Traian Basescu, despre concluziile vizitei FMI: Romania merge pe sarma

Marti, 02 August 2011, ora 18:29
5223 citiri
Traian Basescu, despre concluziile vizitei FMI: Romania merge pe sarma
Foto: RRA

Presedintele Traian Basescu a afirmat marti, la RRA, ca desi Romania este intr-o situatie economica mai buna decat tari precum Italia, Spania, Portugalia si Irlanda nu isi permite greseli deoarece este inca fragila si orice miscare gresita poate fi asemanata cu "greseala unuia care merge pe o sarma".

"O sa spun si va rog sa nu fiu acuzat de exagerari. Romania sta mai bine decat Italia, Spania, Irlanda, Portugalia, Grecia si decat multe alte tari, din punct de vedere al echilibrelor macroeconomice si nevoii de a imprumuta bani de pe piete externe", a spus Basescu, adaugand ca el "nu are nevoie de mesajul delegatiei FMI pentru a stii situatia tarii" si este de ajuns sa privim la trendul de reducere a deficitului bugetar, precum si rata somajului, care este sub media UE.

Cu toate acestea, seful statului a precizat ca exista si avertismente de la FMI, ca situatia este in continuare "fragila" si Romania este "in situatia de a merge pe sarma".

"Am imprumutat bani deja sa tinem deficitul acoperit cu bani imprumutati, putem plati pensii, salarii, dar orice miscare gresita poate fi asemanata cu greseala unuia care merge pe o sarma. Romania este in aceasta situatie, de a merge pe sarma. Cu atentie, fara populisme, cu pragmatism si responsabilitate", a seful statului, in cadrul interviului acordat RRA.

Salariile bugetarilor vor fi "recuperate" incepand cu 1 ianuarie 2012, urmand ca abia dupa ceea sa fie discutata o scadere a taxelor, pentru populatie.

Traian Basescu a mai vorbit despre economate, acele magazine cu preturi reduse pentru pensionari, aprobate de Guvern, pe care le-a considerat a fi "populiste".

"N-am incurajat initiativa economatelor, am etichetat-o ca fiind populista, pentru ca ea nu poate tine", a spus Traian Basescu.

Subliniind ca statul nu are intentia sa plateasca datoriile companiilor de stat, Basescu a subliniat ca vor exista regii autonome care vor fi lasate sa intre in faliment.

Legat de proasta absorbtie a fondurilor europene, seful statului a spus ca in mare parte, vina nu este a ministrilor, ci a functionarilor care aproba proiecte si platesc facturile.

"De ce credeti ca merge atat de greu absorbtia fondurilor europene? Nu ministrii sunt vinovati. Vinovati sunt, in primul rand, functionarii", a spus seful statului.

Ziare.com ti-a prezentat, in format LIVE TEXT, declaratiile sefului statului:

- Daca vreti sa fiu foarte sincer, eu nu am avut si nu am nevoie de mesajul delegatiei Fondului, ca sa stiu situatia tarii. Se pare ca uneori, presa n-a vrut sa stie realitatea, au fost niste campanii de denigrare.

- Romania si-a restabilit echilibrele macroeconomice. Putem considera ca suntem pe un trend de reducere a deficitului bugetar, deci imprumutam de pe piata mai putini bani, pentru a plati salariile. Obiectivul este ca anul viitor sa imprumutam si mai putini bani, astfel incat sa nu mai fim dependenti de ce se intampla in exterior.

Mai bine decat Italia, Irlanda sau Portugalia

- Romania sta mai bine decat Italia, Spania, Irlanda, Portugalia sau Grecia, din punct de vedere al nevoii de a imprumuta bani. Semnalul meu si al Fondului este: Atentie, Romania este inca fragila.

- Putem mari salariile, e mai corect spus ca le putem da inapoi bugetarilor, acum, dar nu ar fi cinstit. Cei care au lansat zvonurile de marire au uitat sa spuna ca Romania trebuie sa completeze deficitul de la fondul de pensii, care este de 14,2 miliarde de lei. Sunt bani pe care trebuie sa-i imprumutam.

- Promisiunea publica a fost ca vom incerca sa acoperim banii retinuti bugetarilor incepand cu 1 ianuarie 2012. Inca ne aflam intr-o situatie dificila, fragila. Romania este in situatia de a merge pe sarma. Dvs credeti ca eu, sau premierul Emil Boc, n-am fi bucurosi sa spunem ca dam mariri la pensii si salarii? Marea problema este ziua de maine.

- In momentul de fata nu s-a acceptat nici o masura de restructurare a datoriei americane. Uitati-va la reactia burselor asiatice. Nu suntem o insula izolata, care are restante. Numai ca n-am avut forta politica sa o facem mai devreme decat au facut-o altii.

"In ianuarie incepem sa recuperam salariile"

- Daca nu apare un derapaj, obiectivul nostru este ca din ianuarie sa recuperam salariile taiate.

- Din pacate, unul dintre pilonii nostri de crestere, legat de exporturi, este periclitat, pentru ca se produce o incetinire a economiilor care s-au relansat anul acesta, si exemplu ar fi Germania.

- Avem norocul unei bune productii agricole, iar aceasta a fost incurajata si de faptul ca oricat ne-a fost de greu, agricultorii si-au primit subventiile la timp. A fost un efort mare, dar s-a facut. Trebuie sa intelegem: daca nu reusim sa miscam economia, bunastarea nu poate fi decat artificiala. Resursa cea mai mare de crestere nu este sa imprumutam bani sa crestem salariile, ci performanta economica.

- Sustin ca este prima obligatie sa refacem salariile oamenilor. Este o chestiune de solidaritate si de corectitudine a Guvernului, in raport cu cetatenii. Sunt 1,2 milioane de oameni care au suportat cel mai dramatic restrangerea cheltuielilor. Dar ne trebuie garantia stabilitatii veniturilor bugetului de stat.

Taxe reduse, dupa recuperarea salariilor

- Dupa plata datoriilor pe care le avem fata de proprii cetateni, putem gandi un sistem de taxe redus. Simultan, nu se pot face. Prioritatea este readucerea salariilor la nivelul dinainte de taiere.

Basescu: Scaderea taxelor, dupa revenirea salariilor

- Stim dificultatea in care am pus cetatenii, dar trebuie sa plecam de la realitatea ca si Romania, ca si multe alte tari, se afla intr-o perioada de criza economica. Am inteles de la multi economisti ca suntem intr-o criza mai puternica decat cea din 1929.

- In ce priveste cei cu credite, trebuie sa fiu sincer: cand angajam un credit, trebuie sa fim responsabili. Economia te lasa sa faci credite, bancile sunt bucuroase sa-ti dea bani, dar toti trebuie sa fim responsabili, suntem intr-o economie de tip capitalist.

- Dezvoltarea si investitiile trebuie sa fie principalul motor economic, consumul sa acompanieze aceste actiuni.

- Dincolo de lista lunga de masuri, de stimulare a angajarii, de garantii pentru mici afaceri, va pot spune ca Romania a avut si anul trecut, si anul acesta, cel mai ridicat procent din PIB, din UE, destinat investitiilor. Astfel s-au creat locuri de munca. Somajul mediu este 9,4 la suta in UE, in Romania este de 7 la suta.

- A fost cea mai urata campanie dusa in mare parte de mass media, care si-a dorit esecul. Campania a fost sustinuta de politicieni. Este foarte greu sa treci printr-o criza, cu un popor decurajat.

- Asa cum a spus si FMI, Romania are o perspectiva buna, daca este realista. Daca mergem pe populism, vom avea o nota de plata mai scumpa, la iesirea din recesiune.

- Inteleg foarte bine ca, daca ne intoarcem la situatia din 2009-2010, va fi mult mai rau. Cu orice pret, Romania nu trebuie sa se mai intoarca la dezechilibrele macroeconomice din acea perioada.

Economatele, populiste

- N-am incurajat initiativa economatelor, am etichetat-o ca fiind populista, pentru ca ea nu poate tine. Am mai vazut experienta asta, nu gasesti producatori, magazinele se inchid. Experienta mea imi spune ca intr-o economie de piata, astfel de magazine nu rezista.

- Sunt sase milioane de pensionari, cate magazine sa deschizi? Cred ca pensionarii ar fi mai multumiti cu o indexare. Nu stiu insa daca se va intampla. Cand economia romaneasca va produce mai mult, vor fi marite si pensiile.

Basescu: Economatele sunt populiste, pensionarii ar fi fost mai multumiti cu o indexare

- Ideea este ca fiecare sa se intinda atat cat ii este plapuma. In momentul de fata, starea economiei nu justifica o crestere a pensiilor. Daca Romania nu intra in derapaj, vom putea discuta si despre acest lucru.

Functionarii sunt de vina, pentru lipsa absorbtiei fondurilor europene

- Trebuie sa reducem cheltuielile cu statul. Vorbim de disponibilizarile de la stat, ca si cum ar fi o crima. Sectorul privat trebuie sustinut prin lansarea de investitii, iar statul trebuie sa devina din ce in ce mai dicret, prin cheltuielile pe care le face.

- Nu pot sa nu observ ce se intampla la vama, la politie, urmare a activitatii functionarilor publici. De ce credeti ca merge atat de greu absorbtia fondurilor europene? Nu ministrii sunt vinovati. Vinovati sunt, in primul rand, functionarii.

- Am mai spus, curatarea aparatului de stat de incompetenti este o necesitate absoluta. Sa nu credeti ca ordinea facturilor o stabileste ministrul, sa nu credeti ca proiectele sunt aprobate de ministru. Sunt acei functionari despre care vorbesc. Avem functionari competenti, asa cum, in mod egal, avem functionari incompetenti si corupti. Imi doresc ca selectarea lor sa se faca cu mai multa exigenta.

- Singura parghie pentru curatare este constiinta sefului institutiei, atunci cand face restructurari.

- Actiunea de reducere a cheltuielilor cu functionarea statului a mers bine, avand ca directa implicatie reducerea numarului de functionari. Nu am insa o evaluare, daca cei care au plecat au fost cei mai slabi, sau au plecat si oameni buni. Pot sa va spun ca, deocamdata, este evident ca mult mai multe proiecte europene trec de ministere. Poate fi un semn, o mica evaluare.

"FMI ne ajuta sa recuperam credibilitate"

- Cand s-a pus problema incheierii acordului anterior cu FMI, a fost optiunea mea si a premierului sa discutam prelungirea acestuia, de principiu. Noi nu avem acum cu FMI un acord de pe urma caruia sa tragem bani, este un acord de asistenta. Noi ne-am auto-impus programul pentru cel de-al doilea acord, pentru ca ne trebuie asistenta tehnica si credibilitate, pe care Romania o avea pierduta.

- Ce s-a facut pana acum, s-a facut prost. Marii furnizori de arierate sunt companiile de stat. Nu avem dubii ca marile regii au beneficiat de un management politizat si prost. Uitati-va la bilanturile anuale. Nu numai ca nu fac profit, dar nu-si platesc nici furnizorii, impiedica si sectorul privat.

- Sa incercam, macar cu o parte din companiile de stat, sa privatizam managementul. De exemplu, Hidroelectrica, unde, daca ar fi fost manageri privati, nu mai existau contractele pentru 'baietii destepti'.

- Totul se face si pe consultanta externa. Hai sa vedem ce se intampla cu un manager privat, pentru ca acesta va avea si veniturile corelate cu performanta companiei. Nu discutam numai despre un om, ci despre o echipa intreaga.

Regii autonome vor intra in faliment

- Statul nu prea are datorii catre companiile de stat. Arieratele statului erau, la sfarsitul lui iunie, de 133 miliarde de lei. Niciodata statul nu a avut o datorie atat de mica la companii. Marea problema este ca aceste regii au avut si au management politizat.

- Ministrul Economiei a fost felicitat de catre delegatia Fondului, pentru ca a trecut la programe de restructurare. El a cerut deja regiilor sa-si armonizeze politicile de personal cu scaderea arieratelor.

Basescu: Unele regii ar putea fi lasate sa intre in faliment

- Nu exclud posibilitatea ca unele dintre aceste regii de stat sa fie lasate sa intre in faliment. Nu pot da exemple, pentru ca nu s-a stabilit inca o lista. Guvernul, neavand posibilitatea sa plateasca datoriile acestora, va trebui sa creeze posibilitatea ca firmele creditoare sa-si poata acoperi datoriile din vanzarea masei credale.

- Nu mai putem tolera cangrene in economia romaneasca. Politic, decizia este clara: nu mai finantam ineficienta. Finantarea se face cu bani de la pensionari, de la sanatate, nu se face cu bani tipariti.

- Nu realizati ca statul nu mai este cel dinainte de '89. Acum, doar o mica parte din venituri ajunge la bugetul statului. Furnizorii vor merge in instanta, vor cere falimentul companiilor, iar aceasta vor fi lasate sa intre in faliment. Anul acesta, Romania imprumuta sase miliarde de euro. Vreti sa ne apucam sa platim si datoriile companiilor de stat? Nu! Vor merge in faliment.

Sistemul de sanatate, subfinantat

- Daca sistemul de sanatate nu indeplineste ceea ce s-a stabilit acum, nu va fi finantat suplimentar. Se vor da 300 de milioane de lei pentru acoperirea unor datorii minimale, iar in continuare, se vor da bani dupa ce Casa de Sanatate si ministerele vor indeplini conditii ulterioare. Este clar ca sanatatea este subfinantata.

- Decizia este foarte corecta: puneti-va ordine in sistem, si apoi vedem cu ce mai contribuie bugetul de stat. Pana cand nu terminam cu gestionarea discretionara a banilor din sanatate, nu putem cere mai multi bani la sanatate.

- Ati vazut cazul din judetul Dolj, cand un medic de familie a eliberat nu mai putin de 100 de retete, intr-o singura zi. Nu am nimic cu bolnavul, dar nu putem continua sa spunem: cheltuiti oricum si veniti la noi sa va dam diferenta.

- Avem exigente prea mari in raport cu contributia pe care o aducem. Romania are una dintre cele mai mici contributii din Europa, la sistemul de sanatate.

- Asigurarile private de sanatate sunt un necesar. Trebuie sa privatizam spitalale si sistemul de asigurari. Aici ne impiedicam. In afara de prestatia standard, pe care ti-o da statul, sa beneficiezi si de asigurarea privata. Dar nu toti isi pot permite sa faca acest lucru.

- Daca veti citi raportul pe Sanatate, solutiile sunt cuprinse in noua Lege a Sanatatii, iar una dintre ele este ca spitalul sa nu fie numai unitate de stat. De exemplu acum, un spital nu poate beneficia de finantare privata. Nu se poate concepe rezolvarea problemei prin tergiversarea, la nesfarsit. Poate ca legea va fi adoptata pana la sfarsitul anului.

- Fiecare trebuie sa fie responsabil pentru ceea ce face. Un manager care batjocoreste bugetul unui spital, trebuie sa plateasca. Nu exista solutii pentru iresponsabilitate generala: managerul se duce in puscarie, spitalul se inchide. Bolnavul se muta de la spitalul in faliment, la altul, iar asta nu trebuie sa-i spuna presedintele, se duce si singur.

- Pe masura ce in Romania vor creste salariile, vor creste si contributiile la asigurarile de sanatate. Este clar ca finantarea fundamentala va continua sa vina din contributii si nu avem perspectiva ca, in doi-trei ani, sa tinem din contributii intreg sistemul de sanatate.

Riscuri in continuare

- O scadere a cresterii economice ne-ar reduce exporturile si ar creste somajul. Romania nu mai are decat o banca de stat. Daca bancile-mama vor avea dificultati, nici filialele lor nu se vor simti bine. Stiu ca BNR este pregatita sa faca fata acestor riscuri.

- Apelul la prudenta vine din faptul ca toti analistii economici de calibru nu exclud o reintoarcere a crizei, in aceasta toamna. Trebuie sa fim pregatiti, Romania este pregatita sa faca fata unui nou val al crizei, dar nu ne va fi bine.

- Mesajul este unul singur: prudenta, sa nu ajungem sa ne facem singuri un rau mai mare decat ni-l pot face altii. Sper sa nu ajungem la o situatie de instabilitate politica, generata de ambitii politice.

- In momentul de fata, cele mai mari cheltuieli, la aparatul de stat, sunt in teritoriu, nu la Bucuresti. Sigur, si acolo a fost restructurare, dar acesta trebuie continuat.

- Dezvoltarea regionala aproape ca nu poate fi intrevazuta, pe zone atat de mici.

- Mi-as dori ca initiativa cu economatele sa fie una reala, nu una determinata de alegeri.

- Imi doresc ca politicienii sa fie condusi de responsabilitate si prudenta. Le cer romanilor sa inteleaga ca nimeni n-a vrut sa le ia din salarii, dar sunt momente in care oamenii politici fac ceea ce trebuie, nu ceea ce vor.

Dupa vizita de evaluare, seful misiunii, Jeffrey Franks, a anuntat concluziile acesteia. Salariile bugetarilor ar putea inregistra o crestere "modesta" in perioada urmatoare, datorita faptului ca au fost mentinute sub control cheltuielile curente, a declarat, luni, seful misiunii Fondului Monetar International in Romania, Jeffrey Franks.

FMI, multumit de Romania. Vezi la ce concluzii s-a ajuns la evaluare

Reprezentantul FMI a adaugat ca guvernul va trebui sa ia o decizie cu privire la momentul cresterii salariale si a cuantumului de crestere, in functie de posibilitatile bugetare din momentul respectiv.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Basescu concluzii fmi, #Basescu interviu RRA , #presedinte