T. Basescu: "In caz de suspendare imi dau demisia dupa 5 minute"

Marti, 17 Aprilie 2007, ora 18:29
8519 citiri
T. Basescu: "In caz de suspendare imi dau demisia dupa 5 minute"

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a sustinut marti, 17 aprilie, o declaratie de presa in legatura cu avizul Curtii Constitutionale privind procesul de suspedare a Presedintelui Romaniei. De asemenea, seful statului a abordat o serie de prioritati pe care institutiile statului trebuie sa le aiba in vedere in perioada imediat urmatoare.

Presedintele tarii a precizat ca procesul de suspendare este un act a carui importanta depaseste planul personal: "Nu este problema personala a lui Traian Basescu suspedarea presedintelui Romaniei. Valentele unui astfel de gest sunt mult mai importante. As indrazni sa spun, daca imi este permis, ca un astfel de gest este de interes national si nu de interes personal".

In ceea ce priveste avizul Curtii Constitutionale, presedintele Basescu a aratat ca acesta confirma ca niciunul dintre punctele sustinute de initiatorii procedurii sau de comisia speciala de ancheta nu a fost recunoscut de Curtea Constitutionala ca fiind o incalcare a Constitutiei. "Din acest punct de vedere, pot sa spun ca sloganul din ampanie "Pun totul pe o singura carte!" ramane valabil si aceasta carte este Constitutia Romaniei. Se pare ca eu am interpretat-o mult mai corect decat isi doresc o parte din oamenii politici s-o interpreteze sau s-o accepte", a spus seful statului.

Totodata, a mentionat presedintele tarii, avizul Curtii consacra un presedinte care are obligatia, nu doar dreptul, de a fi implicat in toate domeniile care tin de functionarea statului. In acest sens, seful statului a citat un paragraf din fundamentarea emisa de Curtea Constitutionala in care se afirma ca:

"Prerogativele constitutionale, ca si legitimitatea democratica pe care i-o confera alegerea lui de catre electoratul intregii tari ii impun presedintelui Romaniei sa aiba un rol activ, prezenta lui in viata politica neputand fi rezumata la un exercitiu simbolic si protocolar. Nici veghea si nici functia de garantie nu se realizeaza pasiv, prin contemplare, ci prin activitate vie, concreta.

Avand in vedere aceste considerente, Curtea constata ca presedintele Romaniei poate, in virtutea prerogativelor si a legitimitatii sale, sa exprime opinii si optiuni politice, sa formuleze observatii si critici cu privire la functionarea autoritatilor publice si a exponentilor acestora, sa propuna reforme sau masuri pe care le apreciaza dezirabile interesului national".

Presedintele Basescu a afirmat ca aceste argumente oferite de Curtea Constitutionala confirma ca cei doi ani si jumatate de mandat s-au desfasurat nu numai in litera, dar si in spiritul Constitutiei. De asemenea, seful statului a mai aratat ca toate momentele in care pozitiile sale critice au fost interpretate drept atacuri la adresa institutiilor statului sunt, in fapt, elemente de indeplinire a mandatului de presedinte ales direct de catre cetateni:

"Atunci cand am criticat fie activitatea Justitiei, fie activitatea Guvernului, fie activitatea Politiei, fie activitatea ministerului Transporturilor sau a ministerului Sanatatii, acestea nu au fost atacuri, ci au fost elemente de indeplinire a mandatului de presedinte ales al Romaniei".

Seful statului a mentionat ca avizul Curtii contine si pasaje critice la adresa Presedintelui. Presedintele Basescu a dat exemplul referirilor la "modul de adresare intre institutiile statului", afirmand ca, in opinia sa, aceste observatii sunt corecte.

Avizul de astazi al Curtii Constitutionale face din procesul de suspendare doar un act politic, care nu are acoperire constitutionala, a subliniat, in context, presedintele Traian Basescu. "Din acest moment, eu am sufletul impacat in relatia mea cu romanii si in relatia mea cu Constitutia.

Mai departe, decizia politica, dorinta unora de a avea un presedinte decorativ, care sa taca, sa nu se implice, sa nu vorbeasca de fraude, sa nu vorbeasca de coruptie, este un deziderat pe care va trebui sa astepte sa si-l vada implinit atunci cand Romania va avea un alt presedinte. Dar nu in timpul mandatului meu.

Daca vor liniste, acea magica liniste, le pot spune ca linistea este mediul in care hotii se simt cel mai bine. Furturile se fac in liniste. Nimeni nu face zgomot cand fura", a adaugat Presedintele.

In continuare, seful statului a subliniat cateva dintre prioritatile Romaniei, adaugand ca invita "si clasa politica, Parlamentul sa reflecteze daca nu ar fi si prioritatile lor cumva, in perioada imediat urmatoare". Prima prioritate a Romaniei, a afirmat presedintele Basescu, cea care poate garanta valorificarea sansei de membru al Uniunii Europene, este consolidarea Guvernului.

Presedintele tarii a aratat ca, in prezent, Guvernul intruneste o sustinere oficiala de 20 la suta in Parlamentul Romaniei, "o sustinere netrasparenta, pentru ca nu se stie intotdeauna de unde, pana la 51 de procente". "Cer Parlamentului sa analizeze posibilitatea ca romanii sa stie cine exercita puterea in Romania in momentul de fata, puterea executiva. Si aici responsabilitatea revine in primul rand PSD-ului si primului-ministru Calin Popescu Tariceanu", a afirmat seful statului.

Presedintele a mai mentionat ca prioritati Legea Angentiei Nationale pentru Integritate, precum si procesul de reformare a clasei politice prin introducerea votului uninominal. In acest sens, seful statului a mentionat ca se implinesc 60 de zile de la data in care a cerut un aviz din partea Parlamentului pentru declansarea referendumului in vederea introducerii votului uninominal.

"Pana la urma, putem constata ca presedintele Romaniei nu are drepturile pe care orice roman le are, acela de a primi un raspuns in 30 de zile. Iata, sunt 62 de zile, deja, si Parlamentul refuza sa isi exercite o obligatie constitutionala, de a da un aviz pozitiv sau negativ referendumului", a apreciat seful statului.

O alta problema prioritara, a spus presedintele tarii, este asigurarea accesului egal, mai ales al cetatenilor din mediul rural, la fondurile acordate de Uniunea Europeana. "Agricultura si in general fermierii sunt intr-o situatie extrem de dificila, iar Guvernul nu lanseaza politici agresive de informare a cetatenilor asupra posibilitatilor pe care le au de a-si finanta activitatea in fermele lor, indiferent de tipul de ferma", a apreciat presedintele Basescu.

Seful statului a atras atentia si asupra faptului ca multi primari din mediul rural nu dispun de resurse finaciare necesare desfasurarii unor proiecte de infrastructura, "ceea ce inseamna ca, la nivelul judetelor, guvernul ar trebui sa creeze unitati care sa ajute primariile sa isi faca proiectele pentru a fi declarate proiecte eligibile".

Presedintele Basescu a aratat ca o alta prioritate pentru Romania este descentralizarea administratiei. Seful statului a afirmat ca organizarea administrativa actuala nu este numai similara cu cea existenta inainte de 1989, ne mai corespunzand nevoilor de dezvoltare ale Romaniei, dar se confrunta si cu o problema legata de Constitutie:

"Din punct de vedere al descentralizarii trebuie sa observam ca inainte de Revolutie, pe vremea lui Ceausescu, aveam directii sanitare direct subordonate ministerului, acelasi lucru avem si acum. Numeam directorii de spitale prin ordin al ministrului, in orice localitate din Romania, acelasi lucru il facem si acum.

Aveam inainte directii agricole direct subordonate ministerului, fara nicio legatura cu comunitatea locala, cu nevoile judetului, acelasi lucru il avem si acum. Putem continua cu exemplele si nimeni nu o sa ma poata convinge ca este mai bine ca un director de spital sau un director de scoala sa fie numit de ministru si nu de primar, cu votul consiliului local, sa raspunda in fata reprezentantilor comunitatii locale".

Presedintele Romaniei a subliniat ca reforma in educatie reprezinta, de asemenea, o prioritate. Seful statului a amintit ca a depus eforturi, impreuna cu Guvernul, inca din 2006, pentru acordarea a minim 5 % din PIB Educatiei, si cu toate acestea, reforma curiculara nu se produce.

"Educatia nu se adapteaza din mers nevoilor economiei, dar si nevoilor tinerei generatii de a fi pregatita pentru a avea sanse sa munceasca", a declarat Presedintele. O alta prioritate mentionata de seful statului este reforma in Sanatate: "S-au scris legi pe care Guvernul si-a asumat raspunderea, procesul de reforma a avut toata sutinerea mea, din pacate administrarea reformei este profund deficitara, iar situatia in spitale s-a inrautatit, in loc sa se imbunatateasca dupa lansarea procesului de reforma".

Totodata, presedintele tarii a apreciat ca trebuie facute presiuni pentru "clarificarea jafului din energie". "In momentul de fata, ca efect al activitatii 'baietilor destepti' sustinuti bine de ministri succesivi ai Industriilor, populatia plateste cel mai ridicat pret pentru energia electrica, in timp ce 'baietii destepti' fac miliarde din diferenta de pret de la hydro la pretul de vanzare. Cumpara cu 25 de dolari, vand cu 87 si diferenta merge la o firma care inseamna un birou si un telefon", a afirmat presedintele.

Seful statului a atentionat si asupra neregulilor din achizitiile de medicamente: "Sunt ani de cand nu s-au mai organizat licitatii cinstite si nu oferte catre firma care sponsorizeaza sau care sustine conturi personale". Presedintele Basescu s-a referit, de asemenea, si la necesitatea consolidarii reformei in domeniul justitiei. "Trebuie incurajati procurorii si judecatorii in a avea confortul ca niciun politician nu va interfera dosarele in care ei lucreaza, dosarele in care incearca

sa faca lumina"..

Referitor la constructia de autostrazi in Romania, presedintele Basescu a afirmat: "Aud, e adevarat si din guverul Tariceanu I si din guvernul Tariceanu II, ca tot construim autostrazi: ba catre Brasov - foarte bine, ne trebuie - acum construim drumuri rapide catre Focsani, ca si cum n-am sti ca se merge tocmai pana la Iasi, pe drum rapid, pe patru benzi, dar facem o prioritate din a construi un drum catre Focsani".

In acest context, Presedintele a subliniat necesitatea conectarii Romaniei, din punct de vedere rutier si feroviar catre Vest, la Europa: "Adica trebuie sa vii de la Nadlag incoace ca sa te legi de Europa, caci incolo ne ducem spre Rusia, ceea ce nu-i rau, dar prioritatea este sa ne conectam la Europa feroviar si rutier".

Presedintele Basescu a mai adaugat ca prioritatile amintite sunt prioritati de care Guvernul si Parlamentul trebuie sa se ocupe intrucat ele reprezinta nevoi ale oamenilor.

"Cine merge in mediul rural poate constata cu usurinta ca este aproape o crima impotriva a peste 40 la suta din populatie sa nu ajuti acei oameni care depind de pamant sa valorifice resursa financiara pusa la dispozitie de UE. Mie acestea mi se par prioritatile. Este adevarat altora li se pare ca este o mare prioritate suspendarea Presedintelui", a declarat presedintele tarii.

Seful statului s-a referit, in continuare, la demersurile de suspendare a Presedintelui: "sentimentul pe care il am acum este ca politistul spune 'Da, masina asta a trecut pe verde!', dar vine prefectul si spune: 'Eu vreau sa ii iau permisul!'. Este un lucru in neregula. Pentru mine avizul Curtii Constitutionale este certificatul de buna purtare, iar ce se intampla de acum inainte consider ca este doar un joc politic, care contrabalanseaza faptul ca ii asigur si acum pe cei care vor ca presedintele sa taca, ca nu o tac. O sa continui sa vorbesc!".

Presedintele Basescu a amintit ca potrivit Constitutiei seful statului poate pierde mandatul daca este acuzat de inalta tradare si cu votul a doua treimi din Parlament este trimis in fata Inaltei Curti de Casatie si Justitie pentru a fi judecat si ii poate fi suspendat mandatul atunci cand savarseste fapte grave prin care incalca Constitutia.

"Am citat corect din art. 95 si nu cum ati sustinut in presa, de mai bine de trei saptamani, probabil si din cauza formularii putin ambigue din comunicatul Curtii Constitutionale. Deci, Presedintele poate fi suspendat pentru fapte grave prin care incalca Constitutia si nu pentru incalcari grave ale Constitutiei", a afirmat seful statului.

In context, Presedintele a afirmat ca, neaflandu-se in nici una din cele doua situatii, si avand in vedere avizul Curtii care a confirmat ca seful statului "a circulat pe culoarea verde a semaforului si nu pe rosu", ce se va intampla in Parlament este doar o decizie politica si o va trata ca atare.

"Fiind vorba de o decizie politica trebuie sa restabilim demnitatea politicului, ceea ce inseamna ca in situatia in care, in pofida avizului Curtii Constitutionale, Parlamentul va vota suspendarea mea, in maxim 5 minute de la vot voi demisiona din functie si voi chema in fata electoratului si pe cei care au generat un abuz constitutional prin suspendarea presedintelui, fara ca acesta sa fi incalcat Constitutia. Mi se pare ca este corect ca electoratul sa judece si sa decida cine trebuie mentinut in functie: presedintele Romaniei sau, cine stie, Parlamentul. Dar este clar ca cineva greseste", a aratat seful statului.

Presedintele Romaniei a subliniat faptul ca din punct de vedere constitutional nu a gresit: "Din punct de vedere al refuzului de a fi parte a sistemului politic actual, cand acesta exercita presiuni sa fiu parte a lui, in calitate de Presedinte, de asemenea, sunt convins ca nu am gresit, dar probabil ca in mintea unora trebuie sa platesc pentru ca am refuzat santajul, am refuzat parteneriatul impotriva interesului national".

Totodata, presedintele Romaniei a afirmat ca nu este interesat sa negocieze voturile cu niciun partid "pentru ca a negocia inseamna a raspunde santajului", apreciind, in context, ca negocierea ar insemna renuntarea la reformarea Romaniei si la decuplarea oligarhilor tranzitiei "de influenta politica formidabila pe care o au". "Nu voi raspunde niciunui fel de negociere", a spus Presedintele.

De asemenea, seful statului a precizat ca Romania are nevoie de un guvern solid care sa poata rezolva prioritatile tarii: "Romania trebuie sa aiba un Guvern solid, un guvern care sa poata face prioritatile pe care eu le-am exprimat, dar, cu siguranta, oamenii politici, Parlamentul, Guvernul pot stabili si alte prioritati, pot stabili modalitati de a rezolva ceea ce eu consider ca sunt prioritatile Romaniei, pot adauga la ele sau pot taia din ele, dar trebuie facut ceva".

Presedintele Basescu a subliniat ca trebuie sa se renunte la disputele politice, care nu ascund nimic altceva decat supararea ca un politician, fie el si presedintele Romaniei, cere decuplarea oligarhilor de la decizia politica. "Oligarhii tranzitiei sunt parte a istoriei noastre reale, dar Romania nu poate continua sa mai ramana tributara acestor indivizi, acestor oameni", a precizat, in continuare, seful statului.

In incheiere, presedintele tarii a declarat ca este hotarat sa se intoarca la electorat "pentru ca asa este corect", explicand, in acest sens, ca votul de suspendare ar fi semnalul ca prioritatile Romaniei nu se vor realiza: "Si atunci nu avem nicio alta solutie democratica decat revenirea la electorat - eu, pentru a primi eventual sustinere sa continui incercarile de a moderniza institutiile Romaniei si de a avea mica mea contributie la modernizarea societatii romanesti sau pentru a primi un vot care va spune: 'Domnule presedinte iti multumim pentru cei doi ani si jumatate, dar mergi dumneata putin acasa pentru ca noua ne place asa cum e', iar acest lucru trebuie sa il stim de la electorat".

Parlamentul ar putea dezbate joi suspendarea lui Basescu

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...