Consultari la Cotroceni: PD-L, UDMR si minoritatile vor scaderea varstei de pensionare la femei

Luni, 11 Octombrie 2010, ora 20:29
3821 citiri
Consultari la Cotroceni: PD-L, UDMR si minoritatile vor scaderea varstei de pensionare la femei

Consultarile de la Cotroceni dintre presedintele Traian Basescu si reprezentantii PD-L, UDMR, UNPR si ai minoritatilor s-au incheiat. Concluziile au fost aceleasi: toti liderii partidelor care au participat la consultari au spus ca este necesar ca Legea pensiilor, cea a educatiei precum si Legea salarizarii unitare sa fie adoptate cat mai repede.

La finalul discutiilor, premierul Emil Boc a declarat ca Legea pensiilor trebuie promovata rapid "pentru ca este necesara pentru romani si este o obligatie a Romaniei in cadrul acordurilor pe care le are cu forurile internationale".

Vezi cum au decurs consultarile de la Cotroceni - minut cu minut

"In perspectiva prioritatilor legislative, PD-L sustine urgenta adoptarii actelor normative despre care am vorbit: Legea pensiilor, Legea educatiei si Legea salarizaarii unitare.

Sustinem reexaminarea de urgenta a Legii pensiilor in Parlament, legea trebuie promovata rapid, atat din perspectiva sustenabilitatii bugetului de pensii pe termen mediu si lung, dar si ca obligatie in perspectiva acordurilor europene", a declarat Boc la finalul consultarilor cu Traian Basescu.

In acelasi timp, premierul Emil Boc a spus ca este necesar ca Legea educatiei si cea a salarizarii unitare sa fie adoptate urgent.

"Legea educatiei trebuie promulgata rapid, pentru ca se vorbeste de foarta multe vreme despre ea. Se afla in dezbatere de prea multa vreme. E nevoie de maxima urgenta si responsabilitate in ceea ce priveste Legea educatiei si Legea salarizarii unitare. La Legea educatiei trebuie avuta in vedere si varianta asumarii raspunderii Guvernului.

In ceea ce priveste legea care vizeaza accelerarea peroceselor judiciare in instanta, speram ca in maximum doua saptamani sa fie adoptata, este foarte importanta pentru romani", a subliniat Boc.

Primul ministru a anuntat ca la ora 19.00 va avea loc o intalnire a coalitiei, unde se va discuta despre modul de promovare a legilor ce trebuie adoptate cu prioritate.

Emil Boc a mai afirmat ca s-a discutat si despre absorbtia fondurilor europene, precizand ca se impune o implicare mult mai mare a ministrilor, astfel incat ele sa fie absorbite.

"Trebuie accelerate demersurile incepute de Guvern pentru vanzarea actiunilor minoritare detinute de stat la unele companii si privatizarea CFR Marfa", a precizat Boc.

Marko Bela: UDMR va vota pentru reducerea varstei de pensionare

La randul sau, liderul UDMR, Marko Bela, a afirmat ca formatiunea sa este de acord cu solicitarea presedintelui Traian Basescu si va vota pentru reducerea varstei de pensionare.

Marko Bela a spus si el ca isi doreste ca Legea educatiei sa fie adoptata cat mai repede.

"Cunoasteti opinia noastra in legatura cu aceste prioritati. Legea educatiei trebuie adoptata cat mai repede, avem o intarziere de un an. Consideram ca pentru a pregati cat mai bine reforma in educatie trebuie adoptata urgent legea, in toamna acestui an", a spus Bella.

Liderul UDMR a tinut sa precizeze ca formatiunea sa este de acord ca Guvernul sa isi asume raspunderea pe Legea educatiei.

"In Senat dezbaterile intarzie si nu avem sansa sa avem o lege votata repede. Suntem de acord cu angajarea raspunderii Guvernului pentru acest proiect", a subliniat Marko Bela.

Presedintele UDMR a mai afirmat ca in cadrul discutiilor cu seful statului s-a discutat si despre necesitarea pregatirii cat mai temeinice a bugetului, dar si despre necesitatea absorbtiei fondurilor europene.

Minoritatile propun o indexare a salariilor si compensarea celor sub 1.000 de lei

Liderul parlamentarilor reprezentanti ai minoritatilor nationale, deputatul Varujan Pambuccian, a declarat la iesirea de la consultarile de la Cotroceni ca parlamentarii pe care ii reprezinta vor vota solicitarea presedintelui pentru modificarea Legii pensiilor, pentru ca este o "chestiune normala".

In plus, acesta a precizat ca delegatia condusa de el a abordat mai mult chestiunea bugetului pe 2011, legat de care a facut mai multe propuneri privind reechilibrarea veniturilor si a cheltuielilor.

De asemenea, in privinta legii salarizarii unitare minoritatile doresc pastrarea anvelopei si a grilei de salarizare, dar propun in plus o indexare in 2011 care sa fie facuta uniform cu grila precum si o compensare care sa fie acordata anul viitor celor cu venituri sub 1.000 de lei.

In ceea ce priveste absorbita fondurilor europene, Pambuccian a spus ca minoritatile au propus instituirea unei entitati speciale care sa se ocupe de aceste fonduri structurale si care sa fie in subordinea prim-ministrului.

In plus, evaluarile ar trebui sa fie facute de un corp de evaluatori carora dosarele sa le fie inaintate in mod aleatoriu, pentru reducerea riscului de coruptie.

Presedintele a cerut masuri de stimulare a pietei de capital

Intr-un comunicat remis ulterior Ziare.com de Administratia prezidentiala se mai precizeaza ca presedintele Traian Basescu a accentuat in discutiile cu liderii partidelor nevoia unei mai bune prioritizari a investitiilor din bani publici pentru realizarea de obiective majore.

Seful statului a exemplificat prin cele circa 45.000 de investitii cuprinse in bugetul de stat si a solicitat Primului-ministru ca, in baza legislatiei in vigoare, sa dispuna prioritizarea acestora in functie de resursele de finantare existente.

Ca sursa financiara pentru investitii publice, presedintele Romaniei a sustinut principiul evocat de participanti, cel al stimularii pietei de capital din Romania si prin privatizarea prin intermediul bursei a unor pachete minoritare de actiuni detinute de stat.

Traian Basescu s-a consultat doar cu PD-L, UDMR, UNPR si minoritatile

Presedintele Traian Basescu a invitat partidele si formatiunile parlamentare luni, la ora 12.00, la Palatul Cotroceni, pentru discutii pe diverse teme de actualitate, printre care Legea pensiilor, Legea Educatiei, bugetul de stat pe 2011, Strategia UE 2020 si intrarea Romaniei in spatiul Schengen.

Seful statului s-a consultat insa doar cu reprezentantii PD-L, UDMR, UNPR si ai minoritatilor. PNL a respins din start invitatia, inca de vineri, la fel si PC.

Desi s-au aratat la fel de reticenti, liderii PSD au decis sa amane luarea unei decizii pana luni, cand au anuntat ca nu participa la consultari, din acelasi motiv, al prezentei UNPR, partid nerecunoscut de Opozitie.

Citeste si:
Partidele noi, discursuri vechi. De ce sunt sortite eșecului majoritatea noilor formatiuni
Partidele noi, discursuri vechi. De ce sunt sortite eșecului majoritatea noilor formatiuni
În ultimele luni scena politică din România a devenit înghesuită cu numeroase noi partide care vor la alegerile din 2024 să detroneze PSD și PNL în opțiunile electoratului. Cu toate astea,...
Nicușor Dan, după un concurs între școli din București: ”Dezvoltarea sportului de masă este o necesitate”
Nicușor Dan, după un concurs între școli din București: ”Dezvoltarea sportului de masă este o necesitate”
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat, duminică, la premierea echipelor finaliste ale unui concurs sportiv desfăşurat între şcolile bucureştene, că dezvoltarea sportului de...