Portile Cotrocenilor, larg deschise (Video)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 05 Decembrie 2008, ora 10:30
3171 citiri
Portile Cotrocenilor, larg deschise (Video)

Presedintele Traian Basescu se afla vineri in fata unicului moment de putere deplina pe care i-l rezerva Constitutia.

Urmeaza sa desemneze premierul. Un moment pe care l-a asteptat inca de la ruptura de Calin Popescu Tariceanu.

Mai mult decat atat, jocul rezultatelor alegerilor, ii accentueaza aceasta putere asezandu-i in mana practic toate cartile. Aici se termina insa si motivele de veselie, pentru nici cartile nu sunt prea bune, nici situatia prea roz, din cauza crizei.

Sunt premisele de pe care a plecat, probabil, Traian Basescu atunci cand si-a croit strategia. Joi a dat primele indicii.

Seful statului a lasat ieri sa se inteleaga, fara echivoc, ca premierul va fi un democrat liberal, asta ca sa calmeze din start orice speculatii si ambitii in acest domeniu.

Foarte amabil cu PSD caruia i-a recunoscut victoria morala, seful statului a indreptat in schimb cateva sageti extrem de ascutite impotriva liberalilor, in primul rand referindu-se la partidul care a profitat cel mai mult de inechitatea actualei legi electorale.

In plus, Traian Basescu a avertizat ca prioritatea sa nu este legata de un al doilea mandat, raspuns direct liberalilor care ar miza pe retinerile presedintelui sa binecuvanteze o alianta cu PSD tocmai in anul sau electoral.

Ba chiar presedintele a avertizat, pentru a fi si mai clar, ca nu este interesat de criterii doctinare, ci de prioritatile anticriza. Asadar, varianta cu PSD este foarte posibila, a spus printre cuvinte seful statului.

Fara restrictii doctinare, presedintele a stabilit ieri conditiile pentru viitorul guvern: sa respecte dorinta electoratului si sa diminueze efectele crizei. Ce intelege insa Traian Basescu prin vointa electoratului?

In mod cert premier PD-L, dupa cum spuneam. In rest totul este interpretabil. Vointa electoratului care a votat majoritar dreapta, sau vointa electoratului care a creditat in egala masura PSD si PD-L? Vom vedea.

Deschiderea larga a usilor pentru PSD poate fi oricand privita ca un exercitiu prezidential de echidistanta, dar este, cu siguranta, si o pisica aratata liberalilor, mai precis lui Dinu Patriciu, carora presedintele le transmite ca intentioneaza sa joace la fel de dur ca si ei.

Guvernul lui Traian Basescu

Pentru ca dincolo de aceste argumente si infirmarile doctrinare, Traian Basescu nu are niciun motiv sa-si doreasca o coabitare cu social-democratii. Se poate spune ca are nevoie in guvern de un partid pe care sa dea vina pentru esecuri.

Viitorul guvern, indiferent de componenta, si mai ales cu un PDL dominant, va fi insa perceput ca guvernul lui Traian Basescu, un guvern in care PSD nu va purta in niciun caz prima responsabilitate.

Si ne-a mai aratat Traian Basescu ca se grabeste, asa ca intentioneaza sa faca nominalizare premierului inainte de 15 decembrie, data la care a convocat Parlamentul.

Probabil inclusiv pentru ca sefiile celor doua camere sa fie parte din negocieri, nu ca in urma cu 4 ani cand au fost atribuite dupa o alta logica.

Luand in calcul cele 10 zile dupa care premierul desemnat trebuie sa se prezinte in fata Parlamentului, nominalizarea poate veni chiar in acest week-end. Asta ar insemna ca presedintele s-a hotarat deja in privinta viitorului premier sau, mai precis, in privinta primei variante pe care o va arunca in joc.

Cum vorbim despre un membru PD-L, sansele cele mai mari pare sa le aiba Vasile Balga, Adriean Videanu si Liviu Negoita. Blaga nu este neaparat preferatul presedintelui, dar are contacte importante in celelalte partide, extrem de utile pentru a face majoritatea, precum si o disciplina cu aer cazon care da bine la vreme de criza.

Adriean Videanu sta poate chiar mai bine la contacte, pentru ca a facut afaceri bune cu si sub toate partidele, dar mandatul de primar general din care a dezertat spargand usa nu este neparat o buna recomandare.

Liviu Negoita ca fost cam contondent cu social-democartii si liberalii, dar nu peste masura si are, in plus, o imagine excelenta. E discutabil daca are si anvergura necesara pentru o astfel de functie.

Teodor Stolojan este o varianta mai putin probabil, dar nu cu totul exclusa, mai ales daca intelegerea cu PNL esueaza definitiv. Dupa cum nu este exclusa nici o varianta surpriza.

Sa nu uitam, de asemenea ca vom asista la prima nominalizare, cea mai putin constrangatoare si pentru presedinte si pentru parlament. Jocul se va strange abia dupa o eventauala respingerea a acesteia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Basescu, #consultari partide, #Cotroceni, #numire premier , #presedinte