Ziare.com

Traian Basescu: UE isi asuma vocatia de lider in economia mondiala

de Adriana Toma
Vineri, 07 Noiembrie 2008, ora 20:01

   

Traian Basescu: UE isi asuma vocatia de lider in economia mondiala
Membrii UE au stabilit o pozitie comuna in privinta reformarii sistemului financiar international, iar UE isi asuma vocatia de lider in economia mondiala, a afirmat presedintele Romaniei, Traian Basescu, la finalul reuniunii informale a statelor UE care a avut loc, vineri, la Bruxelles.

"Optiunea UE este reformarea sistemului financiar international. Uniunea Europeana isi asuma deschis vocatia de lider in economia mondiala. Aceasta criza a reprezentat momentul de afirmare al UE prin masurile adoptate", a declarat Traian Basescu.

Pozitia comuna a statelor UE va fi prezentata la reuniunea de la Washington, care va avea loc pe 15 noiembrie, si unde se vor discuta masurile necesare pentru reformarea sistemului financiar mondial.

Cele trei directii ce vor fi sustinute de UE sunt: 1.construirea unui nou sistem financiar international, in care UE sa aiba un cuvant mai greu de spus, 2.prezentarea si sustinerea aplicarii unui program de masuri care sa fie luate rapid si 3. identificarea unei metode de lucru care sa permita luarea de decizii rapide la nivel global.

In acest scop, liderii UE vor propune si vor sustine schimbarea arhitecturii sistemului financiar international astfel:

- in sistemul de reglementare si supraveghere international trebuie incluse toate institutiile si pietele, inclusiv institutiile financiare off shore si agentiile de rating "care trebuie sa fie supravegheate"

- introducerea principiului de responsabilitate si transparenta, care vizeaza in mod deosebit responsabilizarea managerilor, "care sa nu mai astepte de la guvern ajutoare atunci cand intra in criza", dupa ce si-au asumat riscuri exagerate pentru a castiga cat mai mult

- identificarea de masuri pentru prevenirea crizelor

- acordarea unui rol central Fondului Monetar International in sistemul de reglementare si supraveghere financiar international, in conditiile cresterii autoritatii UE in interiorul Fondului. "FMI devine un monitor al stabilitatii financiare globale si va avea rol de emitere de reglementare a sistemului financiar international, in conditiile in care UE devine un actor egal cu SUA in interiorul Fondului", a explicat Traian Basescu.

Masuri pe termen scurt

Tot la reuniunea de la Washington, UE vizeaza obtinerea acordului pentru cinci actiuni care ar putea fi adoptate chiar pe 15 noiembrie, respectiv.

Printre acestea, Traian Basescu a nominalizat "convergenta standardelor de contabilitate si introducerea termenului de justa valoare, care sa fie ceva intre valoarea contabila si valoarea de piata si care va avea rolul de a tine un echilibru intre valoarea contabila si valoarea de piata".

Traian Basescu a recunoscut ca nu stie cum sa explice exact ce va fi cu aceasta "justa valoare" si cum se va calcula, insa a dat exemplul apartamentelor din Romania, unde ar trebui sa existe si un astfel de indicator.

"Eu, de exemplu, nu stiu care este valoarea reala a apartamentelor - cea de pana acum doua luni sau cea de acum?", a spus presedintele Basescu, adaugand ca "uneori valoarea de piata este exagerata".

De asemenea, printre cele cinci masuri, pe a caror adoptare urgenta se va insista, se mai afla reglementarea tuturor institutiilor financiare si a segmentelor de piata si adoptarea unui cod de conduita pentru asumarea de riscuri excesive de catre toti managerii.

Traian Basescu a subliniat ca toate aceste masuri trebuie adoptate urgent, avand in vedere ca, in acest moment, avem de-a face cu doua componente ale crizei: criza macroeconomica si criza de reglementare si supraveghere.

Iar in ce priveste criza macroeconomica, "criza financiara a devenit si o criza economica, fiind generat riscul unei crize economice globale".

Criza ar putea deveni globala

"Deocamdata, criza a afectat SUA si UE, dar nu este exclus sa apara si alte focare de criza. Iar, in acest caz, resursele FMI si ale Bancii Mondiale sunt insuficiente", a avertizat seful statului.

In acest context, Traian Basescu a anuntat si o masura adoptata de UE care a intrat in vigoare chiar de vineri: plafonul de interventie a UE in caz de criza financiara a unui stat membru a fost majorat de la 12 miliarde de euro la 20 de miliarde de euro.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2401 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
29 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Dar casa din Mihaileanu stie ce valoare are??

 

 

Nestiintă

Dar ce stie domnul presedinte? Valoarea de piată a vilelor retrocedate sau achizitionate (dăruite!) fiicelor sale?!

 

 

In atentia redactiei Ziare.com

De ce i-a fost stearsa INTREAGA ARHIVA utilizatorului Toma ? DE ce mie mi-a fost stearsa/blocata pagina a 5-a, desi eu cerusem doar sa-mi fie anulate exemplarele de prisos (in numar de 14-15), aparute, in mod stanjenitor, la unul din comentariile mele ?

 

 

pt traian belescu,,,,,,,,,,EU egala cu USA ,,,,,,,,,,,,,glumesti besinescule,,,,,,,

chind in UE va fi democratie ca in america si ponderea ajutorului in lume + contributii la razboaie va fi asa de mare ca partii americane atunci veti fi poate apropiati,,,dar in nici uncaz egali cu US,,,,,,,,,,,

 

 

explica-te, Opus !

Citesc si nu vad unde-i gafa. Poate ai dreptate, dar te rog sa ma ajuti sa inteleg. Multumesc.

 

 

Uriasa gafa ! Piata imo-bimiara, este extrem de cumoscuta in Uniunea Europeana !

.

 

 

tu vrei sa spui

in 2 cuvinte : votati PNL ! si eventual : tarigeoana e cel mai bun ! Chiar daca o iei pê ocolie, recunoaste ca aici vrei sa ajungi !
Ei bine, raspunsul meu e NIET !

 

 

NU STIU DACA ATI VAZUT CATA BALBAIALA IN EXPUNEREA LUI BASESCU VORBE RARI CU PAUZE SA AIBA TIMP SA SE GANDEASCA LA CE SPUNE.INTR-UN CUVANT SE VEDE CA SE CHINUIE SA VORBEASCA PE UN LIMBAJ NECUNOSCUT DE DOMNIA SA.IARASI INTRA PE TERENUL PREMIERULUI CARE SE POATE VEDEA CA STAPANESTE F. BINE TERMENII ECONOMICO-FINANCIARI VORBIND LIBER ,CURSIV ,FARA RETINERI.

 

 

Opinie !

Statul Roman,la locuintele proprii poate face o evaluare si stabili un pret,separat la cele noi si separat la restul.In sectorul privat e lumea speculei,pe care nici o Uniune Europeana nu o va putea reglementa. Tentativa actuala de la Bruxelles este ca intr-un fel sa se gaseasca o modalitate de "A SPIJINI BANCILE" si pe investitorii afaceristi din constructiile de locuinte,mai nou numiti ca "DEZVOLTATORI IMOBILIARI", pentru a nu cadea in criza financiara ce i-ar duce la faliment. Muritorii de rand nu conteaza, bogatii doar, sa nu saraceasca din cauza altor a numiti HOTI.

 

 

Vasilica al 2-lea.

Ce-ai zice daca Statele ar contribui ceva mai mult la PACE,nu la RAZBOAIE?."Impunerea democratiei"(astea-s vorbele lui Donald Rumsfeld,de trista amintire)cu bomba si cu "Tomahawk-ul"?.Mi-au murit curcile de ras!!!!.

 

 

j?h?v?.

..."Care lider va merge la... Washington"
Si dece n-ar merge?.Aici e vorba de colaborare,de gasirea unei solutii comune.Pana una-alta,America este cea mai afectata de criza financiara.Ea (mai bine zis el "W") ii cheama pe ceilalti in ajutor.Eu cred ca la Washington,"W" va avea ceva de explicat si de invatat.
Astept.

 

 

Ida si Geo@rge ...de data asta eu am gafat sau comentariul meu a ajuns in alta parte !

Articolul unde trebuia sa apara comentariul meu, il acuza pe presedintele Romaniei ca la a Bruxelles nu a putut sa precizeze care este pretul caselor in Romaniea ! De unde am facut si joculde cuvintr EMO-imo de la imobiliar , Iar "gafa uriasa" era o ironie la adresa lui Crin Antonescu care acum doua zile dramatiza "eroarea" presedintelui romaniei in legatura cu granitrle Siriei si ale Palestibei care acum nu ar mai exista ! Ida si Geo@rge, primiti scuzele mele !

al dumneavoastra Opus9, va spune sa auzim numai de bine !

 

 

Vasilica al 2-lea

Ma simt foarte bine asa naiv cum sunt.Cat despre cui dr.c ii plac razboaiele,eu stiu cel putin unu si mai e si commander in chief!.
Eu traiesc in Canada,de vreo 27 anisori,dar vad Romania dinauntru cateva luni in fiecare an.Si culmea,imi si place(cu oarecari rezerve pentru Bucuresti)!.Vorbesc aici de Romania oamenilor,nu de cea a politrucienilor.De cand n-ai mai fost in tara?.Oricum,nu te duce cu bombe!.Nu cred ca te pricepi la bombe mai bine decat commander!.
Cat despre istorie si razboaie,spune-mi care razboi a rezolvat vreodata ceva?.

 

 

Noul lider are sediul la...Washington?

Da, observ UE isi asuma rolul de lider. Asa ca prima conferinta se va tine la...Washington.Sa nu fi fost destule
locuri de hotel la Bruxelles?
Lasand gluma la o parte, daca intr-adevar asa va fi si Europa s-a hotarat sa-si asume in mod egal responsabilitatile economiei mondiale, cu USA si poate chiar si pe cele ale cheltuielilor militare si de ajutorare a tarilor sarace, acest lucru nu poate decat sa ma bucure.
In ceea ce priveste speculatiile unui forumist cu privire la diferenta de 1 trilion de dolari in plus in PIB al Europei fata de USA, da, confirm este adevarat, Europa produce cu 1 trilion mai mult, $16,000 trilioane Europa, $15,000 trilioane USA. Din pacate cand vine vorba despre Produsul Intern Brut pe locuitor, adica acolo unde se vede si productivitatea muncii, diferenta este in favoarea USA, $ 45,800/locuitor, fata de Europa cu
$32,700/locuitor. De mentionat ca Europa este "trasa in jos" de catre tarile nou aderate, din partile Centrala si de Est.

 

 

Mitule esti naiv,,,,,cui dr,ac ii plac razboaiele,,,,,,,,

dar sant necesare ,,,mai citeste istorie,si theologie,,,voi ce faceti cu tzara aia benecuvintata ,,va furati intre voi,,,,painea ar trebui sa fie pe gratis,,,,tu nu vezi ca nu gasiti solutie de democratie la un *** de 22 de millioane de suflete,,,,,daca ai stii ce urat se vede romanica de afara,,,,,mie greatza,,,,,,am senzatia chiteodata ca de as avea putere as bombarda bucurestiul pina las face parking,,,,,,dar in general nu omor o musca,,,,,,,lumea trebuie condusa cumva,,,,dar la caracterul oamenilor treaba cu pace nu merge,,,credema,,,,,,,,,,

 

 

Prima   1   2   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor