Traian Basescu si siguranta cetateanului european (Opinii)

Sambata, 26 Iulie 2014, ora 18:39
2396 citiri
Traian Basescu si siguranta cetateanului european (Opinii)
Foto: cotidianul

Un element nou in discursul prezidential este referinta la siguranta cetateanului european. Pe cat de nou, pe atat de trecut cu vederea de analisti si comentatori.

Nefiind o tema cu impact mediatic, a fost surclasata de incidentul aviatic ucrainean si de relatiile cu Federatia Rusa, cele mai incordate de la incheierea Razboiului Rece.

Trebuie spus din capul locului ca abordari despre siguranta cetateanului, mai cu seama roman, au fost destul de frecvente in contexte legate de politicile salariale ale guvernelor, de starea fondurilor de pensii, de contributii la sanatate, de bugete pentru aparare si educatie, dar acum imprejurarea si termenii difera.

Din pacate, tema aceasta de larg interes a devenit demult subiect de confruntare politica, iar multimea acuzatiilor de o parte si de alta, aproape au banalizat-o. Doar populistii mai spera sa poata scoate ceva voturi din asta.

Un incident cu urmari politice

Acum insa, e vorba de siguranta cetateanului european: ca urmare a doborarii cursei malaeziene MH17 soldata cu 298 victime, s-a produs o foarte mare spaima/ingrijorare pe mapamond, de aceea SUA si UE incearca sa se puna de acord asupra sanctiunilor impuse Rusiei si regimului lui Vladimir Putin, considerat vinovat.

In acest context, Traian Basescu cere liderilor lumii sa se aplece cu mai mare grija asupra "valorii cetateanului european", dar gandul sau este altul: "Daca in Consiliul European puneam valoarea omului deasupra la orice, n-am fi putut sa luam masuri de descurajare in timp util? Azi e Ucraina, se ajunge la frontiera Balticelor, a Poloniei, a Romaniei. Nu ajungem la riscul sa fie mai importante contractele economice decat solidaritatea cu statele din flancul estic?"

Valoarea suprema la noi si la ei

E bine ca presedintele se gandeste "la cea mai mare valoare", cetateanul. Numai ca intre "valoarea" cetateanului occidental si a celui roman este o adevarata prapastie: ca bunastare si nivel de civilizatie, ca preocupare a guvernantilor fata de nevoile cetatenesti, suntem pe un rusinos penultim loc in UE, dupa bulgari, iar sperantele ca aceasta stare de fapt sa fie schimbata intr-un viitor rezonabil se risipesc pe zi ce trece.

Si Traian Basescu e presedinte de 10 ani.

Fireste ca nu a fost numai raspunderea sa, ci si a guvernelor. Pe deasupra, a fost si o perioada, 2008 - 2012, cand influenta asupra guvernarilor Boc-Ungureanu era maxima, de aceea opozantii sai il acuza ca tocmai atunci a impus taieri salariale de 25%, cresterea TVA cu 5 puncte procentuale, asadar reduceri de venituri ale mai tuturor categoriilor sociale. Ceea ce face sa sufere credibilitatea abordarii prezidentiale.

Si apoi, a acuza UE ca nu pune pe primul plan valoarea umana in conditiile in care in Romania diriguitorii nu s-au prea spetit pentru om, pentru "valorile reale", nici atunci, nici acum, miroase a politicianism si a campanie electorala. De populism nu mai zicem.

Cu ce rezultate?

In consecinta, cui s-a adresat Traian Basescu? Ei bine, cred ca in primul rand cetatenilor romani care trebuie sa retina preocuparea sa pentru binele comun. In ce scop o face, din moment ce mandatul sau expira pe 21 decembrie a.c., e clar ca buna ziua: este o tema importanta, evident, dar e vorba si de o cariera politica post-mandat de care se pregateste din timp.

In al doilea rand, Traian Basescu se adreseaza liderilor UE, dorind un cap de pod in politica europeana: toti membrii UE trebuie sa fie solidari cu Romania, Polonia si Tarile Baltice, aflate in prima linie. Caci Ucrainei ii urmeaza, dupa estimarea presedintelui, tocmai aceste state care au granita comuna cu Rusia.

Un cerc vicios

Despre contractele ecoomice importante pe care le-ar pierde puterile occidentale odata cu iminenta sanctiunilor impotriva Federatiei Ruse, situatia e mai complicata, intrand intr-un cerc vicios. De ce nu se renunta la ele imediat?

Tocmai din grija fata de cetatean: se pierd multe mii de locuri de munca si se reduc incasarile la bugetul de stat. Or astfel de politici le diminueaza cu mult sansele la viitoarele alegeri, caci acelasi cetatean european e mult mai reticent atunci cand isi voteaza reprezentantii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Traian Basescu discurs cetatean, #UE sanctiuni Federatia Rusa , #presedinte