Este posibila o dreapta unita fara Traian Basescu? - Sondaj Ziare.com

Duminica, 01 Iunie 2014, ora 08:58
11418 citiri
Este posibila o dreapta unita fara Traian Basescu? - Sondaj Ziare.com
Foto: Arhiva

Decizia luata de liderii PDL si PNL inainte de alegerile europarlamentare si oficiata imediat dupa - o alianta a dreptei cu un candidat comun pentru prezidentiale - pare singura solutie pentru ca dreapta sa castige cursa pentru Cotroceni. Deocamdata, Traian Basescu este exclus din aceasta constructie.

La alegerile europarlamentare, Alianta PSD-UNPR-PC a obtinut mai multe voturi decat PNL, PDL, PMP si Forta Civica la un loc, astfel ca o unificare a dreptei a fost primul pas spre un candidat cu sanse de a invinge PSD la alegerile prezidentiale din luna noiembrie.

Alegeri europarlamentare: BEC a anuntat rezultatele finale

PNL si PDL s-au aliat: Candidat unic la Presedintie

Miercuri, PDL si PNL s-au aliat, iar conducerile celor doua partide au decis sa sustina un candidat unic Presedintie. O fuziune intre cele doua formatiuni este luata in calcul, insa nu se stie deocamdata sub ce forma si cand - cel mai probabil, dupa prezidentiale. La fel cum nu este exclus sa li se mai alature cineva, fiind nominalizat si partidul fostului premier Mihai Razvan Ungureanu, Forta Civica. Cu acesta au existat insa doar discutii, fara nimic concret.

Blaga, despre fuziunea dreptei: Partidul se va numi sau PDL, sau PNL, sau altcumva

Despre fuziunea PNL-PDL, viitorul presedinte si Traian Basescu Interviu cu Valeriu Stoica

PDL-PNL, fuziune sau nu?

Luni dimineata, a doua zi dupa europarlamentare, liderul PDL Vasile Blaga a declarat raspicat ca "nu se pune problema" unei fuziuni a partidului sau cu PNL. Marti, insa, democrat-liberalul si-a nuantat declaratia anterioara.

Intrebat cand se va forma marele partid de dreapta, inainte sau dupa prezidentiale, Vasile Blaga a raspuns: "Mi-as dori maine dimineata", dar "lucrurile sunt foarte complicate", pentru ca fuziunile depind foarte mult de opiniile oamenilor din teritoriu, putand sa dureze chiar si "un an de zile".

Blaga lamureste: Nu se pune problema sa fuzionam cu PNL Update (Video)

PDL si PNL incep negocierile. Blaga: Fuziune? Mi-as dori si maine dimineata

Apoi, joi, au aparut declaratii contradictorii cu privire la felul in care se va realiza fuziunea. Vasile Blaga a spus ca alianta cu PNL va fi "o fuziune prin comasare", aratand insa ca nu stie cum se va numi viitorul partid, in timp ce presedintele de onoare al PNL, Mircea Ionescu Quintus, a sustinut ca vrea o fuziune prin absorbtie si ca "nici nu se pune problema comasarii". Mai mult, acesta a subliniat ca, atata timp cat el va trai, numele PNL "nu se poate schimba".

Putine vorbe insa despre cel de-al treilea partid de pe partea dreapta, PMP (6,2% la europarlamentare), despre Elena Udrea si presedintele Traian Basescu, cel care si-a aratat deschis sustinerea pentru aceasta formatiune. Vasile Blaga a tinut insa sa precizeze ca nu ar vota-o niciodata pe Udrea la prezidentiale. Totodata, liderul democrat-liberal a spus ca PMP are "cu totul alta abordare" decat cele ale PDL si PNL, ca Elena Udrea "e frustata" si ca nu a fost contactat de nimeni din acel partid.

"Vad ca au alte treburi, se omoara intre ei acum", a spus liderul democrat-liberalilor, intrebat daca a fost contactat de cineva de la PMP, respectiv de Elena Udrea.

Blaga: Nu m-a contactat nimeni de la PMP, se omoara intre ei

Blaga: Si noi, si eu, si PNL am facut greseli

In schimb, Vasile Blaga a explicat ca spera ca pe viitorul candidat comun al dreptei "sa il voteze si Traian Basescu": "A sustinut PMP si a facut 6 la suta! Electoratul acesta nu este o turma de oi, respecta pe presedinte, respecta ce a facut, dar nu se misca asa. (...) Nu ii cerem voie lui Traian Basescu sa actionam intr-o constructie cu PNL". Liderii liberali si democrat-liberali au afirmat ca in jurul datei de 15 iulie se va sti candidatul dreptei pentru Cotroceni.

PDL, deschis si pentru Basescu. PNL, impotriva sa. PMP pune conditii

Secretarul general al PDL, Gheorghe Flutur, este cel care a spus, marti, ca partidul "e deschis pentru discutii si cu celelalte partide de dreapta", adaugand ca aceeasi varianta este valabila si in cazul presedintelui Traian Basescu.

In schimb, miercuri, deputatul PNL Ludovic Orban a subliniat ca orice discutie despre coagularea fortelor de centru-dreapta trebuie sa excluda orice colaborare cu formatiuni politice in spatele carora se afla presedintele Traian Basescu. In acelasi timp, purtatorul de cuvant al liberalilor, Cristina Pocora, a afirmat ca PMP si PSD sunt "Alianta Baronilor Alb-Rosii", in spatele "falsului conflict" dintre Traian Basescu si Victor Ponta.

Presedintele interimar al PNL, Crin Antonescu, a spus miercuri ca "PNL nu are pe agenda un dialog cu PMP", fara insa a exclude cu desavarsire aceasta posibilitate. "Daca vreti sa ma intrebati de PMP, (...) nu includ, si nu exclud", a spus Crin Antonescu, sugerand ca si PMP ar putea fi inclus in discutiile privind o mare coagulare a fortelor de dreapta.

Antonescu: Glumind, pana pe 6 septembrie candidatul PSD la Presedintie sunt eu (Video)

Joi seara, Antonescu a adus in discutie importanta electoratului "basist": "Intr-un moment de varf, non-pesedistii se aduna. (...) Fiecare posibil candidat de dreapta are o problema - in ce ma priveste, am o probleme cu recuperarea electoratului anti-PNL, pro-basist. Cred ca electoratul basist e un pic mai mare de 6 la suta".

PDL, deschis si pentru Basescu - Flutur: Discutam intai cu PNL, sigur gasim valori comune

Orban: Sa excludem din coagularea fortelor de centru-dreapta orice coada varata de Basescu

In ce priveste PMP, vineri a avut loc o sedinta a conducerii, in urma careia s-a decis ca partidul "este deschis unor discutii despre unitatea dreptei, dar nu oricum si nu in orice conditii", potrivit presedintelui formatiunii, Eugen Tomac. Acesta a precizat ca PMP "nu isi propune sa fuzioneze cu niciun partid".

In acelasi timp, insa, nume precum Cristian Preda, Adrian Papahagi, Cristian Diaconescu si Teodor Baconschi isi doresc sa se afle in viitoarea conducere a partidului, primii trei dorindu-si chiar pozitia de presedinte al PMP. Europarlamentarul a subliniat, intr-un interviu acordat Ziare.com, ca PMP nu este insa in situatia de a impune prezidentiabilul dreptei. Se pare ca Traian Basescu l-ar dori insa pe fostul sau consilier Cristian Diaconescu in fruntea acestui partid.

Concluziile PMP dupa rezultatul alegerilor: Vor fuziona sau nu cu alt partid de dreapta?

De asemenea, Elena Udrea a spus, marti, ca liderul liberal Crin Antonescu "poate fi o varianta de sustinere" privind candidatul dreptei la prezidentiale. Anterior, tot Udrea scrisese pe contul sau de Facebook ca partidele de centru-dreapta nu se vor uni pana la alegerile din toamna din cauza ca exista resentimente si orgolii intre liderii politici. Intre timp, insa, sambata, Crin Antonescu a anuntat ca nu mai candideaza la Presedintie si ca va sprijini desemnarea unui candidat acceptat de toate fortele de dreapta.

Ce spune Traian Basescu

Presedintele Traian Basescu a avut reactii extrem de rezervate, dupa alegerile europarlamentare, nefacand vreun comentariu despre noua alianta de pe partea dreapta a politicii, in timp ce despre rezultatul PMP la alegerile europarlamentare a afirmat ca "nu a fost entuziasmant, dar nu a fost rau pentru un partid nou, proaspat infiintat".

Traian Basescu: Foarte probabil, Antonescu nu va mai candida la prezidentiale

De asemenea, luni, Traian Basescu a declarat, intr-un interviu acordat unui post bulgar, ca "foarte probabil" Crin Antonescu nu va mai candida la alegerile prezidentiale.

Ce cred contestatarii aliantei PDL-PNL: Rol important pentru Traian Basescu

De partea cealalta, social-democratii sunt convinsi ca Traian Basescu va avea un cuvant decisiv de spus in viitoarea constructie de pe dreapta politicii. Purtatorul de cuvant al PSD, Catalin Ivan, sustinea luni ca, "daca se va unifica dreapta, Crin ii pune pe tava partidul lui Basescu". Ulterior, Ivan a revenit cu o noua declaratie, sambata, dupa anuntul de renuntare a candidaturii lui Crin Antonescu, afirmand ca acesta "nu e sustinut de Basescu", prin urmare "era logic sa-si retraga candidatura".

Catalin Ivan: Antonescu nu e sustinut de Basescu, era logic sa-si retraga candidatura

La randul sau, fostul liberal Calin Popescu Tariceanu a declarat, luni seara, ca singurul care are de castigat de pe urma acesteia este "sforarul Traian Basescu". Marti, Tariceanu a spus ca, daca isi doreste sa devina presedinte, Crin Antonescu va trebui sa dea mana cu Elena Udrea si Traian Basescu.

Nu in ultimul rand, deputatul PMP Theodor Paleologu considera ca o unificare a dreptei fara Traian Basescu "este de fapt o maniera de a sabota" aceasta constructie politica.

Ziare.com va invita la vot si va intreaba daca este posibila o dreapta unita fara presedintele Traian Basescu, in contextul miscarilor continue din aceasta parte a politicii romanesti si cu doar cinci luni inainte de primul tur al alegerilor prezidentiale.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Traian Basescu dreapta unita, #Basescu fuziune PDL PNL, #Basescu alianta PDL PNL, #PDL PNL candidat prezidentiale, #dreapta candidat unic prezidentiale, #Basescu candidat prezidentiale , #presedinte