Corectia necesara, dar insuficienta a presedintelui (Opinii)

Duminica, 23 Ianuarie 2011, ora 12:17
7895 citiri
Corectia necesara, dar insuficienta a presedintelui (Opinii)
Foto: Arhiva

Nu stiu daca este vorba despre incompetenta sau disperare, insa, in mod cert, Guvernul Boc face erori, cel putin de imagine, atat de mari incat inclusiv presedintele Traian Basescu este nevoit sa se disocieze mai mult sau mai putin explicit cu ele. Iar felul in care a actionat in domeniul pensiilor militare l-a obligat pe seful statului la o dubla astfel de delimitare.

In primul rand a fost felul complet aiuristic in care s-a purces la recalculare, cu caruta inaintea boilor. Adica abia dupa inceperea recalcularilor autoritatile au realizat ca multe dintre actele cerute pur si simplu nu (mai) exista. Cazul Dumitru Prunariu este emblematic.

Presedintele UNPR, Marian Sarbu, a dezvaluit, in incercarea de a diminua dezastrul de imagine pentru reprezentantul partidului sau ca ministrul Oprea ar fi cerut in Guvern un ragaz mai mare pe care nu l-a primit. Este posibil, dar asta nu-l face mai putin vinovat decat este si restul cabinetului in frunte cu Emil Boc. Daca simtea ca sarcina impusa nu poate fi indeplinita cu niciun chip, avea la dispozitie demisia, caci, dupa stiinta mea, nu l-a legat nimeni cu lanturile de scaunul ministerial.

Dar Gabriel Oprea nu numai ca nu a demisionat, ci, dimpotriva, a perseverat diabolic in eroarea intitiala, ignorand evidentele. Traian Basescu insa s-a repliat, a admis erorile, ba chiar a citat pasaje deloc magulitoare din scrisorile care i le aduceau la cunostinta si a convocat la Cotroceni toti responsabilii cu procesul recalcularii pentru a vedea cum se pot corecta greselile.

N-a trecut insa prea mult timp pana la alta belea. Inalta Curte de Casatie si Justitie a confirmat hotararea Curtii de Apel Cluj care decisese suspendarea procesului de recalculare. Motivarea ICCJ este cat se poate de clara: "(...) Instanta de control judiciar are in vedere faptul ca H.G. nr. 735 din 21.07.2010 - act administrativ unilateral cu caracter normativ - produce efecte erga omnes, ca si sentinta recurata. In raport de cele amintite anterior, H.G. nr. 735 din 21.07.2010 produce efecte erga omnes, cu alte cuvinte, se refera la toate persoanele aflate sub incidenta sa: fostii militari, politisti, functionari publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciarelor, pentru care se dispune recalcularea pensiilor".

Asadar discutam nu despre anularea actului normativ, ci doar suspendarea acestuia pana la clarificarea fondului cauzei, o suspendare care opereaza insa imediat si in favoarea tuturor persoanelor afectate. Fata in fata cu aceasta decizie, Guvernul a avut o alta reactie aiuritoate: recalcularea continua pentru ca suspendarea opereaza doar pentru cei care au initiat actiunea in justitie.

Cu alte cuvinte, Cabinetul Boc si-a asumat explicit nerespectarea unei hotarari judecatoresti. Aceasta prostie monumentala nu i-a prea lasat alternative presedintelui.

"Nu e decat o solutie: sa fie respectata hotararea Inaltei Curti. Nimic in afara hotararii Inaltei Curti nu poate functiona", a spus Traian Basescu, lansand cabinetul in off-side.

Ca garant al Constitutiei si legalitatii, preseidntele nu putea actiona altfel. Exemplul unui Guvern care ignora hotarea celei mai inalte instante a tarii este unul extrem de periculos intr-o societate si asa buleversata. Ramane acum de vazut care va fi reactia guvernamentala.

Ramane totusi greu de inteles de ce nu a reusit presedintele sa evite aceste chifle ale Executivului inainte ca ele sa fie comise sau de ce nu a reusit macar corectarea lor imediata, fara a fi nevoie de disocieri publice. A pierdut influenta asupra Cabinetului sau chiar domnia sa nu a anticipat greselile, iar acum incearca sa salveze ce mai poate fi salvat? Daca ar mai avea in fata vreo batalie electroala as miza pe a doua varianta.

Sau insa, mai degraba as crede ca haosul guvernamental este atat de mare incat nimeni nu prea mai poate controla cu adevarat nimic. Ceea ce nu e o scuza nici pentru Traian Basescu, nici pentru Emil Boc, dimpotriva. Un lucru este cert, pentru salvarea unui dram de imagine si demnitate pentru Executiv corectiile declarative nu sunt suficiente. Ar fi nevoie si de niscaiva demisii, in frunte cu aceea a lui Emil Boc.

Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
#recalculare pensii militari, #Traian Basescu recalculare pensii , #presedinte