Traian Basescu, la Bruxelles: Am fost primit ca intre prieteni (Video)

Autor: Ana Ilie
Vineri, 14 Septembrie 2012, ora 17:27
10635 citiri
Traian Basescu, la Bruxelles: Am fost primit ca intre prieteni (Video)

Presedintele Traian Basescu a afirmat ca s-a aflat printre prieteni in cursul vizitei sale de lucru de vineri la Bruxelles si a atras atentia ca dublul limbaj nu este acceptabil in UE, demnitarii europeni stiind ce se intampla la noi.

"Au fost discutii bune, din care am putut trage concluzia ca cine crede ca se poate utiliza limbaj dublu, una acasa, alta la Bruxelles, se inseala. Demnitarii UE stiu perfect ce se intampla", a declarat Basescu, detaliind ca a dat asigurari ca statul de drept este o realitate in Romania si ca institutiile statului sunt solide si au rezistat atacurilor.

Basescu a avut intrevederi cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, cu vicepresedintele Comisiei Europene, comisarul european pentru Justitie, Drepturi Fundamentale si Cetatenie, Viviane Reding, dar si cu presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy. Seful statului i-a asigurat pe colegii europeni ca Romania isi mentine fara ezitare drumul spre vest si nu pot exista dubii asupra acestui lucru.

Ziare.com a prezentat declaratiile presedintelui Traian Basescu in format LIVE TEXT:

- Dupa cum stiti, am avut intalniri cu comisarul pentru Justitie, presedintele CE si presedintele Consiliului European. Au fost discutii bune, din care am putut trage concluzia ca cine crede ca se poate utiliza limbaj dublu, una acasa, alta la Bruxelles, se inseala. Demnitarii UE stiu perfect ce se intampla. S-au manifestat ingrijorari legate de situatia politica in tara si fata de functionalitatea statului de drept.

- I-am asigurat pe toti cei cu care am avut intalniri ca institutiile statului roman au rezistat socului politic si ca statul de drept este o realitate a Romaniei, care din pacate trebuie reconfirmata. Nimeni nu-si punea problema pana in iulie ca Romania este un stat de drept. Prin fapte, actiuni politice, actiune practica si declaratii corecte.

- I-am asigurat pe colegii europeni ca Romania isi mentine fara ezitare drumul spre vest si nu pot exista dubii asupra acestui lucru.

- Cei trei au ridicat problema independentei justitiei, luand nota de declaratiile frecvente, atacuri la justitie. Am exprimat convingerea ca justitia din Romania va ramane si isi va consolida independenta.

- Este prea tarziu sa mai pui justitia sub control politic. Sper ca aceste afirmatii sa fie confirmate de realitatile din tara.

- S-a ridicat problema cadrului legal stabil. Aici, referirile au fost legate de schimbarea legislatiei pentru atingerea obiectivelor politice. Am inteles ca se referea si la ordonantele de urgenta care au blocat functionarea CCR sau Avocatului Poporului.

- Toti cei trei au facut apel la responsabilitatea partidelor politice.

- Domnul Barroso m-a asigurat ca Romania va beneficia de o supraveghere extrem de atenta din partea UE.

- Dincolo de aceste lucruri, am avut discutii legate de ce se intampla in UE, i-am asigurat pe Barroso si Van Rompuy ca Romania va fi parte a uniunii bancare. Aici sunt de discutat modalitatile. Romania doreste, deoarece 85% din piata bankingului romanesc este ocupata de banci din zona euro. Nu putem ramane in afara sferei de decizie.

- Analiza legata de intrarea in vigoare a tratatului fiscal, pana acum a fost ratificat de 8 state, procesul continua. La 1 ianuarie va putea fi in vigoare.

- Economic vorbind, situatia se imbunatateste, nu putem spune ca am iesit din criza, Grecia este cea mai importanta. In luna octombrie, va fi un moment de cotitura ca urmare a clarificarii situatiei in Grecia.

- Speranta este ca in Consiliul din noiembrie sa finalizam discutiile, sper ca Guvernul isi face treaba si promoveaza prioritatile romanesti; la nivelul Consiliului si CE am comunicat doua prioritati: mentinerea unui nivel de finantare suficient pentru fondurile de coeziune, nu ne putem imagina resurse mai mici in exercitiul bugetar urmator, speranta noastra este pentru o crestere, si o alta prioritate este legata de finantatrea pentru agricultura, unde am solicitat atentie legat de faptul ca se mentine o diferenta mare intre nivelul de subventie pentru Romania si statele membre vechi. Am solicitat macar o reducere a acestei diferente.

- Am avut in atentie accesul in Schengen si am mentinut pozitia pe care am subliniat-o si inainte, ca accesul este o problema tehnica, asa scrie in tratatul nostru de aderare, am exprimat speranta ca cel tarziu in decembrie se va lua o decizie cu privire la data cand Romania va intra in Schengen. Fara sa ne intrebe nimeni oricum s-a amanat JAI pana in octombrie. Pana atunci nu am cum sa ma intalnesc cu liderii care au rezerve, mi-am fixat ca termen realist ca cel mai tarziu in decembrie sa putem sti o data.

- Am discutat si despre managementul fondurilor europene alocate Romaniei. Pozitia mea a fost ca in detaliu se poate discuta cu premierul, imi mentin sustinerea ca trebuie utilizate mai bine fondurile de asistenta tehnica prin care putem utiliza specialisti straini.

- Problema rromilor, am discutat in special cu Reding, ii dam atentie si noi, si domnia sa, si alte tari. Concluzia este ca ne asumam responsabilitatea pentru cetatenii nostri dar trebuie sa avem in vedere lansarea de solutii la nivel european pentru ca nimeni nu le poate interzice circulatia cat sunt membri UE.

- Am discutat despre nevoia ca partidele politice sa respecte valorile UE, acopera ce v-am spus in prima parte. Niciun politician care crede ca una poate declara in interviuri pentru presa straina si sa faca altceva acasa nu pacaleste pe nimeni. Am constatat o cunoastere perfecta a situatiei din Romania, ramane valabil apelul la politicieni sa realizam ca avem toti responsabilitate pentru a repara credibilitatea Romaniei ca stat european si de drept.

Intrebari

Raportul CE

- Cred ca va fi un raport bun, pentru ca trebuie sa intelegem ca nu putem pacali pe nimeni. O sa incerc sa-i conving pe cei de acasa legat de acest lucru.

Aderarea la Schengen

- Avem obligatia sa vorbim cu partenerii nostri sa explicam abordarea noastra, eu o voi face in continuare cu toate ocaziile.

Coabitarea cu Guvernul, ceruta de Bruxelles?

- Eu n-am primit un "to do list". Eu v-am spus ce am perceput din discutiile cu demnitarii UE. Daca ma vedeti in sfarsit ca reprezentand Romania si va multumesc, probabil ca comunicatul mi se adreseaza si mie. Se adreseaza Romaniei. Eu fac tot ce se poate, pentru ca Romania nu poate functiona cu presedinte independent de Guvern si Guvern independent de presedinte. Apelul CE a fost fata de Romania, eu nu sunt singur, mai sunt si altii care trebuie sa participe.

Semestrul Justitiei

- Cred ca Romania a ocazionat repunerea subiectului in discutie, dar nu numai justitie, ci si lupta anticoruptie. Ne-am obisnuit sa luam singuri galeata cu cenusa si sa ne-o punem in cap. Luati raportul BM si vedeti ce scrie despre alte state, membre vechi.

Pro-europenism

- Am avut un ministru de Externe care era pe drum invers, era pe toate azimuturile numai Washington si Bruxelles nu. Declaratiile individuale din pacate uneori genereaza probleme, mai ales cand vin de la demnitari. Neintelegerea este daca reprezinta un punct personal sau punctul de vedere al Romaniei. Eu confirm ceea ce vrea toata clasa politica romaneasca: drumul spre vest.

Deplasarea de azi

- E o vizita de lucru, ce faceam cu trei conferinte de presa? Asa am solicitat-o, asa mi s-a dat.

- Am fost primit ca intre prieteni aici. Am o excelenta relatie si cu Barroso si cu Rompuy.

To do list

- Eu n-am vrut sa discut cele 11 puncte, nu mie mi-a fost trimisa lista. Cand va veni premierul luni, sunt convins ca se va discuta punct cu punct. Eu cred ca e aproape indeplinita.

- Eu am discutat cu guvernatorul Bancii Nationale inainte de a pleca, m-am adresat institutiei pricepute, care acum reglementeaza sistemul bancar din Romania si optiunea guvernatorului este sa fim in interiorul uniunii bancare.

Mesaj clar catre clasa politica in apropierea alegerilor?

- Stiu eu daca a fost transmis? Eu nu am alegeri. Eventual eu pot sa am un referendum, alegeri nu.

- Nu ma confundati cu un specialist. Am discutat acest subiect cu presedintele Van Rompuy. Abordarea mea si a dansului este la nivelul deciziei politice, tehnic... deocamdata nici nu sunt elaborate. Va pot spune ca va fi o intrare in trepte, va fi o discutie, urmeaza sa luam decizii politice pe tema. Pentru mine e logic ca atata vreme cat avem un sistem bancar dominat de banci din zona euro nu putem ramane in afara, ar exista pericolul sa se ia decizii si noi sa nu stim. Daca aveam o expunere mai mica, n-ar fi fost de interes.

- Am ajuns la concluzia ca cel mai intelept este sa amanam discutia dupa ce clarificam bugetul 2014-2020, sunt doua teme cu bani care pot genera confuzie. Momentul potrivit a trecut, acum avem bugetul 2014-2020.

Intalnire presedinte PE

- PE nici nu rezolva problema fondurilor structurale, nici a bugetului 2014-2020. Cu siguranta o sa-mi faca placere sa ma intalnesc cu Schulz, dar nivelul de decizie e aici. Domnului Schulz i-am scris. Cum ce i-am scris? (rade). Am pus scrisoarea pe site. Vreau sa stiti ca am o buna relatie si cu domnul presedinte Schulz. Acum vreti sa fiu prieten cu toata lumea! (rade)

- Nu a fost un subiect pe care cineva sa fi batut moneda cu cei doi fosti ministri carora nu li s-a ridicat imunitatea. A fost amintita si eu inteleg limbajul diplomatic si nu trebuie sa te faci ca nu ai auzit.

- De ce sa mai comunic eu inca o data, nu comunicati dumneavoastra? Totul e sa gasim solutii.

- Stiti care e norocul nostru? Avem o Comisie care vrea sa ne faca bine. Intrebati daca ne poate face ceva rau. Sa aperam ca nu, trebuie sa ne facem si noi treaba acasa, pana la urma nu poti sa astepti bunavointa tot timpul cand tu ai de facut lucruri simple si tu tot ceri derogari. Efortul trebuie indreptat catre acasa, n-as putea spune ca la nivelul institutiilor europene Romania a fost sicanata sau neindreptatita.

- Va pot spune, desi mi se pare... sa tot raspunzi unor minciuni... dar uite ca pot sa faca mult rau. A murit regele Arabiei Saudite, conform obiceiurilor arabe se inmormanteaza foarte rapid, protocolul spune ca poti depune condoleante inca cateva zile. Eu eram in vacanta la Neptun, s-a intamplat nenorocirea, s-au cautat solutii sa plec, apoi s-a ajuns la concluzia ca e suficienta vizita ambasadorului. Eu am amanat-o.

Presedintele Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso, si-a exprimat, vineri, in timpul intalnirii avute cu presedintele Traian Basescu, ingrijorarea privind situatia politica de la Bucuresti din ultima vreme si a precizat ca Europa nu va face compromisuri privind respectarea statului de drept pentru niciun membru.

Oficialul european a subliniat si necesitatea stabilitatii politice pentru credibilitatea Romaniei si pentru situatia economica si financiara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Traian Basescu vizita Bruxelles, #Traian Basescu intalnire Barroso , #presedinte
Comentarii
Poza AdyCa
AdyCa
rank 4
Poza OSIRIS
OSIRIS
rank 5
Ca să tineti minte! Băse-i presedinte! Hă, hă, hă!