Traian Basescu: Romania nu are planificate operatiuni militare in R. Moldova

Duminica, 04 Mai 2014, ora 16:40

   

Traian Basescu: Romania nu are planificate operatiuni militare in R. Moldova
Romania nu are planificata apararea Republicii Moldova prin mijloace militare, pentru ca, potrivit Constitutiei, Moldova este un stat neutru, a declarat, duminica, presedintele Traian Basescu.

Afirmatia sa vine dupa ce premierul Victor Ponta a spus ca va propune ca in urmatoarea sedinta a CSAT sa existe "o analiza foarte clara" a institutiilor statului, legat de ceea ce va putea face Romania pentru a sprijini Republica Moldova in contextul conflictului din Ucraina.

"Vreau sa informez ca Romania nu are planificata in niciun fel apararea R. Moldova prin mijloace miltare. Si asta plecand chiar de la Constitutia R. Moldova care se declara stat neutru. Atata timp cat suntem o tara democrata trebuie sa respectam statutul constitutional al unui vecin, chiar daca acest vecin este Republica Moldova", a precizat Traian Basescu.

Ponta va cere CSAT o evaluare a problemelor securitatii, inclusiv din Moldova

Potrivit sefului statului, Victor Ponta trebuie sa ajute R. Moldova prin acordarea de prioritate proiectelor de interconectare energetica.

"Cred ca ceea ce ar trebui sa-l preocupe pe premier pentru a ajuta R. Moldova este sa treaca de la declaratii la fapte. Eu nu am mijloace sa fac ce trebuie facut, mijloacele sunt la guvern. Dar trebuie sa dea prioritate, daca vrea sa ajute R. Moldova, daca vrea sa apere R. Moldova, proiectelor de ingerconectare energetica, fie ca vorbim de cele doua linii de 400 de kilovolti, Iasi-Ungheni-Strauseni sau Suceava-Balti, fie ca vorbim de finalizarea lucrarilor la gazoduct cat mai rapid si extinderea acestuia de pe magistrala Iasi-Ungheni pana la Chisinau.

Acestea sunt modalitati prin care putem apara R. Moldova, pentru ca altfel totul ramane o demagogie", a spus Traian Basescu.

Premierul Victor Ponta a declarat, sambata, ca va propune, in calitate de vicepresedinte al CSAT, sa fie facuta o analiza in legatura cu ceea ce va putea face Romania pentru a sprijini guvernul legitim al Republicii Moldova.

"Presedintele o stabileste (sedinta CSAT-n.r.), noi vom propune. In calitatea mea de vicepresedinte al CSAT, voi propune ca obligatoriu sa avem din partea tuturor institutiilor statului, nu doar cele guvernamentale, ministere, ci si din partea serviciilor de informatii, o analiza foarte clara apropo de ceea ce putem si trebuie sa facem pentru a sprijini guvernul pro-european si guvernul legitim al Republicii Moldova", a declarat premierul.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de1095 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
D ILIU
rank 4
Cine si cand a afirmat ca Romania are planificate operatzii ...
... militare in Republica Moldova?!
Dl. Basescu inventeaza! Sau abereaza!!
DR.STRANGELOVE
rank 5
Nimeni.
Dar declaratia ambigua a lui Ponta cu privire la ajutorarea Moldovei putea lasa loc de interpretari speculabile de catre propaganda rusa. Foarte bine ca TB a adus aceasta clarificare.
Ernst
rank 5
diliu=bursucul=ambidextru=macsi si alte clone
scriu zilnic ineptii, ma mira ca nu-i doare capul de ce prostii scriu. probabil au doar capul de la partid dotat.
presedintele Romaniei are dreptate.
Bursucul
rank 1
Ernest,
asa gandim si noi depre tine.Sau ar trebui dar tu cum nu ai cap sa gandesti nici nu ne suparam.Ia-l pe baselu acasa si fa ce vrei cu el.Poti sa-l pupi unde doresti.Ca sta si ii place se pare dupa privirile doamnelor din anturaj.
Bursucul
rank 1
Jocul cu focul.
Nu sunt sigur ca toti bornatii razboinici ce isi fac veacul pe aici sustinand initiativele marinarului au fost atenti si mai ales capabili sa inteleaga mesajul transmis.Baselu,in cea mai buna traditie a omului cu spritzul in cap,a dat un ultimatum urecheatului colorat de la Washington,sa rezolve odata situatia din Ucraina ca el, odata se enerveaza.Am urmarit cu mare atentie cuvant cu cuvant ce a latrat pe acolo si am inteles ca daca americanii nu-si duc angajamentele pana la capat,omorandu-i pe rusi,el, Maria-sa Baselu Intaiul si Singurul,preia pe cont propriu initiativa de democratizare a Ucrainei.Ba chiar s-a angajat sa si cazam refugiatii prin hotelurile si pensiunile din Romania de parca ar fi a lui personale.De cand pana cand un patron de hotel este obligat de marinarul abtziguit sa cazeze refugiati fara nici un ban in buzunar .Aici situatia e fara iesire,ori noi toti romanii suntem complet nebuni si baselu sanatos,ori baselu e sanatos si noi toti romanii suntem complet nebuni.Daca maine nu este dat afara in suturi inseamana ca ambele variante sunt valabile.
doru0506
rank 3
dar nimeni nu zice 'sa planificam ceva'...
...adica i=am ajutat pe sirbi impotriva americanilor si nu o sa-i ajutam pe moldoveni???Adica nu putem 'sa planificam'niste tunuri antitanc uitate cu munitie pe Prut???Sau sa mai uitam niste rachete Sam pe Prut???Basescu demagogu.
bovis
rank 5
eu cred ca
Romania ar trebui sa aiba operatiuni militare planificate in R. Moldova
I_Deleanu
rank 5
Mai omule omuletule
Am mai trecut, noi, acum sapteJ de ani Prutu,

si am luat-o in bot rau; a murit o jumatate de milion de romani, ni s-a adus comunismu', am platit datori, am dat grau, ni s-a luat petrol si uraniu. Tot din cauza asta, o tragem rau si in ziua de azi.

Ce vrem sa demosntram, ca exportam DEMOCRATIE?! Care democratie? Poate saracie, neputinta, vai de cozonacul nostru!
Rafalle
rank 5
Minciuna are picioare scurte
Trebuie sa fie si in limba rusa un echivalent. Adica Vlad are planuri pin la Dunare si noi stam ca ...ala in papushoi! Hai sa nu ne mai mintim , si sa-n partim! Da Vestul este ferm impotriva unificarii celor doua state romanesti. Citind ziarele ai spune ca sunt impotriva oricarui cuvint romanesc. Intelegere se poate gasi si in alta parte. Venim si noi cu idei de securitate, unificare samd O temporizare a invaziei ruse, care pot avea planuri chiar si mai sudice...O scaldam ca la 1848, cu Pricipatele danubiene. Asta este vreti securitate, cerem si noi ...Daca nu drum bun pina la Salonic, Zorii aurii va asteapta. Se poate cadea la intelegere si in picioare cu o noua constructie Europeana. Lumea a uitat cand au plecat germanii in 1990, au plecat ca am fost vanduti de HK. Noroc ca a picat CCCP complet altfel , cantam la congrese FSN, cu cartele in buzunar...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor