CSAT: Romania trimite militari in Mali - vezi ce s-a mai decis

Marti, 05 Februarie 2013, ora 18:05
3776 citiri
CSAT: Romania trimite militari in Mali - vezi ce s-a mai decis
Foto: Arhiva

Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) a aprobat, marti, ca Romania sa trimita zece militari in Mali.

"In cadrul sedintei, s-a aprobat trimiterea unui contingent, de 10 militari, din randul fortelor Armatei Romaniei, la misiunea Uniunii Europene de instruire din Mali in anul 2013.

Contributia tarii noastre cu instructori si personal de stat major la aceasta misiune este in acord cu obligatiile ce-i revin in calitate de stat membru al Uniunii Europene (UE) si cu sprijinul exprimat pentru demersurile Uniunii de stopare a activitatilor teroriste si de crima organizata", se arata intr-un comunicat de presa al Presedintiei remis Ziare.com.

Presedintele Traian Basescu declara, acum doua saptamani, ca Romania va fi solidara cu Franta, "dar daca cineva ne vede trimitand trupe luptatoare in Mali se insala", seful statului precizand ca tara noastra poate asigura instructori sau materiale pentru armata statului african.

Militari si politisti romani, in zone de conflict

Totodata, potrivit situatiei prezentate in sedinta CSAT, in anul 2013, Romania va trimite in misiuni si operatiuni in strainatate 2.036 de militari, cu 312 militari mai putini decat in anul precedent.

In ceea ce priveste Ministerul Afacerilor Interne fortele care vor participa, in 2013, la misiuni sub egida Organizatiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), UE, Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) si Organizatia Natiunilor Unite (ONU) vor fi 490 de militari sau politisti. Fata de anul 2012, numarul acestora este mai mare cu 143 de persoane.

Totodata, in vederea respectarii Planului multianual de restabilire a capacitatii de lupta a Armatei Romaniei, s-a stabilit suplimentarea graduala a bugetului Ministerului Apararii Nationale (MApN) cu 0,3% din PIB anual, pana la atingerea, in 2016, a nivelului de 2% din PIB.

Criza ostaticilor din Algeria

Membrii Consiliului au fost informati despre activitatea autoritatilor si institutiilor statului pentru gestionarea situatiei cetatenilor romani generata de atacul terorist din Algeria.

S-a apreciat ca centrul de greutate al intregii strategii si actiuni ale autoritatilor romane l-a constituit salvarea vietilor cetatenilor romani in conditiile in care, in astfel de situatii, nu exista o baza de date reala cu cetatenii romani aflati la o anumita data intr-o tara.

In cadrul sedintei, s-au mai analizat si masurile adoptate de catre Romania in vederea punerii in aplicare a regimurilor de sanctiuni instituite pe plan international in perioada septembrie 2011 - septembrie 2012, constatandu-se buna cooperare intre institutiile cu responsabilitati in acest domeniu.

Securitatea cibernetica si Romania ca popas pentru americanii in drum spre Afganistan

Strategia de Securitate Cibernetica a constituit un alt subiect care a fost discutat, mebrii CSAT abroband implementarea unor masuri de securitate care sa conduca la cresterea nivelului de protectie a infrastructurilor cibernetice.

Un alt punct de pe ordinea de zi a sedintei CSAT l-a constituit analizarea si aprobarea desfasurarii operatiilor de transport multimodal pe teritoriul Romaniei a resurselor materiale si umane apartinand Guvernului SUA, dinspre si catre Afganistan, in sprijinul operatiei NATO International Security Assistance Force (ISAF) si a operatiei de coalitie Enduring Freedom (OEF), in anul 2013.

In acest sens, se vor utiliza facilitatile existente in cadrul Centrului Administrativ Aerodromul "Mihail Kogalniceanu", Aeroportului International "Mihail Kogalniceanu" si Portului din Constanta.

In finalul sedintei, membrii Consiliului Suprem de Aparare a Tarii au aprobat Programul de activitate al CSAT pentru anul 2013, document necesar realizarii obiectivului constitutional al Consiliului de organizare si coordonare unitara a activitatilor care privesc securitatea nationala.

La cererea Guvernului, s-a aprobat si privatizarea CFR Marfa, statul urmand sa vanda 51% din actiunile pe care le are compania feroviara.

Privatizarea CFR Marfa, aprobata in sedinta CSAT

Sedinta de miercuri de la Cotroceni a fost prezidata de seful statului, Traian Basescu. La ea au participat premierul Victor Ponta, ministrul de Finante Daniel Chitoiu, ministrul Apararii Nationale Mircea Dusa, ministrul de Interne Radu Stroe si ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean.

Totodata, au fost prezenti si ministrul Justitiei, Mona Pivniceru, ministrul Economiei Varujan Vosganian, directorul SRI George Maior, cel al SIE, Teodor Melescanu si cel al Statului Major General, general-locotenent Stefan Danila.

Consilierul prezidential pentru Securitate Nationala, Iulian Fota, secretarul CSAT, general Ion Oprisor si purtatorul de cuvant al presedintelui Romaniei, Bogdan Oprea, au fost de asemenea prezenti.

La sedinta CSAT a mai participat, ca invitat, si ministrul pentru Societatea Informationala, Dan Nica.

A.S.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#CSAT militari Mali, #Romania participare Mali, #sedinta CSAT , #presedinte