Presa de azi: Guvernantii nu exclud intrarea Romaniei in recesiune in 2009

Vineri, 13 Martie 2009, ora 07:29
1986 citiri
Presa de azi: Guvernantii nu exclud intrarea Romaniei in recesiune in 2009

Traian Basescu anunta cinci ani de gratie. La finalul sedintei Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT), care a avut loc joi dupa-amiaza, presedintele Traian Basescu a anuntat masurile care au fost adoptate cu privire la prezenta trupelor romanesti in Afganistan si Kosovo si a discutat, pe larg, dar cu precautie, despre posibilul imprumut pe care Romania intentioneaza sa il obtina de la FMI, scrie Evenimentul Zilei.

Referitor la suma pe care urmeaza sa o primim in urma acordului cu FMI, seful statului a mentionat ca este prematur sa fie anuntata o cifra exacta, singurele informatii furnizate fiind cele privitoare la perioada imprumtului (intre 1 si 2 ani) si la perioada de gratie (de la 5 pana la 7 ani).

Din Gandul aflam ca Basescu vrea imprumut cu o perioada de gratie pe 5 ani. Traian Basescu i-a bagat in sedinta pe sefii PD-L si PSD, imediat dupa sedinta CSAT. Seful statului a povestit presei cum i-a sfatuit pe Boc si Geoana sa isi "coreleze" abordarile in directia corecta.

In plus, presedintele ar dori ca Romania sa obtina de la FMI o perioada de gratie de cinci ani pentru rambursarea imprumutului. Banii ar urma sa inceapa a fi returnati prin 2014, cand, spera Traian Basescu, Romania va avea o foarte buna capacitate de absorbtie a fondurilor europene. In rest, optimism si incredere in capacitatea Guvernului de a scoate tara din criza.

"Dupa ce s-a terminat sedinta CSAT, avand in vedere ca se aflau premierul, vicepremierul, presedintele Senatului si ministrul de Finante, am avut o discutie cu privire la deteriorarea situatiei economice globale, am incercat sa anticipam si efectele asupra Romaniei. Cu siguranta ele vor influenta evolutiile economice din Romania.

De aceea sugestia pe care am facut-o sefilor celor doua partide a fost sa gaseasca solutiile ca abordarile celor doua partide aflate la guvernare sa fie corelate si in directia corecta. Romania are nevoie de un element de siguranta financiara prin incheierea unui acord de finantare cu Uniunea Europeana si FMI".

Intrebat de suma care ar trebui imprumutata de la FMI, Traian Basescu a evitat sa faca vreo estimare.

Cotidianul noteaza ca Basescu cere 7 ani de gratie de la UE si FMI. Seful statului a declarat joi ca pentru posibilele imprumuturi financiare externe ar fi bine "sa negociem o perioada de gratie de 5-7 ani: sa incepem rambursarea esalonata a banilor pe care eventual ii vom lua, intr-un moment maxim de trageri de la UE, sa echilibram imprumuturile cu platile de la UE".

Traian Basescu a mai spus ca rambursarile trebuie sa se faca in jurul anului 2014, adica la cinci ani de la imprumut, cand Romania va avea "o foarte buna capacitate de absorbtie a fondurilor de la UE". Presedintele a facut aceste precizari in declaratia de presa de dupa sedinta CSAT.

Presedintele statului a subliniat ca aceasta tema nu a fost abordata in cadrul Consiliului, dar ca a "profitat" de prezenta lui Emil Boc si a lui Mircea Geoana pentru a discuta despre "deteriorarea situatiei economice globale" si incercarea "de anticipare a efectelor acesteia asupra Romaniei".

Guvernantii nu exclud intrarea Romaniei in recesiune in 2009 aflam din Gardianul. Ministrul finantelor, Gheorghe Pogea, nu pare la fel de optimist ca premierul in ceea ce priveste situatia economica a Romaniei in acest an. Pogea a anuntat, joi, ca, dupa primele discutii cu FMI, ia in calcul si varianta recesiunii.

"Cred ca este posibil sa avem (recesiune, n.n.). (...) Intre -1 si 1,5%, cu toate ca sunt state in zona care au si -3 sau -4%", a spus ministrul Finantelor, referindu-se la cresterea economica pe 2009.

Gheorghe Pogea a spus joi, dupa discutiile cu reprezentantii FMI, ca Romania ia in calcul o crestere economica intre -1% si 1,5% pentru acest an, dar a subliniat ca situatia Romaniei este mai putin rea in comparatie cu a altor state din regiune.

Discutiile cu expertii FMI si Comisia Europeana privind un acord de finantare vor continua pana se va ajunge la un acord, a mai spus ministrul.

Si Romania libera anunta ca Pogea a pronuntat cuvantul odios: recesiune. Ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Pogea, a declarat, dupa intalnirea cu reprezentantii Fondului Monetar International, ca vede o crestere economica in acest an situata intre -1% si 1,5%, comparativ cu 2,5%, nivelul luat in calcul la constructia bugetului.

"Pe mine daca ma intrebati, la ora actuala, este posibil sa fie intre -1% si 1,5%", a spus Pogea, aratand ca toate institutiile internationale si-au schimbat prognozele de trei ori in ultimele luni, din cauza evolutiei crizei, care necesita ajustari permanente.

Ministrul Finantelor a adaugat ca este foarte importanta estimarea corecta a indicatorilor macroeconomici pentru a putea dimensiona cheltuielile, astfel incat sa fie acoperite cu veniturile disponibile.

Calariti de FMI, tireaza Ziua. Romania nu poate rezista in 2009 fara un imprumut de 20 de miliarde de la FMI si UE. Uniunea Europeana nu ne da bani fara sa ne intelegem mai intai cu FMI, iar la coada la banii Fondului, Romania are "bonul de ordine" cu numarul 41.

Imprumutul depaseste ca valoare deficitul bugetar si serviciul datoriei externe. Banii luati in plus ar putea fi insa necesari in cazul intrarii in dificultate a bancilor comerciale.

Pentru cei care au memoria scurta trebuie spus ca, in 1999, tot pe vremea unui acord cu FMI, "stransul curelei" a dus opt milioane de romani sub pragul saraciei si tara in prag de razboi civil din cauza mineriadelor.

Romania se va imprumuta 20 de miliarde de euro pentru a-si salva stabilitatea financiara, economica si sociala, puse in pericol de efectele crizei mondiale. Fara bani veniti de undeva, din afara, Romania nu poate supravietui. Resursele proprii exista doar pe hartie.

Din cele circa 20 de miliarde de euro, opt miliarde vor proveni de la Uniunea Europeana (UE). Imprumutul de la UE este conditionat de obtinerea celui de la FMI, pentru ca Bruxelles-ul sustine ca nu are capacitatea de evaluare si monitorizare pe care o detine Fondul.

Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
#guvernanti recesiune Romania, #Basescu imprumut FMI , #presedinte