Traian Basescu ne da lectii despre bani si presa (Opinii)

Duminica, 09 Iunie 2013, ora 15:11
2093 citiri
Traian Basescu ne da lectii despre bani si presa (Opinii)
Foto: Facebook/Alaturi de Presedintele Nostru

Cica "un om politic care vrea sa aiba viitor nu pune mana pe bani si... nu se lasa in mana presei".

Cu astfel de afirmatii pe care le face tot mai frecvent, presedintele Traian Basescu si-a mai diminuat credibilitatea cu cateva procente - orice cunoscator, oricat de mediocru, a invatat regula postdecembrista ca in politica noastra nu se misca nimic fara bani.

Insusi dl Basescu o stie si totusi vine la televizor si ne spune contrariul. Dar nici pana azi nu am aflat cati bani au costat in totalitate cele doua campanii ale sale, mai ales ultima care, se spune, a fost cea mai costisitoare dintre toate campaniile noastre electorale.

A se aminti protestele contracandidatilor despre publicitatea electorala deosebit de agresiva, frecventa, calitatea si dimensiunile videoclipurilor electorale. Dar campania Elenei Basescu la europarlamentare, cand erau panouri pana si in lanurile de porumb si cartofi de la marginea soselelor?

De ce nu avem multi politicieni merituosi?

Nici pana azi nu s-au facut publice listele cu donatori si contribuitori, cu multimea si identitatea sponsorilor, asa cum nu s-au facut publice, cu foarte mici si nesemnificative exceptii, nici datele referitoare la banii cheltuiti in campanii electorale si intre de catre ceilalti politicieni. Este principalul obstacol in calea transparentizarii deciziei politice in statul nostru firav de drept.

Pentru ca banul este cel ce viciaza alegerile prin realizarea si pastrarea a numeroase complicitati. Este motivul pentru care cei ce nu dispun de fonduri nu pot accede in politica romaneasca: orice candidatura costa de zeci, de sute, de mii de ori mai mult decat castiga un functionar, un profesor, un medic, iar subventia de la guvern este o gluma nevinovata.

Pretul politicului

De ce este scumpa politica noastra, desi numai de eficienta nu poate fi banuita? Fiindca in campanii se aleg cele mai luxoase modele de panotaj, mizandu-se foarte mult si pe prezenta mediatica, mai ales televizata, si mai putin pe procedee ieftine, dar eficiente precum contactul personal "door to door". Contact devenit insa fie dezgustator pentru candidatii cu oroare de glod si praf, fie greu de realizat din cauza imaginii compromise a doritorilor de noi mandate. De aceea, se prefera modificarea perceptiei prin mass-media.

Nici intre campanii electorale lucrurile nu se schimba: pentru programele si proiectele celor de la Putere, din Capitala pana la tara, se cauta aderenti tot prin TV, nu arareori publicitatea si advertising-ul fiind mai scumpe decat respectivele planuri marete. Nu sunt singurele paradoxuri ale politicii romanesti.

Compromisul cu presa

Cand vine vorba despre presa, lucrurile sunt si mai grave pentru ca sunt la vedere. Oricine si-a dat seama citind presa sau uitandu-se la televizor ca exista un numar de personalitati politice care fac rating si sunt cautate ca iarba de leac de catre realizatori, la fel cum exista si personaje care nu (mai) au priza la mase. Iar priza asta la mase a devenit o boala de lux in Romania.

Daca cei din prima grupa sunt "premiati" de patroni, ceilalti trebuie sa-si plateasca intr-o forma sau alta aparitiile. Altfel nu apar. Iar dl Basescu stie bine ce inseamna sa pierzi puncte la capitolul notorietate si imagine publica. La fel cum este constient ca noi toti ca fara sa apari la TV n-ai cum face politica.

Presedintele acuza, dar...

De fapt, presedintele a venit cu o noua acuzatie in stilu-i caracteristic: presa si televiziunile inamice nu-l invita niciodata in studiouri, iar celelalte pe unde apare nu prea au audienta. A nu se intelege gresit: atunci cand stirile sunt redactate corect, primii oameni in stat nu pot lipsi din emisiunile de informatii.

Ce se intampla insa cu noii intrati in sistem sau cu cei ce doresc sa intre? Fiindca pe acestia nu-i cheama nimeni, mai ales daca nu au in spatele lor logistica si banii partidului. Numai ca, in conditiile in care lipseste o cernere corecta a valorilor, nu se poate vorbi decat incidental de calitatea tinerilor / noilor politicieni. Le fel cum o parte din vina apartine mediilor in cauza.

Si asa cercul vicios e gata: nu apari in mass-media, nu poti face politica, iar daca nu ai si nu dai bani, nu apari. Ce e de facut? Se spune ca o multime de ONG-uri ar avea ca principala preocupare lansarea unor astfel de personaje, dar pana azi nici vorba sa se fi auzit de vreo reusita.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#Basescu bani presa, #Traian Basescu intalnire fani, #Traian Basescu presa , #presedinte