Basescu s-a consultat cu Opozitia si Guvernul - concluzii neclare, contre si amenintari

Miercuri, 14 Decembrie 2011, ora 18:20
10862 citiri
Basescu s-a consultat cu Opozitia si Guvernul - concluzii neclare, contre si amenintari
Foto: Arhiva

Presedintele Traian Basescu s-a intalnit miercuri la Palatul Cotroceni cu liderii partidelor politice parlamentare, dupa care a condus o sedinta de Guvern.

Subiectul consultarii politice a fost implementarea prevederilor Acordului european de guvernanta fiscala adoptat la Consiliul European de la Bruxelles, din 8-9 decembrie.

In premiera, jurnalistii au fost tinuti la usa, neavand acces in interiorul cladirii de la Cotroceni pentru a inregistra primele declaratii si a trage primele cadre ca de obicei.

Declaratiile date de liderii politici la iesirea de la discutiile cu presedintele Traian Basescu au demonstrat ca opiniile sunt extrem de impartite si se va ajunge cu greu la un consens.

Astfel, liderii USL au spus ca, in principiu, sunt de acord ca Romania sa ramana alaturi de celelalte 25 de state care au decis sa participe la Acordul de guvernanta fiscala si vor vota "o lege cu caracter constitutional" care sa prevada acest lucru.

In schimb, Victor Ponta si Crin Antonescu se opun organizarii unui referendum de revizuire a Constitutiei in aceeasi zi cu alegerile de anul viitor, despre care Puterea a anuntat ca vor fi comasate si se vor desfasura cel mai probabil in luna noiembrie.

Si in randul coalitiei de guvernare pozitiile eu fost diferite. Liderul PDL, Emil Boc, si cel al UNPR, Cristian Diaconescu, au declarat ca sustin atat ratificarea acordului, cat si revizuirea Constitutiei, in baza unor consultari cu Opozitia care sa permita trecerea la un parlament unicameral.

In schimb, liderul UDMR, Kelemen Hunor, s-a opus cu fermitate redeschiderii subiectului "parlament unicameral cu maximum 300 de parlamentari", la fel ca si reprezentantii minoritatilor.

Dupa intalnirea cu partidele, seful statului a condus o sedinta de Guvern, in care le-a spus membrilor Executivului ca nu exista alta cale pentru implementarea acordului UE in afara amendarii Constitutiei.

Basescu:Riscurile acordului UE si data referendumului

Ziare.com a transmis in format live text principalele momente ale intalnirii presedintelui cu liderii politici si membrii Executivului:

- 18:10: Administratia Prezidentiala anunta ca Traian Basescu va sustine o declaratie de presa la ora 19.

- 17:50: Traian Basescu a plecat de la Guvern.

- 17:20: Presedintele Traian Basescu discuta cu membrii Guvernului. Seful statului a avertizat faptul ca exista riscul politizarii acestui subiect, iar cancelariile europene sunt atente la ce se intampla in Romania.

Seful statului a cerut ca dezbaterea sa fie "pragmatizata" in sensul indreptarii ei catre interesul national, similar subiectelor aderarii la UE, intrarii in NATO sau aderarii la Spatiul Schengen.

"Nu e loc de dezbatere politica pentru ca nu e nimic nou sub soare", a subliniat seful statului, reamintind ca ceea ce se doreste acum a fi introdus in Constitutie era deja prevazut in tratatul de la Maastricht.

"Acest acord accelereaza procesul de aderare a Romaniei la zona euro", a mai argumentat presedintele, care a anuntat ca joi va reconfirma sustinerea Romaniei pentru Acordul de guvernanta fiscala, in urma consultarilor avute cu toate partidele parlamentare. "Fara confirmare, Romania nu participa la scrierea acordului", a explicat el.

- 16:50: Membrii Guvernului incep sa soseasca la Palatul Victoria pentru intalnirea cu presedintele Traian Basescu anuntata in programul Administratiei Prezidentiale.

- 16:40: Reprezentantul minoritatilor, Ovidiu Gant, a sustinut o pozitie similara cu cea a UDMR, opunandu-se ferm reducerii numarului de parlamentari.

- 16:35: Presedintele de onoare al UNPR, Cristian Diaconescu, a declarat ca formatiunea sa sustine atat ratificarea acordului cat si revizuirea Constitutiei si trecerea la un parlament unicameral de maximum 300 de parlamentari.

"Acordul are o prioritate maxima!", a spus Diaconescu, adaugand insa ca sunt necesare negocieri cu Opozitia pentru a introduce in Constitutie si rezultatele referendumului din 2009.

- 16:27: Kelemen Hunor a declarat ca UDMR este de acord cu semnarea acordului de catre Romania si revizuirea Constitutiei, dar a precizat foarte clar ca nu este de acord cu introducerea altor teme in Constitutie, cum ar fi rezultatele referendumului din 2009.

"Daca deschidem alte subiecte nu vom amenda Constitutia. Punct!", a spus Kelemen Hunor, precizand ca nu are "in fisa postului" sa comenteze declaratiile lui Emil Boc.

"In afara de acest subiect al acordului, nu cred ca se poate realiza un consens", a mai spus Kelemen Hunor, anuntand ca UDMR a propus un pact national care sa fie semnat de toate partidele parlamentare in vederea amendarii Constitutiei "doar pentru aceasta uniune fiscala".

Liderul UDMR a mai precizat ca nu este de acord cu guvern de tehnocrati, pentru ca acela nu ar avea sustinere politica.

"Daca cineva doreste blocarea Constitutiei, atunci poate sa deschida si alte subiecte", a avertizat liderul UDMR, amenintand ca altfel si formatiunea sa ar putea deschide "alte subiecte".

Consultari la Cotroceni: UDMR vrea modificarea Constitutiei, cu o conditie

- 16:24: Premierul Emil Boc a prezentat pozitia PDL la discutiile cu presedintele. El a spus ca PDL sustine acordul interguvernamental si ca Romania sa adere si sa sustina acest acord. PDL sustine si revizuirea Constitutiei in vederea ratificarii acordului, in plus si trecerea la parlament unicameral cu maximum 300 de parlamentari.

"PDL va sustine intotdeauna o Europa unita, nu una cu doua viteze", a explicat premierul, subliniind inca o data ca acest acord este garantia necesara impotriva propunerilor populiste si demagogice.

In ceea ce priveste revizuirea Constitutiei, Emil Boc a spus ca este sansa Romaniei de a ramane alaturi de Europa, adaugand ca PDL este de acord sa continue consultarile cu Opozitia pe aceasta tema.

Boc, de acord sa colaboreze cu USL: Vom discuta comasarea si revizuirea

- 16:11: Jurnalistii ii asteapta la iesire pe liderii PDL, UDMR, UNPR si ai minoritatilor, banuind ca si acestia au sosit la consultari conform programului anuntat de Administratia Prezidentiala. Nu au fost vazuti venind la Palatul Cotroceni nici Emil Boc, nici Kelemen Hunor sau Gabriel Oprea, dar cel mai probabil acestia au intrat, ca si liderii USL, pe o usa inaccesibila presei.

- 15:22: Daniel Constantin, liderul PC, a afirmat: "Mi-am permis sa il intreb pe presedinte daca mai sustine votul uninominal pur, nu vreau sa fiu eu purtatorul sau de cuvant, va face dansul precizarile cand va gasi de cuviinta".

Liderul PC a mai precizat ca USL a reiterat ideea ca nu este de acord cu parlamentul unicameral si nici nu va sprijini revizuirea Constitutiei pe alte teme decat cele stabilite la Consiliul European de iarna.

Daniel Constantin a mai dezvaluit ca liderii USL au fost invitati sa intre pe o alta usa decat cea obisnuita sub pretextul ca se organizeaza un concert. "Nu stiu ce concert, nu stiu daca il sustine dansul", a spus ironic liderul PC.

- 15:14: Liderul PSD, Victor Ponta, le-a promis jurnalistilor ca atunci cand partenerul sau de Uniune, Crin Antonescu, va fi presedinte al Romaniei nu vor mai sta la usa.

Ponta a spus ca USL i-a prezentat inca o data propriile propuneri presedintelui si a subliniat ca nu va fi niciodata de acord cu modificarea Constitutiei si cu comasarea referendumului cu alegerile. Liderul PSD a declarat insa ca USL va fi de acord ca Romania sa ramana alaturi de celelalte 25 de tari privind ratificarea acordului, fiind de acord cu "adoptarea unei legi cu caracter constitutional", in conditiile in care exista pericolul ca poporul sa nu se prezinte la un referendum pe tema acordului.

De asemenea, el a reiterat ideea ca USL doreste in continuare un guvern de tehnocrati, ca in Italia sau Grecia, care "sa nu stea cu gandul la alegeri", ci sa se ocupe de guvernare, el urmand sa organizeze alegeri corecte pe care sa le recunoasca si Opozitia.

Victor Ponta a afirmat ca presedintele a fost "mai grosolan decat de obicei, obosit, plictisit, fara chef". "Am avut un schimb de replici destul de neplacut, de aceea nu a vrut sa fiti dumneavoastra de fata", a mai dezvaluit Ponta.

Consultari la Cotroceni: Basescu si Opozitia, de acord ... in principiu

- 15:10: Liderii USL isi fac aparitia in fata jurnalistilor. "Noi am vrut, nu avem niciun fel de retinere. A fost decizia gazdelor, nu o comentez, ca presa sa nu ia nici macar cadre", a explicat liderul PNL, Crin Antonescu, la iesirea de la consultari de ce presa nu a fost invitata inauntru.

Liderul PNL a mai spus ca USL si-a expus punctul de vedere in fata presedintelui, mai exact ca in Romania "statul social a fost distrus in ultimii trei ani, dar statul roman este astazi mai clientelar si mai corupt ca niciodata".

"O armata aflata sub comanda sa publica fura tot ce se poate fura. Statul roman de astazi nu are nicio legatura cu statul performant despre care liderii europeni vorbesc.(...) Dar intelegem sa decupam aceasta tema extrem de importanta pentru Romania de conflictul politic intern si sa o tratam cat se poate de relaxat si pragmatic si am venit cu propuneri extrem de concrete", a mai spus Antonescu.

Surse din randul USL au declarat pentru Mediafax ca seful statului i-ar fi spus lui Crin Antonescu: "Si voi sunteti corupti!", in replica la acuzatiile liderului liberal, care i-a reprosat ca patroneaza un sistem corupt, in care toti sunt corupti si fura. "Cine, eu?", ar fi replicat Antonescu, potrivit surselor citate. "Voi, politicienii", i-a replicat Basescu, au precizat aceleasi surse.

Negocieri departe de ochii presei

- 15.00: Jurnalistii acreditati la Cotroceni sunt lipsiti total de informatii. Cu totii asteapta in fata intrarii, in curtea interioara. Ei nu stiu daca liderii USL au parasit deja consultarile pe usa pe care au intrat, departe de ochii presei, si nici cand vor incepe discutiile sefului statului cu liderii Puterii sau daca presa va beneficia de acelasi tratament.

- 14.14: Conform TVR Info, liderii USL au fost totusi punctuali, doar ca ei au intrat in palatul Cotroceni evitand presa. Astfel, in premiera, jurnalistii nu au avut acces la primele momente ale intalnirii si la obisnuitul schimb de replici intre Traian Basescu si liderii Opozitiei.

Nu este clar cine a solicitat acest lucru, iar jurnalistii nu au fost informati daca si celelalte intalniri programate pentru ziua de miercuri se vor desfasura in acelasi mod, adica fara presa.

- Reprezentantii USL nu au sosit la intalnirea programata la ora 14.00. Din delegatie ar trebui sa faca parte cei trei presedinti de partide, Victor Ponta, Crin Antonescu si Daniel Constantin.

Care sunt pasii procedurali - Conditii si termene

La solicitarea expresa a liderilor USL, acestia se vor intalni cu presedintele separat de reprezentantii Puterii. Conform programului, liderii Opozitiei au fost invitati la ora 14.00, urmand ca la ora 15.00 Traian Basescu sa discute cu liderii coalitiei de guvernare formata din PDL, UDMR, UNPR si minoritatile nationale.

De la ora 16.00 seful statului ii va primi pe premierul Emil Boc si pe liderii celor doua camere parlamentare, Vasile Blaga si Roberta Anastase, iar incepand de la ora 17.00, presedintele va merge la Palatul Victoria pentru a se intalni cu membrii Guvernului.

Presedintele Basescu a trimis pe 12 decembrie, o scrisoare presedintilor partidelor si formatiunilor politice reprezentate in Parlamentul Romaniei, prin care ii invita la Palatul Cotroceni pentru miercuri, ora 15.00, pentru consultari pe tema implementarii Acordului parafat vineri la Bruxelles.

Traian Basescu a declarat inca din primele momente ca va fi necesar un efort al intregii clase politice pentru ca Acordul de guvernanta fiscala sa fie pus in aplicare potrivit cerintelor UE, inclusiv prin introducerea in Constitutie a "regulii de aur": deficit structural de 0,5% si datorie publica sub 60%.

26 dintre cei 27 de lideri ai statelor membre UE au cazut vineri de acord in aceasta privinta, singura care a facut opinie separata fiind Marea Britanie.

Premierul Emil Boc, a declarat luni, la finalul sedintei BPN, ca semnarea de catre Romania a acordului european de guvernanta fiscala si respectarea criteriilor impuse in cadrul acestui acord ofera garantia ca tara noastra va intra in zona euro in anul 2015. De asemenea, el a declarat ca daca se va ajunge la o intelegere a Coalitiei majoritare cu Opozitia pentru sustinerea modificarii Constitutiei cel putin pe 'nucleul dur de prevederi' - deficit structural de 0,5% din PIB, datorie publica maxima de 60% din PIB, dar si parlamentul unicameral cu 300 de parlamentari - in aprilie 2012, dupa semnarea Acordului european interguvernamental, in Romania se va organiza referendumul pentru aprobarea de catre populatie a modificarii legii fundamentale.

Opinia premierul este impartasita de ceilalti lideri din coalitia de guvernare, dar nu si de Opozitie.

Initial, liderul PSD, Victor Ponta, a declarat ca social-democratii refuza abordarea "iresponsabila" a lui Traian Basescu si a reafirmat ca modificarea Constitutiei trebuie realizata doar de un nou Parlament, legitimat de alegeri. "Suntem de acord cu modificarea Constitutiei, dar modificarea trebuie sa o faca un Parlament legitim, dupa alegeri! Nu dati vina pe Constitutie pentru datoriile create in acesti ani! Asa ca situatia este simpla: cu cat facem mai repede alegeri, cu atat mai repede modificam Constitutia pentru a consfinti aceste prevederi!", a declarat liderul PSD pentru Agerpres, criticand si faptul ca seful statului a asumat singur, in numele Romaniei, deciziile de la Bruxelles fara a fi organizat o dezbatere interna.

Copresedintele USL a facut mai multe precizari intr-o conferinta de presa tinuta duminica, spunand ca este absolut necesara conectarea Romaniei la masurile decise la Consiliul European de la Bruxelles.

Ponta a prezentat planul USL de scadere a deficitelor care cuprinde cinci pasi: infiintarea unui Comitet de criza Putere-Opozitie, pentru gasirea celei mai rapide solutii de adoptare a acestei reguli, precum si pentru un acord de principiu cu privire la reducerea deficitului; adoptarea unei legi, in temeiul articolului 148 din Constitutie, in cel mai scurt timp, in care sa se prevada obligativitatea respectarii "regulii de aur"; formarea unui guvern de tehnocrati, care sa implementeze masurile convenite in acest plan; organizarea rapida de alegeri anticipate, pentru a avea un Parlament legitimat de vot si in acord cu vointa populatiei si modificarea Constitutiei, dupa alegeri, cu un nou Parlament legitim.

Presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, s-a adresat marti eurodeputatilor reuniti in sesiune plenara la Strasbourg carora le-a precizat ca Pactul de intarire a disciplinei bugetare si recastigare a increderii in zona euro va trebui finalizat pana in martie 2012.

Prima varianta a noului pact fiscal va fi gata saptamana viitoare.

Cateva dintre state, printre care Suedia, Ungaria si Cehia, vor avea nevoie de aprobarea parlamentelor nationale, ceea ce diplomatii considera in mare masura o formalitate. Obiectivul UE este ca tratatul interguvernamental sa fie ratificat de toate statele, cu exceptia Marii Britanii, pana in luna iunie 2012.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Basescu consultari partide, #consultari Cotroceni, #acord guvernanta fiscala, #Basescu intalnire USL , #presedinte