Presedintele vrea Guvern competent (Opinii)

Luni, 13 Mai 2013, ora 08:23
3002 citiri
Presedintele vrea Guvern competent (Opinii)

De cand a venit la Cotroceni, Traian Basescu a avut o grija constanta de ceilalti politicieni, dregatori, alesi sau numiti. Insa sensul cuvantului "grija" nu este cel din propozitia "Victoras, sa ai grija de copii!", ci acela din expresia "a nu mai putea de grija cuiva".

Caci de atata "grija" de altii, a uitat de faptul ca presedintele trebuie sa fie intaiul dregator al tarii, un exemplu de competenta, performanta si corectitudine. De demonstrat.

Intr-un discurs recent, presedintele declara ca vrea guvern competent, performant si corect: "Banii europeni ne stau la dispozitie. Ne trebuie doar competenta si corectitudine ca sa-i utilizam". De acord. Nu e cetatean constient care sa nu-si doreasca asta, dar atunci cand nu mai poti de grija cuiva, incepi cu tine insuti.

Ce e de adunat si ce e de scazut?

Fiindca dupa 9 ani de mandat Traian Basescu nu prea are cu ce se lauda, nu prea are pentru ce sa ramana in istorie, de aceea, acum, pe ultima suta de metri incearca inca o lovitura de imagine.

Astfel, in mare, guvernarea Tariceanu a fost una de succes, dar contributia presedintelui a fost un lung sir de contre, de la cererea de demisie la nicio luna de la investire, la biletele roz si acuzatii repede urmate de dosare penale si informatii compromitatoare, de la asocierea cu Voiculescu la guvernare, la atacurile ministrilor pedelisti, care ziua participau la sedinte de guvern conduse de propriul prim ministru, iar seara il boscorodeau pe ecrane.

Nu-mi aduc aminte sa fi sprijinit din toata inima presedintele vreo initiativa a lui Tariceanu. Contrele au culminat cu ruperea PNL de catre gruparea fostilor presedinti, Stoica-Stolojan, in 2006, cu atacuri pana in ultima zi la Palatul Victoria: vezi impotrivirea prim ministrului fata de initiativa populista de a mari salariile dascalilor cu 50% fara de care PDL nu castiga alegerile.

Exercitiile de imagine nu cresc PIB-ul

De sprijin total s-au bucurat doar guvernele Boc-Ungureanu, cu exceptia ministrilor PSD, pana la demisia acestora din Guvern la 1 octombrie 2009, urmata de prima cadere prin motiune de cenzura a unui guvern roman, la fatidica zi de 13 a aceleiasi luni.

Prin ce s-au remarcat respectivele guvernari? Printr-o scadere drastica a nivelului de trai, din cauza proastei gestionari a crizei economice, prin imprumuturi masive, dar inrobitoare de la FMI si bancile europene, prin taieri catastrofale de salarii si certuri zilnice pentru pielea ursului din padure.

Contestati in strada dupa amenintarea cu demiterea doctorului Arafat in direct de catre presedinte, ramasi fara majoritate parlamentara, legile nemaiputandu-se adopta decat prin angajarea raspunderii sau prin aprobare tacita, diriguitorii din gruparea Basescu-Boc-Ungureanu au pierdut definitiv puterea acum un an.

Unele greseli nu se uita

Ca politician cu fler cum se crede, te-ai fi asteptat ca Traian Basescu sa fi invatat ceva din greselile trecutului, dintre care unele nu-i vor putea fi iertate: spargerea Aliantei DA si a PNL, singurele capabile sa modernizeze economia si sa ridice nivelul de trai, renuntarea la serviciile lui Calin Popescu Tariceanu, desi realmente performase ca prim ministru, neatribuirea prim ministeriatului Coalitiei Iohannis, castigatoarea scrutinului din 2008...

Acum ar dori, ca noi toti, un guvern performant care sa poata rezolva ce n-au rezolvat in 4 ani guvernarile portocalii, sa gestioneze urmarile crizei, sa poata absorbi mai multe fonduri europene, dar pe atunci nu-i prea pasa ca ministrii lui Emil Boc nu reuseau sa cheltuiasca decat sub 3%.

Nu mai bine...?

Insa criticand actuala guvernare care, orice s-ar spune, a reusit cateva lucruri notabile, crestere economica, refacerea grilelor de salarii si pensii, imbunatatirea climatului economic, cresterea de 4-5 ori a absorbtiei fondurilor comunitare, Traian Basescu pare a considera ca presedintia a fost plina de performanta, de competenta si corectitudine in toti acesti ani.

Si atunci cum isi explica cele doua suspendari si 7,4 milioane de voturi impotriva-i? Doar prin campania trusturilor de presa ale lui Felix? Doar prin propaganda dusmanoasa a scazut in sondaje la nivelul actual de incredere?

In plus, daca ar fi sa mentionam initiativele externe ale presedintelui, principala sa atributie, situatia este de-a dreptul impardonabila: negocierile pentru admiterea in NATO si UE se incheiasera pana la venirea sa la Cotroceni, iar de atunci ne chinuim fara succes sa fim admisi in spatiul Schengen.

Nu mai bine se ocupa de propria dregatorie si atunci binemerita si de la istorie si de la popor?

Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
#Basescu mandat realizari, #Basescu masuri Guvern Boc, #Basescu premieri Tariceanu Boc , #presedinte