Ce i-a spus Obama lui Basescu fara sa vorbeasca (Opinii)

Duminica, 18 Septembrie 2011, ora 10:18
7862 citiri
Ce i-a spus Obama lui Basescu fara sa vorbeasca (Opinii)
Foto:Administratia Prezidentiala

Credem ca stim ca i-a spus presedintele american Obama lui Traian Basescu, in timpul vizitei acestuia din urma la Washington. Din ce-am auzit si ce a povestit seful statului roman. Dar asta nu e nici pe departe tot. Pentru ca vorbim de diplomatie aici, in care ce se nu se spune, dar se intelege, e cel putin la fel de important ca declaratiile oficiale.

Dar Obama a vorbit extrem de clar. In limbaj diplomatic. Sigur, nu suficient de clar pentru toti cei care n-au habar de relatii internationale, dar care comenteaza pe la televizor vizita lui Basescu, dar a vorbit. Si a spus lucruri pe care trebuie sa le retinem. Despre relatia noastra cu Statele Unite, despre cum il vad pe Traian Basescu si despre alte lucruri, precum vizele. Deci, ce-a spus Obama, fara sa vorbeasca, pana la urma?

Draga Traian, Romania e importanta pentru SUA si asa va fi si de acum incolo - ideea e ca oricum suntem siguri ca asa ar fi ramas, oricum. Nu trebuie sa tragem de romani, nu avem nevoie sa le facem servicii speciale, ba chiar suntem incantati de faptul ca ei sunt cei care vor. Nu ne straduim peste puteri.

In traducere - nu e vorba de Basescu in primul rand, e vorba de Romania. Obama e capabil sa faca adevarate primiri de gala pentru dictatori odiosi, care incalca drepturile oamenilor pe care-i stapanesc si isi conduc rau tara, dar care trebuie mentinuti sau atrasi aproape de SUA. La Romania, nu e cazul. Suntem ferm ancorati de SUA si asa vom ramane. Pentru ca afinitatile noastre merg in directia asta si pentru ca interesele noastre cele mai profunde cer asta.

Am acceptat intalnirea asta pentru ca tu, Traian Basescu, ai vrut-o si ai cerut-o. Am facut asta pentru relatia importanta si pentru ca era ok pentru tine, dar asta nu inseamna ca trebuia sa facem vizita de stat sau sa-ti dam onoruri deosebite. Nu e necesar si nu avem motive.

Pana la ora asta, ar trebui sa fie destul de clar pentru toata lumea ca partea romana a fost cea care a insistat pentru o intalnire cu Obama, nu invers. Dupa cum s-a si vazut din scurta intalnire.

Ba din contra, intalnirea, care era destinata in primul rand semnarii unor acorduri care tineau de ministrii de Externe, ar fi putut sa nu existe. Nu era necesara. Dar Traian Basescu stia ca poate fi ceva ce ajuta la imagine. Si, daca cineva isi inchipuia ca Basescu s-ar fi dus in SUA haihui, fara sa stie dinainte ca se vede cu Obama, inseamna ca nu stie exact ce inseamna diplomatia.

Partea romana trebuie sa fi presat pentru o intalnire si a obtinut-o. Dinainte sa treaca Oceanul. Ca n-a fost un succes de imagine? Posibil. A fost un succes prin faptul ca a reusit o intalnire care n-avea de ce sa aiba loc.

Scutul antiracheta nu inseamna ca politica americana mai e concentrata pe Marea Neagra sau pe o confruntare cu Rusia la Marea Neagra, precum se intampla pe vremea lui George W. Bush, in 2005-2006, cand Romania era varful de lance regional al retoricii si actiunii antirusesti.

Explicatia? Trebuie sa intelegem un lucru. In regiunea noastra, lucrurile s-au schimbat. Nu doar ca politica lui Obama nu mai urmareste proiectele lui Bush, de atragere a Ucrainei si Georgiei in NATO si, implicit, de antagonism cu Rusia, ba din contra. Politica externa americana nu se mai concentreaza pe regiunea Marii Negre si Europa de Est, ci pe Asia de Sud, lumea araba si Iranul sau regiunea PAcifica. In Europa, relatiile cu Rusia sunt mai bune decat au fost vreodata, din 2002 incoace.

Ca lucrurile stau asa ne-o dovedesc doua lucruri. Primul e chiar scutul. Ceea ce se vede nu e scutul ala proiectat de Bush jr. Nu. E un scut-compromis. In care Obama le-a dat rusilor un scut mai putin amenintator, capabil sa intercepteze doar rachete cu raza media de actiune. Nu cu raza lunga, precum primul, care i-ar fi deranjat pe rusi mai mult decat acesta.

Al doilea - sa ne gandim la Libia. Daca rusii n-ar fi vrut, interventia NATO sub egida ONU de acolo n-ar fi avut loc. Ar fi fost una fara mandatul Consiliului de Securitate, unde rusii au drept de veto, deci una care ar fi fost acuzata ca incalca, precum cea din Irak, legea internationala.

Asta ca, sa intelegem cat de importanta e relatia Americii cu Rusia si de ce rolul Romaniei la Marea Neagra e altul.

Discutia despre vize si asumarea unei actiuni de inlaturare a lor vine tot in urma insistentelor voastre, dar nu inseamna mai nimic. Vizele vor ramane. Ca "vom lucra, vom depune eforturi, vom face ceva" nu inseamna ca le vom scoate - doar ca tragem de timp, ca sa nu ne mai bateti la cap. Asa a facut, de altfel, si George W. Bush, ca "va lucra" si el impreuna cu reprezentantii Congresului pentru asta. Rezultatul il vedeti - nimic nu s-a schimbat. Si nu se va schimba foarte curand.

Vizele vor ramane.

America e foarte tare si e constienta de asta.

Este.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#Obama spus Basescu, #intalnire Basescu Obama , #presedinte