Saptamana politica: Suspendarea presedintelui, obsesie nationala

Luni, 26 Iulie 2010, ora 11:21
2430 citiri
Saptamana politica: Suspendarea presedintelui, obsesie nationala

Evenimentele politice se succed cu rapiditate. Oamenii uita. Nimeni nu mai are timp sa analizeze. "Saptamana politica in analiza" iti ofera posibilitatea sa vezi lucrurile la rece si in ansamblul lor.

Ziare.com iti propune sa discuti la inceputul fiecarei saptamani, pe baza analizei, principalele subiecte politice.

19 iulie - 25 iulie 2010

Saptamana trecuta am aflat concluziile Comisiei Europene cu privire la datoria Romaniei de a-si sustine angajamentele. Criticile aduse autoritatilor romanesti sunt indreptatite. Institutiile politice si juridice au esuat in a implementa prevederile Mecanismului de Cooperare si Verificare instituit la intrarea tarii noastre in Uniunea Europeana. Dan Diaconescu a mentinut prim-planul preocuparilor publice, cateva zile la rand, cu "dezvaluiri incediare" despre relatia lui cu diferiti politicieni ai puterii si ai opozitiei. Razboiul Voiculescu-Basescu a prins din nou o forma concreta, prin initierea de catre mogulul conservator a unei cereri de suspendare a Presedintelui Romaniei adresata Senatului.

Fenomenul politicii de periferie

In perioadele de criza, ura, fobiile, frica, incertitudinea si alte sentimente negative pun stapanire pe diverse categorii de oameni. Agregarea si manifestarea acestor sentimente sunt canalizate, cateodata, prin intermediul unor organizatii conduse de lideri care au capacitatea de a exploata instabilitatea celor afectati.

In situatii de criza, mai mult ca niciodata, ordinea lucrurilor este contestata, legitimitatea liderilor este pusa la indoiala, autoritatea statului se dilueaza. Atunci, de la periferia politicii renasc sau se nasc lideri cu capacitati extraordinare de a manipula masa dezamagita de esecul guvernantilor.

Aparitia lui Dan Diaconescu pe scena publica nu este un fenomen nou. El face parte din categoria stigmatizata a jurnalistilor, detinator de avere importanta, facuta mai mult sau mai putin legal. Este micul mogul ce a practicat o tehnica de succes, renumita in bussines: focalizarea pe o singura categorie de clienti.

Prieten cu diverse personaje politice, la el in studio s-au perindat oameni politici cu diverse interese. Daca ne aducem aminte, Dan Diaconescu a fost singurul care l-a primit pe Traian Basescu, atunci cand acestuia i se interzicea sa participe la televiziunile controlate de puterea PSD.

Patronul OTV si-a dat seama de influenta pe care o are in randul oamenilor de la periferia societatii. Si-a dat seama, in timp, odata cu cresterea audientei televiziunii poporului. In urma spectacolului arestarii si ajutat de publicitatea facuta de televiziunile concurente acesta a ales calea politicii, convins ca este singura cale de a se pune la adapost.

Reprezentand o forma mult mai versata a lui Gigi Becali, impartind bani nevoiasilor in direct, Dan Diaconescu poate deveni o masina politica perfecta pentru un electorat imperfect. Este un comunicator excelent, un manipulator fara constiinta, formuleaza promisiuni dintre cele mai tentante, creioneaza scenarii ce arunca in aer curiozitatea jurnalistilor ahtiati dupa senzational.

Dan Diaconescu este un fenomen nascut si intretinut de periferia societatii. Amplificarea acestui fenomen si incarnarea in corpul unui partid cu pretentii nu este un fenomen deloc de neglijat. Lumea va avea curiozitatea sa experimenteze noi forme de exprimare, diferite de cele pana acum, si sa incerce noi forme de reprezentativitate, altele decat cele "fumate" in cei 20 de ani de tranzitie perpetua.

Daca nu va avea probleme grave cu justitia si daca nu va fi redus la tacere, Dan Diaconescu va fi un exponent politic de succes. Un alt personaj cu pretentia eliberarii poporului, un alt erou al adevarului absolut si al dreptatii.

Europa ne sanctioneaza coruptia, noi o toleram

Esecul intaririi institutiilor juridice reprezinta esecul democratiei romanesti. Fara institutii juridice puternice, fara o justitie echitabila, corecta, coerenta si eficienta Romania nu va deveni niciodata o democratie consolidata. Va ramane acelasi stat aflat in tranzitie, bantuit de demonii si obiceiurile comuniste.

Criticile aduse de catre Comisia Europeana reprezinta critici la adresa intregii clase politice romanesti, la adresa unei societati care nu este capabila sa indeplineasca conditiile europene asumate si care a ramas prizoniera unei lipse de vointa si a unor metehne non-occidentale.

Degeaba s-a indignat Traian Basescu citind concluziile raportului. Realitatea nu poate fi contrazisa si nici ascunsa, pusa sub pres. Intreaga clasa politica este vinovata pentru esecul sistemului judiciar.

"Nu e cazul sa vorbim acum de sanctiuni, este momentul ca autoritatile din Romania sa isi respecte angajamentele si sa readuca Romania pe directia pe care au promis ca vor merge cand au aderat"(Mark Grey- purtatorul de cuvant al Comisiei Europene). Este expresia reprosului facut de autoritatile europene, dar si expresia esecului Romaniei in a respecta angajamentele luate in 2007.

De ce reforma judiciara si lupta impotriva coruptiei trebuie sa fie temele pe care Romania este nevoita sa le faca pentru ca asa ii impune Uniunea Europeana? De ce nu sunt ele obiective nationale, si nu europene? Grija statului fata de cetatenii sai nu trebuie sa treaca prin cancelariile europene sau prin institutiile Europei, ci prin propriile institutii orientate catre rezultate pozitive.

Suspendarea presedintelui, obsesie nationala

Suspendarea Presedintelui Traian Basescu din 2007 a devenit, in timp, un subiect discutat, comentat si analizat pe toate partile. Suspendarea a fost privita in mai multe feluri, in functie de partizanatul celor care au emis analize sau opinii. De la intarirea rolului Parlamentului, argumentul coalitiei anti-Basescu si pana la abuz de putere al Parlamentului in raport cu institutia Presedintelui, argumentul "victimei" si al PD-L, ambele au incercat sa castige inima electoratului.

Acum, la mai mult de 3 ani de la prima suspendare, Traian Basescu este amenintat in mod serios de nemultumirea romanilor. Adversarul personal, Dan Voiculescu, a speculat acest moment si a aruncat momeala partidelor.

Situatia de acum este inversul situatiei din 2007. Atunci exista o coalitie necesara indeplinirii procedurii de suspendare, insa nu exista "vointa populara", acum exista "vointa populara", insa nu exista o coalitie majoritara, puternica si decisa sa mearga in aceasta directie.

Cheia, este, ca de multe ori, la UDMR. Or, maghiarii sunt deocamdata parte a guvernarii, parteneri ai lui Traian Basescu. Cu toate ca acestia par dedicati suta la suta parteneriatului cu PD-L, relatiile nu sunt chiar roz. UDMR este constient de importanta pe care o are in stabilitatea actualului Cabinet Boc. Astfel incat, isi permite sa-si impuna diverse masuri sau sa se opuna propunerilor celorlalti parteneri.

Chiar daca de cele mai multe ori UDMR a dat dovada de loialitate experienta politica i-a invatat ca este mai bine in opozitie cu electoratul propriu la degetul mic decat sa ramana la putere si sa-si riste intrarea in legislativ.

Rezultatul evaluarii oportunitatii ramanerii la guvernare pe care UDMR il va face public, cel mai probabil in septembrie, va clarifica tema suspendarii. Daca va iesi de la guvernare sau va vota o eventuala motiune de cenzura, UDMR ii va pune in discutie destinul presedintelui Traian Basescu.

Pana la schimbarea majoritatii parlamentare tema suspendarii ramane o simpla obsesie si in niciun caz o optiune politica viabila.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Traian Basescu suspendare, #raport justitie Comisia Europeana , #presedinte