Sondaj Ziare.com: Sunteti de acord cu amplasarea scutului american in Romania?

Luni, 29 Martie 2010, ora 10:05
2928 citiri
Sondaj Ziare.com: Sunteti de acord cu amplasarea scutului american in Romania?

Romania ar putea gazdui elemente ale scutului american antiracheta. Presedintele Traian Basescu a anuntat in februarie ca tara noastra va fi inclusa in sistemul de aparare al Statelor Unite.

Participarea la scutul antiracheta american reprezinta cea mai importanta decizie de securitate militara luata de Romania de la 1989 incoace.

Basescu a subliniat ca daca vechea amplasare a scutului antiracheta proteja doar partea de vest a tarii, acum intreaga Romanie ar fi protejata in cazul unui ipotetic atac cu rachete balistice.

"Este cel mai mare castig pe care il avem! Romania nu era protejata impotriva unor eventuale atacuri cu rachete. Imi permit sa spun ca este si un succes al Romaniei. Daca discutam de parteneriatul stategic romano-american, subliniez ca acest fapt este un element in plus care arata increderea reciproca intre Romania si SUA. Aceste decizii vor tine legate cele doua tari foarte multe zeci de ani de acum inainte", a declarat atunci seful statului.

Acesta a tinut sa precizeze ca noua amplasare a sistemului nu trebuie in niciun caz privita ca o amenintare pentru Rusia. Moscova insa nu a fost de aceeasi parere si a cerut explicatii autoritatilor de la Bucuresti si Washington.

Totusi, reactia Rusiei a fost de aceasta data una mult mai putin agresiva decat cea afisata atunci cand administratia Bush a convenit cu Cehia si Polonia amplasarea elementelor antiracheta, indicand limpede o schimbare a termenilor care definesc in acest moment relatia ruso-americana.

Ce este sistemul antiracheta?

Atunci cand o racheta este lansata de catre unul dintre statele considerate inamice, un radar extraatmosferic o detecteaza si transmite un semnal spre o baza militara dotata cu interceptori. Sistemele de senzori supravegheaza traiectoria rachetei.

Din baza militara sesizata de semnalul satelitului va fi lansata o alta racheta cu rol defensiv a carei traiectorie va fi calculata astfel incat la un moment dat aceasta sa loveasca racheta inamica si sa o distruga inainte ca aceasta sa produca vreo paguba.

Initial, sistemul militar american era gandit ca un radar in Cehia si 10 rachete interceptoare in Polonia, menite sa apere SUA si o parte a Europei de eventualele rachete lansate de Iran. Scutul antiracheta al SUA nu proteja insa flancul estic al Aliantei Nord-Atlantice, din care face parte si Romania.

Inca de la momentul lansarii acestui proiect, Rusia s-a impotrivit vehement amplasarii scutului in ceea ce a definit drept "vecinatatea sa apropiata", motivand ca americanii nu vizeaza Iranul, ci propria sa integritate teritoriala.

Ziare.com va invita la vot. Sunteti de acord cu amplasarea unor elemente ale scutului antiracheta american pe teritoriul Romaniei? Acesta ne-ar proteja de eventuale atentate sau ne-ar transforma intr-o tinta pentru teroristi? Amplasarea scutului american ne-ar deteriora relatiile cu Rusia?

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#scut antiracheta Romania, #scut american Romania , #presedinte