Comisia de talpasi care nu va afla nimic (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 06 Decembrie 2013, ora 12:51
3277 citiri
Comisia de talpasi care nu va afla nimic (Opinii)

Si PSD si PNL se tin cat mai departe posibil de comisia parlamentara comuna Senat-Camera Deputatilor care ar urma sa ancheteze, cel mai probabil incepand din ianuarie, achizitionarea celor 300 de ha de teren de catre Ioana Basescu, asa numita afacere "Nana".

Ambele partide si-au trimis in aceasta comisie reprezentanti mai degraba anonimi. Cu exceptia Gabrielei Firea, specializata se pare in asemenea demersuri, in comisie nu exista nume cunoscute. Pasamite tocmai pentru ca ei sa se poata afirma, este explicatia data cel putin de liderul PNL. Mai mult decat atat, comisia nu va fi condusa nici de un social democrat, nici de un liberal, ci de Eugen Nicolicea, reprezentantul UNPR.

Dl. Nicolicea, la fel ca partidul pe care il reprezinta, este soldat disciplinat, mercenarul perfect. Cu aceeasi voiosie cu care UNPR a sustinut, in numele interesului national se-ntelege, guvernele Boc, a pus apoi umarul la daramarea guvernului Ungureanu si a intrat fara rezerve in noua majoritate USL. Daca tot au stat sub aripa lui Taian Basescu si au avut un viceprim-ministru, la fel de bine il pot ancheta acum pe Traian Basescu. Daca asa cere interesul national, UNPR nu se da inapoi de la nimic.

E o ironie pe care Traian Basescu o merita in mare masura dupa ce prin 2011 numea UNPR cel mai reformist partid din coalitia atunci la putere. Sa ne bucuram in continuare de reformismul UNPR si sa ne fie de bine tuturor.

Sigur ca atitutindea PNL si mai ales a PSD fata de comisia "Nana" poate parea stranie, avand in vedere ca infiintarea ei a fost initiata si sustinuta de Victor Ponta. De ce nu a trimis atunci in ea numele grele, dupa cum propunea chiar Crin Antoenscu cand avansa pentru presedintia comisiei numele lui Ilie Sarbu?

Pentru ca PSD si PNL stiu sigur ca aceasta comisie va fi, de fapt, un esec. Nu va descoperi nimic, nu va ajunge la nicio concluzie si nici nu are ce sa-i faca, din punct de vedere juridic, presedintelui. Si asta cel putin pentru ca nu are prerogativele necesare.

Deja CEC a refuzat sa trimita subcomisiei deja infiintata la Senat pe acelasi subiect documentele solicitate. Nici Ioana Basescu, nici Radu Ghetea nu pot fi obligati sa discute cu vreuna dintre cele doua comisii, CEC nu este in subordinea Parlamentului care nu are nicio parghie oficiala impotriva acestei institutii a statului.

In plus, dupa cum afirma toti juristii cu care am discutat si cei care au fost citati in presa, contractul Ioanei Basescu cu CEC nu este ilegal. El are un pronuntat caracter preferential, este foarte deranjant din punct de vedere moral, ar fi provocat iritare si prejudicii electorale semnificative in orice tara civilizata din lume. Dar nu tine de competenta unei comisii parlamentare sa evalueze moralitatea.

Si atunci de ce a mai fost infiintata? Ca sa faca zgomot, cat mai mult zgomot. Ca sa mentina viu acest scandal, tocmai pentru ca el ii provoaca pierderi majore de imagine presedintelui, dupa cum domnia sa recunostea.

Sunt convinsa ca Victor Ponta nici macar nu spera ca va reusi punerea sub acuzare a lui Traian Basescu pentru vreo ilegalitate. Dar vrea ca eticheta de latifundiar sa ramana adanc intiparitia pe fruntea presedintelui. Stie bine ca intr-o tara in care cei mai multi dintre oameni nu pot obtine un credit de 10 mii de lei, nu pot sa-si cumpere o masina, un apartament, un loc de parcare, iar cel mai mare teren pe care il pot avea in vedere e locul de veci, cumpararea unui teren urias cu un credit de 1 milion de euro de la o banca de stat starneste furie si frustrare. Pe ele vrea sa le intretina Victor Ponta cat de mult poate. Si acesta va fi rolul comisiei.

Se va vorbi zilnic despre ea, ce a facut, ce a cerut, ce a primit, cine a venit, cine n-a venit, fiecare absenta si refuz vor fi prilejuri de acuzatii si scenarii. Vor fi lansate copios tot felul de acuzatii complet nedovedite, dar suculente, de tip "spalare de bani", "teren cumparat demult", etc. Si iar dezbateri, iar discutii, iar scenarii.

Dar pentru a face asa ceva nu trimiti nume grele care in cele din urma sa nu ajunga la nicio concluzie. Trimiti cativa talpasi ai patidului care trebuie si ei sa recompenseze cumva faptul ca au ajuns in Parlament.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#comisie ancheta Nana, #Eugen Nicolicea Traian Basescu , #presedinte