Basescu lauda Mica reforma in Justitie

Luni, 25 Octombrie 2010, ora 17:11
5127 citiri
Basescu lauda Mica reforma in Justitie
Foto: Arhiva

Presedintele Traian Basescu a promulgat luni Legea privind masuri pentru accelerarea solutionarii proceselor, cunoscuta ca legea "micii reforme" in justitie.

Seful statului a spus ca noua lege este de natura sa raspunda exigentelor romanilor ca procesele sa se judece mai repede si mai bine. Mai mult, Traian Basescu le-a explicat romanilor, aproape punct cu punct, toate prevederile noii legi promulgate luni.

Ziare.com ti-a prezentat, in format Live Text, declaratiile sefului statului:

- Astazi am promulgat o lege extrem de importanta. Dupa parerea mea este la fel de importanta pentru etapa actuala ca si Codurile care vor intra in vigoare la inceputul anului viitor.

- Exista elemente de noutate in abordarea pe care Justitia o va avea. Odata cu intrarea in vigoare a acestei legi, recurs in interesul legii poate declansa Avocatul Poporului, precum si ICCJ. Recursurile vor fi rapid judecate.

- Prin crearea unui complet specializat, in care sunt precis desemnate persoanele, in mod categoric se elimina arbitrariul din formarea completelor care sa judece in interesul legii.

- Se creeaza institutia "judecatorului delegat", care va prezenta un raport al completului de judecata. Tot el va prezenta si solutii, dupa analiza cauzei. Astfel, se clarifica foarte mult celebrele "recursuri in interesul legii", cu atat mai mult cu cat mai exista o institutie care poate face acest lucru.

- Judecatoriilor li se aplica compententa de a judeca orice cauza care implica plati de pana la maxim 2.000 de lei.

- Noua lege reglementeaza cand, cum si unde pot fi stramutate procesele.

- In momentul de fata, partile nu mai pot reclama ca nu au fost in cunostinta de cauza, daca au fost in sala atunci cand judecatorul a anuntat noul termen. De asemenea, daca una dintre parti a avut avocatul in sala, se considera indeplinita procedura, daca avocatul unei parti incunostiinteaza cealalta parte.

- Noua lege precizeaza foarte clar ca este responsabilitatea celui care participa la actul de justitie faptul ca isi schimba avocatul.

Termene scurte, instiintari prin e-mail si telefon

- Se instituie obligatia judecatorului de a fixa termene scurte, poate chiar de la o zi la alta. Nu se mai pot da termene pentru "anul viitor".

- Noua lege instituie ca modalitate de instiintare a partilor telefonul, mailul sau faxul, nu mai este nevoie de citatii trimise prin posta.

- Legea limiteaza cazurile in care instantele de control pot trimite cauzele spre rejudecare. Instanta de apel are dreptul sa judece eroarea instantei inferioare.

- De asemenea, noua lege reglementeaza un termen scurt, de maxim 5-7 zile, pentru sesizarea instantei de executare. Pana acum exista o hotarare judecatoreasca, executorie, iar executorul judecatoresc trebuia sa primeasca incuviintarea instantei pentru a trece la executare. Partile atacau in instanta decizia de executare, ceea ce prelungea foarte mult acest termen.

- Legea mai instituie interdictia de evacuare din imobile, in intervalul 1 decembrie - 1 martie. Evacuarile programate pentru perioadele de iarna, vor fi amanate.

- Noua lege prevede stimularea partilor de a solutiona conflicte, in afara cadrului judiciar. Foarte multe procese comerciale si divorturi sunt impinse catre un proces de mediere, mai ales daca nu este vorba despre probleme de patrimoniu sau copii. Legea mai instituie divortul pe cale administrativa, deci acestea vor putea fi realizate la notar.

Aceasta ultima prevedere intra in vigoare la 60 de zile dupa publicarea legii in Monitorul Oficial, nu la 30 de zile, cum intra in vigoare restul prevederilor legii.

- Compunerea completului, in prima instanta, pentru solutionarea cauzelor de conflicte de munca sau asigurari sociale, se modifica. Vechea prevedere facea ca oameni nespecializari in a judeca sa se pronunte, uneori chiar si impotriva judecatorului.

Noua lege face ca orice complet care vizeaza astfel de judecati sa fie format dintr-un judecator si doi judecatori asistenti, ceea ce va profesionaliza luarea deciziilor.

- Modificarile aduse la Codul Penal sunt, de asemenea, importante. Posibilitatea tranzactiei, medierii conflictelor civile si solutionarea acestora. Sunt dispute care vor putea fi negociate si rezolvate prin impacarea partilor.

- Noua lege mai prevede eliminarea aleatoriului instantei unde se rejudeca procesele. In momentul de fata, judecatorii trebuie sa tina cont de domiciliul celor implicati si de distanta la care se stramuta procesul.

- O prevedere importanta este solutionarea cererii de eliberare provizorie, care nu se va mai face in complet de trei, ci de asa numitul "judecator de libertati", instanta specializata in solutionarea unor astfel de solicitari.

- Se accepta si alte tipuri de expertiza in materia interceptarii comunicatiilor. Noua lege da dreptul partilor sa se adreseze si unor experti privati sau angajati ai statului, cu conditia sa fie expertizati pentru aceasta actiune.

- Pentru evitarea prelungirii cauzelor in care numarul partilor vatamate este foarte mare, noua lege permite desemnarea unui reprezentant, pentru judecarea cauzei.

- Legea mai prevede eficientizarea institutiei mandatului de aducere, se lasa o marja mai mica pentru cei care nu se prezinta la procese si intarzie actul juridic. In momentul de fata, daca nu te-ai prezentat la un termen, a doua oara vii sigur insotit.

- Va fi foarte dificil, de acum inainte, ca un om sa fie arestat si apoi sa se procedeze la culegerea probelor.

- Noua lege modifica si completeaza dispozitiile legate de plangerea penala si la cererile gresit indreptate. Pana acum, faceai o sesizare, se inregistra dosarul pe rolul instantelor, dupa care, la prima infatisare, judecatorul cerea completarea datelor necesare. In momentul de fata, nu se mai inregistreaza un dosar daca nu are toate elementele necesare trecerii la judecata. La instante va exista intotdeauna un judecator care va verifica dosarele, inainte de inregistrare la instanta.

- Este introdusa o noua institutie: judecarea in cazul recunoasterii vinovatiei. De exemplu, un inculpat de evaziune fiscala, care ajunge in fata judecatorilor si recunoaste ca a facut evaziune fiscala, va avea pedeapsa redusa, cu conditia ca cel care a recunoscut sa acopere imediat si paguba. Mi se pare o abordare inteleapta, pentru ca unul dintre primele obiective ale statului trebuie sa fie recuperarea prejudiciului.

Legea "micii reforme in Justitie"

La inceputul saptamanii trecute, plenul Camerei Deputatilor a adoptat, cu 279 voturi "pentru", trei "impotriva" si patru abtineri proiectul de lege privind mica reforma in Justitie, cu amendamente ale Comisiei juridice fata de varianta Guvernului.

Legea are ca obiect de reglementare adoptarea unor masuri pentru accelerarea solutionarii proceselor, fiind propuse masuri legislative punctuale, ce vizeaza, in principal, simplificarea si sporirea celeritatii solutionarii cauzelor, cu impact direct si asupra executarii hotararilor.

Astfel, avand in vedere termenul preconizat pentru intrarea in vigoare a noilor coduri de procedura, se impune instituirea unor norme procedurale cu efecte imediate - in pregatirea implementarii codurilor si in acord cu solutiile legislative consacrate de acestea, de natura sa faciliteze eficientizarea procedurilor judiciare si solutionarea cu celeritate a proceselor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Traian Basescu declaratie, #Traian Basescu justitie, #reforma justitie Romania , #presedinte