Constitutia Basescu - editie princeps (Opinii)

Sambata, 04 Iunie 2011, ora 11:21
9092 citiri
Constitutia Basescu - editie princeps (Opinii)

Intrucat partidul de guvernamant traverseaza o zona de imagine tot mai arida, pierzand evident procente de popularitate, trebuia luat un cap compas de redresare si asta face Traian Basescu.

Directia propusa de presedintele Traian Basescu reclama un "stop masina" cursului descendent urmat de "jumatate inainte" prin activarea motorului de rezerva numit Constitutie.

Propunerile de revizuire a legii fundamentale livrate spre analiza si accept de catre seful statului au produs instantaneu reactii pe intregul camp politic romanesc.

Dincolo de secventa primarilor alesi "din prima", la randul ei o masura perceputa drept un upercut in barbia democratiei, sugestiile de atas la Cartea Consfintitoare suscita multe controverse.

Fiindca aminteam despre demersul electoral al prim-edililor consumat intr-un singur act, fara replica de joc secund, se impune mentionarea precedentului creat de tandemul PSD-PNL.

In urma cu trei ani, actuala cO(m)pozitie bicefala decidea ca sefii de judet sa aburce in fotolii dupa doar o runda solista de propunere la urne. S-au ivit astfel personaje cu acces inlesnit la fraiele puterii deconcentrate recomandate de prea putine merite proprii. In schimb, bine cotate la bursele cu tranzactionari cel putin echivoce. Principiul, odata patentat, poate fi actionat cu aceeasi reteta in cazul fratilor mai mici de prin localitati.

Revenind la Cartea Cartilor, domnul Basescu propune ca oamenii robelor speciale de la Curtea Constitutionala sa-si updateze menirea si atributiile. De la simpli consultanti pe problema suspendarii liderului natiunii, sa se transforme in decidenti. Interesanta nuanta strecurata de catre Traian Basescu in recenta sa alocutiune: "Suspendarea nu ma vizeaza pe mine, nu mi se aplica, fiti linistiti!". Ultimele doua cuvinte dezvaluie faptul ca este constient de antipatia care-l impresoara de mai peste tot, chiar daca-si ambaleaza concluzia in obisnuita-i ironie.

In privinta Justitiei, parerile presedintelui pot fi notate pro sau versus imbunatatirea sistemului. Intr-adevar, procurorii si judecatorii trebuie sa raspunda din pozitia de subordonati legii fundamentale si Curtii Constitutionale a Romaniei. Pentru actul pe care-l intreprind. Asa cum este stiut, magistratilor nu le pot fi imputate actualmente erorile de verdict date in urma neglijentei ori a rea-vointei, pentru ca aceste cusururi sunt dificil de dovedit. La fel ca in spetele in care sunt angrenati prin fapte de coruptie.

Este insa acuzabila pozitia lui Traian Basescu referitoare la actul de dreptate atunci cand vine vorba de politica fiscala a statului. Domnia sa exclude competenta Justitiei in acest punct. Fireste, se refera la multitudinea proceselor intentate autoritatilor de catre diferite categorii de bugetari si nu numai. Cum sa nu traduci in instante institutii ale caror decizii "implica soarta unor oameni, a unei categorii sau chiar a tarii"?

Este de departe o imixtiune a politicului in Justitie. Cazurile cadrelor didactice si ale fostilor detinuti politici sunt de trista notorietate. Legi promulgate de insusi seful statului risca sa fie lovite de nulitate, daca aceasta optica isi va gasi efectul.

Pana si batrana Constitutie din 1923, considerata totusi una din cele mai progresiste din istorie, spunea la articolul 88 ca: "Regele nu poate interveni in nici un mod in administratia Justitiei si nu poate vreodata modifica ori suspenda legile".

Reamintim ca ea pastra mai mult de jumatate din articolele Constitutiei de la 1866. Parlamentul bicameral, ca pe vremea lui Ferdinand, daca tot vorbim de deceniul trei, e posibil sa devina istorie odata cu trecerea lui intr-o haina mai stramta. Cum tot la trecut pot fi declinate unele din piesele alcatuitoare ale operei semnate de Iorgovan.

Aceste cateva aspecte, si nu doar ele, ne arata despre proiectul de revizuire a Constituiei ca tricoul cu numarul 51 al lui Inter Milano daruit de Massimo Moratti lui Traian Basescu ii vine turnat celui mai activ "jucator" din politica damboviteana.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. ”PNL-PSD continuă acapararea statului român”
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. ”PNL-PSD continuă acapararea statului român”
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Constitutia Romaniei, #Traian Basescu Constitutie, #Basescu modificarea Constitutiei , #presedinte
Comentarii
Poza Mos Ion Roata
Mos Ion Roata
rank 5
Basescu sa faca bine si sa lase vrajeala asta ieftina despre "modificarea schimbarii"...
Poza bum
bum
rank 5
domn jurnalist , voteaza cu Iliescu sau cu antonescu ! nu acum , ca nu s-a dat "drumul" , dar cand se da startul - voteaza - ! si nu uita , chiar inainte sa intri in groapa sa pui stampila ( unde vrei tu ) ! alegerile s-au terminat , veniti cu evenimente