Ziare.com

Copii, nu va jucati cu Constitutia si cu regionalizarea! (Opinii)

Vineri, 21 Iunie 2013, ora 23:46

   

Copii, nu va jucati cu Constitutia si cu regionalizarea! (Opinii)
In orice tara democratica, seful statului, fie rege, imparat sau presedinte, nu are competente legislative, activitatea aceasta fiind atributia principala a Parlamentului.

Caci separatia puterilor in stat intr-o democratie adevarata nu e vorba goala. In schimb, seful statului isi exprima punctul de vedere atunci cand promulga legea sau o intoarce Parlamentului.

In Romania, fiind ea din nascare o democratie originala, atata vreme cat legile emanau de la Cotroceni, iar guvernele Boc-Ungureanu si le insuseau, trecandu-le prin Legislativ ca rapidul prin gara Leurda, presedintele nu avea nicio obiectie, toate se desfasurau in deplina legalitate, iar facatorii de legi erau toti plini de bune intentii si competente, de responsabilitate si dragoste de tara.

Intre proiecte alternative si solutii unice

Astfel ca proiectele noii Constitutii si cel al regionalizarii mosite de consilierii presedintelui erau perfecte, raspundeau tuturor cerintelor unei administratii moderne si eficiente, iar cele ale USL si ale guvernului Ponta sunt proaste, complet gresite, antinationale, distrug caracterul unitar al Romaniei, ducand "spre federalizarea tarii". Si asta deoarece "Camera superioara va fi destinata, dedicata, regiunilor".

Sa zicem ca presedintele si-a exprimat, ca oricare cetatean, propriile opinii si sa vedem cat adevar si cata dreptate ascund: sa-si fi pierdut caracterul unitar statele ale caror senate se ocupa de gestionarea problematicii regiunilor? Nici vorba. E adevarat ca, atunci cand legea si unitatea sunt mentinute prin forta sau coercitie, nu mai este nimic de facut.

Nu cumva Traian Basescu are un dinte impotriva Senatului Romaniei, al carui presedinte este liberalul Crin Antonescu si pe care l-ar vrea disparut, iar Senatul desfiintat fara prea multa tevatura?

Transparenta si participare

A se mai observa ca actualele initiative de revizuire a Constitutiei si de regionalizare s-au desfasurat dupa regulile transparentei si pe baza principiilor participative, prin atragerea specialistilor din Academie si din universitati, ceea ce nu s-a intamplat nicidecum in cazul proiectelor prezidentiale. In plus, prin crearea Forumului National si a forumurilor judetene, actiunea a capatat aproape un caracter de masa. Ca pe vremuri.

Cat despre amenintarea cu aparitia instabilitatii teritorial-politice si vulnerabilitatea parlamentelor regionale, a se observa ca tarile unde exista parlamente regionale sunt cele mai stabile si mai dezvoltate din punct de vedere economic si al democratiei, au un inalt grad de bunastare si civilizatie, inclusiv politica, Germania reusind chiar sa-si realizeze unitatea nationala dupa valul revolutionar 1989.

Regiuni am mai avut

In plus, Romania a mai experimentat sistemul regional pana la noua impartire administrativa din 1968, cand judetele au luat locul regiunilor si raioanelor, dar si inainte de razboi, cand intre administratia judeteana si cea a satelor se interpuneau plasele. Asadar se poate apela la arhive pentru a se beneficia de experienta administrativa a comunitatilor locale si a inaintasilor.

Mi se pare totusi de bun augur ca se iau in calcul principalele temeri exprimate nu doar de presedinte in mass-media: da, ar putea creste birocratia, vor creste cu siguranta si distantele administrative, e posibil sa avem instabilitate legislativa, mai ales locala, sa se manifeste si disolutia statului unitar in caz ca lucrurile nu sunt facute temeinic. Dar procesele de modernizare sunt in curs si se mai pot face corectii.

Intre critica si realism

De ce este nemultumit presedintele? Fiindca, "in viziunea sa, regionalizarea trebuia sa simplifice statul si costurile de functionare a statului... Administratia la nivel judetean trebuia sa dispara, chiar daca in interiorul regiunilor mentinem numele judetelor. Dar toata administratia se muta la nivel regional si acest lucru nu se poate face asa cum se face acum".

Nu stiu cat de realiste sunt ideile lui Traian Basescu, insa ceea ce scartaie in sistemul administrativ actual este tocmai relatia intre cetatean si institutiile judetene sau deconcentrate, intre acestea si ministere, la ultimele doua nivele birocratia fiind sufocanta. In caz ca autoritatea unei regiuni va prelua intreaga problematica a 5-8 judete, blocajul e previzibil pentru oricine. De aceea, poate n-ar fi rau ca etapa actuala sa fie una intermediara.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 694 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Camera superioara

le-ar fi de folos separatistilor unguri. La fel ca si o regiune pe care ulterior sa si-o declare autonoma, alcatuita numai din judetele in care ei sunt majoritari. Sper ca Ponta si Kkrau nu sunt atat de ibmecili ca sa le faca pe plac.

 

astia doi sint mai mult decit ai spera

:)
nu e clar de ce trebuie 2 camere.
asa,din ambitia de a-l contrazice pe basescu si de a zgindari decizia populara clara din 2009...

in realitate,"politicienii" nostri sint ingroziti ca s-ar putea trezi impingind vagoane cu capul :)))
vagoanele cfr marfa recent privatizate de fenechiu si bulibasa din toflea...


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor