Oare de ce ii cer unii lui Basescu sa aranjeze dosare? (Opinii)

Vineri, 29 Martie 2013, ora 22:57
181421 citiri
Oare de ce ii cer unii lui Basescu sa aranjeze dosare? (Opinii)
Foto: presidency.ro

Discursurile presedintelui Basescu din ultima vreme sunt tot mai neingrijite, fara limpezimea si coerenta de altadata, iar asertiunile, interpretarile si parerile sle apar tot mai riscante, dezvaluind secrete pe care anumiti jurnalisti le-au intuit demult.

Astfel, vineri, la Congresul Avocatilor, se lasa luat de valul destainuirilor in care personajul principal este el insusi si-si aminteste ca unii politicieni invechiti in rele "inca mai cred ca Justitia se face cu influenta, ca se rezolva dosare cu influenta..." si au venit la presedinte sa-i spuna: "As vrea sa aranjam dosarul cutare, as vrea sa iasa rezolvarea cutare!"

Justitia joaca dupa cum ii canta politicienii?

Dupa ce i-a scapat porumbelul din gura, Traian Basescu si-a dat seama de gafa, incercand sa abata atentia ori sa dreaga busuiocul: cica "politicienii trebuie sa inteleaga ca Justitia, cu cei trei piloni - judecatori, procurori, avocati - este intangibila din punct de vedere al traficului de influenta, al influentarii deciziei".

In plus, "in ultimii ani politicieni de marca, directori de mari companii si alti mari corupti au fost condamnati, ceea ce inseamna ca structurile Justitiei au inceput sa functioneze".

Nu sunt sigur ca cetatenii au inteles corect mesajul, dar informatia ca politicienii vin la el sa aranjeze dosare in Justitie este de o gravitate fara precedent. Gravitate taxata imediat de fostul "tanar mafiot obraznic", Tudor Chiuariu, azi presedintele Comisiei Juridice a Senatului: "s-a facut referire in discursul presedintelui la interventii pe care oamenii politici le fac pentru a opri dosare din Justitie", de aceea a cerut procurorului general adjunct al Romaniei, aflat in sala, sa cerceteze despre ce politicieni e vorba.

O noua cabala

Prim-ministrul Victor Ponta, si el invitat la respectivul Congres, sesizeaza, pe langa gravitatea destainuirii, ca la el n-a venit nimeni sa-i ceara sa intervina in instanta in favoarea unuia sau a altuia. Si iaca asa s-a nascut in spatiul public inca un motiv de acuzatii la adresa presedintelui, de data aceasta furnizat de propriile-i marturisiri.

Asadar, de ce sa fi venit tocmai la el politicieni cu jalba-n protap pentru a interveni in dosarele nu stiu cui? S-ar putea da doua variante de raspuns:

1. au venit stiind ca predecesorii sai la Cotroceni au facut asa ceva, ceea ce nimeni nu a sesizat pana acum;

2. au venit pentru ca stiau ca Basescu a mai facut interventii, a mai aranjat dosare, ceea ce presa, televiziunile, mai ales "sursele", blogurile, site-urile pe Net vorbesc din 2004 incoace.

Inca o confirmare

In plus, tocmai au loc schimbari importante la Ministerul Justitiei, la Parchetele ICCJ si DNA, iar numirile procurorilor-sefi intarzie de o buna bucate de vreme. Refuzul presedintelui de a confirma ultimele doua propuneri ale fostului ministru al Justitiei, Mona Pivniceru, intretine respectivele si multele semne de intrebare in spatiul public, ceea ce-i incita pe reporteri sa-l intrebe pe presedinte in desele sale iesiri publice.

Ultima gafa este incercarea de a plasa presedintia in rolul de unic posesor al adevarului si al puterii: "Cand discutam de procurorul general, de procurorul sef al DNA, al DIICOT, cei care fac desemnarea trebuie sa isi asume responsabilitatea, ca au desemnat oameni extrem de pregatiti(...) capabili sa duca misiunea parchetului, nu sa negocieze cu politicienii".

Inapoi la dreptul roman?

Afirmatia ca "desemnarea procurorilor este o chestiune de asumare" este discutabila: cel ce-i numeste isi asuma doar "numirea", nu si activitatea ulterioara, ca in cazul responsabilitatii proprietarilor de sclavi din dreptul roman. Au trecut totusi doua milenii.

Si asta deoarece proaspat numitul trebuie sa fie el insusi responsabil de activitatea sa, nu numai in fata celui ce l-a numit, ci si in fata legii, a evaluatorilor profesionisti si a contribuabililor.

Conceptia aceasta a presedintelui a provocat destule daune, neajunsuri nu doar in Justitie, ci si in alte sectoare, deoarece proaspat numitii au asteptat mereu "impulsuri" de la cei ce i-au numit, de foarte multe ori nefacand absolut nimic fara a cere sfatul sau aprobarea conducatorului, a sefului, a liderului de partid... Aceasta este pana la urma explicatia intarzierii reformelor, iar noul aranjament constitutional va trebui sa taie nodul gordian si sa impuna mecanisme europene, usor de controlat, transparente pana la punct si virgula.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Basescu interventii justitie, #Basescu procurori sefi , #presedinte