Romania si Moldova, prin ochii unui moldovean

Duminica, 10 Februarie 2008, ora 15:26
8488 citiri
Romania si Moldova, prin ochii unui moldovean

Episcopul Basarabiei nu permite accesul preotilor romani in Republica Moldova. Cele trei eparhii, ce au primit aprobare de la CEDO, au reaprins un vechi conflict. Presedintele Vladimir Voronin nu scapa nicio ocazie sa atace Romania, in timp ce presedintele Traian Basescu spune ca vrea sa ii ajute pe fratii de peste Prut.

De fapt, singurele tari care au curajul sa se implice intr-o tara ce accepta benevol regimul comunist sunt Statele Unite ale Americii si Rusia. Cand trebuie sa faca ceva pentru fratii de peste Prut, Romania face pasi inapoi...

De ce moldovenii sunt fratii de peste Prut? Fiindca ne leaga o istorie pe care manualele din Moldova au transformat-o intr-un circ. Autoritatile de la Chisinau fac eforturi sustinute pentru a nega adevara istorie. Desi ne leaga aceeasi limba romaneasca, presedintele Voronin spune ca moldovenii vorbesc limba moldoveneasca. Republica Moldova si Romania sunt partea ce a fost rupta dintr-un intreg. Inca de atunci, rusii si rusofonii nu au incetat sa incerce suprimarea limbii romane, vazuta ca un martor incomod pe scena istoriei.

Moldovenii nu sunt acceptati ca romani in toata legea

Care este parerea generala despre romani in Republica Moldova? "Greu de trasat o 'parere' sau atitudine generala, mai ales ca in Republica Moldova populatia majoritara e tot romana, fie ea nitel pervertita (lucru pe care il recunosc insesi minoritatile-cele neindoctrinate).

Romanii de peste Prut sunt insa priviti cu oarecare suspiciune atat la nivel oficial, cat si general uman de catre populatia de aici. Si asta pentru ca, in pofida recunoasterii radacinilor comune, tratamentul de 'frate mai mic' pe care i-l acorda Romania Republicii Moldova poate intra in conflict cu orgoliul personal si o serie de diferentieri fata de spiritul muntenesc-oltenesc predominant, cu care cei de aici nu prea se identifica", spune Doru, din Chisinau.

Pe de alta parte, desi romanii se bat cu pumnul in piept cand e vorba de fratii lor moldoveni, nu sunt in stare sa-i accepte ca frati. "Am observat totusi ca oricat de deschis ai fi si oricat de corect ai vorbi romana, nu poti fi considerat la randul tau un roman 'in toata legea'. Aici intervine si o mare doza de ignoranta a celor din Romania, care n-au fost tocmai educati intr-un spirit de apropiere", explica Doru.

Moldova accepta benevol regimul comunist

Potrivit lui Doru, regimul comunist nu este impus in Republica Moldova. "Sa spui ca regimul comunist este impus de Rusia nu poate fi mai fals. Rusia nu are nevoie astazi sa impuna regimul, el e pastrat benevol de cei spalati la creier, oriunde inca mai exista (China, Coreea de Nord). Exista o generatie sau mai multe care probabil 'trebuie sa moara', dar asta nu garanteaza schimbarea mentalitatii comuniste, pasivitatea generala, ignoranta".

"Popoarele sarace au mereu tendinta de a fi foarte influentate de politica... chiar si cand nu o recunosc. Incoerenta, incompetenta clasei politice actuale e o problema comuna in Romania si Republica Moldova, insa cel putin in Romania nu pare a exista la fel de mult cinism si sfidare a demnitatii cetateanului", spune Doru.

De ce unii oficiali moldoveni, ce slujesc acelasi regim comunist, sunt pro apropierii de Romania, precum primarul Chisinaului, Dorin Chirtoaca, in timp ce alti politicieni sunt anti-Romania? "Doua generatii diferite, doua scoli si directii politice opuse. Colaborarea e exclusa in conditiile actuale. Mai mult, la alegerile pentru primari, localitatile care nu au votat candidatul comunist nu au primit subventii de la stat. Cinism si sfidare, cum spuneam mai sus", povesteste Doru.

Parlamentul moldovean duce o politica impotriva propriilor cetateni

Intrebat daca parlamentul moldovean duce o politica contra Romaniei, Doru nu a exclus aceasta posibilitate. "Probabil ca duce, toate organele de decizie fiind general subordonate lui Voronin. La fel am putea spune ca duce o politica impotriva propriilor cetateni. Motivele, in orice caz, ar fi asigurarea unui 'playground' personal. Nu pare a exista un plan de actiune bine conturat, ci doar interese de moment, fara prea multe scrupule".

Pe de alta parte, Doru spune ca unul din rolurile pe care Voronin si-l indeplineste cu zel este acela de a nu rata nicio ocazie de a acuza Romania. "Dar sa stiti (o parte a presei de aici repeta deseori) ca eminenta cenusie la palat este in fapt Mark Tkaciuk". Iar daca unii au impresia ca exista o concurenta intre Romania si Moldova inseamna ca "percep probabil exact mesajul dorit de Voronin. Dar in fapt, Voronin amageste Occidentul, fiindca de la Uniunea Europeana nu strica sa mai primesti niste bani".

Nu a existat suficienta vointa pentru unire

Cum vede Doru unirea Romaniei cu Republica Moldova? "Suntem constienti cu totii poate ca nu a existat nicicand suficienta vointa (de amandoua partile) pentru a infaptui unirea. Moldovenii sunt tot mai sceptici, si pe buna dreptate. Apoi, cine crede ca va fi intampinat cu ovatii la o declaratie de intentie e fie naiv, fie prost informat (fie doar demagog). Chiar daca Romania s-ar sacrifica pentru Republica Moldova, nu sunt sigur daca moldovenii ar accepta acest sacrificiu...".

Potrivit lui Doru, discutiile despre istoria si limba romana, fara indoiala au alimentat si inca alimenteaza tensiunile dintre Romania si Moldova. "Discutii firesc anti-constructive, fiindca se amesteca de obicei cu mult teribilism, lozincareala, bulbuci la gura pixului fara prea multe fapte, care opresc sau acopera dialogul care tine de problemele reale ale societatii.

Cu regret, primul care a incercat sa expulzeze preoti si calugari romani din Republica Moldova a fost insusi Mitropolitul Basarabiei, instigat de catre deputatul PPCD Vlad Cubreacov. Presedintele Voronin n-a facut decat urmatorul pas. Gestul poate fi calificat ca pe o agresare directa a romanilor din Republica Moldova.

O parte din basarabeni doreste cetatenia romana ca simplu gest politic, pentru a demonstra apartenenta la Romania chiar in afara unirii teritoriale. O alta parte poate avea interese private, economice, si doreste intrarea in UE chiar daca nu are sentimente profund romanesti. Nu-i putem uni pe toti sub o umbrela".

Romania face deseori pasi inapoi cand vine vorba de Moldova

Contrar opiniei generale din Romania, moldovenii considera ca autoritatile romane nu se implica in soarta romanilor de peste Prut. "De obicei, cand intr-o tara se instaleaza o dictatura, tarile vecine ezita sa se amestece pentru a 'salva' cetatenii, de teama sa nu fie invinuite de amestec in politica interna... SUA si Rusia, de alta parte, indraznesc sa se amestece in politica interna a oricarei tari, pe cand Romania face deseori pasi inapoi", explica Doru cum vad moldovenii relatia politica cu Romania, adaugand ca "relatia Moldova-Rusia este, de 200 de ani, cu mici intreruperi, cea a ocupatului fata de ocupant".

"Strategia ocupantului e de a inrobi economic ocupatul. Dar, economic, Rusia are aceeasi atitudine fata de aproape intreaga Europa. De aici nu rezulta ca Uniunea Europeana trebuie sa aiba neaparat comportament servil in fata celor cu bogatii naturale. Tarile baltice, de pilda, au fost tot atat de dependente de Rusia, dar au avut mai multa demnitate decat presedintii de o parte si alta a Prutului", spune Doru despre ajutorul economic rusesc.

Pe de alta parte, ajutorul dat de Romania Moldovei este, ca de obicei, un subiect controversat. "Basarabenii au retinut ca Romania i-a ajutat dezinteresat in anii cand erau probleme cu energia electrica. Si vara trecuta in legatura cu seceta. Guvernantii ascund sau fac sa treaca neobservat acest aspect".

Vrea sa scape Moldova de comunismul rusesc? "Am urmarit felul in care anul trecut presedintele Basescu a condamnat comunismul in parlament. De pe un referat scris de Tismaneanu. Acest teatru a displacut profound multor romani. Sa nu luam in desert 'chestia' cu comunismul: de el nu scapi prin condamnari verbale.

Avem toti o mentalitate comunista si vom demonstra ca ne-am schimbat doar dupa ce vor fi eliminati din viata publica principalii vinovati pe care nu vrea sa-i pomeneasca Tismaneanu. Cand il vom vedea judecat pe Iliescu? Fiindca in Republica Moldova judecata este aproape imposibila". Unii romani sunt pentru unirea cu Romania, in timp ce altii vor sa continue colaborarea economica cu Rusia, explica Doru.

Nu exista limba moldoveneasca

Pana si un moldovean recunoaste ce autoritatile de la Chisinau refuza. "Nu exista limba moldoveneasca, ci numai grai moldovenesc. La fel de firesc ca si alte graiuri. Saptamana trecuta am vazut la stiri stocuri de manuale de Istorie de clasa XI depozitate la Ministerul Invatamantului pe motiv ca s-a gasit in ele cuvantul 'roman' referitor la Eminescu si Creanga si expresia 'ocupatie tarista' referitor la anul 1812.

Istoricii basarabeni-cei constienti-au de dus acum greul cel mare, la fel cum lingvistii au avut rolul lor in anii 1987-89, cand s-a adoptat alfabetul latin. Manualul de 'Istorie integrata' (antiromanesc fireste) este produsul vechilor istorici falsificatori si a unor functionari din Ministerul Culturii".

L-am intrebat care sunt partile frumoase si urate ale Moldovei. "Atata timp cat esti aici, iti vine greu sa raspunzi la aceasta intrebare. Uneori partile cele mai frumoase ale locurilor natale le constientizezi abia cand esti departe".

"Ziarele de opozitie incearca sa demonstreze celor care cred ca aceasta provincie se poate afirma: avem valori - culturale, economice, sportive, etc. - nemaivorbind de harnicia unor oameni, dar ierarhia valorilor sub comunisti e deseori inversata. Dovada ca apreciate sunt azi tocmai non-valorile (vezi siragul de ministri ai Culturii aproape analfabeti)", explica Doru.

Moldova, o punte demna intre Est si Vest?

Doru povesteste cum se rasfrange comunismul in viata de zi cu zi a unui moldovean de rand. "Ierarhia valorilor inversata, salarii mizere, amestecul ideologiei in cultura, invatamant, Biserica, coruptie la varf, urmarirea vietii private (telefon, corespondenta...)".

Ce asteptari are Doru de la Republica Moldova? "Sa devina, daca nu o parte a Romaniei, cum e putin probabil in viitorul apropiat, atunci macar o punte demna 'intre Est si Vest'".

Ludovic Orban, declarații războinice la Chișinău: "Imperiul țarist are în genă să râvnească la pământurile româneşti"
Ludovic Orban, declarații războinice la Chișinău: "Imperiul țarist are în genă să râvnească la pământurile româneşti"
Preşedintele partidului Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a declarat duminică, la evenimentul "Viitorul Moldovei în UE'' organizat la Chişinău de Alianţa Dreapta Unită, că "de când a apărut...
Cum ar putea România să piardă mult, deși a câștigat litigiul legat de Roșia Montană
Cum ar putea România să piardă mult, deși a câștigat litigiul legat de Roșia Montană
Decizia instanței arbitrale (luată cu o majoritate de 2 la 1) în litigiul intentat statului român de compania canadiană ce a încercat să dezvolte un proiect minier în zona Roșia Montană...
#Romania, #Moldova, #Chisinau, #Voronin, #Basescu, #grai, #limba , #presedinte