Ziare.com

Traian Basescu: Daca cineva pune o racheta pe un reactor de la Cernavoda?

de Ana Ilie
Luni, 09 Mai 2011, ora 23:40

   

Traian Basescu: Daca cineva pune o racheta pe un reactor de la Cernavoda?
Presedintele Traian Basescu a vorbit, luni, despre implicatiile instalarii scutului antiracheta in Romania, costurile si infrastructura necesare, dar si despre beneficiile pe care acesta le aduce tarii noastre.

"Ce spuneti voi, dragi apologeti ai dezarmarii Romaniei, daca, dintr-o tara putin prietenoasa, cineva vrea sa dea o lovitura NATO si pune o racheta pe un reactor de la Cernavoda? Nu trebuie sa lovesti neaparat la Bruxelles...", a declarat Traian Basescu, in direct la TVR 1.

Desi a oferit acest exemplu extrem, in sprijinul instalarii scutului american antiracheta, Traian Basescu a precizat ca Romania este "mai sigura ca niciodata".

Ziare.com a relatat interviul presedintelui Traian Basescu in format Live text:

Romania, stabilizata economic

- Nu mai suntem in riscul de derapaj economic, Romania a fost stabilizata, toti parametrii sunt imbuntatiti, ceea ce ne face sa fim pregatiti daca va fi o noua reizbucnire a crizei.

- Cred ca vremea in care politicienii aveau dreptul sa mareasca salarii chiar daca nu aveau venituri, sa mareasca pensii, a acestei abordari, a trecut si nu numai in Romania. Si state din UE au aceasta abordare, iar romanului trebuie sa i se spuna cinstit unde suntem: suntem stabilizati, reluam cresterea economica si nu se va simti in buzunare, probabil in 2012 la jumatatea anului se va simti cresterea in buzunarul fiecarui slariat. Cel mai mare risc acum e sa marim salriile, sa alunece din nou Romania acolo unde a fost nesabuita.

- Acest program (cu FMI) nu e o noutate, a fost stabilit inca de la sfarsitul anului trecut, cand am stabilit ca nu mai tragem ultima transa. Stiam ca dupa ce curatam partial aparatul bugetar de excese trebuie sa intram in regim.

- Reducerea CAS - eu va spun categoric ca om care, dupa ce a vazut ce s-a intamplat in guvernarea dlui Tariceanu, se uita atent ce se intampla in guvernarea mea si cu bugetul. Guvernul poate avea abordari politice. Eu in ceea ce priveste stabilizarea si relansarea economica nu am o abordare politica ci tehnica. Am invatat sa nu mai cred in politicieni. Premierul vorbeste in numele Coalitiei.

- Daca lucrurile merg asa cum sunt acum, nu vom avea nevoie sa luam de la Fond sau UE (alti bani, n.r.)

Regiile de stat, o preocupare a presedintelui, impartasita cu Fondul Monetar International

- Regiile nu erau in atentia Fondului, nu au fost niciodata, Fondul era legat de stabilizarea economica. A fost un subiect asupra caruia eu am insistat foarte mult.

- Pentru noul acord, sa includem situatia regiilor. Am incercat pe vremea dlui Tariceanu, am incercat in vremea dlui Boc, am spus nu numai premierului, ci si conducerii PD-L, insa regiile au fost intotdeauna parte a algoritmului politic.

- Eu nu i-am vizat pe ei ca persoane neaparat, ca am vazut ca prima reactie a fost sa se uite la averile lor. Sectorul privat s-a restructurat dramatic in 2009-2010, s-a redus numarul de bugetari, s-a marit TVA, regiile si-au crescut doar arieratele.

- La regii e o guvernare transpartinica. Aici e o clientela transpartinica care a fost tot timpul subiect de negociere intre partide, asa ca responsabilitatea lor n-a mai fost gestionarea avutiei poporului, ci fata de partid.

- Eu am avertizat PD-L ca trebuie facut ceva la regii. La regii nimeni nu vizeaza personalul, acesta are, avand in vedere cifra de afaceri... nu personalul este problema.

- In primul rand, optimizarea costurilor. Sa vedem ce s-a intamplat cu stocurile, am cerut la Finante o situatie de vreo doua saptamani. Arieratele catre stat, sunt si arierate catre companii.

- Totalul arieratelor a 12 companii este de trei miliarde de euro, campionii sunt Regia Huilei, CFR Infrastructura si multe altele.

- De cand eram primarul Capitalei, la Regia de Transport Bucuresti, daca Oprescu se uita la emisiune, poate sa faca si el aceeasi operatiune. Primea cea mai mare subventie si am cerut situatia stocurilor; aveau stoc mai mare decat vehicule: pantofi pentru toata populatia Romaniei, clante pentru toate usile din Romania... sigur, poate nu spun cifrele bine... dar erau stocuri.

- Ideea este una singura: nu s-a reusit niciodata scoaterea regiilor de sub impactul politicului, n-am reusit nici eu, era algoritm politic, trebuia sa risc caderea guvernului ca sa rezolv problema regiilor, am reusit sa introduc problema la Fond.

- ApaNova este o poveste de succes, Ariton va poate confirma. Este un contract... sa nu credeti ca managerii stau pe 1.000 de euro. Cat sa dai unui manager bun pentru Compania Nationala a Huilei, unde avem arierate de 4,5 miliarde de euro? Omul asta poti sa-l platesti cu orice suma, numai sa faca treaba. Nu banii sunt problema. Trebuie sa fie un manager care sa faca treaba si sa nu aiba datorii fata de partide.

- Trebuia sa ajungem si la asta. Se spunea ca nu se poate modifica Codul Muncii, s-a putut. O sa se poata si cu regiile. Asa am convenit, asa o sa facem, altfel ne facem de ras.

- Adunarea, colectia asta de arierate nu vine nici de la ministrul Ariton, nici de la cel dinaintea lui, sunt adunate in timp, si obiceiul de a nu plati la stat, la furnizori, sau doar la furnizori si nu platesti la stat, insa ...aici este o clientela transpartinica, nimeni nu a generat zgaltaituri puternice la regii.

- Niciun roman nu este indreptatit sa spuna: daca nu sta politistul in spatele meu eu incalc legea, daca nu sta de la Fisc in spatele meu incalc legea. Nu se poate asa. In primul rand trebuie sa ne responsabilizam in ceea ce priveste plata taxelor. Domnii din economie trebuie sa inteleaga ca nu vor avea CAS scazut atata timp cat munca la negru este ridicata. Cand isi vor plati obligatiile fata de fondul de pensii se va micsora CAS-ul.

- O alta situatie: ANAF este o institutie neperformanta. 90% din taxe se colecteaza din capitalele de judet.

Romania este relaxata

- Suntem la un nivel optim al segmentului privatizat in economia romaneasca. Totusi, globalizarea exercita o presiune fantastica pe companii, nicio companie mare nu poate ramane in competitie daca nu e sustinuta de stat.

- Romgaz, intr-o perioada de criza, neprivatizat, am reusit sa tinem un echilibru fata de populatie. Petromu detine 50% din productia de gaze, este evident ca daca statul nu avea in timpul crizei Romgazul unitate a statului nu am fi facut fata.

- Romania este relaxata. Acest acord cu Fondul si cu UE sunt foarte multe elemente care vizeaza integrarea europeana tot mai profunda a Romaniei. L-am convins pe premier ca merita sa-l avem, din neincrederea mea in clasa politica.

- Foarte multi au vrut sa fie un esec, Romania sa intre in derapaj. Au fost trusturi de presa care primul obiectiv a fost sadirea neincrederii in populatie si neincrederii in guvern.

- Eu stiu cand erau chemati oamenii in strada de cele doua televiziuni: Iesiti sa-i rasturnam. Iti pui pielea la saramura, masurile astea dure nu sunt placute pentru niciun politician. Pe de alta parte, sa fii ticalos in aceste momente...este diferenta dintre un prapadit care a ajuns in politica si un politician responsabil.

PD-L, un partid cu doi pretendenti la presedintie care au tot ce le trebuie

- Acest partid, acest guvern, a trecut tara prin criza impotriva atmosferei create de trusturile de presa. Ca au mai fost si ilegalitati...

- Eu am avut o reactie, am taxat o atitudine creata in interiroul PD-L, mi s-a parut ca se face un joc pe spatele meu si m-am exprimat public. Daca vreti, o sa pot spun intotdeauna, Emil Boc a fost un partener loial.

- Nu am fost invitat inca, nu ma poate invitat decat comisia, apoi ma invita presedintele partidului.

- Amandoi au tot ce le trebuie, dar pentru ceea ce fac (Emil Boc si Vasile Blaga, n.r.). N-as vrea sa mai comentez alegerile din PD-L. Sa ajungem sanatosi pana dupa alegeri.

- Va decide PD-L ce va face premierul dupa alegeri.

- (Despre fostul consilier prezidential Sebastian Lazaroiu, n.r.)A fost o despartire in buna intelegere, dl Lazaroiu optand pentru calitatea de analist care era mai potrivita decat camasa stramta a unui consilier care poate vorbi foarte putin. Nu ezit, daca am nevoie de o opinie politica, sa ii dau un telefon. Gusi e foarte bun, Avramescu, am cu cine ma consulta pe decizie politica.

- Daca ne referin la Sanatate, pentru ca si diminuarea arieratelor in sanatate e esentiala... eu sunt de acord sa dam mai multi bani, dar cati bani sa mai dam la sanatate? Sa inchidem marile gauri din sanatate, atunci ne dam seama cat mai punem.

Scutul antiracheta: Modelul de racheta care se va amplasa in Romania este acum in laborator

- O sa ma refer... s-a vorbit foarte mult despre caracteristicile tehnice ale scutului. Nu s-a vorbit despre caracteristicile reale, aceste detalii nu se fac publice. Se stie precis ca vor fi rachete care vor distruge alte rachete cinetic, deci prin lovitura.

- Trebuie sa va spun ca este deja o exagerare sa vorbesti despre caracteristici, atata timp cat obiectul SUA este ca acest element de scut antiracheta sa fie integrat candva in scutul NATO care s-a stabilit a se realiza la summitul NATO de la Lisabona de anul trecut.

- Rachetele astea trebuie sa apere si Romania, si Turcia, si Bulgaria, si Marea Neagra si dincolo... Modelul de racheta care se va amplasa in Romania este acum in laborator. Testarea primelor rachete se va face in toamna, nu putem discuta acum despre caracteristici. Regiunea va fi protejata de la Deveselu.

- Domnul (Dmitri Rogozin, ambasadorul rus la NATO, n.r.) face parte din echipa de zgomote, intotdeauna vreau sa vad cum reactioneaza, mai este un domn in Duma de Stat. Facem o discutie serioasa cand reactioneaza premierul Putin, presedintele Medvedev sau ministrul de Externe, Lavrov. Altfel, sunt zgomote pentru planul intern.

- Ce, Romania are vreo garantie juridica de la vreo putere nucleara? Discutiile care sunt este pana unde merge nivelul de cooperare. La Lisabona s-a stabilit foarte clar ca nu va fi un singur scut - Federatia Rusa va avea scutul sau, NATO va avea scutul sau, tehnicienii vor trebui sa stabileasca nivelul de cooperare.

- Chestiunile cu dl de la Bruxelles (Rogozin, n.r.) trebuiesc considerate o declaratie si atat, nu sunt motive de inflamare si am convingerea ca nu sunt motive de inflamare nici Moscova - Bucuresti nici Moscova - Washington.

- Romania a ramas in urma pentru ca am ezitat. Eu nu am ezitat. Am spus ca avem un parteneriat strategic cu SUA, l-am consolidat, suntem la nivelul la care era greu sa credem ca vom ajunge, este un obiectiv de mandat al meu atins, si Romania este mai sigura ca niciodata.

- Ce spuneti voi, dragi apologeti ai dezarmarii Romaniei, daca, dintr-o tara putin prietenoasa, cineva vrea sa dea o lovitura NATO si pune o racheta pe un reactor de la Cernavoda? Nu trebuie sa lovesti neaparat la Bruxelles...

Toti banii vin de la americani, dar ar fi frumos sa facem si noi infrastructura in zona

- Am apreciat foarte mult deschiderea administratiilor locale din judetul Olt si nu as vrea sa fie un entuziasm major acolo, rachetele nu se amplaseaza maine si nu vin militarii maine. Un an de-acum incolo se lucreaza la proiectul de constructie. Abia in 2012 incepe constructia, vin militarii...

- Cheltuielile de amplasare, infrastructura sistemului sunt in contul guvernului SUA, inclusiv costurile anuale de intretinere. La randu-ne, trebuie sa dezvoltam infrastructurile care duc spre aceasta baza, desi nu avem in acord asa ceva, dar este pacat sa nu aloci resurse pentru o structura care sa permita o circulatie rapida. Trebuiesc alocate, mai ales ca intram in programul celalalt, prin care Kogalniceanu si Constanta sunt infrastructuri strategice, prin care SUA isi muta militari inspre si dinspre Irak si Afganistan, este o afacere pe cel putin zece ani.

Inainte de trecerea la euro, sa stabilizam bugetul

- Eu am tinut foarte mult sa mentinem obiectivul euro in 2015, dar mai important decat trecerea la euro e sa avem un buget solid, cu venituri predictibile.

- Criza asta ne-a aratat un lucru si uitati cate tari au dificultati: Spania, Portugalia, Grecia, Irlanda, mai sunt tari. Ne-a invatat ca orice sector de activitate economica neperformant este condamnat, in eventualitatea unei crize. Daca n-ar fi fost criza, n-as fi inteles acest lucru.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 7467 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
101 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

@Pappy: degetul sa i-l arati lui ma-ta si tac-tu sau jupinilor tai Basescu-Boc-Udrea care din comunisti si interlopi se trag....pardon ca Udrea e fosta centurizda...

iar tie Pappy nu-ti doresc decit cum spuneau tiganii odinioara: sa te calce trenul si sa ramii fara brate si picioare, sa mergi in limba iar in fata ta sa se ca-ce Udrea si basescu...iar tu sa le faci (evident) curat cu limba!!!!!!!

 

 

STANE!

inteleg din comentariile tale ca esti un PSD-ist convins;
te poate convinge cineva ca in tara asta se moare din cauza proastei gestionari a banului public???
oamenii mor pe sosele din cauza gropilor gestionate de ministrul transporturilor;
in spitale mor oameni din cauza politicii proaste a iredentistului "ATILLA" ministru sl sanatatii... la usa spitalelor inchise mor oameni...
in mine mor oameni pt ca nu sunt bani de modernizari, dar sefii deconcentratelor au salarii de zeci de mii de euro;
sali de sport, patinoare, telegondole...
se construieste haotic si fara rost...
poti ajunge la ele doar cu helicopterul...
in tri in sala de sport si te uiti cu indignare la tot ce vezi, pt ca de miscare in folosul sanatatii trupesti nu poate fi vorba atata timp cat stomacul e gol...
si voi, tampitilor care ati fost cumparati cu promisiuni electorale sau cu functii in PSD, mancati C.A.C.A.T. pe nesaturate pe forumuri...
sa va stea-n gat toate nenorocirile acestor oameni care sufera din cauza proastei votari si proastei guvernari!
toti batrani acestei tari, cei care v-au crescut si v-au educat, sufera acum pentru bunastarea Elenelor si a Robertelor, a Monicilor si Sulfinelor...
Rusine!
Rusine!
Rusine!
Pupati-l voi in C.U.R. pe Base si pe toata steatha lor de tampiti si o sa ajungeti impreuna cu ei la groapa de gunoi a istoriei universale.

 

 

Scuze

parca erati apolitica?!?

"Aveti un presedinte bun dar nu stiti sa-l pretuiti si sa-l sprijiniti ,cum o sa ajunga sa faca ceva bun in Romania cind toate hainele comuniste sub mastile a diferitelor partide se indreapta gata sa-l sfisie?

PS: El insusi este comunist si tot PDL-ul se caracterizeaza prin "Ciocoii vechi si noi" de N. Filimon.
Sper ca nu o dati si d-voastra pe propaganda?!?

 

 

PENTRU GORILE PDL-ista "ADEVAR"

adevar


09.05.2011, 19:54


DOMNULE PRESEDINTE,VA RUGAM SA VORBITI SI DESPRE SCUTUL ANTI USL!

MULTUMIM!


"ADEVAR"scut antiUSL inseamna disparitia pluralismului politic in Romania.Aceasta doresti tu o gorila PDL-ista primitiva si inculta?

Comentariul lui "adevar" nepotrivit instiga la dictatura comunista.

 

 

CARE-I TARA " NEPRIETENOASA"TOVARASE NONPRESEDINTE ROMAN BASESCU TRAIAN??!!

Basescu Traian ii instiga pe romanii dezumanizati de PDL la acte de ura impotriuva statelor vecine, contrar documentelor NATO:

"Actul de Constituire NATO-Rusia
Baza cooperării dintre NATO si Rusia a fost stabilită prin Actul de Constituire NATO-Rusia cu privire la Relatii, Cooperare si Securitate Reciproce dintre NATO si Federatia Rusă, semnat la Paris la 27 mai 1997.

Acesta a reflectat progresul inregistrat in dezvoltarea relatiei NATO-Rusia, de cand Rusia s-a alăturat Consiliului de Cooperare Nord-atlantică in 1991 (urmat de Consiliul Parteneriatului Nord-atlantic in 1997 ) si Parteneriatul pentru Pace in 1994. Actul de Constituire este expresia unui angajament durabil, asumat la cel mai inalt nivel politic, de conlucrare in vederea asigurării păcii globale si de durată. Consiliul Comun Permanent a fost creat in baza Actului de Constituire ca forum de consultare si cooperare, permitand NATO si Federatiei Ruse să lanseze un program substantial de cooperare cu privire la securitate si apărare. El reprezintă un angajament reciproc de sprijin in vederea mentinerii unui continent stabil, sigur si nedivizat pe bază de parteneriat si interes comun.

Consiliul Comun Permanent NATO-Rusia
Consiliul Comun Permanent este o parte integrantă a cadrului de cooperare stabilit prin Actul de Constituire. El s-a intrunit pentru prima dată la 18 iulie 1997 si a constituit punctul central al eforturilor de castigare a increderii, invingere a prejudecătilor si dezvoltării unui model de cooperare si consultare regulate. Rolul principal al CCP este intărirea cooperării dintre NATO si Rusia si identificarea oportunitătilor pentru actiuni comune. Sedintele regulate, de obicei lunare, ale acestui organism au dus rapid la crearea unui nou model de dialog si la un număr fără precedent de contacte la multe nivele diferite. Sedintele se desfăsoară pe baza intelegerii că fiecare parte isi rezervă dreptul de a lua decizii independent de cealaltă. Ele au loc la diferite nivele ce implică sefi de stat si de guvern, ministri ai apărării si de interne sau ambasadori. Sefii departamentelor de apărare si reprezentantii militari ai Rusiei si NATO sau intalnit si ei sub auspiciile Consiliului Comun Permanent. In afară de problemele legate de situatia din Balcani si mentinerea păcii, sunt purtate discutii pe marginea neproliferării armelor de distrugere in masă, controlul armelor, reformele in apărare, căutare si salvare pe mare, planuri de actiune civilă in caz de urgentă, cooperare stiintifică si protectia mediului, pentru a enumera doar cateva probleme."

http://www.nato.int/docu/other/ro/facts/nato-rus_rom.htm

 

 

@Pappy: pseudonimul tau e al unui ciine obedient al PDL...un maidanez care asteapta zilnic ciolanul de ros...Aici iti dau dreptate...

ce *** credincioasa esti!

 

 

@Pappy: hei baronule PDL imbracat in haina de oaie si lacom sa insfaci prada....lasa demagogia ieftina cu care aperi PDL si ma treci pe mine de partea USL, si priveste la rezultatele baronilor PDL pe care-i aperi!

pappy batrine, n-as vrea sa concluzionez ca ai imbatrinit degeaba fiind incapabil sa deosebesti binele de rau, gunoaiul de curat, adevarul de minciuna si fatarnicie...Mie imi miroase de la o posta ca PDL nu e cu nimic deosebit de USL, si asta inca de cind analfabeta Eba e coctata tocmai la Bruxelles platita indirect din banul romanului....Si nu uita batrine care ridici osanale PDL-ului salivind probabil la banutii pe care ti-i arunca baronii PDL, ca nu vorbele ci faptele vorbesc, dupa cum tine minte ca eu sunt de partea Monicai Macovei si a lui Paleologu daca cumva te-a lasat memoria de cind nu ti-ai mai luat lecitina...In alta ordine de idei fa bine si comenteaza la articol si nu arunca cu laturi in parerile altora crezind paranoic si cu banul platit de jupinii tai din PDL, ca esti deasupra tuturor....hai *** ca n-am mincat fasole din aceiasi farfurie cu tine!

 

 

@mareanvan:...se potriveste lui ma-ta si tie draga....pupinkuristule Basescian...nu-ti pute, zau asa?

macar fa ciocu mic ca mirosi a grajdar!

 

 

cine stie..????

Cine stie cit de mult beau astia de pe ziare.com???
Daca vreti sa stiti intrebatii pe Vadim, Nastratin si ETC..ETC..ETC..
la stia le sta gindul numai la vodca si bautura...altceva inteligent nu le iese din gura. Fiecare da ce are...

 

 

@ETC

Politica ta este ANTI-ROMANIA!!! Nu ai luptat nici macar o fractiune de secunda pentru dreptate si pentru aceasta natiune. A fost o ocazie in 1989. Si oricine a fost acolo, daca a fost de partea acelora care isi doreau moartea comunismului, stie care este dusmanul REAL! Daca ai fost pe strazi in 1989 ai fost ca sa reprimi!!! Daca nu ai fost, tu nu ai luptat pentru Romania niciodata! Atunci cum indraznesti sa sustii ca politica ta este Romania?!! Tu ai o politica?!! Tu?!!

Poate... Dar este in mod clar de partea tradatorilor si vanzatorilor. Este de partea USL! A acelora care au jefuit romanii timnp de 20 de ani! Te desfid, poentru ca mintit cu nerusinare! Politica ta este ANTI-ROMANIA! In mod sigur!!!

 

 

"O oala cu otrava", interesanta figura de stil

Pai tu inspiri o oala de noapte, UNA PLINA.

 

 

Bietii postaci platiti - ETC, vorba presedintelui, astia arata diferenta dintre un prapadit care a ajuns in postac platit si un cetatean responsabil

Profitand ca prostia nu doare, se manifesta furibund si neputincios, improasca scriind pe forum mizerii care nu merita citite, doar depunctate. Nu pricep ei nimic, nu exprima nimic logic, doar lozinci voiculiste stupide, unii intr-un limbaj murdar. Tot USL-ul asta, cu tot cu securistul, chiulangiul, prostanacul 2, comunistul si haita de infractori reprezinta ciuma, mizeria si ticalosia din Romania. Astia mizeaza pe milioanele de prosti care erau pe punctul sa dea tara pe mana un prostanac si marii mafii. Dar vor pierde din nou, asa ca ultima data, cand presedintele Basescu a castigat in ciuda monstruoasei coalitii securisto-comuniste.

 

 

@Kiatra-Neamt

- mai lasa-ne domne cu wikileaks-ro.blogspot.com !!!

 

 

nasTratim si vaDim...

nas Tratin si Cu Va Dim sau dus sa pasca si numai cel intileste pe Pleasca...ETC..ETC...
felicitari d-le persedinte Basescu
Un discurs de clasa si profesional...se vede de la o posta inca odata felicitari d-le Presedinte!!!
ponta si antonescu nu va ridicati nici pina la ...mijlocul d-lui Basescu!

 

 

PENTRU ACESTE VORBE BASESCU TRAIAN TREBBUIE URGENT DEMIS PENTRU CA NU CUNOASTE ROLUL NATO IN CADRUL EVOLUTIEI SECURITATII EUROPENE,

Din nou Basescu Traian face ce-l descalifica ca sef de stat.Romania nu este de capul ei si nici la mana unui spion sovietic si complice la terorism international.
Facem parte din constructia europeană de securitate ce reflectă trăsăturile esentiale ale mediului geopolitic in care se derulează: tranzitia către sistemul international multipolar, competitia intre puteri in spatiul euroatlantic pentru redistribuirea rolurilor; adancimea integrării in U.E.Unul din pilonii de bază a NATO este constituit de tările care sunt si membre a UE.
"Uniunea Europeană are cel putin la fel de mult de oferit NATO pe cat are NATO de oferit Uniunii Europene. De aceea, a venit timpul să ne intrebăm nu ce poate face NATO pentru Uniunea Europeană, ci ce poate face Uniunea Europeană pentru NATO"
Pentru a aplica unul din principiile fundamentale ale UE si anume principiul subsidiaritătii, este necesar luarea in calcul a unui sistem de securitate multietajat: UE, OSCE, NATO si ONU. Necesitatea unei corelări, a optimizării cooperării intre diferitele institutii de securitate devine mai evidentă ca oricand. Evolutiile destul de imprevizibile in UE, rivalitatea dintre UE si NATO, aparitia unor dezechilibre majore intre statele UE, posibilitatea ca interesele nationale să prevaleze fată de cele comune sunt principalii factori care influentează edificarea unui sistem eficient in domeniul securitătii europene.Unul din elementele esentiale ale Conceptului strategic al Aliantei (NATO) adoptat la Washington in 1999 este "Dezvoltarea Identitătii Europene de Securitate si Apărare in cadrul Aliantei" . Conceptul Strategic confirmă faptul că Identitatea Europeană de Securitate si Apărare va continua să fie dezvoltată in cadrul Aliantei.
Conceptul Identitătii Europene de Securitate si Apărare s-a dezvoltat in stransă corespondentă cu alte două concepte, dezvoltate ulterior. Este vorba, in primul rand, de Politica Externă si de Securitate Comună– PESC (Common Foreign and Security Policy– CFSP), ce denumeste un capitol distinct (Titlul V) al Tratatului de la Maastricht si care reprezintă unul din cei trei piloni ai constructiei europene. In al doilea rand, este vorba de Politica Europeană de Securitate si Apărare – PESA (European Security and Defence Policy, ESDP) sau, respectiv, Politica Europeană de Securitate si Apărare Comună – PESAC (Common European Security and Defence Policy, CESDP) concept care a dobandit in ultimii ani tot mai multă substantă si care este parte componentă intrinsecă a PESC.In Constitutia Europeană noul concept Politică de Securitate si Apărare Comună – PSAC (Common Security and Defence Policy, CSDP) inlocuieste, deopotrivă vechiul concept Politică Europeană de Securitate si Apărare – PESA, cat si varianta sa "desfăsurată", Politica Europeană de Securitate si Apărare Comună – PESAC.

 

 

Prima   1   2   3   4   5   6   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor