Consultari la Cotroceni: PDL il sustine pe Basescu, UDMR a plecat fara sa faca declaratii

Marti, 21 Iunie 2011, ora 20:09
7839 citiri
Consultari la Cotroceni: PDL il sustine pe Basescu, UDMR a plecat fara sa faca declaratii
Foto: B1TV

Presedintele Traian Basescu a discutat marti, la Palatul Cotroceni, cu liderii tuturor formatiunilor politice parlamentare pe teme precum revizuirea Constitutiei si reorganizarea administrativa a teritoriului Romaniei.

Discutiile au inceput la ora 14:00, cu reprezentantii USL, iar la ora 16:00 au continuat cu reprezentantii coalitiei de guvernamant, formate din PDL, UDMR, UNPR si Grupul parlamentar al minoritatilor nationale.

Ziare.com a prezentat principalele momente ale consultarilor de la Palatul Cotroceni in format live text:

- Presedintele Traian Basescu va sustine o conferinta de presa pe tema consultarilor cu partidele parlamentare, la ora 19.00.

- Liderul minoritatilor, Varujan Pambuccian, a declarat, la B1TV, ca discutia cu Traian Basescu a fost "de substanta" si ca au ramas de clarificat in zilele urmatoare cateva chestiuni "de nuanta".

"A fost o discutie de substanta, relaxata, dar au ramas cateva chestiuni asupra carora nu exista un consens si pe care urmeaza sa le clarificam in zilele care urmeaza. Prefer sa nu le enumar, prefer sa le rezolvam si sa le tratam cu foarte multa seriozitate si foarte multa atentie. Sunt chestiuni de nuanta.

Statutul minoritatilor merge mai departe prin comisie. In proportie de 99% toate chestiunile sunt convenite, mai sunt cele doua puncte pe care urmeaza sa le discutam, unul se refera la nemodificarea structurii etnice prin masuri administrative, celalalt la avizul conform in cazul desfiintarii de scoli unde se preda in limba materna.

Majoritatea intalnirilor din zilele urmatoare vor fi informale, urmand ca atunci cand se creioneaza solutiile sa avem discutiile decisive. Eu caracterizez discutiile de astazi ca fiind de substanta, intr-o atmosfera calma si normala", a explicat Pambuccian.

- Grupurile UDMR si minoritatilor nationale nu au facut declaratii de presa dupa intalnire.

- Presedintele de onoare al UNPR, Cristian Diaconescu a declarat ca formatiunea sa politica sprijina aceste doua procese fundamentale initiate de presedinte, subliniind ca acest lucru trebuia facut inca de la 1 ianuarie 2007, atunci cand Romania a intrat in UE. "Dorim ca aceste reforme sa fie duse la bun sfarsit, este un moment oportun, la fel ca oricare altul(...) In mod clar, aceste procese foarte complicate, probabil unele dintre cele mai complicate, ne vor arata daca avem oameni de stat capabili sa duca tara unde trebuie si sa modernizeze Romania", a subliniat Diaconescu.

- La finalul discutiilor cu Traian Basescu, Emil Boc a declarat ca PDL isi mentine parerea ca reorganizarea administrativa trebuie facuta. Liderul democrat liberalilor a precizat ca s-a mai convenit ca pana luni sa continue discutiile in Coalitie pe aceasta tema.

- Consultarile dintre presedintele Traian Basescu si liderii Coalitiei de guvernamant s-au incheiat in jurul orei 17:40.

- Presa a fost scoasa din sala dupa doar cateva minute de la inceperea consultarii presedintelui cu liderii coalitiei de guvernamant.

- Premierul Emil Boc a prezentat pe scurt angajamentul Guvernului de a continua procesul de reforma a statului. "Guvernul, in parteneriat cu presedintia, si-a asumat greutatile (...)Procesul de reformare a statului trebuie continuat, pentru a aseza Romania pe un temei solid: revizuirea Constitutiei si reorganizarea. Trebuie dus pana la capat procesul de reforma. Guvernul si-a asumat acest lucru. Daca am fi urmat ceea ce astazi liderii Opozitiei sustin, Romania ar fi ajuns la un deficit de 14%. Avem stabilitate macroeconomica", a trecut in revista Emil Boc cateva aspecte din activitatea guvernului.

- Traian Basescu a deschis discutiile precizand ca a avut deja consultari cu cei doi reprezentanti ai USL pe cele doua subiecte anuntate, revizuirea Constitutiei si reorganizarea.

- Intalnirea a inceput la ora 16:01. Din delegatia PDL face parte si Emil Boc, iar din delegatia UDMR face parte si vicepremierul Marko Bela.

- Reprezentantii minoritatilor, in frunte cu Varujan Pambuccian, si cativa lideri UDMR au sosit la Palatul Cotroceni la ora 15:55.

- 15:45: Delegatia UNPR este prima care a sosit la consultarile lui Traian Basescu cu reprezentantii Puterii. Din delegatie fac parte Marian Sarbu, Cristian Diaconescu, Gabriel Oprea, Neculai Ontanu si Eugen Nicolicea.

- Liderii PDL si UDMR care vor participa la consultari au avut o prima intalnire la Palatul Victoria. Printre participanti au fost Emil Boc, Elena Udrea, Roberta Anastase, Ioan Oltean, Gheorghe Flutur si Kelemen Hunor.

Consultari la Cotroceni: USL propune guvern de tehnocrati si anticipate in toamna

- La ora 14:48 Crin Antonescu si Victor Ponta s-au urcat in masina trasa la usa Palatului Cotroceni si au parasit consultarile.

In concluzie, USL respinge negocierile pe cele doua teme propuse de Traian Basescu si vine la randul ei cu o alta propunere-surpriza: inlocuirea Guvernului Boc cu un guvern de tehnocrati care sa adopte urgent masuri de iesire din criza si care sa organizeze noi alegeri in aceasta toamna. Traian Basescu nu a fost de acord cu aceasta initiativa, sustinand ca inlocuirea guvernului ar arunca tara intr-o criza politica. Urmeaza consultarile cu reprezentantii Puterii, la care, cel mai probabil, va fi discutata si aceasta noua tema introdusa de Opozitie.

- Liderii USL au raspuns unor intrebari adresate de jurnalisti. Victor Ponta: "Cu domnul Basescu nu facem niciun compromis. Noi am facut o propunere de dialog si o propunere rationala. Am propus din partea USL un plan foarte clar cu masuri si termene: infiintarea rapida a unui comitet anticriza Putere-Opozitie-BNR, schimbarea guvernului cu unul tranzitoriu care sa puna in aplicare aceste masuri si sa organizeze in aceasta toamna alegeri parlamentare. Modificarea legii electorale si organizarea alegerilor parlamentare in baza noii legi pana in 2012, si sa incepem cu un parlament votat sa discutam revizuirea Constitutiei, iar referendumul sa aiba loc odata cu alegerile locale din iunie 2012".

- Intalnirea s-a incheiat la ora 14:36, fara ca intre cei trei lideri politici sa mai existe si discutii in absenta presei, asa cum se intampla de obicei in asemenea situatii.

- Ponta: "In Romania, daca vrei sa faci un drum comunal trebuie sa mergi la usa doamnei Udrea". Basescu: "Se pare ca aveti o obsesie. Dar asta nu ma impiedica sa incurajez toti ministrii sa discute cu primarii".

- Crin Antonescu: "In Romania nu a fost niciodata atata coruptie la varf si atata politizare.(...)Noi nu votam nicio formula. Punct". Traian Basescu: "M-am obisnuit cu suficienta dumneavoastra!". Antonescu: "Numai pentru interesul dumneavoastra nu puteti da peste cap tara asta".

- Victor Ponta: "Nu trebuie sa fugim de oameni!" Traian Basescu: "Ce faceti daca in 20 de judete raspunsul majoritar este da si in 20 nu?" Victor Ponta: "Eu ma bazez pe faptul ca oamenii sunt mai intelepti si decat mine si decat dumneavoastra". Traian Basescu: "Nu fuge nimeni de referendum, sunt un pasionat al referendumului". Victor Ponta: "In Bucuresti a murit pasiunea". Traian Basescu: "Nu, acolo au aparut teme parazitare".

- "Aveti ca obiectiv impingerea tarii in instabilitate", le-a reprosat presedintele celor doi lideri. Basescu le-a explicat acestora ca Romania are costuri mult prea mari cu administrarea statului si i-a intrebat de ce nu doresc o reorganizare a acestuia. Crin Antonescu i-a replicat ca acest lucru trebuie facut numai dupa o consultare a poporului prin referendumuri care sa consfinteasca reforma propusa si sustinuta numai de Traian Basescu.

- Traian Basescu le-a cerut liderilor USL ca, daca nu sustin, macar sa nu impiedice reformarea tarii. "Chiar nu ati simtit niciodata ca Guvernul Boc e o amenintare la adresa securitatii tarii?", a intrebat Antonescu. "Acest Guvern a trecut Romania prin criza", i-a replicat Basescu.

- Victor Ponta i-a prezentat presedintelui Traian Basescu un material scris cu propunerile USL privind reorganizarea tarii. In plus, el a precizat ca USL e dispusa sa analizeze cu presedintele numirea unui guvern tehnocrat care sa organizeze alegerile din 2012 si sa discute revizuirea Constitutiei. "Propuneti sa intram intr-o criza politica? Sa intram in anticipate acum?", a intrebat Traian Basescu. "Nu, va propunem sa ne intoarcem la popor", a replicat Ponta, moment in care intre el si presedinte au inceput o serie de replici legate de subordonarea lui Emil Boc fata de seful statului, dar si despre contractele lui Ponta cu Midia.

- Crin Antonescu a afirmat ca cele doua subiecte majore trebuie sa fie abordate doar de Parlamentul urmator, care va rezulta in urma alegerilor din 2012. Liderul PNL a mai precizat formatiunea sa politica nu este de acord cu reorganizarea in 8 judete si desfiintarea celor actuale si i-a cerut presedintelui sa opreasca "in acest moment" aceasta dezbatere, deoarece are consecinte nefaste. Antonescu a mai adaugat ca USL vine cu propriile propuneri la Cotroceni si i se adreseaza in calitate de sef al statului, nu in calitate de "sef de partid".

- Intalnirea cu liderii USL a inceput la 14.10. Presedintele a precizat ca fiecare dintre participantii la dialog va vorbi de fata cu presa cate 3-4 minute, ceea ce l-a nemultumit pe Crin Antonescu. "Palatul Cotroceni are niste cutume, le schimbati cand ajungeti aici", i-a replicat presedintele.

Traian Basescu a precizat ca invitatia a fost adresata pentru cele doua subiecte, adaugand insa "daca aveti si altele pot fi ridicate" in discutia ulterioara.

Presedintele le-a explicat celor doi lideri ai Opozitiei pe scurt argumentele sale in favoarea respectarii referendumului din 2009, dar si al reorganizarii teritoriale si al revizuirii Constitutiei. Cuvantul folosit in repetate randuri de Traian Basescu a fost "compromis". El a incheiat solicitand sprijinul Opozitiei in vederea modernizarii statului si reorganizarii administrative.

- Victor Ponta si Crin Antonescu au sosit la negocieri la ora 13.55. Desi anuntau o delegatie de 15 persoane, cei doi au venit neinsotiti, nefiind prezent nici macar liderul PC, Daniel Constantin. Singurul care a facut declaratii la intrare a fost Victor Ponta.

"Evident ca n-am venit sa vorbim de regionalizare si Constitutie, am venit sa discutam despre agenda populatiei, avem o solutie concreta si serioasa pe care vrem sa o prezentam (...) E nevoie sa oprim escaladarea tensiunilor sociale, in primul rand interetnice", a spus Ponta.

Consultari cu final neprevazut

Revizuirea Constitutiei si reorganizarea teritoriala sunt doua teme lansate recent de Traian Basescu care i-au luat prin surprindere pe liderii partidelor si care au declansat controverse aprinse.

"Exista puncte de vedere comune intre putere si opozitie legat de necesitatea ca actiunea sa se intample. In aceasta situatie cred ca s-a creat o buna oportunitate pentru initierea unui dialog putere-opozitie, dialog care sa ne duca spre o solutie comuna(...)

Ce este, insa, esential: ca aceste doua lucruri extrem de serioase si necesare, fie ca vorbim de revizuirea Constitutiei, fie ca vorbim de reorganizarea administrativa a tarii, sa nu fie tratate din interese politice, din interese de a proteja clientela politica, sa nu fie tratate, spuneam, prin minciuna publica", a explicat presedintele, intr-o conferinta de presa tinuta pe 10 iunie, decizia de a invita partidele la consultari.

Au urmat 10 zile de dezbateri furtunoase atat in presa, cat si in interiorul Opozitiei, dar mai ales al Puterii. USL a respins ferm propunerile sefului statului, venind cu propriile variante de modificare a structurii parlamentului si de regionalizare a tarii, variante ce vor fi sustinute si in discutiile de astazi de la Cotroceni.

Antonescu stie cum vor decurge consultarile cu Basescu - vezi ce vrea sa-i spuna

Daca Opozitia pare unita, in randurile Puterii exista numeroase divergente, in special intre PDL si UDMR. Liderii maghiari nu sunt de acord cu reorganizarea administrativa in maximum 8 judete si ameninta cu proteste de strada si cu iesirea de la guvernare.

Kelemen spune ca maghiarii ar iesi in strada si impotriva UDMR, daca accepta reorganizarea

In schimb, democrat-liberalii sustin in totalitate demersurile lui Traian Basescu, lor alaturandu-li-se si UNPR. Mai mult, in ciuda disputelor aprige din ultimele zile dintre PDL si UDMR in special pe forma finala a statutului minoritatilor, pusa in prezent in concordanta cu o eventuala reorganizare teritoriala, democrat-liberalii par increzatori ca dupa intalnirea de astazi de la Cotroceni coalitia va depasi toate obstacolele si va merge, unita, mai departe.

Sebastian Lazaroiu: Reorganizarea se va face. UDMR isi va flexibiliza pozitia

Udrea, despre reorganizare: Suntem pe drumul cel bun sa ajungem la o intelegere

In orice caz, este posibil sa avem in fata o vara fierbinte din punct de vedere politic. Traian Basescu asteapta motivarea Curtii Constitutionale cu privire la neconstitutionalitatea unor prevederi din proiectul de revizuire a legii fundamentale, pentru a-l definitiva si a-l trimite Parlamentului. De asemenea, pe 27 iunie, presedintele va sustine un discurs pe aceste doua teme in fata deputatilor si senatorilor.

Anticipand si alte miscari surpriza ale sefului statului, liderul PNL Crin Antonescu si-a avertizat deja colegii parlamentari sa nu plece in vacanta de vara inainte de terminarea sesiunii legislative si sa ramana pregatiti in vederea unei posibile motiuni de cenzura.

Vești proaste pentru angajații Tarom. Compania intră în reorganizare economică
Vești proaste pentru angajații Tarom. Compania intră în reorganizare economică
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat miercuri, 24 aprilie, la Tulcea, că TAROM va primi până la finele lunii ajutor din partea Comisiei Europene şi apoi va intra într-o...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#consultari Cotroceni, #consultari Basescu partide, #Basescu revizuire Constitutie, #reorganizare , #presedinte