Cui sa-i dam mai multa putere, presedintelui sau Parlamentului? Sondaj Ziare.com

Sambata, 06 Iulie 2013, ora 18:38
5506 citiri
Cui sa-i dam mai multa putere, presedintelui sau Parlamentului? Sondaj Ziare.com

Revizuirea Constitutiei aduce in atentie un interesant subiect de dezbatere: raportul de putere dintre Parlament si presedinte.

Actuala lege fundamentala a tarii a asezat cele doua institutii, ambele alese direct de popor, intr-un vag echilibru, dar amandoua se zbat sa se ridice una deasupra celeilalte.

Primul care a avut sansa (si a si incercat sa o fructifice!) de a reduce din puterea taberei aparent adverse a fost Traian Basescu. Printr-o miscare abila - referendumul din 2009 - i-a facut pe romani sa rezoneze la ideea ca ar fi bine sa se reduca Parlamentul la o singura camera cu doar 300 de parlamentari. Ulterior, presedintele a promovat un proiect de revizuire a Constitutiei prin care se mai ciupea, pe ici pe colo, din puterea forului legislativ. Ambele actiuni au esuat, blocate fiind chiar de Parlament.

Replica a fost la fel de dura. Parlamentul a fortat mai intai demiterea presedintelui, intr-un "blitzkrieg" fierbinte, de vara, care a dat toata legislatia peste cap si a fost oprit in ultimul moment de Curtea Constitutionala. Si de data aceasta romanii au rezonat la o idee - cea de demitere a presedintelui - in numar mare, dar ceva mai mic decat la referendumul din 2009.

Dupa esecul demiterii presedintelui, Parlamentul a venit si el cu propriul proiect de revizuire a Constitutiei, care (ce mirare!) ii reteaza sefului statului numeroase atributii, transformandu-l intr-o "paiata", dupa cum plastic s-a exprimat Traian Basescu.

In acest moment, exista destul de multe sanse ca anul viitor sa fim pusi sa facem o alegere importanta: Cui vom da mai multa incredere, mai multa putere? Presedintelui, votand la referendum pentru parlament unicameral, sau Parlamentului, votand Constitutia revizuita care goleste de atributii institutia prezidentiala?

Trecand peste paradoxul ca prezidentiabilul cotat cu cele mai mari sanse de castig, Crin Antonescu, este cel mai hotarat sa faca harcea-parcea functia cea mai inalta in stat, ne intrebam cine merita mai multa incredere din partea noastra, a alegatorilor.

Ce ne dorim? Un presedinte puternic, ales prin vot direct, si ale carui actiuni sa poata, in anumite conditii, sa duca la dizolvarea parlamentului, sau dimpotriva, un parlament puternic si un pachet de legi care sa permita inlaturarea mai usoara de la putere a sefului statului?

Adevarul este ca avem experiente triste si cu o tabara si cu cealalta. Atat Ion Iliescu cat si Traian Basescu au fost acuzati ca au abuzat de prerogativele prezidentiale, impunandu-si vointa proprie si slabind autoritatea Parlamentului.

De partea cealalta, insa, nimeni nu poate trece cu vederea faptul ca forul legislativ al tarii a fost deseori (si mai ales in actualul mandat) populat cu numerosi corupti, chiulangii, neprofesionisti, demagogi, traseisti gata sa raspunda la comenzile unor structuri politice obscure.

In aceste conditii, care dintre riscuri este mai mare? Ca o singura persoana - presedintele - sa acumuleze atat de multa putere incat sa ne intoarca in urma cu cateva decenii, sau ca o "gasca" politica amorfa sa faca legi dupa bunul plac, tinand cont doar de propriile interese?

Ziare.com te invita la dezbatere si la vot: In relatia directa dintre presedinte si parlament, cine vrei sa fie mai puternic? Crezi ca actualul raport de putere dintre cele doua institutii ar trebui sa se modifice? Daca da, in favoarea cui? Sau crezi ca institutiile sunt intr-un echilibru care trebuie mentinut? De abuzurile cui te temi mai tare?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Basescu raport putere Parlament, #putere presedinte Constitutie, #Basescu constitutie presedinte paiata , #presedinte