Basescu: Romania este intr-o situatie mult mai buna decat alte state din UE

Duminica, 31 Iulie 2011, ora 18:33
6540 citiri
Basescu: Romania este intr-o situatie mult mai buna decat alte state din UE
Foto: Antena 3

Presedintele Traian Basescu sustine ca Romania este intr-o situatie mult mai buna decat alte state ale Uniunii Europene, aceasta fiind o concluzie a delegatiei reprezentantilor FMI, ai Comisiei Europene si ai Bancii Mondiale.

In cadrul discutiilor de la Cotroceni, de duminica, seful statului a dat asigurari ca guvernul roman nu a uitat lectia crizei si ca va continua pe drumul reformelor, in pofida faptului ca unii politicieni sunt mai interesati de campania electorala din 2012.

La finalul intrevederii cu reprezentantii FMI, Traian Basescu a afirmat ca programul derulat de Guvern a contribuit esential la consolidarea cresterii economice relativ mica anul acesta.

"Romania si-a mentinut stabilitatea fiscala si fianciara. Un alt element este ca s-a reluat cresterea economica, iar evaluarea pentru 2011 se mentine, urmand ca in 2012 sa inregistram o crestere de 3,7%.S-a constat un lucru imbucurator ca deficitul de const curent s-a situat sub 5%. Asta inseamna ca Romania incepe sa fie competitiva", a spus seful statului.

Bancile functioneaza bine, in Romania, dar acest lucru depinde si de contextul international, a mai subliniat presedintele.

Basescu a atras atentia asupa arieratelor la intreprinderile de stat, precum si asupra nerealizarii integrale a investitiilor. "Aici am o observatie, e posibil ca nu tot ce s-a lucrat sa fi fost facturat pana la 30 iunie", a adaugat seful statului

Seful statului a anuntat diminuarea numarului de taxe, cu termen pana la sfarsitul acestui an: "Prioritare raman revederea sistemului de taxe. Urmeaza sa analizam cu expertii FMI si UE sistemul de taxe si diminuarea numarului de taxe. Speram ca aceasta sa fie finalizata pana la sfarsitul acestui an".

In ce priveste sistemul de sanatate, presedintele a subliniat ca "inchiderea unor spitale neperformante nu inseamna miezul reformei" si a cerut un mai bun control asupra cheltuielilor din acest domeniu.

Basescu a mai spus ca "Romania e intr-o situatie mult mai buna decat alte state UE", fapt confirmat si de expertii cu care s-a intalnit duminica.

Traian Basescu, la intalnirea cu FMI: Trebuie mentinute politicile prudente (Video)

"Fac un apel la seriozitate la partidele politice, in special celor de la guvernare. Nu e de tolerat niciun fel de populism. Situatia in UE e fragila. Orice populisme pot dezechilibra echilibrele macroeconomice si ne-am bate joc de sacrificiile facute de romani", a adaugat Traian Basescu.

Ziare.com v-a prezentat declaratia de presa a presedintelui, in format Live Text:

- In cursul zilei de maine (luni N.R.), premierul va va prezenta rezultatele vizitei.

- Programul Guvernului a contribuit la consolidarea cresterii economice, relativ mica anul acesta, si mai mare anul viitor.

- Romania si-a mentinut stabilitatea fiscala si financiara.

- Un alt element al concluziilor este ca s-a reluat cresterea economica, usoara, dar s-a reluat. Evaluarea Fondului pentru cresterea economica, de 1,5 la suta, se mentine, urmand ca anul viitor, cresterea sa fie de 3,7 la suta, fiind vorba de o reducere de la evaluarea precedenta, de 3,9 la suta, pe fondul evolutiilor internationale. Deficitul de cont curent se mentine sub 5 la suta din PIB, si aceeasi perspectiva este mentinuta si pentru 2012. Acest lucru inseamna ca Romania incepe sa devina competitiva.

- Din punct de vedere al bancilor care functioneaza in Romania, nu exista riscuri. FMI, UE si BM au constatat rezultatele privind agenda regformelor structurale, iar concluzia este ca toate obiectivele au fost atinse, mai putin arieratele la intreprinderile de stat. Acestea s-au stabilizat in trimestrul 2.

- Deficitul se incadreaza in cifrele convenite cu cele trei institutii, fiind chiar mai mic decat cel prognozat. Acest lucru se datoreaza unui numar de trei factori: realizarea veniturilor cu putin peste cele prognozate, probabil in urma activitatilor de combatere a traficului de tigari si a evaziunii fiscale, cheltuielile curente au fost mai mici decat cele prognozate, dar nu au fost realizate integral investitiile.

- Prioritare in actiunea guvernamentala, in perioada urmatoare, raman: revederea sistemului de taxe - si nu ma refer la marirea taxelor ci la scaderea lor. Urmeaza sa analizam impreuna cu expertii sistemul actual de taxe si diminuarea numarului de taxe in codul fiscal viitor.

- Prioritare sunt si societatile de stat, din punct de vedere al pierderilor si a arieratelor. Trimestrul doi marcheaza o stopare a arieratelor, iar toate societatile care pana acum erau autonome, desi erau de stat, raporteaza la Finante situatia, pentru a fi monitorizate.

- O alta prioritate este sistemul de sanatate. Faptul ca s-au inchis niste spitale neperformante nu inseamna ca acesta este miezul reformei in acest domeniu. Spitalele mai pot beneficia de fonduri, numai cu conditia indeplinirii unor pasi. (...) Un spital va mai primi o transa de fonduri, daca se intampla niste pasi. Sistemul de sanatate din Romania este subfinantat, iar principalul motiv este contributia mica pe care o avem, ca salariati, la fondul de sanatate, iar apoi numarul mic de contributori, in raport cu numarul de utilizatori. Asta nu inseamna ca putem accepta ideea lipsei de control a fondurilor in sistemul de sanatate.

- Am observat campania declansata de diversi interesati, dar vreau sa stiti ca nu va ceda nimeni. Pana cand nu se pun cheltuielile de sanatate sub control, nu ne putem gandi la marirea bugetului Sanatatii.

- Un alt obiectiv pentru perioada urmatoare este continuarea luptei impotriva evaziunii fiscale.

- Cu siguranta ca premierul va va prezenta maine (luni NR) mai multe obiective.

- Printre concluziile expertilor cu care m-am intalnit astazi se afla imbunatatirea credibilitatii Romaniei, pe plan extern. In 2009 nu ne mai puteam finanta, acum Romania se finanteaza mult mai ieftin.

- Expertii mi-au spus ca Romania este intr-o situatie mult mai buna decat alte state din Uniunea Europeana.

- Inchei facand un apel la seriozitate din partea partidelor politice. Vreau sa se stie ca nu este de tolerat nici un fel de populism. Situatia din jurul nostru, din UE, este fragila, deci si in Romania. Orice populisme pot dezechilibra echilibrele macoreconomice si riscam sa ne batem joc de ceea ce am facut in 2010 si in 2011. Fragilitatea situatiei generale ne obliga la prudenta. Fac un apel la ratiune. Sunt convins ca, oricate eforturi de discreditare s-ar face, romanii vor intelege ca masurile pe care le-am luat nu le-am facut cu placere, ci pentru ca a trebuit.

- Din cauza unor politicieni, nu este de tolerat revenirea la situatia dificila. Astept de la politicieni, inclusiv de la cei din arcul guvernamental, seriozitate. Populismul nu mai functioneaza, nici in Europa, cu atat mai putin in Romania.

- Va multumesc, va doresc o duminica placuta, atat cat a mai ramas.

SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
România a jucat un rol crucial în promovarea securităţii şi cooperării în cadrul NATO, contribuind la operaţiunile de menţinere a păcii şi sporind interoperabilitatea între statele...
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
#Traian Basescu intalnire FMI, #Traian Basescu declaratie presa , #presedinte