Basescu spune ca nu e dictator, dar mai face si gafe

Miercuri, 25 Ianuarie 2012, ora 18:51
12484 citiri
Basescu spune ca nu e dictator, dar mai face si gafe
Foto: Romania Tv

Presedintele Traian Basescu a sustinut miercuri o conferinta de presa pe tema evenimentelor inregistrate in ultimele zile.

Iesirea publica a sefului statului a avut loc in cea de-a treisprezecea zi de proteste in strada si la scurt timp dupa ce Curtea Constitutionala a decis ca Legea comasarii alegerilor in 2012 este neconstitutionala.

Presedintele a recunoscut ca exista o ruptura intre el si o parte dintre cetateni, precum si o lipsa de incredere a acestora in presedintele ales prin vot, exprimata foarte clar prin protestele din ultimele zile.

Seful statului a transmis o serie de mesaje legate de criza economica cu care se confrunta Romania si intreaga Europa, si a enumerat cateva dintre obiectivele de modernizare a statului si restabilire a echilibrelor macroeconomice pe care le va sustine in continuare.

Seful statului a vorbit inca o data despre necesitatea revizuirii Constitutiei si a cerut din partea partidelor responsabilitate, dar si respectarea referendumului din 2009.

De asemenea, el a facut un apel la "societatea civila de buna calitate", care in ultima perioada "s-a retras in cochilie". "Trebuie sa revina, altfel locul ei va fi ocupat de neaveniti", a mai spus presedintele.

"Sunt de meserie comandat de nava si nu am ratat niciodata destinatia, nu o sa o ratez nici acum", a conchis Traian Basescu, precizand, la cererea unei jurnaliste, ca nu ia in calcul varianta demisiei.

Ziare.com a transmis principalele declaratii ale presedintelui in format LIVE text:

- Vreau sa ma adresez exclusiv romanilor din tara si romanilor de pretutindeni, pentru ca manifestatiile din ultima vreme, scandarile din strada, mesajele de pe mijloacele electronice, Internet, Facebook, mi-au creat impresia ca pentru o parte din romani s-a creat o ruptura intre presedinte si parte din natiune.

- S-a creat impresia falsa ca presedintele nu ii mai reprezinta pe romanisi societatea in relatia cu institutiile statului.

- As vrea ca romanii sa inteleaga ca imi este extrem de clara situatia in care se afla. Masuri precum cresterea TVA, reducerea salariilor, restructurarea sectorului bugetar, introducerea CAS la pensiile pana la 750 lei i-au facut sa iasa in strada ca urmare a traiului greu.

- Stiu si ca aceeasi abordare o au si milioane de romani care nu au iesit in strada. Si ei s-au simtit solidari cu cei care prin plancardele din piete dadeau semnale legate de saracie, de aroganta politicienilor sau legate de coruptie.

- Este clar pentru mine ca prima mea obligatie este de a restabili legatura cu acea parte care si-a pierdut increderea in presedinte.

- Peste criza s-au suprapus masuri de modernizare a statului. Coalitia sustinuta de mine a realizat lucruri importante. Remintesc legi extrem de importante, Codurile, restructurarea aparatului bugetar, o diminuare a numarului bugetarilor, legea raspunderii magistratilor - lege dificila, legea micii reforme - a impins la dezbatere si uneori insatisfactii, Codul Muncii a fost de asemenea un moment in care societatea intreaga a fost afectata, din ingrijorarea ca ar putea fi mai rau.

- Legea Educatiei a impins catre reformarea unui sistem de mare si care nu a fost profund reformat de la Revolutie. Si legea Asistentei sociale, de asemenea extrem de discutata si care a afectat un numar considerabil de oameni.

- Procesele de reformare simultan cu restabilirea echilibrelor macroeconomice au dus la nemultumire intr-o parte a societatii.

- Luati toate discursurile mele din campania din 2009: responsabilitatea mea este majora pentru ca modernizarea statului a fost unul din obiectivele pe care m-am angajat.

- Adesea a trebuit sa am iesiri publice pentru a stimula indeplinirea unor obiective.

- Toate au creat, pe buna dreptate, un sentiment de nesiguranta in societate, chiar daca am castigat alegerile avand ca principala axa discursul legat de reforma statului.

- Suntem acolo unde trebuie. Datorita eforturilor populatiei am iesit din recesiune, sper ca cifrele primului trimestru sa arate una din cele mai mari cresteri din UE.

- Ce trebuie facut? Stiu. Va trebui ca in continuare, in parteneriat cu guvernul, sa deschidem acest orizont de tara noua pentru romani. Printre cele mai importante lucruri sunt revizuirea Constitutiei, ca pilon de flexibilizare a statului si ca raspuns la votul romanilor de la referendumul din 2009, cand peste 80% au votat pentru parlament unicameral si numar maxim de 300 de parlamentari.

- Toate partidele se fac ca uita de votul romanilor de la referendum, dar spun ca respecta vocea poporului. Eu nu i-as crede pe niciunul. Nu vizez un partid anume, indiferent ce declara niciun nu a vrut sa miste lucrurile inainte desi au primit proiectul de revizuire a Constitutiei care sa acopere aceasta obligatie elementara fata de poporul pe care pretind ca il servesc.

- Poporul se serveste nu numai prin declaratii, ci si prin fapte. Revizuirea Constitutiei este o proba a responsabilitatii clasei politice romanesti.

- Avem nevoie si de o noua lege electorala, care sa le permita romanilor sa ii voteze pe cei mai buni, sa nu se mai intre de pe locul 2-3 -5.

- Avem nevoie si de un comportament decent si modest al politicienilor. Nu toti au venit saraci, dar cand in tara se impun masuri de austeritate, parca deranjeaza omportamentul arogant si lipsit de modestie.

- Va trebui sa continuam lupta impotriva coruptiei si a evaziunii fiscale.

- Va trebui sa cream locuri de munca si sa redeschidem minele care au devenit rentabile. Cu totul altul este pretul metalelor acum pe piata internationala, fata de acum cativa ani, cand s-au inchis. Sa avem curaj sa cream locuri de munca in minerit.

- Punctul meu de vedere: nu exista lucru mai important astazi decat crearea de locuri de munca, este singura modalitate de a crea conditii de viata rezonabile si de a alimenta bugetul pentru a sustine educatia, sanatatea, armata, samd.

- Absorbtia fondurilor europene este o alta cheie care ar trebui sa fie in atentia oricarui demnitar roman. Avem nevoie de dezvoltarea infrastructurii, turismului, agriculturii.

- Avem nevoie de oameni politici credibili, si acest lucru nu se poate face decat prin transparenta cheltuirii banilor publici. Numai asa guvernul si politicienii locali vor putea iesi de sub suspiciunea fraudarii fondurilor.

- Avem nevoie de legea Sanatatii, am inregistrat un esec. Mi se datoreaza in cea mai mare parte, va trebui revenit pe o alta platforma de incredere, pe o alta voce, si mai ales cu eventuale modificari.

- Avem nevoie de eficientizarea regiilor autonome si de desfiintarea clientelismului politic la nivelul desemnarii conducerilor.

- Acestea vor fi lucrurile pe care eu le voi sustine in continuare, ele vor permite creare de locuri de munca.

- Nu voi intra in treaba Executivului.

- As trage o concluzie: stim unde suntem si ce avem de facut. Stim care e orizontul pentru ca, la terminarea crizei, Romania sa poata valorifica sansa de a iesi cu fruntea sus din criza. Vor castiga batalia cu viitorul natiunile care vor avea state flexibile, administratii debirocratizate.

- Nu se mai poate miza acum pe investitiile straine, in Europa au scazut foarte mult. Orientarea corecta in investitii anul acesta este esentiala pentru mentinerea si cresterea locurilor de munca.

- Inainte de a incheia, as vrea sa spun cateva lucruri care nu tin neaparat nici de unde suntem nici de ce avem de facut pentru ca romanii sa aiba o perspectiva buna. Sunt cateva constatari, unele tin de mine, altele de realitatile altora.

- Oricat de mare ar fi presiunea cu eticheta de dictator voi continua sa sustin fara rezerve toate institutiile statului care lupta impotriva coruptiei: Politie, Parchet, justitie.

- Vreau sa dau explicatii pentru alte etichetari primite in mod constant pe nedrept: "Basescu face dosare". Il voi considera om de rea credinta pe acela care nu poate sa spuna ce procuror i-a spus treaba asta si despre ce om politic este vorba. DNA nu este instrumentul presedintelui, nu exista niciun procuror care sa poata spune ca presedintele i-a cerut sa faca un dosar. Este sub demnitatea unui presedinte sa faca asa ceva.

- "Basescu conduce PDL". Daca l-as fi condus eu ar fi fost mult mai bine condus.

- "Basescu conduce Guvernul". Intrebati UDMR! Am negociat cu ei, hai sa trecem legea Educatiei, ANI, legea codurilor... M-am implicat pentru ca tara avea nevoie de aceste legi, iar cei care mi-au cerut sa ma duc pe Muntele Gaina sa contemplez se insala, nu asa se comporta un presedinte cand tara lui trece prin criza si transformari fundamentale.

- Dezbaterea cu partidele din coalitie nu este in folosul meu personal, nu al ministrilor, e in folosul romanilor.

- "Presedintele stabileste hotararile CCR". Orice roman poate sa intrebe orice judecator CCR daca am cerut macar o data o solutie. Niciodata. Am tinut legatura, asa cum am tinut cu Guvernul.

- Observatie importanta: Toate analizele arata ca in partea a doua a lui 2012 zona Euro intra din nou in recesiune. E esential ca Romania sa fie pregatita, pentru ca nu vom putea miza pe sprijinul prietenilor europeni. Romania va trebui sa faca fata cu resursele ei oricarei crize, oricat ar fi de adanca.

- Indemnul meu pentru oamenii politici este prudenta, pentru romani solidaritate. Nimeni nu poate iesi din criza indivdual! Ori iesim toti, odata cu tara, ori daca nu, salvari individuale nu exista.

- Avem un orizont, stim ce avem de facut, avem resursele sa trecem cu pagube minime prin criza, dar trebuie sa fim responsabili.

- Am accelerat parteneriatul cu Turcia, cu Polonia cu statele baltice. Prima care va iesi din criza va fi zona non-euro. Prioritatea va fi plata datoriilor. Turcia, Statele baltice,Polonia, sunt state cu care trebuie sa dezvoltam relatiile, fara sa uitam India, China, Zona Golfului.

- As vrea ca nimeni sa nu mizeze pe lasitatea mea in a spune ce este de spus.

- Cu certitudine voi face observatii publice si legate de ceea ce trebuie facut si de ce nu se face. Nu am nimic de schimbat in comportamentul din cele doua mandate, cu exceptia acelor gafe, vezi intrarile pe post in disputa cu Raed Arafat.

- In ultima perioada societatea civila de buna calitate s-a retras in cochilie, Trebuie sa revina, altfel locul ei va fi ocupat de neaveniti. Avem o intelectualitate descurajata de criza, de unele pozitii ale mele, s-a retras. E un apel la revenirea societatii civile de buna calitate in prim planul vietii politice si sociale.

- Despre partidele politice - o observatie, nu dau instructiuni nimanui. Foarte multi oameni politici, practic toate partidele, sustin ca pot moderniza Romania. Fac o observatie si ma refer la toate: Nu pot fi credibili spunand ca reformeaza Romania cand ele nu s-au putut reforma, ele insele! O reformare a partidelor este singurul element care poate credibiliza afirmatiile ca sunt pregatiti sa isi asume modernizarea Romaniei in continuare. Fara acezst lucru se condamna romanii.

- Nimic nu va mai fi ca inainte de criza la terminarea ei. Institutiile vor trebui sa functioneze altfel, vor trebui sa aiba alt tip de relatii cu propriile natiuni. Pana acum, au crezut ca Europa sociala inseamna sa primesti bani si sa maresti veniturile populatiei. Ce se intampla azi si ce se va intampla ne arata ca va trebui sa ne asiguram sustinerea propriilor cetateni cu resursele pe care le producem.

- Este randul politicienilor sa asigure stabilitatea tarii. Fara stabilitate nu avem nicio sansa. Ar fi pacat ca politicieni lipsiti de responsabilitate sa dea cu piciorul sacrificiilor facute de romani.

- Sunt de meserie comandat de nava si nu am ratat niciodata destinatia, nu o sa o ratez nici acum.

- Acestea sunt opiniile presedintelui Romaniei despre ce este de facut. In perioada urmatoare voi incerca prin iesiri publice sa le explic. Voi incerca sa particip la diverse emisiuni.

Intrebari:

- (ce consecinte ale protestelor vedeti?) Recunosc, presat de efectele crizei si reforma statului am neglijat sa comunic sau am comunicat prost. Am constatat ca sunt mult mai multi nemultumiti decat cei din strada, parte din ei nu mai au incredere in presedinte. Toata cariera mea politica este legata nu de sustinerea partidelor ci de sustinerea romanilor. Eu pot sa lupt fara probleme cu politicienii, niciodata cu poporul.

- (v-ati gandit sa va dati demisia?) Presedintii nu pot sa demisioneze in perioada de criza, obiectivul este sa iti treci tara prin criza. Nu iau in considerare o asemenea solutie, decat daca doar asta este solutia.

- Ma voi exprima in perioada urmatoare, astazi acesta este mesajul meu.

- (v-ati gandit sa cereti referendum pentru a testa sustinerea de care va mai bucurati?) Este o alternativa pe care o voi lua in calcul, la un moment dat, cand va fi momentul.

In al 13-lea ceas

Mii de persoane au participat in ultimele doua saptamani, in mai multe orase din tara, la mitinguri si marsuri de protest fata de Guvern si presedintele Traian Basescu. Seria manifestarilor a fost generata de demisia subsecretarului de stat Raed Arafat din Ministerul Sanatatii, ca urmare a nemultumirilor personale legate de modificarile aduse sistemului medical de urgenta in proiectul noii legi a Sanatatii.

Ca urmare a reactiei strazii, seful statului a cerut retragerea proiectului, iar Arafat a revenit la minister. Intre timp, protestele au continuat, zi de zi, iar revendicarile s-au diversificat, de la eliminarea taxei auto si prelungirea acordarii indemnizatiilor de revolutionar, pana la demiterea Guvernului, a presedintelui si a tuturor parlamentarilor.

Printre episoadele importante care au marcat acest lung sir de proteste reamintim intalnirea liderilor USL cu cei ai coalitiei de guvernare, cand, in premiera, Crin Antonescu si Victor Ponta au stat la aceeasi masa cu presedintele executiv al UNPR, Gabriel Oprea.

De asemenea, au urmat mitingul USL din Capitala, sesiunea extraordinara a Parlamentului, demiterea ministrului de Externe Teodor Baconschi, motivata de o postare pe blog jignitoare la adresa protestatarilor, precum si desemnarea unui nou sef al diplomatiei romanesti, in persoana lui Cristian Diaconescu.

Cu prilejul depunarii juramantului acestuia, marti seara, Traian Basescu a avut o prima reactie pe tema protestelor, dupa o indelungata perioada de tacere. El a spus ca nemultumirea oamenilor este pe deplin justificata, nu si reactia liderilor USL, care incearca sa "incalece" valul popular pentru a forta ajungerea grabnica la putere. Seful statului a lansat un atac dur la adresa lui Ion Iliescu si a liderilor USL, remarcand asemanarea dintre solicitarile lor si cea facuta public de fostul presedinte comunist moldovean Vladimir Voronin.

Pe "frontul" de lupta deschis in ultimele doua saptamani au cazut "victime", rand pe rand, noua lege a Sanatatii, Teodor Baconschi, comasarea alegerilor, dar si cativa deputati PNL, care, fara sa mai astepte sa vada ce se mai intampla, au decis sa demisioneze din Parlament, asa cum au cerut romanii la protestele din Piata Universitatii.

De asemenea, senatorul PDL Iulian Urban a anuntat miercuri ca demisioneaza din partid, dupa ce cuvintele scrise pe blog despre protestatari i-au fost "rastalmacite". "Sunt singurul vierme!", s-a scuzat el.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Basescu proteste, #Basescu declaratie Cotroceni, #Basescu comasare alegeri, #proteste 2012 , #presedinte