Cum coabiteaza Basescu si Ponta: Nu rupem acordul pentru limbajul public (Video)

Marti, 15 Aprilie 2014, ora 21:42
7588 citiri
Cum coabiteaza Basescu si Ponta: Nu rupem acordul pentru limbajul public (Video)

Presedintele Traian Basescu a sustinut, marti seara, ca nu va rupe pactul de coabitare cu Victor Ponta pentru limbajul public, in ciuda replicilor extrem de dure dintre cei doi din ultima perioada.

Traian Basescu l-a criticat inca o data pe premier pentru atacurile la adresa Justitiei si pentru ca nu lupta pentru combaterea coruptiei, ci dimpotriva, ii sprijina pe "baronii locali" ai PSD, insa a mentionat, la Digi 24, ca nu doreste sa rupa acordul nici din acest motiv. Presedintele a argumentat spunand ca miscarea ar fi extrem de prost privita la nivelul Uniunii Europene.

Seful statului s-a referit si la scandalul izbucnit intre el si senatorul PSD Gabriela Firea, care urmeaza sa depuna o plangere penala impotriva lui Traian Basescu, precizand ca afirmatiile sale s-au bazat pe reclamatiile primite de la locuitorii din Voluntari, unde primar este Florentin Pandele, sotul lui Firea.

Presedintele a subliniat ca "o doamna care vrea sa fie respectata trebuie sa fie, la randul ei, politicoasa". Basescu a adus in discutie si samsarii imobiliari din judetul Timis, acuzandu-l pe Ilie Sarbu ca, desi nu a facut ceva ilegal, "broker de aranjamente a fost".

Legat de alegerile europarlamentare, Traian Basescu a anticipat ca alianta aflata la guvernare va fi cea castigatoare, in timp ce PMP va obtine 2-3 locuri, insa a preconizat ca prezenta la urne va fi slaba, de 30%-35%. El a adaugat ca USL ar fi castigat cu siguranta alegerile prezidentiale daca nu s-ar fi destramat.

Pe plan extern, Traian Basescu a comentat situatia tensionata din Ucraina, spunand ca se teme pentru R. Moldova, care ar putea pierde Transnistria daca Putin decide sa ajunga la gurile Dunarii. In schimb, presedintele a asigurat ca Romania nu este in pericol, pentru ca "e extrem de riscant sa ataci un stat NATO".

Ziare.com v-a prezentat in format LIVE TEXT declaratiile presedintelui:

- Ati spus ca veti face un buletin saptamanal pe coruptia guvernamentala

- Avem o problema spusa public de Nuland si Kerry. Convingerea mea e ca prima vizata a fost Ucraina, am avut si o explicatie legata de Maidan si am avertizat ca Maidanul trebuie inteles corect.

- Primul stat vizat a fost Ucraina, dar si regiunea. Probleme de coruptie au si Romania, si Ungaria, si Cehia, Romania este pe la mijlocul clasamentului, sta mai bine decat Cehia, Slovenia.

- De unde luati informatiile?

- Nu doar din presa centrala, si din cea locala. Bogdan Oprea stie ca in fiecare dimineata pe mail-ul meu pleaca sinteza.

- Ce va contine?

-In primul rand, analiza activitatii Guvernului. Nu avem explicatii de ce inainte de vizita premierului in Kazahstan a trebui sa convina cu Rompetrol sa plateasca numai 20 de miliarde de dolari din datorie. Nu ma poate opri nimeni sa-mi exprim punctul de vedere.

- Nimeni nu ma poate opri sa ma pronunt legat de CFR Marfa. Stiam ca Stoica a preluat multe contracte ale CFR Marfa.

- De unde stiati?

- Provin din Ministerul Transporturilor. O sa strig public pana cand institutiile se vor ocupa. La cele 2.800 de hectare de pamant scria ca trebuie facuta lege, nu ordonanta de urgenta.

- De ce nu sesizati Parchetul?

- O voi face, dar ma astept la o autosesizare, primul meu obiectiv e sa nu se mai intample tranzactii de acest tip. Cum arata Guvernul cand s-a stiut de CFR Marfa, iar Stoica este acum in puscarie.

- V-ati referit la Timis cand ati vorbit despre retrocedari

- Ilie Sarbu a fost un samsar imobiliar. Tata socru a fost bine implicat acolo. Nu stiu daca a facut ceva ilegal, dar broker de aranjamente a fost.

Basescu: Ilie Sarbu a fost un soi de samsar de terenuri. Sa se ocupe comisia Nana

- V-ati imaginat ca o sa aveti atatea belele cu terenul din Calarasi?

Nu, am crezut ca poate fi utilizat ca un semnal pentru romanii care au bani, ca o invitatie: cumparati pamant. Atunci n-am anticipat jocul politic, dar si acum as spune ca merita sa-ti asumi daca ai posibilitatea sa cumperi cateva hectare de pamant.

- Care e situatia in Voluntari?

- Sunt multe reclamatii pe restituiri, sunt oameni din aceeasi comuna, iar pe amplasamentul meu vi se da dvs pamant, mai sunt pe averea primarului. Am doua variante, sa le trimiti la DNA, dar la volumul mare inseamna sa infunzi institutia. Le trimit la alte institutii. Noi trimitem la Ministerul de Interne si acesta este cel care ii raspunde petentului.

- Comisia Nana care analizeaza persoane private se poate ocupa si de Fundulea, institutiile au fost lasate fara 2.000 ha de terenuri si sunt curios cine a fost prefectul si cine a avut noroc sa ia terenuri. E un test pentru Nana. Pe mine nu ma deranjeaza Nana, ci comportamentul comisiei. La inceput au spus credit ilegal, pe urma au spus ca s-au facut restituiri frauduloase. Cautati-i pe prefecti, nu-mi reprosati mie.

- Am vrut sa iau eu, dar n-am avut bani. Este cea mai mica leafa din UE, dar ai transport gratuit, ai cazare gratuita.

- Ponta se muta cu biroul la MApN

- Face si o inscenare urata la adresa institutiilor.

- Mesajul pe care il da: Sunt ascultat. La fel a fost si cu STS-ul. In cazul prabusirii nu aveai cum sa dai decat pe un perimetru mare. Mesajul de acum este: Ma ascund de institutiile statului. Nimeni nu a spus ca dialogul lui Duicu era inregistrat cu microfoane. Duicu, fiind parte a unei retele de mafioti, a fost pus sub urmarire.

- Exista o regula, cabinetul presedintelui, premierului, ministrului de Interne, al Apararii, in fiecare dimineata este verificat sa nu apara sisteme de ascultare si nu pentru ca institutiile statului ar putea pune echipamente, dar ar putea intra un salariat, poate lasa un aparat micut.

- Ce iese din cabinetul presedintelui, premierului, sefului Senatului si al Camerei nu poate iesi decat ca vrea ori presedintele, ori prim-ministrul, ori unul dintre cei doi.

- E grav ca simbolistica. Daca se ducea la Ministerul Culturii insemna ca e avid sa citeasca, dar plasarea biroului premierului in MApN e un semnal extrem de prost

- Ati spus ca din cabinete iese numai ce vor ei. Ponta stia ca Duicu e ascultat?

- Nu cred, stiau doar procurorii si SRI-ul, dar nu exclud ca discutia sa fi avut loc de fata cu Ponta, aici numai ei stiu si ei stiu cata autoritate au in fata baronilor.

- Ati spus ca discursul public s-a degradat.

- Cel care jigneste primul e Victor Ponta. El, coborand nivelul de exprimare, aici trebuie sa vin si eu. Mincinos e, profund corupt este. Am dreptul sa am un punct de vedere. Cand eu vad acte normative care nu sunt in interes public, nu respecta nici macar procedura.

- Ce imagine are Romania?

- El este considerat un politician corupt in mediul international.

- Dar a fost primit de toata lumea.

- Nimeni nu poate refuza intalnirile cu premierul si presedintele

- Ce faceti cu pactul de coabitare?

- Pentru limbajul public nu rupem acordul. Cea mai presanta problema e pozitia premierului in combaterea coruptiei. El e solidar cu cei predispusi la a fi condamnati. E solidar cu Duicu, cu Mazare, cu Becali, cu oricine e condamnat sau anchetat.

- A facut interventii?

- Nu stiu, dar ii anunta ca 'imediat ce iese Basescu pe poarta, eu va scap'. Daca va ajunge la Cotroceni va constata ca nu poate face nimic procurorului de caz, pentru ca risca la un astfel de telefon sa aiba procurorul la usa cu tot cu catuse.

- De ce sunt multe cazuri luate de DNA central? Parca prea putin la nivel local. Numirile politice ii fac sa fie toti la un loc si pana la urma il atrag si pe procuror. Nu se intampla strict in guvernarea Ponta, vine din istoria post-decembrista, n-am avut noi acces la vremea respectiva, dar acum stim si se ajunge la o cupola a judetului in care tatal maestru este presedintele CJ, pentru ca el spune 'schimba seful ala de politie'.

- De ce nu rupeti pactul daca nu il respecta?

- Nu s-a dorit o clarificare. Nici eu, nici premierul n-am vrut sa revizuim. Cel mai tare ma deranjeaza atacurile la Justitie. Ruperea pactului ar fi prost privita in toate capitalele. Cat e nerupt se spera ca nu se intampla lucruri fundamentale.

- Ati platit supraacciza la carburant?

- Nu, n-am avut niciun weekend liber, am mers cu masina de serviciu, dar saptamana aceasta merg la cumparaturi, ma trimite sotia, este randul meu. Se vede ca preturile au inceput sa creasca.

- Credeti ca vor construi 1.800 de km de autostrazi pana in 2020?

- 400 sunt in executie. Tot ce a licitat Guvernul Boc a intrat in executie. Putem sa gandim optimist la un 800 de kilometri in plus pana in 2020. Banii europeni vor continua sa vina. Poti lua de la Banca de Investitii. N-ai cum sa nu pui Pitesti-Sibiu prima prioritate, pentru ca e coridorul IV paneuropean. Acesta e obligatoriu.

- E obligatorie legarea Moldovei de Transilvania din bani de la Banca Europeana de Investitii, care acorda credite in conditii extrem de bune. Anul acesta ma astept la o crestere economica de 5%. Potential de crestere mai este si exporturile vor creste in continuare. Fordul are o rezerva mare de crestere, Lapkin de langa Ploiesti isi va atinge in 2-3 ani toata capacitatea de productie.

- Avem o explozie in industria IT. Uitati-va la Oracle, a inceput cu 200 de salariati, azi are mii si va construi un nou bloc si va creste numarul de angajati. IBM face acelasi lucru, Microsoft va veni foarte curand. Avem darul sa stam in fata calculatorului si sa imaginam.

- Dar va descuraja mult cresterea pretului la combustibil. Si infrastructura. Insa, categoric, industria mai are rezerva de crestere. Unde sunt investitii straine care pot trece la schimbul doi exista potential.

- Fosta industrie a statului comunist in '89 a exportat 10 miliarde de dolari. Anul trecut am exportat 51 de miliarde de euro.

- Radu Ghetea va fi inlocuit.

- Decizie politica. Au gresit ca l-au schimbat. Ghetea se bucura de o anume statura in randul bancherilor si CEC Bank dadea presedintele Asociatiei Bancilor.

- La ce va asteptati in Ucraina?

- Ar fi o mare greseala a lui Putin sa invadeze Ucraina. Putin nu are interes sa invadeze, el are nevoie de o Ucraina care sa nu intre in UE. Ar trebui sa poata sa tina alegerile prezidentiale pe 25 mai, altfel Moscova va canta partitura: Presedintele legitim e Ianukovici. Aici e un joc, dar statul se va prabusi daca nu isi alege un presedinte repede. Sunt convins ca interimarul nu a ordonat cu inima deschisa trupelor sa termine dezordinea din est.

- Federalizarea e o solutie?

- Nu, cu certitudine regiunile vor avea o autonomie atat de mare incat statul ucrainean va fi blocat in decizii stategice. Moscova alimenteaza destabilizarea. De asta ma gandesc ca autoritatea pe care o mai au cei de la Kiev trebuie pusa in stabilizarea estului si alegerile din 25 mai. Aici va fi o mare problema. Nu poti sa le faci cu un est destabilizat.

- Vi se par suficiente sanctiunile UE?

- Nu, e clar ca Moscova face un joc al unei propagande care n-are nimic cu realitatea: Nu noi suntem, cand stim ca este infiltrat un numar suficient de buni specialisti in destabilizare.

- Au introdus levierul mai puternic decat Armata Rosie - gazele. Marea problema e ca Moscova vrea sa atraga in problema mai multe state individual. Sigur ca n-a functionat. Moscova spune: Europei ii dam gaze, dar nu si Ucrainei ca n-a platit. UE poate face efortul sa plateasca factura la zi, dar n-avem nicio garantie ca peste sase luni nu suntem in aceeasi situatie.

- Ar trebui banii sa fie esalonati, pe de alta parte, Moscova a majorat preturile cu 80%.

- Ce se intampla in estul Europei e cu implicarea unor structuri controlate de Moscova. Se vrea inchiderea oricarui dialog, sistarea importului de gaze naturale. Sunt tari care ar fi intr-o situatie foarte dificila, chiar si Austria, Germania, desi Merkel a spus ca se descurca. Dar marele perdant nu va fi Europa, ci Rusia.

- Cea mai mare parte a banilor din Rusia e din gaze, iar 40% se exporta in Europa, deocamdata nu poate exporta in China. Noi terminam interconectorul cu Ungaria, cu Bulgaria.

- In cat timp s-ar rezolva criza?

- Cat de usor este sa iti permiti astfel de masuri in relatia cu Rusia, dar aici ai problema iraniana, Siria, Coreea de Nord. Blocarea dosarului iranian ar fi la fel de paguboasa ca sistarea gazelor.

- Vreti mai multe trupe NATO in Romania?

- E clar ca se va produce o redistribuire a resurselor militare in UE, iar tarile din flancul estic vor fi gazda, o concentrare mai puternica va fi in Polonia, suficient si in Romania.

- Discutam de trupe gata oricand de actiune, insa n-as vrea sa ii sperii pe romani, nu e in pericol sa fie atacata Romania, e extrem de riscant sa ataci un stat NATO, s-ar aplica toti pentru unul, unul pentru toti.

- Dar sunt ingrijorat de Moldova, de Transnistria. Rusia a devenit impredictibila. Crimeea a fost tinta 0, iar tinta 1 e revenirea la gurile Dunarii, pentru ca Rusia nu mai are iesire la Dunare, iar accesul pe Dunare e o cheie din punct de vedere strategic.

Basescu, ingrijorat pentru R. Moldova: Daca Putin inainteaza, Transnistria e pierduta

- Daca Putin decide sa revina la Dunare, Transnistria e pierduta. Venind din Crimeea catre Odessa, va imaginati harta?

- Moldovenii vor circula fara viza in UE

- Cine a vrut sa circule circula demult, vizele nu mai sunt acel moment crucial care a fost la noi. Printre cei despre care se spune ca sunt romani in Italia, vreo 200.000 sunt moldoveni.

- Nu va spune nimeni ca Moldova sa fie membra a UE din cauza situatiei actuale. Acordul de asociere e o forma de a da acces Moldovei la UE. Va fi un castig, pentru ca produsele agricole vor avea piata UE la dispozitie.

- La ce va asteptati la europarlamentare?

- Prezenta va fi slaba, de 30%-35%. Sper ca PMP sa ia 2-3 locuri, in mod categoric va castiga USD. Dar daca s-ar uni dreapta ar da presedintele. Proiectul PDL e inchis pentru mine, dar n-o sa spun nu va aliati cu PDL. Am vazut cum s-a facut campania interna: Basescu ne-a arestat primarii. Sunt proiecte care se inchid, iar eu cred ca poate fi lansat un nou proiect, toti ar trebui sa faca asa.

- PMP nu a fost proiectat sa participe la europarlamentare. Eu am vrut sa vad o fundatie, s-a nascut prematur. Obiectivul era ca PMP sa fie creat mai lent si sa fie competitiv in 2016. Sunt organizatii cu extraordinar de multi tineri. Sali de 400 de oameni sunt pline.

- Ar putea da dreapta candidat unic?

- Eu voi sprijini PMP, dar nu-mi dati responsabilitatea unificarii dreptei.

- Care e cel mai bun candidat?

- Cel mai pregatit este Emil Boc. Experienta, tipul de responsabilitate, capacitatea de a se sacrifica pentru binele tarii, un om care a trecut cu Romania prin criza. Comparat cu Ponta, Geoana macar are relatii externe, macar prezinta credibilitate in relatia cu SUA, e un diplomat experimentat.

- Uitati-va la Crin. Cat de credibil mai e? Parca era o maimuta la pupitrul pentru presedintie.

Basescu: Cand am revenit la Cotroceni, am schimbat pupitrul - l-a dezonorat maimutoiul de Antonescu

- Se poate refacerea USL?

- Daca i-ar promite lui Crin ca el e candidatul, s-ar duce. Eu n-am crezut ca ei pot fi atat de imaturi incat sa rupa USL, care ar fi dat in mod cert presedintele.

- Ce faceti dupa mandat?

- In momentul de fata nu exista un politician activ care sa stie statul mai bine decat il stiu eu. Actuala clasa politica a adus Romania pana aici. Avem generatia asta de 40 de ani, generatia lui Ponta, dar uite ce iese din cate unul ca Ponta.

- Eu ma uit la PDL, a avut candidaturi neinspirate, dar a avut salba asta de primari pe care i-am trimis eu la tineret. Cel de la Brasov, Arad, Slatina, acum e la PSD, dar e tot din generatia lor, au experienta de administratie.

- PNL incearca o apropiere de PPE dupa europarlamentare. Are sanse?

- Eu nu as respinge PNL.

- Comisarul pentru Romania cine ar fi?

- Trebuie mentinut portofoliul pentru Ciolos. Poate face cel mai mult bine. Romania ar face o mare greseala sa mearga cu o alta propunere.

- Ce ati vrut sa ii spuneti lui Firea?

- Am spus azi, sunt foarte multe plangeri care vizeaza Primaria Voluntari, reclamatii legate de avere, restituiri. Eu n-am mers pe ideea ca trebuie sa le dau la DNA, ci sa le distribui altor institutii care pot controla inainte de a se trimite la DNA. Nu poti sa vii la televizor, tu care tocmai ai pierdut un proces pentru santaj, sa dai lectii. Tu santajai o coalitie ca daca nu iti da ce vrei nu stiu ce faci.

- O doamna care vrea sa fie respectata trebuie sa fie politicoasa. La ce iesi sa spui o minciuna, ca firma era in insolventa. Cu Fundulea s-a renuntat. Apoi s-a spus ca restituirile erau incorecte, dar ele s-au facut in perioada '95 - 2008. Minciunile astea nu pot fi preluate de o doamna. Iar cand stii ca ai pierdut un proces de santaj, mergi cu santajul la presedinte?

- O haita din Parlament care vrea sa ma intimideze. Cu mine n-au putut negocia proprietari de trusturi de presa. Sa stea presedintele linistit ca il facem noi.

- La ce ne asteptam in continuare?

- Sa iasa din buncarul de la Ministerul Apararii, asa-i de viteaz ca s-a ascuns. Cred ca are si o pasiune sa ii dea si lui raportul dimineata, sa i se cante imnul.

- Cum va fi dialogul de acum?

- Dvs., daca un derbedeu pe strada, ca mai gasesti cate unul agresiv, v-ar spune 'ai facut spalare de bani, esti o rusine', cum v-ar veni? Eu sunt crestin si nu-l bag in seama cu ultima declaratie.

- Atacurilor trebuie sa le raspund. Am facut experimentul, cand ma atacau trusturile, sa tac vreo doua luni. A fost un dezastru, din punctul de vedere al imaginii. Am trait pe pielea mea sa taci.

- Cum stati in sondaje?

Mai bine decat Hollande in Franta si mai bine decat candidatii la europarlamentare. In unele am 26, in altele 32.

- In Slovacia a castigat alegerile un milionar. Se poate si in Romania?

- E foarte greu. Poate ar fi o solutie, dar nu e valabila in Romania acum. Marea problema e politizarea, e mai mare decat coruptia. Ma uit la structuri care nu au fost sub control, SRI, SIE, ele merg mult mai bine acum.

- Toate structurile in care a functionat politizarea, uitati-va la oficiile pentru protectia consumatorului, inspectoratele de educatie. Trebuie convenit intre politicieni. De ce gaseste SRI carnea cu eticheta expirata, pentru ca structurile sunt politizate.

- Va vedeti prim-ministru?

- Sa gasim intai presedintele care sa ma numeasca pe mine prim-ministru, dar as face institutiile guvernamentale sa functioneze ca SRI-ul.

Anterior, intr-o interventie de la Palatul Cotroceni, seful statului a lansat atacuri extrem de dure la adresa premierului Victor Ponta si senatorului PSD Gabriela Firea.

Basescu: Comisia Nana, un abuz. Firea - santajist de profesie, Ponta - procuror ratat

Traian Basescu a precizat inca de la inceput ca el considera un abuz comisia parlamentara de ancheta Nana, pentru ca are ca obiect un contract intre doua persoane private, subliniind pe de alta parte faptul ca institutiile statului trebuie sa ancheteze si sa ii pedepseasca pe cei care au comis ilegalitati cu terenuri la Fundulea, caz separat de cel al fiicei sale Ioana.

Traian Basescu a numit-o in repetate randuri pe Gabriela Firea "santajista", reamintind ca aceasta a fost amendata de instanta pentru santaj si explicand la ce s-a referit atunci cand a spus ca s-ar putea sa nu isi mai gaseasca sotul acasa. Traian Basescu a prezentat o serie de petitii si reclamatii primite de la cetateni din Voluntari, localitate in care sotul senatoarei este primar, pe care a declarat ca le-a indreptat spre rezolvare catre institutiile abilitate.

Presedintele a lansat atacuri foarte dure la adresa lui Victor Ponta, reamintind, printre altele, ca nu s-a remarcat cu nimic in vremea cand era procuror, singura amintire memorabila fiind declaratiile mamei procurorului Panait, conform carora a fost ultima persoana care l-a vazut in viata pe acesta inainte de a se sinucide.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Basescu atac Ponta, #Basescu plangere penala Ucraina, #Basescu situatie Ucraina Rusia , #presedinte