Consultari la Cotroceni: Basescu, de acord cu Ponta pe 7 puncte cheie

Luni, 13 Februarie 2012, ora 16:55
11210 citiri
Consultari la Cotroceni: Basescu, de acord cu Ponta pe 7 puncte cheie
Foto: TVR Info

Presedintele Traian Basescu a declarat luni, la finalul unei noi runde de consultari cu partidele parlamentare, ca este necesara semnarea de urgenta a unui protocol care sa prevada ca Romania va ratifica tratatul european de stabilitate, pentru a da un semnal politic absolut necesar la Bruxelles.

Seful statului si-a reinnoit invitatia adresata saptamana trecuta formatiunilor parlamentare pentru consultari pe tema tratatului de stabilitate a UE si a blocajului din Parlamentul Romaniei. Cum liderii USL nu au dorit sa participe, presedintele a purtat discutii doar cu reprezentantii PDL, UDMD, UNPR si ai minoritatilor.

La finalul consultarilor, Traian Basescu a sustinut o declaratie de presa in care a explicat necesitatea abordarii subiectului legat de ratificarea tratatului european, chiar si in conditiile in care mai multe judete sunt puternic afectate de zapada.

Presedintele a explicat ca pana pe 1 martie trebuie finalizata semnarea unui protocol de catre formatiunile parlamentare precum si toate procedurile care au in vedere ratificarea acestui tratat de catre Romania, pentru a transmite semnalul politic absolut necesar la Bruxelles.

In ceea ce priveste dialogul cu Opozitia si revenirea USL in Parlament, presedintele a spus ca a identificat nu mai putin de 7 puncte comune intre programul de guvernare al actualului Executiv si cele 15 enuntate de Victor Ponta in plen, la investirea Guvernului Ungureanu, aceste 7 puncte putand constitui o baza solita de negociere intre Putere si Opozitie.

Revenind la situatia din tara, generata de intemperii, Traian Basescu a explicat de ce nu este cazul sa se instituie starea de urgenta, asa cum au cerut Victor Ponta si presedintele CJ Buzau, acest lucru insemnand, printre altele, preluarea conducerii de catre armata.

"Ori s-a vrut o capcana in care presedintele sa se repeada repede si sa se conduca prin ordonante militare, ori e vorba de necunoasterea legii", a conchis seful statului.

Ziare.com a transmis principalele evenimente si declaratii in format LIVE text:

16:10 - Declaratii Traian Basescu:

- Pentru Guvern, prioritatea zero este legata de sprijinul comunitatilor afectate de iarna.

- Clarificare legata de un comunicat al Ministerului Economiei: Nu exista niciun fel de pericol ca populatia sa ramana fara energie. Daca ar exista o avarie, s-ar proceda cu un plan dinainte stabilit de intrerupere a energiei pentru agentii economici. In curand, prin Hotarare de Guvern ar putea sista orice export, ramane la latitudinea lui. Romania are resurse sa asigure energia electrica pentru populatie.

Despre tratatul european de stabilitate si convergenta fiscala

- Nu este o urgenta a presedintelui. Daca decidem sa semnam, trebuie semnat pe 1 martie si trebuiesc pregatite procedurile. Nu mai avem mult, trebuie o majoritate parlamentara pentru acest demers. Poate parea un aspect secundar pentru populatie, dar nu mai putem intarzia.

- Am discutat cu partidele, propunerea facuta este sa se semneze un protocol la nivelul tuturor partidelor parlamentare. Din cate am discutat cu Opozitia pana acum, nu exista o pozitie contrara, dar in lipsa unui astfel de protocol nu se poate semna tratatul la 1 martie.

- Sper ca in timpul cel mai scurt sa fie redactat protocolul si partidele care sunt de acord sa se pronunte, pentru ca decizia politica sa poata fi luata in timp util si comunicata la Bruxelles.

Despre boicotul parlamentar al USL

- In ceea ce priveste dialogul cu Opozitia, am propus partidelor parlamentare sa inceapa sa negocieze conditiile in care Opozitia poate reveni in parlament. In acest weekend am analizat si programul de guvernare si cele 15 puncte din discursul domnului Ponta, 7 puncte coincid: exista o baza solida de discutie pentru revenirea Opozitiei in parlament.

Despre instituirea starii de urgenta

- Multumesc militarilor din jandarmerie, de la MAPN si IGSU, pentru devodamentul si eficienta interventiilor lor. Multumesc celor de pe ambulante, drumarilor care au stat zile in sir cu utilajele in viscol, si nu in ultimul rand am observat ca in anumite comunitati, simtul civic a facut ca grupuri de oameni sa actioneze in sustinerea batranilor, a celor care nu puteau sa isi deszapezeasca usile, geamurile.

- Pe de alta parte, este evident ca trebuie mai multa daruire pentru respectarea obligatiilor legale si pentru a avea grija de comunitati. Dar este evident ca intre nivelul ministerului, guvernamental si cetatean, administratiile locale au fost depasite si dezinteresate. Mi-este greu sa cred ca la nivel de comuna nu exista 4 tractoare, de exemplu.

- Este evident ca Romania nu are dotarea necesara de a face fata la exigentele populatiei in astfel de conditii meteo. Ori se fac contracte la nivelul statului, ori se gasesc alte formule comerciale de cooperare cu firmele care dispun de utilajele necesare.

- Am primit si scris si solicitarea publica a domnului Ponta, si de la presedintele CJ Buzau, de a institui starea de urgenta. USL a mentionat ca sunt dispusi sa vina in parlament pentru a valida acest decret de instituire a starii de urgenta.

- Se incearca cu disperare atragerea in dispute publice a presedintelui, din pacate nu am nici disponibilitatea si nici nu e cazul, e un moment in care oamenii sufera. Ce ar insemna daca as raspunde solicitatii domnului Ponta si pres. CJ Buzau? Cititi art.93 din Constitutie si art. din legea 453/2004, in care se defineste starea de urgenta. Ea e ansamblul de masuri exceptionale de natura politica si de natura economica care se instituie in situatii in care exista pericole grave, actuale sau iminente, privind securitatea nationala ori democratia, iminenta ori producerea unor calamitati - aprecierea mea este ca nu suntem in aceasta situatie.

- Toate masurile s-ar putea dispune numai prin ordine militare. Nici Constitutia nici legea nu se refera la situatii de viscol. Situatia trebuie gestionata la nivel judetean si la nivelul ministerelor.

- Ori s-a vrut o capcana in care presedintele sa se repeada repede si sa se conduca prin ordonante militare, ori e vorba de necunoasterea legii.

- Am convingerea ca dupa primele zile de iarna grea, atat administratiile locale cat si cea centrala isi vor creste continuu capacitatea de a interveni in spijinul oamenilor.

14:22 - Presedintele Traian Basescu va sustine o declaratie la ora 16:00.

Coalitia propune Opozitiei terminarea blocajului politic - vezi solutia

14:20 - Presedintele de onoare al UNPR, Cristian Diaconescu, a anuntat ca formatiunea sa este de acord cu initierea protocolului politic. "Cred in avantajele acestui demers, ar reprezenta un gest de normalitate si o garantie in fata UE, un angajament pe termen mediu si lung in privinta seriozitatii tuturor formatiunilor politice romanesti. Ar fi si un angajament pe plan intern", a mai spus Diaconescu.

14:15 - Kelemen Hunor anunta ca UDMR este de acord cu semnarea tratatului si ratificarea lui in Parlament. "Nicio tara din UE nu va reusi singura", a subliniat liderul UDMR, remarcand faptul ca au fost facute modificari pozitive in textul tratatului, inclusiv flexibilitatea cu privire la deficitul structural.

Liderul UDMR considera ca este vorba despre interesul Romaniei pe termen mediu si lung, de aceea Opozitia este invitata sa semneze acest protocol.

"USL ar trebui sa vina si sa semneze acest acord intre partidele politice parlamentare, ca un prim pas intr-un dialog contructiv. Vom initia dialogul cu Opozitia si pe alte teme, sunt convins ca dupa instalarea guvernului Ungureanu este cale deschisa pentru un dialog normal in an electoral", a adaugat el.

"Nu incepi un dialog cu rigiditate, este nevoie de disponibilitate pentru a dialoga pe tema celor 4 puncte enuntate astazi de domnul Antonescu, sau pe cele 15 enuntate de domnul Ponta", a mai spus Kelemen.

14:10 - Consultarile s-au incheiat. Emil Boc a anuntat ca PDL este de acord ca Romania sa sustina tratatul de stabilitate fiscala, mai ales ca pana acum, in ultimii trei ani, Romania a luat masurile prevazute in tratat si foarte multi indicatori sunt deja respectati: datoria publica, deficitul bugetar si deficitul structural in buna masura.

"Avem sanse sa facem parte de la inceput din Uniunea Europeana care sustine acest tratat", a punctat fostul premier, subliniind ca PDL sustine ratificarea tratatului.

"In cadrul coalitiei propunem sa semnam un acord pentru sustinerea si ratificarea tratatului, care sa fie consfintit intr-un protocol ce poate fi semnat si de partidele din Opozitie", a conchis Boc, precizand ca acest protocol ramane deschis si pentru alte subiecte de interes public.

13:10 - Au inceput consultarile cu reprezentantii coalitiei de guvernare. Delegatia PDL fusese anuntata, iar ceilalti lideri ai Puterii prezenti sunt Kelemen Hunor, Marko Bela si Laszlo Borbely - de la UDMR, Gabriel Oprea si Cristian Diaconescu - UNPR si Varujan Pambuccian - liderul grupului minoritatilor nationale. Nici de aceasta data presa nu a avut acces la inceputul discutiilor, sunt insa asteptate declaratii la final.

12:40 - PDL a decis ca delegatia prezenta la consultarile de la Cotroceni sa fie formata din presedintele PDL, Emil Boc, si cei doi presedinti ai camerelor Parlamentului, Roberta Anastase si Vasile Blaga.

Purtatorul de cuvant al PDL, Sever Voinescu, a anuntat ca delegatia va sustine adoptarea tratatului UE prin modificarea Constitutiei, asa cum se prevede la nivel european. "Credem ca acest lucru trebuie facut cat se poate de repede, delegatia noastra are acest mandat", a subliniat Voinescu.

10:35 - Crin Antonescu a anuntat ca USL a decis sa nu participe la consultari. "Avem o agenda diferita de presedinte. Nu subiectele propuse de presedinte sunt pentru noi subiecte de agenda, ci aceste dificultati prin care trec concetatenii nostri. Au fost diferite forme prin care am actionat", a explicat liderul PNL, referindu-se la ajutorul acordat de USL celor inzapeziti.

In plus: "Cel putin la ultima runda, atitudinea a fost una inacceptabila din partea presedintelui. Am discutat degeaba, nu am fost informati nici macar cu numele celui pe care intentiona sa il desemneze ca premier".

In ceea ce priveste pozitia USL fata de "acordul fiscal", Crin Antonescu a spus ca aceasta este binecunoscuta, "am vorbit de doua ori despre asta".

Cat despre greva parlamentara a USL, aceasta va continua pana cand Puterea se va arata dispusa "sa scoata Parlamentul din zona bataii de joc", si pana ii va inlocui pe Roberta Anastase si Sever Voinescu, din cauza votului la legea pensiilor, dar si pana cand se va solutiona situatia UNPR.

USL nu merge la consultari - vezi de ce

10:00 - Liderii USL s-au reunit pentru a decide daca participa sau nu la consultarile de la Cotroceni. Este prima intalnire oficiala a conducerilor celor trei partide componente, PSD, PNL si PC, dupa discursul tinut de Victor Ponta in parlament, la investirea guvernului Ungureanu, discurs care i-a iritat pe liberali.

- Agenda modificata din cauza caderii Guvernului

Perspectivele ratificarii de catre Romania a "Tratatului privind stabilitatea, coordonarea si convergenta in Uniunea Economica si Monetara" sunt destul de neclare, in conditiile in care toti parlamentarii USL au intrat in greva, anuntand ca nu vor renunta pana cand nu se organizeaza alegeri anticipate.

De altfel, Victor Ponta a declarat ca le va propune partenerilor din USL sa nu participe la consultari, pentru ca temele de dialog propuse nu sunt prioritare in actuala conjunctura, prioritare fiind dramele cu care se confrunta localitatile aflate sub zapada de cateva zile.

In schimb, PDL, UNPR, minoritatile si UDMR au decis sa dea curs invitatiei presedintelui. Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a explicat ca, dupa schimbarea guvernului, alegerile anticipate nu mai reprezinta un subiect de actualitate.

Consultari la Cotroceni: PDL - un nume de premier, USL - anticipate

Toti ministrii lui Ungureanu au trecut de Parlament. Opozitia ii contesta

Tratatul de stabilitate si convergenta fiscala trebuie discutat si cu liderii Opozitiei deoarece, in cazul in care va fi adoptat de Romania, el trebuie respectat de aici inainte, indiferent ce formatiune politica ajunge la putere.

Documentul, care impune o disciplina fiscala mult mai stricta in tarile membre, a fost aprobat la Bruxelles de liderii din 25 de state membre UE, printre care se numara si Romania. El va trebui sa fie semnat de liderii de stat la summitul UE din 1-2 martie si va deveni lege dupa ratificarea lui de cel putin 12 state din zona euro.

In cazul in care Romania ratifica acest tratat, va trebui sa revizuiasca si Constitutia pentru a introduce anumite prevederi explicite, lucru care necesita consensul intregii clase politice.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Basescu consultari partide, #tratat convergenta fiscala, #Romania tratat fiscal, #USL consultari Basescu , #presedinte