Ziare.com

Cum se vede din SUA vizita lui Basescu la Casa Alba - Interviu

de Camelia Badea
Sambata, 17 Septembrie 2011, ora 19:52

   

Cum se vede din SUA vizita lui Basescu la Casa Alba - Interviu
Vizita la nivel inalt a presedintelui Traian Basescu in Statele Unite a avut la baza o idee buna - impulsionarea relatiilor bilaterale - dar a fost prost executata, atat politic, cat si diplomatic, considera analistul dr. Liviu Turcu.

Intr-un interviu acordat pentru Ziare.com acesta a prezentat propriul sau punct de vedere referitor la modul in care a fost organizata aceasta vizita, dar si la rezultatele obtinute de catre delegatia romana in frunte cu Traian Basescu, atat din perspectiva cetatenilor romani, cat si a relatiilor cu celelalte state membre UE, dar si cu Rusia.

Cum comentati vizita in ansamblu a presedintelui Traian Basescu in SUA si, mai ales, intalnirea cu presedintele Barack Obama?

Pentru a putea face o evaluare corecta a recentei vizite a presedintelui Romaniei in Statele Unite opinia publica trebuie sa o raporteze inainte de toate la cadrul protocolar in care aceasta a avut loc. Acest criteriu ramane legea nescrisa de apreciere in limbajul politico-diplomatic a acestui tip de intalniri, iar cand este vorba de o mare putere capata o semnificatie sporita.

Potrivit protocolului SUA exista trei tipuri de vizite la nivel inalt, in ordine descrescatoare ca importanta pentru relatiile bilaterale: vizita de stat, vizita oficiala, vizita de lucru.

Fara a epuiza intregul arsenal al regulilor definitorii sa mentionam ca vizita de stat impune obligatoriu sub aspect protocolar:

- intampinarea presedintelui oaspete la intrarea Casei Albe de presedintele gazda, de regula presedintii sunt insotiti de sotiile acestora.

- intonarea in cadrul oficial al primirii, cu garda militara, a imnurilor de stat, in prezenta pe peluza gradinii Casei Albe (daca vremea permite) a membrilor Guvernului (administratiei) si a celorlalti inalti functionari de stat

- doua runde de intalniri in zile diferite pentru discutarea problemelor de pe agenda prestabilita

- oferirea de catre presedintele gazda a unui dineu oficial seara la Casa Alba in onoarea presedintelui oaspete

-depunerea oficiala a unei coroane de flori la Monumentul Soldatului/Eroului Necunoscut

- oferirea obligatorie dupa prima runda/zi a convorbirilor intre cei doi presedinti a unui dejun oficial de catre Secretarul de Stat

- semnarea de tratate, conventii si alte documente bilaterale in prezenta celor doi sefi de stat.

Vizitele de stat sunt actiuni protocolare rare in Statele Unite tocmai datorita inaltei semnificatii politice pe care o au in momentul realizarii lor. De regula asemenea actiuni au loc cu ocazia vizitelor efectuate de sefii marilor puteri mondiale precum Marea Britanie, China, Franta, Rusia, Germania si cu titlu de exceptie pentru unele tari mijlocii.

Vizita oficiala si vizita de lucru asigura sub aspectul protocolului o intalnire a celor doi sefi de stat, in cazul celei oficiale presedintele gazda retinand uneori la un dejun restrans pe presedintele oaspete, dar ambele fiind marcate de absenta primelor cinci inalte actiuni protocolare enumerate mai sus.

Convenirea de comun acord a uneia din cele trei tipuri de vizita la nivel inalt reflecta implicit sub aspect politic importanta pe care tara presedintelui oaspete o ocupa in acel moment pe agenda prioritatilor administratiei americane.

Actuala vizita a presedintelui Romaniei a fost o vizita de lucru, intalnirea cu presedintele Obama durand 30 de minute. Principalul interlocutor al presedintelui roman pentru finalizarea documentelor convenite a fost vicepresedintele Joe Biden.

Sa mai retinem faptul ca, inaintea intalnirii cu presedintele roman, Barak Obama s-a intalnit cu sefii institutiilor 'tehnice', respectiv Pentagon si CIA, implicate direct in realizarea scutului antiracheta pe teritoriul Europei. Un fel de polita de asigurare pregatitoare pentru conversatia cu presedintele Basescu si ca toata lumea, inclusiv vicepresedintele Joe Biden, sa aiba pozitii perfect aliniate pe subiect.

De remarcat ca Romania este una dintre rarele exceptii facute de Washington la capitolul vizitelor de stat. Si nu o data, ci de trei ori.

Nicolae Ceausescu a efectuat patru vizite in Statele Unite, trei ca vizite de stat si una ca vizita oficiala. Vizitele de stat au avut loc in anii 1970, 1973 si 1978, primele doua in timpul administratiei Nixon, a treia in timpul administratiei Carter.

Vizita oficiala a avut loc in anul 1975 cand, reintorcandu-se din America Latina, Nicolae Ceausescu a facut o scurta vizita la Washington unde s-a intalnit cu presedintele Gerald Ford.

Tot la capitolul exceptii se inscrie situatia unica in care un presedinte american a raspuns invitatiei unui sef de stat de a participa la un dineu oferit de presedintele oaspete la ambasada tarii sale. Este cazul participarii presedintelui Richard Nixon la receptia oferita de Nicolae Ceausescu la ambasada Romaniei de la Washington.

Revenind la subiect, cu ocazia prezentei vizite a presedintelui Traian Basescu in SUA au fost refinisate si semnate doua documente importante. Primul este cel intitulat "Parteneriatul Strategic pentru secolul XXI", al doilea este "Acordul privind instalarea elementelor scutului anti-racheta pe teritoriul Romaniei".

Sa retinem faptul ca vizita de lucru s-a realizat dupa alte doua incercari esuate ale partii romane de a convinge partea americana ca acest eveniment trebuie sa aiba loc.

Faptul ca pe agenda oficiala a programului Casei Albe nu a existat pentru ziua de marti, 13 septembrie, un punct specificand intalnirea celor doi presedinti trimite un mesaj diplomatic destul de clar observatorilor politici. Intalnirea a avut loc in mod intempestiv ca program, sugerand faptul ca partea americana a trebuit 'sa faca loc in ultimul moment' intalnirii cu presedintele roman fie ea si cu durata de o jumatate de ora.

Totodata, in plan personal, ca unul care am fost permanent partizanul dezvoltarii unor relatii bilaterale romano-americane echilibrate si reciproc avantajoase, aceasta situatie imi impune cu regret tragerea urmatoarelor concluzii:

- Partea romana, respectiv conducerea politica a dorit realizarea cu orice pret a acestei intalniri in scopul unei evidente capitalizari politice pe plan intern. Scuza ca 2012 este an electoral prezidential in SUA si deci daca vizita nu are loc in 2011 se pierde o mare oportunitate politico-diplomatica nu face decat sa intareasca impresia absentei unei agende a convorbirilor de real interes pentru partea americana, adica o prelungire a inadecvarilor preparatorii anterioare sau lipsei de 'imaginatie politico-diplomatica' a centrului decizional politic romanesc.

- Partea romana continua sa faca erori insemnate in procesul intelegerii configuratiei politice, economice, financiare si chiar militare a spatiului european si regiunii Balcanilor. Nu a retinut, de pilda, faptul nu tocmai intamplator ca, desi a semnat un Parteneriat Strategic in 1997, pana in septembrie 2001 acesta a ramas practic neimplementat.

Acum a lasat impresia la Washington ca impingand 'insistent' cvasi-unilateral pe agenda 'Noul Parteneriat pentru secolul XXI' urmareste in primul rand sa nu ramana in urma 'confratilor' din zona si in special Polonia, sau cum se spune 'sa nu ramana mai prejos'.

Conducerea Romaniei spera ca prin reintroducerea in Parteneriatul amintit a 'cooperarii intarite' in domeniul economic va reusi ceea ce nu a reusit la nivelul asteptarilor timp de 20 de ani: impulsionarea investitiilor americane in economia romaneasca. Si asta tocmai acum, in plina criza economica mondiala si mai ales cand Romania este membra a unei structuri economice de sine statatoare separata, respectiv Uniunea Europeana - o structura cu care SUA se afla de multe ori nu numai in relatii de concurenta, dar chiar si de tip conflictual.

- Partea romana doreste prin noile documente semnate sa rezolve pe termen lung problema spinoasa a 'securitatii nationale' prin augmentarea prevederilor articolului 9 din Carta NATO cu una distincta asumata direct de SUA in cadrul relatiilor bilaterale, oferind "la schimb" pentru asigurarea umbrelei de securitate acceptarea prezentei bazelor militare americane, instalarea pe teritoriul propriu a unor elemente ale scutului antiracheta si cooperarea intensa pe linia informativ operativa in problematica combaterii terorismului, a schimbului de informatii s.a.m.d.

De aici prezenta in delegatia oficiala a sefilor principalelor servicii de informatii, seful statului major al armatei si a ministrului Apararii si convorbirilor prevazute a avea loc cu omologii lor americani.

Sper sa gresesc, dar nu de putine ori impresia lasata de conducerea Romaniei cercurilor occidentale, indeosebi in cele europene, este cea din celebrul banc in care un soricel infatuat exacerba prietenia lui cu marele elefant declamand extatic cand treceau dimineata podul spre rau: 'Tropaim, tropaim, nu-i asa elefantule?"

Obtine Traian Basescu si actuala Putere un punct in plus dupa aceasta vizita in 'meciul' cu Opozitia ?

Cat priveste modul de reflectare si exploatare mediatica a vizitei de lucru in SUA s-ar putea spune: 'nimic nou sub soare'. Cele doua tabere pro si contra PDL-Traian Basescu isi continua rafuiala la lumina zilei, prima exploatand partile 'luminoase' ale intelegerilor, ceilalti prin calificarea in 'negru' chiar si a ceea ce e vizibil daca nu chiar alb macar gri.

Administratia americana este de 20 de ani la curent cu practica lamentabila a clasei politice romanesti de a folosi fara exceptie orice eveniment legat de relatiile romano-americane pentru a capitaliza partizan in politica interna. De aici adevaratul dribling facut de factorii politici si diplomatia americana pentru a nu se lasa, prin declaratiile sau comentariile facute, tarate in ceea ce s-ar numi popular 'troaca politicii interne romanesti'.

Vizita in SUA nu va avea niciun efect palpabil la nivelul vietii de zi cu zi a romanilor de rand. Poate doar un segment al populatiei, la fel ca in anii '50 cand era la moda sloganul 'vin americanii', isi va innoi sperantele ca totusi se va alege cu ceva. In rest, baricadele pro si contra Traian Basescu vor ramane neclintite.

In concluzie, s-ar putea spune ca actuala vizita la nivel inalt, chiar si asa la un nivel modest de vizita de lucru, a avut la baza o idee buna (impulsionarea relatiilor bilaterale), dar prost executata, atat politic, cat si diplomatic.

Ce efecte are aceasta vizita asupra relatiei Romania - UE? Dar asupra relatiei cu Rusia?

Efectele vizitei la nivel inalt in SUA in perspectiva cancelariilor membrilor UE nu vor aduce la nivelul perceptiei politice elemente noi.

Pentru Paris si Berlin, nucleul decizional al UE, noul Parteneriat semnat confirma caracterul 'dual' sau mai bine zis 'duplicitar' al Bucurestiului in a sta cu un picior in UE si unul intr-o relatie speciala cu SUA.

Londra va fi multumita, daca nu de altceva macar pentru faptul ca este in continuare liderul unui grup de tari europene ce reprezinta o forta centrifuga in cadrul UE si care vor o prezenta permanenta a vectorului american in procesul politico-militar european.

Modelul atitudinal al 'noilor europeni' si in care Romania aspira sa faca pereche cu Polonia este inca un mare semn de intrebare la raportul costuri-beneficii.

Cat priveste Rusia, personal consider ca Bucurestiul joaca o carte destul de stridenta care tine mai mult de confruntarea de tip propagandistic si mai putin de specificul real politico-diplomatic. Daca aceasta pozitie mizeaza pe o capitalizare politica interna bazata pe perceptia istorico-politica a romanului de rand, ea se va epuiza destul de repede cu beneficii minimale la nivelul intereselor generale ale statului roman.

In ceea ce priveste Moscova, aceasta a schimbat de-a lungul timpului diferite ideologii, dar si-a mentinut intacta urmarirea intereselor geostrategice. Sa opui acestor interese geostrategice o politica de tip propagandistic chiar si de sub o umbrela de securitate ce pare a fi satisfacatoare e un risc de securitate nationala nu tocmai de ignorat.

Ce loc ocupa Romania pe agenda SUA in actualul context economic si international?

Romania nu este azi printre prioritatile importante ale agendei prezidentiale americane. Nici tarile din Europa de Rasarit, nici Balcanii, nici macar Europa si UE, daca nu ar fi criza economica si primejdia falimentelor datoriilor suverane incepand cu detonatorul care este Grecia si continuand cu Spania, Portugalia, Irlanda si, ceea ce este mai grav, Italia.

Agenda prezidentiala este coplesita de situatia interna tot mai dificila si care pare a se inrautati pe zi ce trece fara a se vedea clar lumina de la capatul tunelului.

Marti, noi stiri proaste au napadit Casa Alba: 45 de milioane de americani traiesc azi sub pragul oficial al saraciei, somajul oficial se mentine la 9,1%, dar cel neoficial ce include si pe cei ce au abandonat cautarea unui loc de munca ridica cifra la circa 14-15 milioane de someri, ultima statistica statueaza ca 45% din adultii tineri traiesc acum cu parintii pentru a putea supravietui vicisitudinilor zilnice.

In aceste zile, Barack Obama isi joaca ultima carte importanta a administratiei sale: incercarea de a mobiliza opinia publica sa preseze deputatii si senatorii republicani sa accepte, fie si partial, planul sau de 477 de miliarde de dolari pentru lansarea unui Program federal de creare de noi locuri de munca si oprirea avalansei somajului.

Daca nu va reusi este posibil sa accepte ideea ca a fost presedinte pentru un singur mandat. Niciun presedinte in istoria SUA nu a reusit sa castige realegerea in conditii de criza economico-financiara si somaj ridicat.

Cum se pot compara aceste serioase probleme cu problemele ridicate de partea romana cu ocazia vizitei? O distanta de ani lumina, ca sa zicem asa.

Situatia circumstantiala a vizitei ar putea fi descrisa ca cea in care casa gazdei e amenintata de o serioasa demolare/incendiu, iar un musafir insista sa vina in vizita de curtoazie pe o problema, e drept lansata de gazde, dar care pentru moment e departe de a fi o reala prioritate.

Cum comentati declaratiile facute de Traian Basescu si ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, la revenirea in tara?

Traian Basescu a recunoscut in sfarsit ca vizita, sub aspect protocolar, a fost urmare a invitatiei vicepresedintelui Joe Biden si nu a presedintelui Barack Obama. Intalnirea, fie si limitata la 25 de minute, a salvat aparentele sub aspect politico-diplomatic dandu-i girul de vizita de lucru.

Precizez acest fapt nu pentru ca fac parte din corul denigratorilor lui Traian Basescu, ci pentru faptul ca in lumea politico-diplomatica serioasa acest aspect conteaza foarte mult (sigur mai putin pentru marea masa a necunoscatorilor), iar 'modelul' folosit a creat un precedent relativ bizar, poate pentru unii interesant, dar cu siguranta neagreat de marea majoritate a politicienilor/sefi de state ai statelor mici.

El a deschis oficial 'poarta' contactelor politico-diplomatice oficiale INEGALE (deci nu sef de stat cu sef de stat, ci sef de stat mic cu vice-presedinte la o mare putere; maine, din graba, aranjam o invitatie si din partea unui ministru?) ce arunca in derizoriu principiul intangibil al egalitatii statelor suverane indiferent de marime geografica, putere economica, militara etc.

In acest context, intalnirea clar fugitiva intre Traian Basescu si Barack Obama, dupa ce presedintele american a avut mai intai intalnirile clarificatoare cu sefii institutiilor implicate in implementarea celor doua documente semnate, a avut rolul de a evita statuarea clara a acestui tip de precedent iesit din tiparele obisnuite si riguroase.

Declaratiile lui Mark Gitenstein date presei au darul de a-l ajuta pe Traian Basescu sa iasa din tirul mass-mediei inamice. Sunt facute cu mare atentie, pentru a nu-si depasi limitele statutare. Era dator sa o faca in virtutea participarii directe la organizarea vizitei.

Ce garantii avem ca, spre deosebire de primul, noul Parteneriat Strategic va fi pus in aplicare?

Parteneriatul este un document de declaratie politica de angajament, dar in termeni generali. Nu difera practic de cel anterior la care am facut referire mai sus. Era o 'super-urgenta'? Sa constate altii... Eu nu cred, avand in vedere ineficienta indeplinirii documentului anterior in chestiunile de reala substanta precum ajutorul economic si investitiile americane (SUA este pe locul 8 in clasament).

Aceste aspecte au influenta directa asupra vietii romanului de rand plus vizele unde, in pofida promisiunii ultime din partea lui Barack Obama, solutia nu se afla la Casa Alba, ci la legislativul dominat de inamicii sai cel putin cativa ani de acum inainte.

Fac o propunere publica: Parlamentul Romaniei sa analizeze anual modul de indeplinire a liniilor de actiune din parteneriat, putandu-se asigura nu numai un control, dar si o impulsionare a activitatii pentru atingerea obiectivelor propuse, indeosebi pe linie economica si comerciala (unde in prezent nu exista o substanta reala si au trecut din pacate peste 20 de ani).

Actuala relatie bilaterala este excelenta doar la un singur capitol, cel militar si de schimb de informatii operative, in rest rezultatele sunt foarte modeste.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 9374 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
80 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

incredibil !

la intrebarea "Cum se vede din SUA vizita lui Basescu la Casa Alba" pe post de SUA ziarista Camelia Badea ne serveste parerea personala a analistului Liviu Turcu !!!

Opinia Turcu = Opinia USA !

Nu comentez opiniile acestui domn care-mi par clare in ceea ce priveste pozitia sa de loc echidistanta cu tot efortul acestuia de a salva aparentele, dar dna ziarista ar trebui sa aiba decenta de a prezenta "cum se vede din USA, facand apel la un oficial american, la cineva care prin pozitie si acces la informatie poate vorbi in numele acestui stat.

Nu ma mai mira nimic la jurnalistii si analistii nostri .... Scarboasa manipulare !

 

Precizari pentru baietii cu ochi oranj si trese bleu

Chiar daca Liviu Turcu v-a fost coleg la Baneasa, de ce il injurati abia acum, Tamerlan si T.vasile?
Doar i-a adus servicii lui Basescu la inlaturarea lui Vosganian de la propunerea pentru comisar european!
Iar textul cuprinde definitii precise din protocol, pe care daca slugile oranj ar avea minte, le-ar putea aprecia.

 

Liviu Turcu a fost foarte delicat!

Adevarul este ca "vizeta" lui Trotinel Beshinescu in USA a fost un MARE fasss... A fost tratat si privit ca un gandac de bucatarie! "Realizarile" balosheniei cotroceniste sunt doar niste promisiuni desarte facute cu vadita jena de partea americana. Ha! Ha! Ha!!!

 

E incredibil cat de tampiti sunt

analistii astia si nici9 nu e nevoie sa citesti toate aberatiile lu' asta.

cica: ....diplomati americani de la Bucuresti fact sllalom, ca sa nu dea motiv pt politizare la Bucuresti...
Pai pe 4 iulie ambasadorul SUA a spus ca Goeana e cel mai mare priten al SUA...
Ce o fi asta daca nu exact contrarul a ceea ce afirma "anal-istul" asta.

Cea mai buna meseria e asta de anal=ist. Poti sa spui orice, nu conteaza deopoc daca se intampla sau nu...

 

Am m-ai spus-o si o repet

Basescu nu are rival la masa de joc.Intotdeauna are un as in maneca si daca nu-l are joaca la cacealma si tot castiga.Adormitii si copilotii stau pe linga masa si-si dau cu parerea,geaba pt ca nu inteleg regula jocului si nici nu vor sa o invete.La anul pe vremea asta o sa vedem daca au invatat ceva pt ca atunci e vremea culesului si s-ar putea ca altcineva sa adune roada.Sa fiti sanatosi pana atunci.

 

IMPORTANT ESTE

ca a fost asigurata Romania! In rest, povesti "protocolare"! Iubitorii de imagini de film ma lasa reci! Important este ce se obtine in timpul repetitiilor pentru filmul cel mare! Iar Domnul Presedinte Traian Basescu a OBTINUT ceea ce a dorit, in numele Romaniei, pentru urmatorii 50 de ani!

 

Draguta Parerea

E prea mult 50 de ani, nu-i dau asa de mult dl. Basescu,cel mult 15-20. Si asta doar daca recurge la metodele lui Ilici de mentinere a unei vietii sanatoase. Deci fara excese, mai usor cu bautura si cu doamnele.

comentariu

Sunt curios cine este domnul Turcu ?,studiile si competenta politica? de a aprecia sa zicem activitatile politice.Daca este dintre cei care "vorbesc" la tv. m-am lamurit asupra "competentei",sper ca nu vine din" scoala politica romaneasca" unde incompetenta si "abureala"politica sunt la mare valoare,priviti la politicienii de la putere,dar mai ales la maimutoii din opozitie.Cred ca acesti' comentatori" politici ar trebui sai "scoleasca" pe actualii politicieni iar pe unii sa-i trimita la scoala.

 

Liviu Turcu

nu vine de la scoala politicienilor romani in mod direct, ci de la radacina ei, SECU. Ce a facut dupa ce "a intors armele", este el mercenar si al cui, ce planuri are si in ce interes etc. , etc. - sunt intrebari legitime si care nu au inca raspuns.
Cititi : http://www.hotnews.ro/stiri-arhiva-1604041-cine-este-liviu-turcu.htm

Dna Camelia Badea,dvs.intelegeti ceva din balmajeala lui Turcu?

Dupa ce "marele analist"Turcu ne abureste cu o "lectie"despre tipurile de protocol americane(pentru a ajunge in final la esenta vizitei de lucru a pres.Basescu),ne poarta prin "istoricul"vizitelor ceausiste(Sic!).
"Analistul" uita ,esenta istorica a vizitei pe care pres.Basescu a marcat-o:semnarea a doua documente care garanteaza securitatea Romaniei ca niciodata in istoria ei.Pro-americanismul presedintelui a reusit excelent in favoarea Romaniei!Motiv de icter pentru Iliescu,Ponta ,Antonescu si alte bidoane goale din "opozitia"care se manifesta tot mai anti-romaneasca sabotand interesele nationale la vedere.Mai ales ca presedintele i-a lasat cu ochii in soare,prevenind ca trompetele ruginite din mass media mercenara sa saboteze actiunea.Apoi,"marele analist"plange de frica Rusiei!!!!
Oare cand vor intelege cripto-comunistii ca Rusia si-a diminuat radical importanta pe plan mondial?Rusia a fost un pitic economic cu o uriasa armata de mucava(s-a vazut in Afganistan de unde a plecat cu coada intre picioare schelelaind).
In lumea moderna,mare putere inseamna economie mare.Ori aici Rusia se situeaza dupa Brazilia,ca sa nu o comparam in mod absurd cu adevarate superputeri.
In ultima instanta"marele analist"cauta sa ne abureasca imbracand in ceata esenta vizitei de lucru a pres.Basescu la Washington:un succes!Teo

 

modelam comentariu pt ca liviu turcu este un coleg a lui felix

si babuinii mi-au sters asa ca il refacem....,,"Liviu Turcu securist tradator fugit din tara , un necriminal

care prin munca sa a dus la moartea a 45 de obiecte , a fost condamnat la moarte de cizmar , .... K-melia Bbbadea, spune cititorilor si tu ce ocupatie suplimentara ai pe lumea asta ...Cu Ceausescu se purtau amerindienii cu manusi ca se dadea ala mare dizident si oponent al politicii sovietice, nu comparam varza cu morcovu si nu facem trimiteri aiurea de tip securist pt ca ofiterul tradator turcu a fost ejectat de guvernele de dupa 89.....daca opinia venea de la un apolitic, ok, dar asa ....Camelia Badea nascuta Vizitiu, fiica unui fost general in biroul IV al securitatii, amica cu familia Turcu, s-a oferit sa ne indoctrineze cu putina manipulare .uitati-va la punctajele mele ...aparatura ce o am imi permite multe ...ofiterii de serviciu au primit sarcina sa depuncteze orice scriu ...ha ha ha ....stiti ca sunt superior voua si va temeti de concediere ....sunt ,,obsesia" voastra ....

interesant articol ...interesant aspect

In definitiv un articol bun care aduce putina lumina in chestiunea evaluarii "miscarii USA ".
La fel mi-a placut postarea lui Tamerlan ( ultima ) si a lui T basilic ....desi vor sa demonteze spusele acestui Turcu ( nu stiu cine e , de fapt ).
Da , suntem dezbinati , indiscutabil . Si asta datorita luptei a doua tabere in Romania . Desi toata lumea se fereste sa o spuna ....eu am sa o spun , poate fi considerata ca opinia unui diliu pe un forum oarecare .
Dupa '90 , cine a luat cu adevarat fraiele tarii au fost cei din servicii , dar nu toti , doar specialistii , profesionistii in diferite domenii , oamenii cu adevarat bine pregatiti . Cei ce tineau si fraiele economiei romanesti in mana . Ca nu au fost in primele randuri vizibili ? ...ce conteaza . Dupa o vreme au aparut frustrarile , cei din servicii ramasi pe dinafara , cei ce nu au luat si ei prea multe . Acestia din urma s-au regrupat si ei ...si uite asa a aparut tabara adversa .
Lupta aceasta tine si-acum ...asta e tot .
Dezbinare , nivel de trai , reprezentare in Europa ( vezi onorabilii nostri tigani ) ?....ce conteaza , scopul scuza mijloacele .Sau incompetenta ?, egoism ?
Un melange de fapt si de drept ....exemplele sunt infinite in acest context .
Revenind la articol ....d-nul Turcu explica mecanismul prin care SUA ne-a explicat unde suntem "situati" , o demonstratie de forta de fapt .
Nu e nici o problema in definitiv ..."modestia" ( de care aminteste TBasilic in final ) n-am vrut-o noi , asa ni s-a "dat" .
Eu cred ca pe langa discutiile interminabile legate de "ce" si "cum " , detalii care dau semnale externe de fapt ...diplomatii ( de cariera , nu numaratori de voturi ) stiu foarte bine ce reprezinta fiecare detaliu al vizitei precum si semnificatia luarilor de pozitie ulterioare vizitei .
A fost cum a fost si a fost independent de cum am fi vrut noi sa fie .
Cind va inceta lupta dintre cele doua tabere amintite mai sus ( miramas )....poate vor exista si preocupari guvernamentale ( politice "inalte" ) legate de poporul pastorit .
Pana atunci ?..sa vizionam cu placere nunti renumite , batai cu sabii , festivaluri Costesti ....si sa ne revoltam "crunt" ca nu ne iubesc europenii .
Cei ce trebuie sa aiba grija si de noi ....au treaba cu batalia dintre ei , papusarii sunt ocupati ...poporul e un mic detaliu in ziua de azi .

 

Oare cum vom scoate Romania din groapa in care a intrat,

inpinsa in mod iresponsabil de niste politicieni corupti si ipocriti a coror singur scop e interesul personal?
Nu vreau sa dramatizez, analiza facuta de dl. Turuc este foarte buna, dar, oare, de ce trebuie sa intram singuri in gura lupului? De ce era nevoie ca tocmai in aceste momente Romania sa ascuteasca ostilitatea Rusiei fata de ea si sa reaminteasca statelor din batranul continent ca, la o adica, joaca si tradeaza pe oricie, daca are ceva de castigat din asta. Romania se dovedeste un membru neserios al UE, duce o politica ostila Rusiei, semnand niste parteneriate cu o America prea apasata de problemele interne ca sa-i mai pese de Europa, si este asa de slaba si de amarata, incat un simplu bobarnac aplicat de o forsta externa sau interna o poate dobara.

 

Omiduta, este cel mai jalnic si defetist comentariu din ultimul timp

Nu numai ca este de o platitudine respingatoare, dar este jalnic si antiromanesc! Insinuezi ca Romania i-a "tradat" pe rusi? Se poate vorbi de tradare cand e vorba de aliante facute de buna voie, nu gen pactul de la Varsovia! Intr-adevar, Romania i-a tradat pe germani, dasi a facut-o cand era in pericol existenta tarii, tot tradare se numeste.
Rusia in schimb a fost visul rau al Romaniei in ultmii 300 de ani, tot ce s-a-ntamplat mai rau cu Romania in acesti ani se datoreste Rusiei!
Ne trebuie cat mai multe garantii care sa ne asigure contra apetentelor imperiale ale acestor asiatici.

 

nea Stane

Ca raspuns la comentariul adresat mie: Nu am pretins niciodata ca puterea sa fie model, asta e alta manipulare. Vreau doar normalitate, frate. Cu cine sa schimbam puterea? Pai, hai sa facem alegeri, si vom vedea. Daca ne blocam in intrebarea "cu cine?", nu mai schimbam nimic, niciodata, iar acum eram inca o societate socialista multilateral dezvoltata. Sigur ca avem cu cine! Ca doar nu s-a terminat materia cenusie la pdl. Sa fim seriosi... Aberatie: "Nu puterea actuala a tras tara jos de tot, ci toate guvernele care s-au tot succedat". Fals! In 2008 tara era la +7. O spun statisticile, o spune nivelul de trai de atunci. A, vrei sa facem analize economice, sa cautam mistere si formule... Tot degeaba; dupa ce au plecat taranistii de la putrere, tara a inceput sa creasca. Si ar fi crescut si azi, daca nu era atat incompetenta la putere. Daca vreu sa diluam vinovatia pentru cresterea saraciei, atunci generalizam si topim totul in 21 ani. Gata, acum nu mai sunt vinovati care sa raspunda (macar moral), ca totul este preluat cate putin de fiecare. Mare jmekerie vreti voi sa faceti, dar vinovatii vor raspunde de data asta, pentru ca ne doare prea mult ce se intampla azi. Puterea hulita de mine? Dar ei de ce ma hulesc pe mine? De ce imi iau speranta? (ca foamea se mai poate indura, cat de cat) De ce acest cinism, aceasta rautate, aceasta intoleranta cu cel care are alta parere (parere venind din ceea ce simt pe pielea mea, si NU din politicianism), de ce acest fanatism? Alta aberatie grosolana: "Puterea asta hulita de tine, a mai incercat cel putin sa indrepte cate ceva, celelalte au mers doar din rau in mai rau." Lucrurile stau exact invers. Celelalte puteri au facut cate ceva, iar asta a dus-o din rau in mai rau. Am trait, traiesc in tara asta, nu fac politica, sunt familist, am doar interesul sa muncesc si sa traiesc cinstit aici, dar... Iar marota asta cu securistii si cu comunistii e pentru prosti. Chiar crezi ca pun botul la teama de un adversar imaginar, pentru a-mi fi frica sa votez cu altii care poate vor aduce o raza de speranta, votand in schimb cu cei care conduc tara acum si care mi-au produs destula suferinta si mare, mare dezamagire? Mie unul, nu-mi mai trebuie, stiu despre ce e vorba, am vazut ce le poate pielea. Chiar ne luati de prosti? Stii ce: poate m-as lasa convins, la o adica, dar sa arate macar un zambet, ceva, sa mai lase disperarea aia de pe chip si sa vorbeasca normal, sa accepte ca au si gresit...
Dar, probabil dumneata ai tot ce-ti trebuie si nu ma intelegi, asa ca judeci totul prin prisma ta. Sau ai alte motivatii, caz in care imi pare rau ca mi-am pierdut vremea scriind aceasta postare.

DRAGEI OMIDUTE,

De ce vezi in curtea Romaniei, "duplicitatea"? Chiar asa ne-a podidit pe toti, orbul gainii? Nu ti se pare logic, in calitate de lider al unei tati, responsabil si matur, s-o ancorezi din mai multe directii? Chiar nu vezi ca se da cu banul pentru caderea fiecarei natiuni in parte? Care lup, colega? Rusia e lupul sau mielul, dupa caz, cu care se pupa, pe din dos, SUA si pe din fata, Germania si Franta! D-nul Turcu poate vorbi ca are timp! A ajuns si stelele lui sa dea sfaturi romanilor! Romania insa nu! Si Presedintele Traian Basesu STIE ca nu mai are timp de povesti protocolare! Important este ca Obama are mai multa cultura politico-istorica decat predecesorii sai! Si a inteles ca si dupa 2012 exista viata pe langa noi!

Draguta Parerea

Cam amestecate ideile in comentariul tau, totusi...
O ancorare in mai multe directi duce la sfaramarea corabiei in caz de vant puternic sau furtuna, dl. Basescu ar trebui sa stie pentru ca este un vasnic marinar. Rusia poate sa fie si miel si lupt in relatia ei cu SUA, dar, in relatia cu noi, va fi doar lup sau leu, dupa caz. Cu privire la orbul gainilor care ne-a cuprins pe toti, precizez ca ai dreptate, nu stiu care e cauza, probalil intunericul care ne bantuie. Da, si maine va fi o zi, dar starea vremii nu se poate prevedea cu precizie.

@Waiko: Nu, nu ti-ai pierdut timpul raspunzandu-mi...

In ce ma priveste, ai dreptate intr-un singur punct: nu traiesc in lipsuri, dar te asigur ca nu primesc absolut nimic de la guvernarea asta, eu reusind - cu greu, dupa ce am facut puscarie pentru frontiera - sa plec din tara inainte de caderea comunismului. Opiniile mi le-am cristalizat atat urmarind dela distanta viata politica din Romania cat si facand vizite pe acolo si vorbind cu rudele si prietenii mei sau chiar cu unii pe care i-am cunoscut pe vremuri fara sa am relatii apropiate; in ultimul an am fost de doua ori si te asigur ca nici rudele, nici prietenii mei nu s-au ocupat sau se ocupa cu politica. Am observat ca la antene, inclusiv la ora lui Mircea Badea holbau ochii cei mai slabi cu duhul iar pe Basescu il injurau cei cu un trecut dubios sub Ceausescu. Niste veri de-ai mei, muncitri in fabrici, mi-au zis textual ca "Antenele i-au zapacit complet, asa ca au decis sa nu mai vada in veci laturile alora".
Astea sunt fapte, daca vrei sa crezi bine; in orice caz, n-am nici un interes sa te mint. Asa ca nu ma confunda nici cu un postac nici cu vreun profitor al regimului asta; eu ma gandesc doar pe mana cui risca sa incapa Romania.

@Stan

Ma bucur ca ai avut rabdare sa citesti, ca ai simulat macar o incercare de a intelege. Nu, nu am dreptate intr-un singur punct, ci in mai multe... Legat de istoria ta: imi pare rau pentru ce ai patit candva si iti respect suferinta. Dar, vand vine vorba despre parerea asupra puterii actuale, esti foarte subiectiv. Si... foarte naiv, as zice. Nu cred ca ai ceva de castigat de pe urma puterii actuale. Ba da! Ai nevoie sa-ti cureti ranile care nu s-au inchis candva si de la puterea actuala iti procuri iluzia ca Basescu & comp se arata ca vajnici luptatori impotriva comunismului si securistilor. Asta este pacaleala cu care se mentin la putere si despre care cred ca vor scrie cartile de istorie, dar si de sociologie de peste cativa ani. Nu-i vorba despre antene, despre audienta lui Mircea Badea sau despre intrebarea daca ai motive sa ma minti sau nu. Este vorba despre realitatea de zi cu zi, despre cinismul si rautatea celor din functii, despre respingerea dialogului, despre comportamentul de lingau al celor din preajma scaunelor inalte... E vorba despre suferinta la care suntem supusi aici, despre umilinta ca, in timp ce se taie tot felul de venituri de la oameni, apar cheltuieli barosane in alte parti, se fac investitii inutile, care nu functioneaza de niciun fel. Pentru unii muma, pentru altii ciuma, asta e chestia care ma enerveaza cel mai mult. E greu in tara? E nevoie de participarea noastra? Da, de acord. Dar sa participe toti la acest efort (daca este necesar), nu numai fraierii. Avem rate la banca, ipoteci, bugete afectate de cresterea preturilor din cauza tva-ului si hotiilor, avem copii carora vrem sa le pregatim o sansa. Dar, in loc de toate astea avem ceea ce se vede cu ochiul liber, si se simte la buzunar. Sunt multe de spus, dar... mi-e greu sa cred ca vei intelege vreodata.
Am observat ca sunt si altii pe forum care traiesc in afara tarii, avand atitudinea asta pro-putere, probabil avand ca punct comun niste rani mai vechi care inca sangereaza. Tu, macar ai avut rabdarea sa comunici cu mine la obiect, altii - din lasitate si micime a caracterului - au urlat la mine sa nu mai intreb nimic, ca fiecare cate o parere iar ea, parerea, e batuta in cuie, cine sunt eu sa deranjez?

tipic romanesc

Iata, la atitudine moderata, echilibrata, la opinie argumentata si documentata se raspunde cu racneli si cu huo. Suntem un popor intolerant la pareri ce ne contravin. Nu stim sa pierdem si ne orbeste orgoliul cosmic de a nu recunoaste ca ne-am inselat. Vrem ca, orice ar fi, orice dovada ni s-ar aduce, sa ne pastram parerea initiala, ca nu cumva sa fim nevoiti sa fim pusi in situatia in care s-ar zice ca am gresit... Si atunci, la ce bun analiza acestui domn (despre care poate sa spuna oricine orice, ca nu despre asta e vorba)? Paradoxul este ca cu cat mai mult se infirma parerea noatra prin fapte, adevar, efecte, argumente, cu atat mai mult ni se intareste acea parere. Mai mult decat la inceput... Iar cand suntem intrebati pur si simplu de ce facem asta, ce ne mana in a avea acea parere, preferam sa urlam ca ce, e democratie, si facem ce vrem. Nu numai ca nu dam socoteala nimanui, nu ne dam nici noua insine. Tipic romanesc.

 

waiko, cum il cheama pe unchiul tau ?

sa vii acum sa emiti parerea ca nu ascultam de tradatorul turcu cind tot netul e plin de crimele lui inseamna ca te-a solicitat baietii cu ochi albastri....se vede usor citi securisti au punctat comentariile reale , pertinente ale unor romani simpli pina la urma ....cunosc mai bine decit s-ar crede tipologia securista , am studiat-o, am cercetat-o...o vad prezenta acum aici si inca este activa in tara ...lupta celor doua factiuni criminale securiste este activa inca in RO pt ca au fost indoctrinati plebeii si oligos care stau si rid a prost la tv antene si irealitati...nu contest dreptul la opinie nimanui, fiecare dupa cum interpreteaza ceea ce i se sugereaza dar nu pot fi de acord ca turcu are ceva demn de spus ...il stiu ca pe buzunarul meu....afara a incercat sa penetreze un grup de romani dindu-se fugar dar de fapt a ordonat uciderea multora ...ori sti si faci ce ti se spune, ori esti naiv ...LIVIu Turcu este un criminal de drept comun care a folosit resursele securitatii sa ucida!!!!intreaba-l daca are curaj sa mearga ca orice cetatean fara frica prin occident, fara garzi si fara mustata falsa sau peruca ...sunteti copii buni dar va lasati pacaliti ...uita-te la punctaje si analizeaza-le si iti raspunzi singur daca esti sincer sau....

Tamerlane

N-ai inteles nimic, sau te faci ca n-ai inteles nimic. Vrei sa discutam despre securisti? OK, dar nu aici, aici e vorba despre cu totul altceva. Nu ma intereseaza cine e Tucu, eu am citit argumentele lui, asta m-a interesat... Iar tu vii sa discuti despre securisti si alte fantasme, care nu au legatura cu subiectul. Ce-mi pasa mie ce-ai studiat tu, ce-ai cercetat? Anuleaza asta impresia mea ca omul din articol si-a dat o parere echilibrata, lucida, argumentata? Nu. Am spus eu sa asculte cineva de vreun "tradator"? Nu. Improsti cu picaturi de nimic pentru ca nu accepti ca te poti insela... Si tu, si altii. Plimbati fantomele astea pe bat (ale comunismului si ale securitatii) si credeti ca sperietorile astea impresioneaza. Nu ma intereseaza subiectul asta acum, aici, in acest context. Dezbaterea era, pana la urma, despre vizita presedintelui in SUA. Pe mine asta m-a interesat, ca de cateva zile numai asta se dezbate, si eram curios care este adevarul. Securistul esti tu, Tamerlane, dar nu numai tu... Pentru ca manipulezi si ascunzi adevarul. Eu vreau sa stiu ce sansa avem sa traim vreodata intr-o tara normala, vreau sa stiu ce sanse are copilul meu pe aceste meleaguri pline de minciuna si saracie, lipsite de perspective reale... Iar dumneata vii si vorbesti despre securisti. De ce? Ca sa deturnezi atentia de la impresia care se poate forma despre cei care sunt la conducerea tarii? Vrei sa vorbim despre securisti? Hai sa vorbim despre securisti, despre servicii, dar sa nu ne facem ca nu vedem adevarul, sa nu "punem botul" la manipulari si minciuni pentru a crea un capital politic unei puteri care a esuat lamentabil si care a adus tara noastra jos, jos de tot.

Dom'le recunosc cum ca m-ai intrigat!!

Odata esti mare om de afaceri cu mii de hectare pe aici si sute de angajati,altadata alungi tiganii cu body -guards de pe domeniile matale,cunosti toata protipendada portocalie,cunosti si MI6 romanesc, esti tare ce mai!!
Asa ca m-am dus direct la sursa si am accesat acel site unde sustii ca ai fost liceean:
http://www.4icu.org/reviews/8225.htm
Deci un liceu oarecare infiintat in 1965.Sa nu-mi spui c-ai facut si studii superioare acolo, deoarece sunt recunoscute doar din 1996,ori matale esti leat cu..Laika.
Desigur ca pot accesa si listele elevilor din '65 incoace.Dar deja m-am convins.
Daca vrei il contactez si pe ..Robert Schumann,sa-l intreb daca ai fost elev bun.
Doar o banuiala a mea:matale esti tov.Mirlan,nu Tamerlan, poate ta'major si suferi de o boala urita:dedublarea personalitatii.
Cu stima cuvenita, unui om bolnav psihic.

waiko, e adevarat ca puterea de astazi nu-i un model,

desi aceasta putere a luat niste masuri anticriza care si-au aratat roadele, accept ca ar trebui schimbata!
Problema e : cu CINE?
Nu puterea actuala a tras tara jos de tot, ci toate guvernele care s-au tot succedat, care au terminat cu industria si agricuktura (atat cat erau), si au cufundat tara intr-o criza morala fara porecedent. Aceste guverne au fost mai rele decat o ocupatie straina!
Puterea asta hulita de tine, a mai incercat cel putin sa indrepte cate ceva, celelalte au mers doar din rau in mai rau.
Vrei sa dispra Basescu si Boc si sa apara la putere Felix secondat de doi maimutoi si cu Iliescu pe post de eminenta cenusie?
Daca asa vrei, voteaza asa!

@fomofo

tovarisci Mirlan! care sunt sanse sa fi participat, cu pistolul in mana, la colectivizarea agriculturii!
Ce am ras de bietul plotoner!...
Dar cred ca ai dreptate, are nevoie de medicatie puternica in vreun salon psihiatric.
Ai observat cati indivizi cu mari probleme psihiatrice il sustin pe Basescu? Cel putin pe aici, pe forum. La articolul de fata sunt sunt prezenti vreo 4 (tinand cont si ca adevar=alvorado=tata veta, deci nu l-am numarat de 3 ori!).

raspund aici lui fomfo

draga am spus ca am facut scoala la liceul x , nu ca ar fi o mare institutie .... citeste atent ....da , am proprietatile familiei si am achizitionat mult pamint fff ieftin in anii 90 cind multi nu vedeau valoarea terenurilor ...da, am alungat tiritoarele care hacuiau munca mea ....poti sa accesezi arhiva si sa vezi cum se numeste elevul inscris la nr 23 ultimul an de curs in 1974....vezi, nu am nimic de ascuns ...acum ilm poti informa si pe securistul din capitala care sta pe net zilnic cite 12-14 ore numit pedelache....multi cred ca daca au restrictionat accesul la profilul lor nu pot fi pacaliti...cunosc aici 12 indivizi cu cite 3-4 nickuri ....am luat exemplu ...am si eu citeva si expun total diferit pt a ma apropia de cite o tinta ...am laptopul cu mine cind ma deplasez si intru aici pt relaxare dar cind apare un magar care vrea sa credem ca-i armasar, ripostez ...da, este adevarat ca am scris de multe ori mesaje cu continut nedemn de un om , am adresat insulte, jigniri etc dar numai unora care si-au dorit ...cind tu , x , scri aici pe site o insulta asupra unei persoane care nu se poate apara , este normal ca unul sau altul sa iti dea o replica conforma cu comentariul tau...sa scrii aici ca nu stiu ce doamna este currva , centurista, sifilitica, etc , un demnitar al statului, sa nu fii pedepsit , ba mai rau, sa fii incurajat, metoda felixista tip antene iar eu cind folosesc identic aceleiasi cuvinte la adresa ta sa fiu restrictionat, deja arata ca mizeria trebuie pedepsita ....se spune ca unii de pe aici au avut oarece ghinioane dar se pare ca au fost numai intimplari nefericite ....nu sunt un fricos si nu dau inapoi ...am invitat multi de pe aici sa ne intilnim oriunde dar lasitatea si falsa siguranta ca nu vor fi depistati au facut sa-i intilnesc absolut ,,intimplator"....respect orice opinie atita timp cit ea este civilizata si fondata ....dupa cum vezi am scris la adresa tortionarului tradator fugit linga Pacepa si numitul pedelache a tinut sa ma tamponeze confundindu-ma cu el....cei citiva vazuti de el aici sunt de fapt cei majoritari care au votat de DOUA ori un om la presedentie !!!!! o armata intreaga de ziaristi, politicieni, afaceristi etc , mii de manipulari, mii de minciuni , disperare si costuri de peste 200 mil euro din partea opozantilor , toate si nimic au fost ZERO in fata presedintelui ...afirm cu onestitate ca am fost in echipa invingatoare pt a doua oara ...am invins securistii lui felixuz, rosca, chirieac, etc dar si banii lui NUS ex viitor pirnaias , ai conului Dinu si multi altii inclusiv neaderlandierul Becali care a tinut sa fie prezent in seara decisiva linga Crin si prostanac ....ca si acum si atunci s-au adunat ...intreaga floare cea vestita a intregului apus(da, corect, au apus!) si asa vom invinge si in anul de gratie 2012 pt ca noi gindim, si muncim pe cind voi sunteti exponentii proletariatului pacalit de bolsevici si ...voi munciti, nu ginditi....nu imi place politica pt ca e k.urva si pe astea nu...

 

 

In momentul de fata nu ma intereseaza cine e Liviu Turcu .

Ma deranjeaza ca iar se arunca cu laturi in ceea ce face Basescu .
Si ca se alatura interviul corului denigrator de la antene .

apropos .... cunosc un individ care a cam stat 3 ani in RDG in Est Berlin . Si care trecea cand avea el chef in Vest Berlin . Cu misiune .
Din astia sunt mii .
multi au defectat , si mai multi au defectat cu misiune .

Asta e realitatea !
Si e bine sa o cunoastem .

in rest .... putin imi pasa ,
ma bucur ca avem legatura mai stransa cu americanii .

Penibil

Atat.

momentul de fata este momentul de ieri

Este problema ta ca te sau nu te intereseaza cine este Liviu Turcu, insa daca citesti cu atentie ce scrie in articol nu sunt urme de "laturi". Undele mici ale apelor nu tocmai limpezi, fac insa valuri la nivel cerebral si afecteaza coarda extra-sensibila a ratiunii despre Romania si presedintii ei.
Si-apropos de Liviu Turcu, omul vine-n tara in vizita, altfel este prin state cu "job-ul".
Pe de-alta parte DIE nu este si n-a fost acelasi lucru cu SIE,sri, etc..

hm

ma indoiesc stam la fel cum am stat si vom sta si pe mai departe.n avem diplomati de valoare sau traim in trecutul lumii diplomatice

Mai otherwords, am intrat pe linkul pe care il indici si ¡surprise!

Intareste ce spune Tamerlan in postarea sa despre acest Turcu!
Tipul a fost un oportunist de cea mai joasa speta, a "defectat" in 1989, cand era mai mult decat clar ca regimul lui Ceausescu are zilele (ba chiar orele) numarate!
Tipul s-a manifestat ca un oportunist josnic, care dupa ce a profitat din plin de avantajele pozitiei sale executand toate marsaviile cu care a fost insarcinat, s-a salvat in extremis cu pretul tradarii celor pe care i-au fost alaturi - si poate chiar i-au salvat pielea - ani si ani! O zdreanta, nimic mai mult!

securistii

...oameni de "onoare":Pacepa,Turcu,Voiculescu...

defectat sau defecat?

N-am auzit inca e verbul a defecta decat in legatura cu aparatele electrice, electronice si orice alt mecanism. In ceea ce priveste prsoanele termenul este mai mult decat fortat.
In fine, ideea este ca Liviu Turcu a-ntors spatele regimului de trista amintire, adica iliescian, nu s-a pus in slujba esalonului 2. N-a facut jocul celor care au venit la putere, care au confiscat ceea ce romanii naivi au crezut in '89, democratia.
Din p meu dv Liviu Turcu a fost un spion scolit, uns cu alifii ocidentale care desigur ca si-a ales calea care i-a convenit cel mai mult pt o viata tihnita. Isi permite astfel sa faca analize, stie multe si nu s-a compromis ca Talpes sau Radu Timofte prin treburile tarii conduse de la Moscova.
Deci atribuirea caracteristicii de oportunist este mai degraba potrivita pe cei care s-au cocotzat de-a lungul timpului in politica romaneasca si au apasat spinarea romanilor, incovoind-o la maxim.

"Onoarea" lor....ca au facut politie politica.

Numai buni de trimis in Coreea de Nord!

Otherwords esti nostim in convingerea ta ca "stau basilicii"

si rontaie semnite pe marginea satului colo la podet cu mosi si babe carora le calca pe fuste vitele ce vin sub seara de la pascut pe huidite si ca nu se mai indura sa treaca la cele folositare, de dragul povestilor cu bubuli de-ai lui Pavel corutz, marca Liviu Turcu, uns doctor si asta, pana la slin.
Asta a schimbat pusca de umar cu cateva zile inainte sa se supre sandramaua.
Nu dau doi bani nici pe el, nici pe Pacepa, nici pe Iliescu, nici pe corut, nici pe Voiculescu, nici pe Voican Voiculescu.
Dupa cum nu dau doi bani nici pe garda lui Mobutu care si-a impuscat obiectul muncii.
Cine a tradat, nu doar ca mai tradeaza, ci... tot tradeaza.
Cat despre activitatea lui de azi, ea se numeste mercenariat. Vrei sa cred ca lucreaza pentru Romania, cand aranjeaza afaceri cu Romania, fiind in solda si slujba occidentalilor.
Respectul pe care i-l porti Otherwords, ma incurajeaza sa respect talibanii care taie beregata mercenarilor si-i lasa sa se imputa sub soarele desertului.
Te rog pe viitor pastreaza-ti dezertorii pentru cultul personal.
In ce ma priveste, ar fi trebuit absolut toti sa cada sub halebarda gadelui, fiindca, vorba francezilor :
"Nu se poate sa fii si sa fi si fost".
Desi, e drept, la noi se poate si asta chiar cu dregatorii si fudulie.
Mergeti la Turcu precum la kadi, la hoge, sa va imparta dreptatea, lumina.
Bravos, mosule de peste drum !

tipatul sufocat al inlauntrului

Nici nu vreau sa te conving de ceva, pierzi timpul asa cum eufemistic descrii, la o "barfa" cu satenii sa le mai treaca si lor timpul.
Ceea ce am subliniat eu se efera la interviul pe care l-a dat semnatarei articolului, s-am subliniat ca "omul" stie ce vorbeste, adica ce raspunde strict la cateva intrebari referitoarela vizita de lucru a lui Basescu.
Nu-l consider nicidecum un diletant, ci chiar un spion cu "staif". Ca este in slujba cuiva, ma depaseste, cum defapt cam trec pe langa politicilii Romaniei.
Insa intotdeauna am apreciat "vorbele" care vin din-afara Romaniei, pt ca se vede altfel daca traiesti printre ei pe pamantul regilor si cuceritorilor.
Una este sa respiri aerul unei superputeri si sa ai inca praful pe bombeuri de prin diferite birouri mai ovale, mai octagonale si alta este sa stai in prispa casei la rontzait semminte in timp ce ti se impajenesc ochii de la tastatura, la o sueta cu vecinii de pe ulitza prafuita de glod, iar seara sa mai lecturezi un Robespiere. Bine, scenariul poate avea ca decor si spatiul dintre blocurile unde se-nghesuie locatarii si colocatarii ca prepelitzele in "colivia" de produs oua pt supermarketurile bucurestene.
Spre deosebire de tine eu unul n-am respect pt cei care manuiesc iscutit lamele de juganit nici oameni si nici alte vietati. Pe cei care-o fac ii consider pur si simplu criminali, indiferent ca se afla intr-un pluton de executie din ordinul cuiva sau isi fac ei dreptate si nu le doresc altceva decat modificari genetice. Nu-s deacord cu suprimarea cuiva doar pt ca unii cred intr-un D-zeu si altii in altceva sau pt ca nu mai au loc pe patratica lor si vor mai mult de la altii.
Questia cu tradarea si tradatorii n-as comenta-o pt ca in fiecare exista o gena "Brutus "pt Tradare, inselaciune, delatiune, adulter si cate si mai cate. Cand si civilizatia va fi intr-un echilibru perfect cu principiile morale, atunnci si "Brutus" va fi la "stalpul infamiei", pana atunci sa auzim de bine cu sanatate!

 

 

La ordin

Un articol care ne vorbeste de protocol si de posibile reactii la aceasta vizita. Eu spun ca a fost o chemare la ordin a domnitorului fanariot, sultanul fiind astazi Obama. S-a oferit protocolul pentru statele din lumea a 3, aservite intereselor americane in Europa. S-au trasat noi sarcini fanariotului, unele dintre acestea foarte iritabile pentru vecinii nostri. In rest nimic altceva decat demnitate nationala calcata in picioare si coloana vertebrala a "fanariotului"indoita in fata celor ce l-au recrutat la Anvers.

 

Ei asi!

Acum esti si tu mortone vreun pui de analist... De acelasi gen cu Turcu... Ma intreb de ce ai vrea tu ca ordineloe sa vina de la Kremlinul de unde romanii nu au primit vesti bune niciodata... Nu ca n-am sti. Este o intrebare retorica...

Ordin numai de la romani

Eu nu vreau sa vina ordine nici de la Kremlin si de nici unde din afara tarii. Eu vreau sa fim un popor demn si neaservit nici unei puteri. Nu sunt naiv sa cred ca daca ma ascund sub aripa unei puteri o sa o duc mai bine. Istoria ne-a demonstrat nu odata ca cei mari ne-au exploatat tot timpul in interesul lor si cand a fost vorba sa ne dea o mana de ajutor ne-au intors spatele. Esti un proamerican, sa-ti fie de bine !

Dar tu esti analist, Irinoiule?

Parca pe blogul tau,ai scris chiar tu ca esti..student neterminat,chitarist neimplinit si mare revolutionar.
Actualmente spalator de vase in Germania.
Dar de ce ma mai mir? Toti "tecaraii",fara studii, se inghesuie azi in politica, sa dea cu presupusul.Nu uita ca nu demult strigai cit puteai: "Iliescu si cu Roman"!!!!
Du-te la vesela repede ca te da patronul afara.!!!

adica ai avut iluzia ca tara dintotdeauna nu e din lumea

cea mentionata de tine? vezi Franta, marea sora latina, o perversa, vezi cum pe rind ne trag de ce pot mai toate tarile Europei...niciodata cel mai bogat sau mai puternic nu te va trata egal...trebuia sa stii asta daca ai urmat oarece scoala ...noi ne amagim si ne laudam ca doar nu doare si nu costa dar realitatea se vede in istorie ...trist dar adevarat , 500 de ani de tribut la turci ne-a salvat ca natie altfel eram o provincie rusa imperialista si una austriaca ...aici la noi a fost intersextarea celor 3 imperii, otoman, tarist si austro-attilist ...ne laudam cu cite o batalie cistigata ba la podul Inalt, ba la rovine, aiurea la posada, la Calugareni, Oituz, marasesti dar per total am fost sub papucul sultanului, cizma habsburgica sau opincile rusesti...hai sa fim seriosi , crezi ca acum e altfel? poate sa fie presedinte si ala, Lupu de la maglavit, tot tara de duzina raminem...mai intai uita-te in jurul tau...poporul prefera sa ,,moara si capra vecinului", adica sa dispara orice sansa de revenire daca eu nu pot sau , si mai grav, meteahna ereditara se pare, ..las-o ba ca merge si asa"...pina si autoturismul exnational, dacia , parca a fost facut dupa noi...mai dadea un ciocan, mai mergea o zi, o legai cu sirma ...daca nu sti, avem animale de povara , de munca, de tractiune cam cit intreaga europa ... inca mai aram, semanam ajutati de cai, vaci, boi ....si atita timp cit o etnie ne fraiereste si traieste in aur iar noi le platim ajutor social, nu te da mare si tare ....suntem cea mai dezbinata natie daca nu stiai ....

Argument

Nu pot sa te contrazic in multe din cele scrise, dar nici nu pot accepta si traii cu o cisma pe cap, indiferet ce putere straina mi-o pune. Acceptarea oricarei influente straine duce la subjugarea natie noastre. Inacceptarea se numeste, patriotism, care uneori poate aduce necazuri. Dar una e "ca leu sa mori sau caine inlantuit" Ca de murit tot murim.

Nu l-a chemat nimeni la ordin pe Basescu

S-a inghesuit singur la o treaba care era de nivelul ministrului de externe.

Neutron, bine ca nu ti-ai ales nickul "neuron", ar fi fost injust...

Basescu nu s-a "inghesuit", pur si simplu a profitat de momentul respectiv pentru a da un pas mai departe si la un nivel superior in relatia Romaniei cu SUA!
Acel Parteneriat nu putea fi formulat si parafat doar intre Clinton si Baconski, capisci?
Bun, cred ca si daca intelegi, tot nu recunosti, slujba la Felix nu-ti da voie..:))

Ce spuneti dv? Dar tratatul a fost semnat EXCLUSIV

De Clinton si Baconschi!
Ce rol avea dl.Basescu acolo?
Sa-i inmaneze pixul lui Baconschi?

Aiurati, si mai si incercati sa ironizati forumisti care va depasesc.

Sine intrebam de ce tara e plina de Mitici ca tine

Petru ca avetistudiile terminate la circiuma!
Si scoate mina aia din buzunar, doar nu produci electricitate.

 

 

Cum e...Turcu ...si latraii!

JOS securitatea post 89,cea care a distrus speranta

romanilor cazuti pe caldaram!

Contradictie

Stiu cateva zeci de romani ce traiesc in SUA si care il vor contrazice categoric pe Turcu. Nu ne mai intrebam de ce ne recita basme individul asta cu fata de dur, studiata in fata oglinzii. Nu sperie pe nimeni si nici nu il crede nimeni. Ba inca s-a deconspirat inca un fost elev de la STefan Gheorghiu in persoana lui Turcu!

cum e "alvorado" asa si "adevar" si al.

"JOS securitatea post 89" sunt total de acord.acuma ce facem cu securitatea pre 89 care inca este la putere!?nu astept raspuns fiindca vad cum "merge" tara!

Titlul corect este: "Cum vede Securitatea..."

Asta ne spune don'soara turnator adjutant Gamelia Batea: "a fost o scapare de greseala de bataie de joc de caracter de personaj de comedie ambulanta". Hac!

Buna informatie Tamerlan,

Din nefericire abia o putem citi din cauza literelor microscopice!
In schimb putem citi perfect tot felul de imbecilitati ale unor postaci de rank 5 care vomita in litere mari!

 

pt ca am indraznit sa il critic pe motanul felixuz

*** turnatoare, jigodiile mi-au redus la -4 lizibilitatea literelor, penultima inainte de -5 cind va vor fi necesare probabil telescoape astronomice ...este un mod ilegal de hartuire politica adusa aici de tradator si insusita de babuini..dar, GARDA moare si nu se preda!!!!

@tragicomedian

tragedia este ca mai sunt securisti.comedia este ca inca ne mai conduc!acuma tu te-ai uitat la dosarele lui mamica si taticu...?ooopps!n-am vrut sa traumatizez sperantza politichiei carpatine!brian,bring me an apple-tini,would you ,please?


Prima   1   2   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor