Invitatii Ziare.com Costin Ciobanu: Mostenirea lui Traian Basescu

Luni, 09 Decembrie 2013, ora 21:02
4347 citiri
Invitatii Ziare.com Costin Ciobanu: Mostenirea lui Traian Basescu

In primul mandat iti asiguri realegerea, in cel de-al doilea mostenirea. Asa spune o vorba a strategilor politici americani.

La patru ani de cand Traian Basescu a castigat cel de-al doilea mandat de presedinte al Romaniei si cu un an inainte de a parasi Cotroceniul, nu este nici devreme, nici inadecvat sa ne intrebam ce va retine istoria din actiunile sale din ultimii noua ani.

Exista, deci, un efort din partea presedintelui pentru a stabili reperele in legatura cu care vrea sa fie evaluate cele doua mandate ale sale? Sau presedintele, inca pe teren, este mai preocupat de dinamica jocului, de obiectivul urmator (apropo de scenariul "Traian Basescu premier" dupa 2016) decat de cronica post-eveniment?

Cand aud de mostenire, carcotasii ar putea sa indice natural catre cele 300 hectare de la Nana, din judetul Calarasi. Aici nu este insa vorba despre mostenirea familiei prezidentiale, ci de cum au transformat acesti noua ani de mandat ai lui Basescu spatiul nostru politic, cultura noastra politica si, sa nu ne ferim de cuvinte, Romania.

Firesc, poti evalua mandatele lui Traian Basescu privind catre stilul sau de guvernare sau catre politicile publice promovate.

Multa violenta verbala, multe jigniri, teatralizare, afirmatii radicale urmate de razgandiri spectaculoase - acestea ar putea fi reperele stilului prezidential, amprentele "la sol" ale statutului auto-asumat de presedinte-jucator. Este poate schimbarea cea mai vizibila adusa de Traian Basescu in viata noastra publica, coborarea prezidentiabilitatii la un nivel bazal, popular, populist si umoral deopotriva.

Beneficiile colective sunt insa cel putin contestabile, ca sa fiu bland. Navigarea in taramul emotional si captarea mass-media intr-un storytelling prezidential tactic, de respiratie scurta, in care proiectele mari se topesc in gest desavarsesc conturul stilului celui care, incet-incet, isi pierde aura de Ecuator al politicii romanesti.

Conflictual dincolo de linia invectivei, supravietuitor a doua suspendari, castigator de fiecare data pe muchie, abil in a-si construi sustinere in randul institutiilor-cheie, ale celor de forta, niciodata ortodox in abordari, ghidat de un instinct de supravietuire fara pereche, neobisnuit de consecvent in politica externa (desi cu scapari de limbaj si intepaturi), presedintele este in cel mai inalt grad responsabil de tonul prezent astazi in spatiul public si in politica romaneasca.

In privinta politicilor publice promovate, a rezultatelor percepute ale guvernarii, este mult de discutat. Au fost cateva rapoarte de analiza, ramase insa in sertarele Palatului. Pactul pentru Educatie este, in acelasi timp, cel mai avansat proiect si simbolul esecului de a impune reforme de sus in jos, de la Cotroceni.

Intre 2009 si 2012, cat presedintele a fost in fapt si premier, guvernarea a fost una de uzura, aruncata deseori in ridicol si in dizgratie de improvizatie si scandaluri de imagine. In acest timp, Traian Basescu a fost un prim-ministru jenat de functia de presedinte. Lipseste in urma presedintelui marele proiect national post-UE, iar "reforma statului" si "sa traiti bine" au fost aruncate in desuetudine de performanta guvernamentala.

Justitia si relatia cu Republica Moldova sunt cartile jucate acum, mai mult ca tactica in razboiul coabitarii decat ca angajament sincer. Ramane sa vedem care va fi impresia de final si cat va reusi ea sa "scape turma".

Deocamdata, putem vedea un presedinte decis sa arate limitele sistemului nostru constitutional, care speculeaza in avantaj propriu fiecare virgula din Constitutie sau din deciziile CCR, care dezvaluie cat de mare poate fi forta unui presedinte care nu mai are nimic de pierdut. Este o lectie si pentru USL, in special pentru social-democrati, care isi dau seama ce ar putea face Antonescu cu actuala Constitutie, odata ajuns presedinte.

Ce putem vedea este ca presedintele a trecut la strategia post-2014, cu prima statie reperabila la alegerile din 2016. Totul seamana mai degraba cu refuzul unui bilant, cu un politician care cere sa fie judecat pentru ce vrea sa faca in continuare, nu pentru ce a facut cu adevarat. Este un pariu riscant.

Mostenirea lui Traian Basescu este insa mai mult decat un subiect pentru istorici. Ea priveste, pana la urma, semnul sub care se va aseza campania pentru alegerile prezidentiale din 2014. Umbra lui Basescu se va intinde si asupra acestor alegeri.

Am avut momentul iulie 2012, apoi pe cel din decembrie. Atitudinea populatiei arata, in acest moment, ca 2014 va insemna un vot de ruptura. Singura intrebare este daca o potentiala spargere a USL ar putea schimba citirea situatiei. Dar zece ani de mandat sunt atat de densi incat nu cred ca pot fi pusi in paranteza sau pe locul secund in definirea viitorului proiect de presedinte si in dinamica electorala.

Analizand sondajele de opinie, daca nu ii luam in calcul pe cei care stau acasa, ne putem intreba unde este votul-protest in Romania. USL defileaza in increderea publica, semn ca votul-protest este inca la adresa lui Traian Basescu. De-aici, o serie de concluzii pot fi trase, in primul rand pentru Crin Antonescu, cel care, cu atitudinea retinuta si echivoca fata de presedinte din ultimele luni, ii curteaza electoratul in eventualitatea unui tur al doilea impotriva unui candidat PSD.

Poate fi insa aceasta o strategie castigatoare cand tendinta in populatie este pentru separarea apelor, pentru o ruptura fata de modelul Basescu, atat in termeni de stil, cat si de politici promovate?

Istoria nu pleaca nicaieri si ne-o va spune anul viitor. Cert este ca primele pagini din mostenirea lui Basescu se vor scrie, conflictual si emotional ca intotdeauna, in alegerile prezidentiale de anul viitor.

Costin Ciobanu este consultant in comunicare si politici publice, absolvent al Universitatii Paris 1Pantheon-Sorbonne. Opiniile exprimate apartin autorului si nu reprezinta punctul de vedere al organizatiilor in care este implicat.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#alegeri prezidentiale 2014, #Traian Basescu bilant, #candidati presedintie 2014 , #presedinte