Ziua cand ultimele principii au murit (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 05 Aprilie 2013, ora 12:26
13011 citiri
Ziua cand ultimele principii au murit (Opinii)
Foto: Administratia Prezidentiala

Nu cred ca Traian Basescu putea fi mai clar decat a fost in declaratia de joi seara. Presedintele s-a asezat spate in spate cu Victor Ponta in confruntarea cu toti, dar absolut toti cei care contesta propunerile pentru conducerile parchetelor, fie partide, societate civila, CSM sau Daniel Morar insusi.

Intr-un fel, presedintele a anuntat ca va semna decretele pentru numirea celor propusi de Victor Ponta: "sper ca trendul bun pe care a inceput sa se miste activitatea parchetelor va continua, iar propunerile pe care le-a facut pana in prezent prim-ministrul nu-mi dau niciun motiv sa cred ca vor fi schimbari in trendul crescator de rezolvare a problemelor care tin de Justitie".

Pana la un punct pot intelege si argumentele prezidentiale. Da, legea nu prevede nicio procedura speciala pentru desemnarea procurorilor, iar citeriile sunt minimale. Dupa cum e adevarat ca niciunui alt ministru al Justitiei nu i-au fost impuse criterii si proceduri speciale.

E adevarat ca ministrul trebuie sa-si asume raspunderea. Este adevarat ca provizoratul face rau in orice domeniu, cu atat mai mult intr-unul ca varful parchetelor.

Dar dincolo de aceste argumente, incepe ipocrizia lui Traian Basescu. Si chiar mai rau decat atat.

Presedintele nu are absolut niciun argument de niciun fel pentru a explica de ce un procuror, ma refer la dl. Nitu, respins in ianuarie in urma unui aviz negativ al CSM primit in urma unei prestatii lamentabile la audierea de la CSM, un procuror cu o mapa modesta, fara nicio fapta de mare vitejie la activ, este brusc o garantie "ca nu vor fi schimbari in trendul crescator de rezolvare a problemelor care tin de Justitie".

Si nu doar Tiberiu Nitu este o problema. Toti cei de pe lista lui Victor Ponta, cu exceptia Codrutei Kovesi si a lui Cosmin Olaru, sunt legati cu sfori pesediste groase, unele care duc spre perioada Nastase-Botos, au in spate scandaluri mari si NUP-uri stranii. Garantii serioase, nu gluma!

Dupa cum nu inteleg redefinirea transparentei, echivalata cu asumarea, incercata de Traian Basescu. Una-i una, alta-i alta. Da, procedura lui Victor Ponta e legala, dar nu e cu nimic mai transparenta decat a Monei Pivniceru.

Daca fostul ministru ar fi procedat ca Victor Ponta, cred ca Traian Basescu spala pe jos cu dreptul ei legal de a face propuneri.

Dupa cum felul in care Traian Basescu si-a atacat frontal, demolator chiar, fostii aliati in lupta anticoruptie, mi se pare impardonabil. Daniel Morar a fost omul care a condus lupta anticoruptie, care a obtinut toate bilele albe posibile de la Bruxelles, care a purtat in spinare ca pe o cruce acuzatia de basism.

Spre nesansa lui, Daniel Morar a crezut in ce a facut la DNA si iata ca nu s-a multumit cu sinecura oferita de Traian Basescu la CCR.

Daniel Morar a continuat sa creada in principii chiar si dupa ce ele au fost resetate si pentru asta a fost pus la punct. Ba chiar a devenit indezirabil. Asa ca presedintele sugereaza ca delegarea lui in fruntea Parchetului General ar putea fi neconstitutionala, daca cineva s-ar gandi sa atace la CCR legea de functionare a CSM.

Maurul si-a facut datoria, maurul poate sa moara! Ba ar fi bine sa moara repede, ca incurca.

Traian Basescu s-a dezis de tot ce a dat consistenta mandatului sau. A aruncat oameni si principii la cos, intr-un gest care pentru unii poate fi pragmatic, realist, dar care e greu sa scape de izul sulfuros de tradare.

Este clar ca pactul Basescu-Ponta functioneaza. El poate sa se fi transformat chiar intr-un parteneriat al carui mare perdant ar putea fi Crin Antonescu, impins intr-o pozitie din care va fi foarte greu sa mai justifice ramanerea in Guvern.

E posibil ca in spatele unui Antonescu tot mai inghesuit, sa se profileze tot mai amenintoare candidatura prezidentala a lui Victor Ponta. Pana la urma, de la Bruxelles la Bucuresti, Crin Antonescu e lupul cel rau, iar Victor Ponta doar un lupisor dresabil, raul cel mic.

Dupa cum este clar ca eroii de pana acum trebuie hacuiti urgent, ca toti campionii anticoruptiei trebuie sacrificati, ca independenta magistratilor nu mai e dezirabila pentru nicio parte, nici o insulita din politica romaneasca nu o mai doreste.

Sistemul, chiar daca inregistreaza pierderi colaterale, supravietuieste si, in cele din urma, invinge.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Traian Basescu DNA Daniel Morar, #procurori Victor Ponta anticoruptie , #presedinte