Politicul, cauza tuturor relelor, fata in fata cu Justitia (Opinii)

Vineri, 03 Ianuarie 2014, ora 20:10
3914 citiri
Politicul, cauza tuturor relelor, fata in fata cu Justitia (Opinii)
Foto: wall-street.ro

Cu ocazia Anului Nou, Traian Basescu si-a reconfirmat strategiile si temele de lupta impotriva USL si a Guvernului Ponta in ultimele luni de mandat.

Desi dupa Constitutia in vigoare presedintele este parte a Executivului, Traian Basescu s-a pozitionat in rolul liderului de facto al Opozitiei romanesti, ceea ce inseamna ca in 2014 batalia politica va fi una pe cat de complicata, pe atat de fara menajamente.

Ca va fi fiind vorba de aceeasi confruntare electorala fara prea multe legaturi cu viitorul Romaniei si cu bunastarea cetatenilor sai este iarasi usor de observat: presedintele nu a pus pe primul plan gandurile referitoare la dezvoltarea economica, nici la cresterea bunastarii propriului popor ori la ridicarea standardelor de civilizatie, educatie, sanatate, limitandu-se la enuntarea principalului sau obiectiv: biruinta asupra politicului, desi presedintia e prin definitie insusi centrul vietii politice.

Principalul cal de bataie va fi Justitia. In conceptia lui Traian Basescu, aceasta urmeaza sa devina jucator politic de moment ce "trebuie sa castige batalia cu politicul". Nu ni s-a spus cum si prin ce mijloace. Or Justitia este una dintre cele trei puteri ale statului de drept care se ocupa de cu totul altceva. Pentru conformitate, a se revedea art. 124, 125 si 126 din Constitutia actuala a Romaniei.

Infractiunea insa nu are culoare politica. Pana si copiii invata la scoala ca Justitia prinde si condamna tradatori, infractori, hoti, ucigasi..., indiferent ca acestia apartin politicului, Parlamentului, Guvernului, administratiei, scolii, spitalului... De cand sa fi devenit politicul infractiune sau crima, Traian Basescu nu ne zice direct.

De ce nu sunt condamnati autorii loviturilor impotriva Justitiei?

O exprima insa ca pe una din dorintele sale fierbinti, "prioritate zero pentru mine": "Mi-as mai dori sa fie un an in care sa facem un efort la nivel politic, sa ne redobandim credibilitatea din 2010. Loviturile date justitiei, statului de drept in ultimii doi ani, de actuala majoritate au diminuat mult din increderea partenerilor in Romania. Mi-as dori ca in 2014 acesti oameni sa inteleaga ca trebuie sa guverneze pentru statul de drept, pentru Romania, si nu pentru apararea celor care incalca legea".

Daca despre "loviturile date justitiei" s-a tot scris, despre autorii loviturilor respective Justitia nu stie nimic, niciunul dintre presupusii vinovati neavand plangeri penale, nici dosare pe rol la diferite instante, darmite condamnari penale in spetele enuntate de Traian Basescu. Ceea ce suna a paradox: au fost ori n-au fost "lovituri" asa cum prevede Codul Penal? De mentionat ca "a pune sub control justitia" inca nu s-a statuat ca infractiune in vreun Cod Penal.

Guvernul Boc si credibilitatea

Un alt element care atrage atentia este "credibilitatea din 2010", a Romaniei si a Guvernului Boc, de care face caz Traian Basescu. Oare de care credibilitate sa fie vorba dupa ce insusi presedintele, ca urmare a ravagiilor crizei economice, a negociat un imprumut de 20 de miliarde euro ale carei urme nu are nimeni curajul sa ni le prezinte nici azi? Sa fie vorba de credibilitatea statului roman nevoit sa taie salariile, pensiile si sa creasca TVA cu peste 25%?

E bine ca Traian Basescu doreste "sa-si predea mandatul catre un presedinte care sa continue ce n-a reusit el sa termine, procesele de modernizare a statului, adica o Constitutie revizuita si modernizata, care sa raspunda zilei de azi si urmatorilor zece ani..., ca Romania sa se aseze la locul ei, acolo unde figureaza ca marime, pe locul 6-7 in Europa". Numai ca asezarea asta nu se face cu de la sine putere.

Constitutia ca vorba

In ceea ce priveste revizuirea si modernizarea Constitutiei nu s-a prea vazut aportul lui Traian Basescu. Din contra, sa ne amintim tergiversarile la promulgarea legii referendumului de care depindea direct plebiscitarea noii Constitutii. La a carei revizuire nu l-a oprit nimeni sa participe. Adevarat este ca majoritatea parlamentara actuala, nu alta, trebuie sa decida forma finala a textului. Acesta sa fie motivul amanarii? Sa ne reamintim ca aceleasi posibilitati le-a avut si majoritatea sprijinitoare a guvernelor Boc si Ungureanu, care n-a dus la bun sfarsit respectiva lucrare. Nici acum nu se stie de ce...

In fine, inca nu e totul pierdut si faptele politice ale anului 2014 vor putea proba o atitudine plina de grija fata de interesele cetatenilor, iar cuvintele "dezastru, apocalipsa..." folosite de presa vor ramane vorbe goale.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#Justitie batalie politica Basescu, #Constitutie mandat alegeri 2014 , #presedinte