Machiavelismul lui Traian Basescu (Opinii)

Marti, 20 Martie 2012, ora 16:11
1813 citiri

Din nou o declaratie de a lui Traian Basescu tulbura apele caldute ale politichiei autohtone starnind patimi si controverse frenetice.

Intr-o emisiune televizata de la B1 TV din seara zilei de 18.03 intitulata: "La taifas cu Ion Cristoiu", am avut ocazia sa aflam din gura Presedintelui in exercitiu ca imediat dupa demisia lui Emil Boc, in 6 februarie, acesta i-a oferit lui Victor Ponta oportunitatea de a-si asuma formarea noului Executiv. Si ca acesta ar fi facut ureche suta la o asemenea mirobolanta oferta.

Cum adica, ne-am intrebat deopotriva cu majoritatea telespectatorilor, Opozitia, care plange si suspina de ani intregi ca este ignorata si ca nu este lasata sa-si transpuna in fapt pretioasele idei si initiative menite sa imbunatateasca soarta natiunii, a refuzat pur si simplu sa intinda mana pentru a apuca sceptrul Puterii? Iar Victor Ponta, unul dintre corifeii acestei Opozitii, a dat cu piciorul unei ocazii incredibile de a veni cu un ceas mai devreme la carma unei dregatorii de care depinde in cea mai mare masura evolutia ulterioara a meciurilor pentru adjudecarea puterii in stat in legislatura sau legislaturile viitoare?

Daca unii dintre liderii Opozitiei confirma ca au o oarecare vocatie suicidala, mai abitir ne-a mirat ca Traian Basescu a iesit la inaintare cu o asemenea oferta in conditiile in care parea sa o excluda, chiar in ipoteza unui rezultat mai favorabil la alegerile generale. Caci oferta, asa cum ne-a demonstrat transcriptul reuniunii cu pricina chiar a existat, macar "in nuce". Oricat s-ar fi straduit apoi destinatarul si mentorii din partidul sau sa nege si sa explice. Cum s-ar spune: "Incurcate sunt caile politicii dambovitene, mai ales atunci cand unii se straduiesc sa le faca si mai incalcite decat sunt de obicei!"

Sa incercam sa enuntam cateva dintre explicatiile posibile in chestiune!

Sa presupunem pentru inceput ca presedintele chiar a avut intentia reala de a transmite lui Victor Ponta misiunea formarii noului Executiv. Ce motivatii ar fi putut sa aiba?

Sa zicem ca Basescu s-a lehametisit de prea multa lupta si de prestatia neconvingatoare a partidului sau de suflet si a incercat una din loviturile sale de maestru prin care urma sa recastige, numai el stie cum, o initiativa, pe care in acel moment o pierduse. Sau ca a vrut sa-l determine pe Victor Ponta sa-si rupa gatul punandu-l in situatia fara iesire de a obtine o investitura sau de a guverna cu un parlament majoritar ostil si intr-o perioada extrem de dificila.

Indeosebi in conditiile in care populatia are asteptari incomensurabile si totalmente nerealiste fata de o guvernare alternativa. Sau poate el a intentionat sa produca prin aceasta propunere o scindare ireversibila a Opozitiei sau o reconfigurare a taberelor politice. Caci propunerea avea in vedere doar PSD si se stie cat de pizmas este celalalt lider al aliantei numita USL.

Pe de alta parte, nu se poate defel exclude ipoteza unei petarde prezidentiale, adica a absentei oricarei intentii de a face lucrul enuntat. Oricum propunerea a fost oarecum evaziva si circumstantiala. Era a avut o aparenta de sondare a unei posibile reactii a celui (celor) in cauza inspre propriul amuzament, lasand suficient spatiu pentru o retragere diplomatica, in caz de acceptare pripita. Poate a vrut doar sa vada daca Ponta "musca" si inspre lauda acestuia n-a muscat. Dar nici n-a respins propunerea, in speranta vaga ca poate este serioasa. A respins-o insa cel care urma sa ramana in afara combinatiei, Crin Antonescu si "acela micu'", Daniel. Unde dai si unde crapa!

Aceste din urma ipoteze ar putea argumenta cum nu se poate mai bine enormele resurse de machiavelism ale lui Traian Basescu. Fie ca respectivul episod reprezinta rodul unei puneri la cale deliberate, fie ca ideea exploatarii sale a venit doar ulterior. Asa s-ar explica si decalajul de timp dintre cele intamplate si cele povestite.

Spunem machiavelism fara nicio conotatie peiorativa.

Caci principiul atribuit cumva abuziv lui Machiavelli spune ca pentru atingerea unor deziderate in esenta pozitive sunt permise si mijloace aparent inavuabile. Si ce poate fi mai de dorit in optica lui Traian Basescu decat a tine cat mai departe de putere personaje si partide precum cele mai sus mentionate.

In orice caz, oricat s-ar stradui unii si altii sa demonstreze contrariul si oricata cerneala si pixeli s-ar dedica minimalizarii evenimentului, a fost o mica lovitura de teatru care a reusit sa arunce valul ridicolului asupra unor personaje emblematice ale opozitiei la actuala putere.

Mihail Fodor

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Basescu premier Ponta, #Basescu Cristoiu declaratii, #Basescu declaratii Ponta , #presedinte