Cele trei variante pentru devansarea prezidentialelor

Miercuri, 23 Ianuarie 2013, ora 16:24
2908 citiri
Cele trei variante pentru devansarea prezidentialelor
Foto: Arhiva

Organizarea alegerilor prezidentiale in vara lui 2014 este posibila legal, fie printr-o noua suspendare urmata de demitere, fie prin demisia presedintelui, fie, in cazul excluderii acestor variante, prin modificarea legii alegerii presedintelui, legea 370/2004.

Potrivit Constitutiei (art. 83), mandatul presedintelui Romaniei este de cinci ani si se exercita de la data depunerii juramantului, iar presedintele Romaniei isi exercita mandatul pana la depunerea juramantului de presedintele nou ales.

Traian Basescu a intrat in functia celui de-al doilea mandat pe 21 decembrie 2009, cand a depus juramantul in fata Parlamentului. Asadar, daca Basescu nu este demis sau nu-si da demisia, noul presedinte nu poate sa-si exercite functia mai devreme de aceasta data decat in situatia in care Traian Basescu demisioneaza.

Daca in Constitutie se stabilesc in termeni generali cat dureaza mandatul presedintelui, legea alegerii presedintelui, legea nr. 370/2004, stipuleaza cand se fac alegeri prezidentiale.

Articolul 5 al legii spune: "(1) Ziua alegerilor este duminica. Alegerile au loc in luna anterioara lunii in care ajunge la termen mandatul de presedinte. Cu cel putin 45 de zile inaintea zilei votarii, Guvernul stabileste data alegerilor prin hotarare. (...) (3) Hotararea privind stabilirea datei alegerilor se adopta la propunerea Ministerului Administratiei si Internelor si a Autoritatii Electorale Permanente".

Aceste prevederi acopera situatia in care mandatul se incheie la termen, fara demisia presedintelui sau demiterea prin referendum. In acest caz, in mod normal, intrucat Traian Basescu este presedinte pana pe 21 decembrie, rezulta ca alegerile prezidentiale la termen trebuie sa aiba loc in luna noiembrie 2014.

Pentru situatia speciala a neducerii la capat a mandatului, exista de asemenea prevederi. Mai intai, Constitutia prevede la art. 87 ca "in termen de 3 luni de la data la care a intervenit vacanta functiei de Presedinte al Romaniei, Guvernul va organiza alegeri pentru un nou Presedinte" (vacanta intervine in caz de demisie, de demitere din functie, de imposibilitate definitiva a exercitarii atributiilor sau de deces).

Legea 370 completeaza dispozitiile constitutionale, stabilind ca data alegerilor va fi stabilita prin hotarare si adusa la cunostinta publica.

Daca alegerile europarlamentare ar avea loc la finalul lunii mai, strict pe legea actuala, vacanta functiei (demisia sau demiterea) ar trebui sa survina cel mai devreme in februarie si cel mai tarziu in aprilie 2014.

Exista insa o varianta prin care alegerile comasate dorite de USL sa aiba loc fara demisia/demiterea lui Traian Basescu (fiind probabil ca acesta sa nu accepte sa nu-si termine mandatul si nici o noua suspendare sa nu se produca).

Varianta USL ar fi modificarea articolului 5 al legii 370/2004, cel care vorbeste despre organizarea alegerilor in luna dinaintea expirarii mandatului. Cum Constitutia nu prevede cand se pot organiza alegeri, ci doar cand poate noul presedinte sa-si exercite mandatul (la 5 ani de la juramantul de investire al presedintelui cu mandatul anterior), USL n-ar mai fi legata de un termen anume pentru organizarea alegerilor.

Asadar, printr-o simpla modificare a acestei legi organice, se poate stabili ca alegerile pot avea loc cu mai multe luni inainte de expirarea mandatului presedintelui in functie, urmand ca presedintele ales sa devina presedinte cu puteri depline dupa 21 decembrie 2014.

Aceasta varianta are insa, in comparatie cu cea "negociata", dezavantajul ca modificarea legislativa ar trece prin filtrul Curtii Constitutionale, care - chiar daca in legea fundamentala nu exista o prevedere expresa pe subiectul datei prezidentialelor - poate decide neconstitutionalitatea din varii alte motive.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#comasare alegeri parlamentare prezidentiale, #devansare prezidentiale 2014, #reducere mandat Basescu , #presedinte