentru intrarea in UE.

Nicolae Timofti: Dupa parafarea acordului, ni s-a spus ca R. Moldova a indeplinit toate conditiile, au ramas niste probleme tehnice care trebuie indeplinite.

- Expertii UE sunt de acord ca se poate acest proces de grabit sau de accelerat. Sunt convins ca maine se va lua o decizie pozitiva in ce priveste R. Moldova.

Dl Timofti, ce altceva mai asteapta R. Moldova de la Romania in afara sprijinului? Ce alte masuri?

- Eu cer in primul rand si sper ca va fi acceptata cerinta, de a fi sustinuti in acest moment dificil pentru R. Moldova, in toate aspectele de asociere si de apropiere cu UE.

- Aspectul militar nu l-am discutat. Nu este de competenta UE. Avem alte prerogative, asta este cel principal.

Traian Basescu: Daca discutam probleme de securitate regionala, doar ce se poate spune public.

- Singura solutie de accelerare a procesului de integrare a R. Moldova este legata de alocarea de resurse. Cu cat UE va pune la dispozitia R. Moldova mai multe resurse pentru a parcurge etapele de pregatire a intrarii in UE, cu atat acest lucru se poate produce mai devreme.

- Este un semn de intrebare, care pentru mine nu e urias: Alegerile din acest an din R. Moldova.

- Partidul dl Voronin a semnat si a votat in Parlament pentru drumul european, in 2005, daca nu ma insel. Atunci aveam o colaborare cu dl Voronin.

- Cred ca daca s-ar intampla sa se produca un schimb de structura politica in Guvernul R. Moldova, drumul ar trebui sa continue, avand in vedere angajamentele initiale.

Avem de-a face cu un discurs dual? Altfel discuta liderii de la Chisinau cu liderii de la Kremlin si altfel discuta cu noi?

Traian Basescu: Am ridicat aceasta problema in discutiile cu dl Timofti. Atat va spun.

Nicolae Timofti: Avem relatii economice in volum destul de mare cu Federatia Rusa. Dorim sa pastram acele relatii. Vrem sa pastram acea liniste si cu Ucraina, si cu Rusia si cu toate tarile si mai cu seama cu Romania.

- Suntem o tara mica, nu putem sa emitem pretentii.

- Sa asiguram o securitate in limitele posibilitatii.

Transnistria cere alipirea la Rusia: Republica Moldova reactioneaza

Anuntul intalnirii dintre cei doi sefi de stat a fost facut, marti, de presedintele Republicii Moldova, in cadrul unei conferinte de presa, in contextul evenimentelor din aceeasi zi, cand Transnistria a cerut anexarea la Federatia Rusa.

Marti, Vocea Rusiei a anuntat ca presedintele Sovietului Suprem al Transnistriei, Mihail Burla, i-a cerut presedintelui Dumei de Stat a Rusiei sa ia in considerare elaborarea unei legi care sa permita Transnistriei alipirea la Federatia Rusa.

Transnistria cere alipirea la Rusia

De asemenea, in aceeasi zi, presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat legea prin care este anexat "statul independent Crimeea", dupa ce Rusia a recunoscut independenta Crimeii.

Crimeea si-a declarat oficial independenta fata de Ucraina, in urma inregistrarii unui rezultat zdrobitor in favoarea acestei solutii la referendumul organizat duminica.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Basescu Moldova integrare UE, #Basescu securitate Moldova UE, #Basescu declaratii Transnistria, #Basescu Timofti Transnistria, #Basescu Transnistria alipire Rusia , #presedinte