Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Cosmarul lui Traian Basescu (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Sambata, 15 Februarie 2014, ora 18:53
10155 citiri
Cosmarul lui Traian Basescu (Opinii)
Foto: presidency.ro

E greu de spus ce isi doreste cel mai mult in acest moment Traian Basescu

1. USL sa ramana unita, astfel incat sa poata strange cat mai mult capital pentru Partidul Miscarea Populara pe spinarea greselilor la comun ale PSD si PNL sau

2. Uniunea Social Liberala sa se rupa cat mai repede, intrucat oricum scindarea este inevitabila si timpul castigat pana la alegeri ii va permite sa faca jocuri si aliante pe partea dreapta, fie rupand o parte din PNL pe care sa o treaca inspre PMP, fie incercand sa atraga cu totul partidul lui Antonescu inspre o alianta cu toate fortele de-a dreapta scenei politice.

Cine e cat de cat obisnuit cu schimbarile de idei si stari emotionale ale presedintelui, uneori de la o ora la alta, nu ar trebui sa se mire daca nici presedintele nu stie inca din care scenariu ar avea de castigat, deocamdata, cel mai mult.

Iesirea PNL din USL si de la guvernare este riscanta intrucat l-ar impune pe Crin Antonescu drept lider al Opozitiei, pozitie pe care in prezent Traian Basescu o domina detasat si fara grija de a fi curand incurcat de vreun alt politician. Asa s-ar explica apelul la calm si impacare adresat de presedinte intr-o scrisoare catre liderii USL.

Pe de alta parte, exista si mai proaspatul laudatio pe care Basescu l-a adus primarului Sibiului. Daca s-a aratat deschis sa faca echipa cu un ministru de Interne care s-ar numi Iohannis, atunci logica elementara in care poate fi citita o astfel de declaratie e doar aceea a intrigii si dezbinarii pe care vrea sa o anime la varful USL.

Traian Basescu stie foarte bine ca din momentul destramarii majoritatii useliste se nasc o mie de alte noi oportunitati de combinare si recombinare politica, tehnica pe care a demonstrat ca o stapaneste inca destul de bine.

Capcana coabitarii in care l-a atras pe Victor Ponta pentru obtinerea numirii sefilor procurorilor parchetelor si renasterea politica din ultima perioada, cand toata lumea credea ca e terminat din punctul de vedere al imaginii, sunt doar cele mai recente mostre ale stiintei combinatiilor politice de care inca mai este capabil Traian Basescu.

Pe de alta parte, stie la fel de bine ca procentele sale, oricum putine, nu pot fi transferate pur si simplu catre noua sa constructie politica, PMP. Din acest punct de vedere, mult mai eficient ar fi sa erodeze colosul tot mai dezarticulat al USL si apoi sa incerce sa rupa cat mai mult posibil din PNL.

Intrucat e greu de cuantificat care varianta i-ar aduce acum un castig mai mare, ideal ar fi ca USL sa continue la guvernare compromitandu-se tot mai mult, astfel incat ruperea sa duca si la fragmentarea unor bucati din PNL sau, cea mai fericita situatie, debarcarea lui Antonescu si atragerea liberalilor cu totul inspre PMP.

Cosmarul lui Traian Basescu ar fi atunci exact opusul acestui scenariu, cu o Miscare Populara izolata si marginalizata de o posibila intelegere intre un Antonescu si Blaga.

Visul cel mai urat pe care l-ar putea trai Traian Basescu ar fi ca jocurile politice din USL si eventual cele ale liberalilor de dupa ruptura sa il lase izolat si in afara oricarei posibilitati de a influenta balanta alegerilor, lipit de un PMP care, de unul singur, nu va avea forta sa traga nicio sfoara.

Perspectiva in sine cred ca este suficient de traumatizanta pentru a-l forta sa incerce orice varianta posibila. De la scos oamenii in strada impotriva Guvernului Ponta pana la ochii dulci facuti liberalului Iohannis.

Un simplu joc de speculatii politice, fara o alta miza decat asigurarea propriei persoane dupa iesirea de la Cotroceni si fara prea multe legaturi cu adevaratele probleme ale tarii.

In sfarsit, nu fara o oarecare ironie, poate tocmai incercarea lui Traian Basescu de a se salva dupa cei 10 ani de presedintie ar putea inclina, pentru ultima oara, balanta intregii scene politice.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Basescu calcule politice PMP, #Basescu ruptura USL, #Basescu alianta PNL PMP , #presedinte