Traian Basescu intinde o mana si arunca o manusa (Opinii)

Miercuri, 05 Septembrie 2012, ora 08:33
5105 citiri
Traian Basescu intinde o mana si arunca o manusa (Opinii)
Foto: presidency.ro

Abilul politician Traian Basescu si-a ales exceptional momentul primei iesiri in public, dupa referendum.

Nu s-a adresat direct telespectatorilor, ca sa ne intrebam daca discuta cu cei care l-au votat, cu cei care nu l-au votat sau cu cei care au stat acasa. S-a adresat ambasadorilor, niste oameni onorabili, care au tot respectul pentru presedintele tarii.

Era sa ajungem tandari

Respectul pentru presedinte este cu atat mai mare, cu cat ei au ramas cam sifonati, dupa dezamagirea pe care le-au produs-o Antonescu si Ponta, prin impolitetile lansate din senin la adresa unor personalitati, catre care se cuvenea sa-si scoata palaria, nu sa dea cu prastia.

Tonul discutiei, dominat de principiul "hai sa reparam noi, ce au stricat ei", trebuie sa fi facut impresie buna asupra ambasadorilor, chiar daca domnul Basescu a simtit nevoia sa dea unele explicatii, cu privire la cele intamplate dupa acea zi neagra de 3 iulie.

Afirmatia privind faptul ca USL a izolat Romania pe plan extern se inscrie chiar in aceasta logica, mesajul presedintelui fiind de genul acesta: stiti si voi ca USL a izolat Romania, o stie si Ponta, dar eu va rog s-o dregem impreuna.

Sub un anumit aspect, s-ar parea ca este o mana intinsa lui Ponta, dar sub alt aspect, acesta, in veleitatea lui nemasurata, ar putea-o lua ca ofensa, ripostand la vreo Antena.

Daca va riposta la asta, va riposta si la afirmatia ca USL a vrut sa faca tandari statul de drept. Tradus in limbaj curent, asta suna cam asa: USL a vrut, dar n-a reusit, pentru ca institutiile statului, care functioneaza asa cum au fost organizate pe timpul guvernarii Boc, n-au cedat. Este exact o manusa aruncata.

De la Sulina, la Rotterdam

Chiar daca prima ofensa ar inghiti-o Ponta, cumva mai cu noduri, peste cea de a doua nu cred ca va trece cu usurinta. Este atat de probabila riposta la antenele lui Felix, incat chiar ma intreb ce i-a trebuit presedintelui un asemenea motiv de razboi, cand tocmai a obtinut, cu atata greutate, pacea.

Totusi, in afara de aceste doua afirmatii taioase, care nu stiu daca erau mai mult spre stiinta romanilor sau a ambasadorilor, presedintele a tinut unul dintre acele discursuri care au avantajul ca nu pot face atingere Constitutiei, intrucat nu spun mare lucru.

Sunt acele probleme externe pe care le ascultam cu totii, pentru ca se transmit pe diferite canale, fara sa atraga prea mult atentia telespectatorilor, intrucat privesc relatiile cu SUA, cu UE, vizeaza zona Marii Negre, traseul Dunare-Rin si legatura directa de la Sulina la Rotterdam, bunele relatii cu Republica Moldova, cu Polonia si inca vreo cateva tari, aflate mereu in atentia presedintelui, dar arareori in atentia noastra, a celorlalti, si anume atunci cand mergem in vacanta.

Dupa conferinta, s-a facut linisite

N-as vrea sa spun ca cele spuse nu sunt interesante, dar o conferinta de un ceas si ceva mi se pare ceva cam prea mult, pentru ca sa aflam ca USL a izolat Romania si ca a vrut sa faca tandari statul de drept, dar n-a reusit.

Am ramas cu impresia ca presedintele a vrut sa fie prezent pe micile noastre ecrane, sa nu uitam ca exista, sa nu ne mai intrebam de ce nu apare si sa fim constienti de faptul ca stie sa vorbeasca indelungat, fara sa lase impresia ca ar face atingere Constitutiei.

Conferinta de presa s-a terminat in mod ciudat: nimeni n-a avut de pus vreo intrebare, nimeni n-a avut de comentat, nimeni n-a avut de spus vreun cuvant, desi presedintele i-a invitat pe toti sa vorbeasca.

S-ar putea ca asa sa fie uzanta. La conferintele de presa, se cade ca ziaristii sa puna intrebari, la conferintele cu diplomatii, se cade ca acestia sa taca malc.

Participarea a constat in prezenta

Dar s-ar putea sa fie si altceva la mijloc: fiecare sa se fi intrebat in sufletul lui: in numele cui a vorbit presedintele tarii? In numele alegatorilor care nu l-au votat? In numele celor care nici nu s-au dus la vot? In numele Parlamentului care nu se arata dispus la coabitare? In numele Guvernului, care comunica prin televizor cu presedintele?

Neavand raspuns la toate aceste intrebari, ambasadorii, consulii si toti ceilalti au procedat ca niste adevarati diplomati: au tacut. N-au urmat deci nici intrebari, nici comentarii, nici altceva. Participarea a constat numai in prezenta, conform uzantelor.

Sunt sigur ca presedintele Basescu a sesizat aceasta nuanta, ca sa nu spun aceasta raceala. Cum va proceda in continuare nu putem anticipa.

Pe de o parte, se pare ca rolul de presedinte jucator s-a terminat, pe de alta parte nu-l vad pe domnul Basescu, complacandu-se in postura de a cincea roata la caruta.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Basescu reuniune diplomatie, #Basescu atac USL, #Basescu intalnire ambasadori , #presedinte