Consilier prezidential: Romania nu mai poate avea secretarul general NATO

Sambata, 25 Mai 2013, ora 17:04
3758 citiri
Consilier prezidential: Romania nu mai poate avea secretarul general NATO
Foto: Arhiva

Consilierul prezidential Iulian Chifu subliniaza faptul ca Romania nu mai poate emite pretentii la functia de secretar general NATO din moment ce Sorin Ducaru a fost desemnat Assistant Secretary General, zilele trecute, pentru un mandat de trei ani.

Seful Departamentului Afaceri Strategice si Securitate Internationala din cadrul Adminsitratiei Prezidentiale critica intr-o postare pe Facebook faptul ca mass-media nu a apreciat la adevarata ei importanta stirea ca Sorin Ducaru a fost desemnat, in urma unui concurs, "assistent Secretary General".

"Adica adjunct. Cum si-ar putea imagina cineva ca Romania ar putea avea si asistentul SG, si Secretarul General al NATO care are 28 de state membre? Nu mai spun ca lansarea zvonului original ce-l viza pe Traian Basescu risca sa pericliteze obtinerea de catre Romania a postului de asistent SG, din ratiuni de imagine si politica interna (...)

Stirea era ca avem assistent secretary general al NATO roman, pe ambasadorul Sorin Ducaru! O stire eminamente pozitiva si un efort la care au contribuit autoritatile romane. Stirea ramasa in spatiul public este intrebarea daca viitorul secretar general de peste 15 luni va fi un roman, cu insinuarea presedintelui Basescu ca nume, demers parte a unor manevre de politica interna", a comentat Iulian Chifu pe pagina sa de Facebook.

Consilierul prezidential aduce un argument suplimentar in favoarea ideii ca Traian Basescu nu intentiona sa ocupe functia de secretar general NATO asa cum aratau zvonurile lansate de un anumit site.

"Daca presedintele pleca in 15 luni la NATO, nu mai inseamna nimic in politica romaneasca, deci constructia legata de Fundatia Miscarea populara si interesul aratat de populatie, respectiv sustinerea publica ar fi inutile", a argumentat acesta.

Romania nu a declansat vreo preocedura pentru functia de secretar general al NATO

Pe de alta parte, Iulian Chifu a criticat dur intrebarile insistente puse de jurnalisti secretarului general NATO, Anders Fogh Rasmussen, la finalul intalnirii cu presedintele Traian Basescu, de vineri, de la Cotroceni.

"E cea mai mare impolitete sa-l intrebi pe cineva in functie (inca vreo 15 luni) cine ii va succeda. Ca si cum activitatea sa nu mai conteaza, nu a contat, si e asteptat deja succesorul sau. Si nu cred ca intrebarile obsesive vin de la media, ca prea erau 'servite'.

Politica damboviteana de nivel scazut, cu vagi urme de politica de partid, care risca sa ne decredibilizeze ca tara si sa ne afecteze obiective nationale", a acuzat consilierul prezidential pe probleme de afaceri strategice si securitate internationala.

Ambasadorul Romaniei la NATO, Sorin Ducaru, a fost desemnat, miercuri, pentru a ocupa functia de asistent al secretarului general NATO pentru riscuri de securitate emergente.

"Ministerul Afacerilor Externe a primit cu satisfactie anuntul facut de catre Secretarul General NATO, Anders Fogh Rasmussen, care a informat Consiliul Nord-Atlantic, in cursul zilei de 22 mai, in legatura cu decizia sa de desemnare a domnului Sorin Ducaru, ambasadorul Romaniei la NATO, in functia de Asistent al Secretarului General NATO (ASG) pentru riscuri de securitate emergente, in baza rezultatelor concursului organizat la inceputul lunii mai 2013", potrivit MAE.

Ce oficial roman a fost numit intr-o importanta functie la NATO

Anuntul a fost facut cu doar o zi inainte ca Anders Fogh Rasmussen sa vina intr-o vizita oficiala la Bucuresti, la invitatia presedintelui Traian Basescu.

Un site de stiri a lansat in urma cu cateva saptamani zvonul conform caruia presedintele ar intentiona sa faca demersuri pentru a ocupa functia de secretar general NATO dupa expirarea mandatului lui Anders Fogh Rasmussen, vara viitoare.

Administratia prezidentiala a dezmintit acest zvon. In acelasi timp, Mircea Geoana a alimentat prin diverse declaratii de presa si actiuni politice speculatia conform careia el ar fi cel care ar urma sa fie avut in vedere pentru acest post, din partea Romaniei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#Iulian Chifu Romania secretar NATO, #Basescu secretar general NATO, #Sorin Ducaru NATO , #presedinte
Comentarii