Cum a sabotat Traian Basescu adevarata reforma a statului (Opinii)

Luni, 12 Martie 2012, ora 21:41
2913 citiri
Cum a sabotat Traian Basescu adevarata reforma a statului (Opinii)
Foto: Arhiva

Inainte de a fi intr-o criza economica, Romania se gaseste intr-o profunda criza a identitatii institutiilor statului. Traian Basescu si-a impus drept obiectiv, inca de acum 8 ani, odata cu inceputul primului mandat prezidential, reformarea statului si a institutiilor fundamentale ale acestuia. Cat a realizat domnul presedinte din acest obiectiv destul de indraznet?

Uitandu-ne pe actiunile politice, intreprinse de Traian Basescu de-a lungul celor doua mandate de presedinte al tarii, observam ca, pe de o parte vorbeste insistent despre ultranecesara reforma a statului, iar pe de alta parte face greseli fundamentale, anulandu-si practic propriile doleante.

Nu stiu ce intelege Basescu prin reforma statala, dar pot sa spun ce cred eu si multi dintre oamenii cu care am stat de vorba. Cum sa vrei sa reformezi statul, daca nu respecti nici cele mai elementare atributii care iti revin conform Constitutiei? De ce ai pretentia ca iti doresti o Romanie in care legea sa devina lege, cand tu nu ai nici cea mai mica intentie de a da atentie unui minim de responsabilitate institutionala?

Chiar si in cadrul protestelor de acum doua luni, din Piata Universitatii, s-a desprins un element comun pe care demonstrantii l-au adus in prim-plan: implicarea prea abrupta si agresiva a presedintelui in problemele statului, acolo unde nici macar Constitutia nu-i permite sa aiba acces, irita si da senzatia ca oamenii traiesc intr-un stat neguvernat, ci sub o dictatura de catifea.

Dincolo de nemultumirile legate de scaderea nivelului de trai, de scaderea salariilor sau de povara vietii de roman, oamenii din Piata au strigat ca s-au saturat de presedintele-jucator, care s-a vrut un fel de Messi, dar sfarseste prin a fi un biet jucator de liga inferioara. Oamenii au transmis un semnal clar: isi doresc schimbarea, dar nu neaparat a presedintelui, ci a modului in care acesta ajunge sa interpreteze legea fundamentala a tarii, Constitutia.

Cum procedeaza Traian Basescu, in ultimul timp, continuand practic politica din ultimii 8 ani, nu face decat sa reteze sperantele oamenilor din Piata si nu numai. Presedintele se erijeaza in premier, in ministru de Finante sau de Externe.

Presedintele transmite Parlamentului, cel care, constitutional, este peste institutia prezidentiala, sa puna in aplicare anumite decizii legate de cresteri de salarii. Asistam, deci, la o schimbare a ordinii statale. Presedintele se transpune in rolul celui care conduce cele trei mari Puteri - executiva, judecatoreasca si legislativa - in loc sa fie cel care mediaza eventuale conflicte intre cele trei.

N-am uitat cum Basescu a trecut de multe ori peste deciziile instantelor care dadusera sentinte definitive in ceea ce priveste recuperarea banilor de catre bugetari, spunand clar ca tara nu are de unde da acei bani, iar instantele s-au cam pronuntat degeaba.

Tot Basescu vine acum si ii da peste nas premierului Ungureanu, care cere scaderea CAS pentru angajati. Presedintele se pricepe mai bine la economie si declara solemn ca solutia sta in reintregirea salariilor bugetarilor.

Sa presupunem ca MRU il va asculta pe Basescu si va renunta la ideea lui in favoarea cerintei prezidentiale. Vor creste salariile bugetarilor, dar daca la anul noul guvern va fi nevoit sa ciunteasca iarasi veniturile acestora, din lipsa de idei si lichiditati la buget?

Pe modelul "Tariceanu e de vina", Basescu va gasi, cu siguranta, un subterfugiu si va spune ca nu a fost o idee buna si ca el nu a facut decat o recomandare. Exact cum, in ajunul algerilor prezidentiale din 2009, in plenul Parlamentului, in timpul unui discurs de evaluare a 5 ani de mandat, Basescu isi aroga cateva merite inconstestabile: in timpul primului mandat au crescut salariile in sectorul bugetar, au crescut salariul mediu si salariul minim, au crescut pensiile si a fost instituit venitul minim garantat. Cand bugetul a dat de greu, acestea nu mai erau meritele lui Basescu, ci greselile lui Tariceanu.

Daca Basescu isi dorea o adevarata reforma a statului, trebuia sa inceapa reorganizarea de la baza. De la revizuirea radicala a Constitutiei: schimbarea statutului de tara semiprezidentiala, penalizarea drastica a traseismului politic cu ajutorul caruia se fac si desfav majoritati parlamentare peste noapte, limitarea asumarilo de raspundere din partea Guvernului, delimitarea clara a atributiilor prezindentiale de cele executive si legislative.

As fi vrut sa vad, macar o data, in cadrul intrunirilor la nivel inalt ale UE si un premier din partea Romaniei prezent acolo. De obicei, merge Basescu la aceste evenimente, fiind, pe langa Sarkozy, singurul presedinte de stat in aceasta postura.

Din fericire pentru francezi, Sarkozy nu este bruiat niciodata de premierul tarii, pe care noi nici macar nu stim cum il cheama, cum la fel de bine habar nu avem cine e presedintele Italiei.

Statutul constitutional de "semi" ne va tine exact la stadiul de semireforme, semieconomie si semicompetenta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Basescu reforma statului, #Basescu Ungureanu, #Romania reforma guvern ungureanu , #presedinte