O nava si doi marinari cu forta (Opinii)

Miercuri, 23 Martie 2011, ora 19:34
8542 citiri
O nava si doi marinari cu forta (Opinii)
Foto: gandul.info

Pornim la razboi. Cu o nava si doi marinari. Nu imediat, ci dupa 30 de zile de pregatire. Daca va mai fi razboi atunci. Razboiul ne va costa aproape 5 milioane de euro.

Presedintele Romaniei ne-a anuntat ca vom participa la razboiul din Libia, punand la dispozitia NATO fregata Regele Ferdinand si doi ofiteri, impreuna cu alti 205 militari. Desi Traian Basescu, el insusi marinar, s-a laudat ca tara noastra a pregatit foarte bine momentul, prin consultari si discutii in CSAT, imediat dupa anuntul presedintelui, unul dintre cei doi comandanti ai fregatei Ferdinand habar nu avea de misiune, nu stia cand trebuie sa fie gata de plecare si nici pentru cat timp.

Sunat de jurnalistii de la Neptun TV, comandantul fregatei Regele Ferdinand, Comandor Mihai Panait, a recunoscut ca instiintarea in legatura cu plecarea o va primi, probabil, in cursul zilelor ce vor urma. Clasic romanesc. Facem mai intai carul, iar apoi vedem pe unde il scoatem afara din casa. Partea cea mai amuzanta in legatura cu "tremuratul degetului pe tragaci" si apoi precipitarea in luarea unei decizii este timpul de reactie al Romaniei in ajutorarea fortelor armate NATO.

Aflam ca fregata va fi gata de plecare in 30 de zile, desi timpul standard "pentru astfel de solicitari" este de 60 de zile. Pai daca noua ne trebuie intre 30 si 60 de zile pentru a putea trimite o fregata in zona Marii Mediterane, cand poate razboiul din Libia va fi de mult timp incheiat si facut deja istorie, atunci ce sa ne mai miram ca suntem ultimii carora li se cere o parere in legatura cu orice.

Masura dimensiunii importantei noastre pe plan international ramane si in acest caz data de metafora degetului tremurand pe tragaci. Stiind ca nu avem nici cu ce si nici cu cine, am preferat sa pendulam in eterna noastra "neutralitate" prea-curvasareasca, atitudine ce ne-a consacrat de-a lungul secolelor. Pana la urma, sa fim bucurosi ca nu am facut vreo prostie si mai mare si am iesit (de fapt, abia acum am intrat) onorabil in actiunea declansata in Libia.

Asta nu ar trebui sa ne faca sa inchidem ochii insa in fata ipocriziei generale care stapaneste actiunile statelor care formeaza coalitia "benevola", care s-a repezit sa intervina in forta in Libia in apararea "valorilor democratice". O idee, in mod ciudat si surprinzator, aparata si subliniata cu argumente bizare chiar de presedintele Traian Basescu.

Presedintele a tinut si cu aceasta ocazie sa isi mai regleze cateva socoteli cu cei care apar la televizor si, cel mai probabil, il deranjeaza sau chiar il enerveaza. "Foarte multi analisti si oameni care apar la televizor pun actiunea coalitiei sub imperiul nevoii de a controla fluxurile de titei si atractia lor pentru aceasta resursa. Ar fi bine sa nu dam impresia ca suntem nepregatiti a intelege lucruri elementare. (sic!) O astfel de motivare nu exista, marii beneficiari sunt exact aceste tari - Italia, Franta, Marea Britanie si SUA. Nu au nevoie de un razboi pentru a obtine ce au".

Oare ce fel de inteligente isi mai pot imagina ca a existat vreodata vreo interventie armata, cel putin in epoca moderna, care sa fie motivata de altceva decat de interese materiale, care sa aiba la baza dorinta de a obtine anumite avantaje, intr-o forma sau alta, si ca nicaieri in lumea asta nimeni nu s-a dus sa lupte si sa moara de dragul binelui si pentru apararea unor valori ideale ale unor straini.

Nimeni nu a murit ca sa fie bine si frumos in lume in general, iar dorinta presedintelui de a intoarce realitatea pe dos si de a-i mai si ironiza si lua la misto pe ziaristii realisti e cel putin bizara. Din aceasta perspectiva, argumentul lui Traian Basescu poate sa se destrame mai usor decat un nor de fum. Ca si cum nu am putea sa ne imaginam ca TOCMAI pentru ca acele tari beneficiaza de petrol din Libia s-au si grabit sa intervina militar.

Poate pentru ca ar fi existat pericolul sa nu mai beneficieze de el in continuare, poate pentru ca doresc sa il cumpere si mai ieftin, poate pentru ca astfel presedintii implicati in decizia invadarii spera sa isi spele imaginea in propriile tari sau pur si simplu pentru a se inscrie pe lista celor care deja beneficiaza de anumite privilegii. Din pacate, Romania este mult, mult prea mica pentru razboaie atat de mari si pentru parteneri atat de interesati. Insa a mima naivitatea si puritatea doar pentru a-ti fundamenta neputinta si slabiciunile nu reprezinta cel mult decat un act de lasitate sau, mai rau, fatarnicie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Traian Basescu presedinte Romania, #raboiul din Libia, #interventia militara romaneasca , #presedinte