Criza declansata de populismul presedintelui (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Vineri, 09 Martie 2012, ora 19:07
6809 citiri
Criza declansata de populismul presedintelui (Opinii)
Foto: Ziare.com

Se poate ca Traian Basescu sa isi imagineze ca poate cumpara voturile cu tehnica de la Leana Ceausescu citire - "mai da-le Nicule o suta de lei!". E drept ca omul flamand uita de toate nenorocirile pe care le-a indurat, cand isi vede burta plina.

Ne-am convins de-a lungul timpului si care este organul cu care gandesc masele. Fie ca e vorba de romani, nemti sau francezi. Dar mai cu seama la romani, unde pomana pare sa aiba un caracter aproape religios.

Teza ca pomana inainte de alegeri salveaza o Putere putreda si falita nu cred ca mai poate avea niciun efect azi. Nu pentru ca suferintele au fost prea dure sau pentru ca oamenii au memorie. Oricum, n-au! Ci pentru ca o astfel de intorsatura, o asemenea schimbare este de o iresponsabilitate care nu are cum sa nu sara in ochi oricui manifesta si cel mai mic interes fata de viata si activitatea politica.

Daca Opozitia nu poate sau nu va fi in stare sa articuleze esenta fraudei si minciunii, presa are datoria sa vorbeasca sau macar sa aminteasca publicului principalele coordonate ale vietii economice. In conditiile astea, sa auzi acum din nou ca se vor face alte imprumuturi pentru a da spaga si mita electorala (acte penale) - cand timp de doi ani singura teza propovaduita de coalitia de guvernare si de catre presedinte a fost cea a austeritatii si reducerii cheltuielilor statului - inseamna a asista la cea mai mare cacealma din ultimii 22 de ani.

"Reintregirea" salariilor inainte de alegeri, adica cresterea lor, cand nu exista bani - a spus-o in repetate randuri acelasi Traian Basescu, luna de luna - nu e nimic altceva decat o batjocorire a sacrificiilor populatiei din ultimii ani. Inseamna ca au fost degeaba si ca acum, pentru a-si salva pielea la alegeri, guvernantii sunt in stare de orice ilegalitate si minciuni, aruncand bani in cel mai iresponsabil mod. De fapt, lumea nu ar trebui sa uite ca acelasi lucru s-a intamplat si in 2009, iar plata a venit la taierile din mai 2010. Au ascuns criza in 2009, au mintit - asa cum au recunoscut si Traian Basescu, si Radu Berceanu, si Vasile Blaga si Sebastian Vladescu - apoi au fost nevoiti sa taie tot de la populatiei ca sa plateasca alegerile.

Va spunea Vladescu despre taieri? Ca daca ar fi fost luate din timp, ar fi fost mult, mult mai reduse. Acelasi lucru se pregateste si acum. Se ignora realitatea economica si se pregatesc sa arunce cu bani pentru a se salva. Acelasi scenariu, aceiasi actori si jucatori. Pentru a sublinia de ce este atat de grava o astfel de schimbare a politicii, acum inainte de alegeri, sa il ascultam inca o data chiar pe presedinte in momentul pretins de maxima responsabilitate.

"Solutia corecta pentru Romania este continuarea programelor de restructurare si consolidare fiscala pe care le-am inceput. In interiorul acestor programe, prioritara trebuie sa fie continuarea politicilor de reducere a cheltuielilor de functionare a statului. Reducerea deficitelor diferitelor fonduri trebuie sa fie o prioritate majora pe termen mediu. Aceste deficite reprezinta bani pe care Romania trebuie sa-i imprumute. Ii imprumuta, ii pune in bugetul de stat si ii transfera catre fondurile deficitare. De aceea AFIRMATIILE CU MARIRI nu inseamna altceva decat marirea volumului de bani pe care trebuie sa il imprumutam" - Traian Basescu, 9 august 2011, declaratie de presa Cotroceni.

Oare ce s-o fi schimbat intre timp, ce explozie brusca a economiei Romaniei a avut loc in doar cateva luni, pentru a justifica indemnul lui Traian Basescu din Parlament din 7 martie 2012? Ce relansare economica urmeaza sa se intample, cand presedintele tocmai a avertizat (tot in Parlament) ca urmeaza in a doua jumatate a anului o revenire a crizei? Intrebari pe care romanii ar trebui cel putin sa le auda, daca nu sa primeasca si raspunsuri la ele.

"Este adevarat, la inceputul anului 2011, parte din sumele taiate din salariile bugetarilor au fost restituite. Cred ca este o datorie a mea si a dumneavoastra sa gandim si sa gasim solutii pentru ca, undeva in jurul datei de 1 iunie, sa reintregim salariile bugetarilor. Din acest punct de vedere veti avea tot suportul meu, dar suportul meu nu este suficient daca talentul dumneavoastra si al Guvernului nu va fi pe masura momentului si pe masura nevoii de a restabili veniturile bugetarilor" - Traian Basescu, 7 martie 2012, discursul din Parlamentul Romaniei.

Poate ca acest indemn are loc acum doar pentru ca premier nu mai este Emil Boc, compromis total ca imagine, ci Mihai Razvan Ungureanu, in dreptul caruia ar putea sa se capitalizeze eventualele mariri si spagi electorale. Pentru ca lumea va crede ca noul premier, datorita ingeniozitatii sale, a facut deodata rost de bani. Dar, si in acest caz extrem, o intrebare de minim bun simt ramane - cine si de ce l-a tinut atunci atat timp pe incompetentul (in acest caz) Emil Boc in functie? PDL? Sau Traian Basescu.

Oricare ar fi raspunsul nu ramane decat o urata complicitate intre aceiasi jucatori de dragul puterii si al banilor castigati in timp ce taiau veniturile roamnilor. Pentru ca acum sa le creasca la loc doar pentru a ii mai pacali inca o data dupa aceeasi reteta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Piedone vorbește despre un complot în favoarea lui Nicuşor Dan: ”Nu mă întoarce nimeni înapoi”
Piedone vorbește despre un complot în favoarea lui Nicuşor Dan: ”Nu mă întoarce nimeni înapoi”
Cristian Popescu Piedone (PUSL), candidat la funcţia de primar al Capitalei, a infirmat, din nou, marţi, 23 aprilie, zvonurile referitoare la o posibilă retragerea a sa din cursa electorală şi...
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Candidatul liberal la Primăria Capitalei, anunțat odată cu retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursă, vrea să propună „un model liberal de administrație”. Sebastian Burduja, liderul...
#reintregirea salariilor bugetarilor, #taieri venituri bugetari 2010, #discurs Basescu Parlament , #presedinte
Comentarii
Poza Jerome
Jerome
rank 5
Principiul nr. 1 al lui Traian Basescu
Poza bum
bum
rank 5
criza declansata de presa !